Na TDU smeruje dvojnásobná slovenská účasť, Porte a Dennis so šancou na druhý titul

18.1.2020, 18:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Nový ročník 2020 nemôže začať inak ako krátkym etapovým podujatím Tour Down Under. Na pretekárov čakajú svižné šprintérsky koncovky a klasifikácia sa bude rozhodovať na dvoch výbušných stúpaniach. V dobrej konkurencii budú patriť medzi hlavných favoritov na titul najmä domáci borci Richie Porte a Rohan Dennis. Na štarte sa objavia aj Juraj Sagan s Erikom Baškom, ktorí tak odštartujú svoju sezónu veľmi skoro.
 
 
Vlani v stúpaní (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Dva cieľové dojazdy budú výhodou pre vrchárov
 
V prvej etape sa bude šprintovať. Mesto Tanunda nie je bežnou súčasťou austrálskeho podujatia, ale počas piatich okruhov okolo cieľovej pásky sa šprintéri podrobne oboznámia s miestnymi špecifikami, aby mohli bojovať o premiérovú výhru v ročníku. Nasledovať bude vždy zaujímavá koncovka v meste Stirling, kde budú pripravené tri okruhy. Posledných sedem kilometrov sa odohrá v miernom kopci a pre úspech bude kľúčových posledných 2000 metrov s priemerným sklonom cez tri percentná. V takomto finále sa presadí len šprintér s výbornou formou. Ešte náročnejšia koncovka bude čakať na pelotón v tretej etape. Celý deň bude čakaním na záverečný kopec Torrens Hill (1,2 km; 9,3 %) a bude to prvý dôležitý test z pohľadu celkovej klasifikácie. Na výbušnom stúpaní bude rozhodovať každá sekunda.
 
Ďalší klasický hromadný šprint nás bude čakať vo štvrtej etape a na trati vedúcej do mesta Murray Bridge by nemali striehnuť žiadne komplikácie pre najrýchlejších jazdcov v balíku. V predposlednej previerke by mohol na konci vystrašiť šprintérov krátky kopec Kerby Hill (1,6 km; 8,7 %) a dvadsať kilometrov pred páskou môže  obrať kandidátov na etapový triumf o potrebnú energiu. Po vzore z minulého ročníka sa kľúčová etapa s finále na Willunga Hill (3 km; 7,5 %) odohrá až v samotnom závere a len na konci spoznáme víťaza pretekov. Tradične nepríjemný špurt do kopca bude vyžadovať kvalitnú formu a spoločne s cieľovým stúpaním Torrens Hill bude priestorom pre vrchárov s potrebným zrýchlením, aby sa presadili v klasifikácii.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop bidony
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Domáci sú znovu favoritmi, prekvapiť môže Bardet
 
Od roku 2014 vždy vyhrával na Willunga Hill iba Richie Porte, no za ten čas sa stal celkovým víťazom klasifikácie len jedenkrát. Opäť bude chcieť využiť na trati svoje najsilnejšie stránky (kvalitný šprint do kopca so znalosťou terénu) a takisto mu nebude robiť problémy ani špecifické počasie či načasovanie formy na začiatku sezóny. V predchádzajúcich edíciách TDU mal smolu, že okrem Willunga Hill nemal kde robiť rozdiely, preto mu padne vhod kopec Torrens Hill, kde dostane ďalšiu šancu, aby vytrápil konkurentov. Obidve stúpanie sa nachádzali v programe aj v roku 2017 a práve vtedy sa tešil z celkového triumfu, preto spolu s celým tímom Trek - Segafredo verí, že história sa bude opakovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej kráľovskej etapy
 
 
So silnou zostavou bude americkému zoskupeniu konkurovať Ineos. Tunajšie podmienky vyhovujú aj Rohanovi Dennisovi, ktorý ovládol podujatie v sezóne 2015. Ďalší domáci favorit bude mať zvýšenú motiváciu pri premiére v drese Ineosu a bude chcieť dokázať, že na kratších kopcoch dokáže podať silný výkon. Dva cieľové dojazdy však budú nahrávať Portemu. 29-ročný cyklista je už v plnom zábehu a strieborná medaila z austrálskeho národného šampionátu v ITT signalizuje, že na domácej pôde je pripravený ukázať sa. Ak chce bojovať o titul, musí vytiahnuť svoj najlepší výkon. V drese Ineosu môže útočiť na vysoké priečky aj Pavel Sivakov. Otázkou len zostáva, v akej forme dorazil do Austrálie.
 
Na TDU tradične disponuje vysokými ambíciami tím Mitchelton - Scott. Domáci WT celok ovládol posledné dva ročníky podujatia a Daryl Impey bude motivovaný, aby zvíťazil aj do tretice. Pridanie druhého cieľového stúpania môže znamenať veľkú prekážku pri jeho  obhajobe, no juhoafrický jazdec môže zase získavať dôležité bonusové sekundy na prémiách alebo v hektických koncovkách. Zvedaví budeme na Simona Yatesa, ktorý by sa náramne hodil na pripravené výbušné profily, ak by jazdil v plnej forme, ale len priamo na trati uvidíme, aké budú jeho možnosti. Britský cyklista sa už stihol vyjadriť, že nebude mať problém podporovať Daryla Impeyho.
 
 
porte 19 tdu triumf trekfgetty
Vlani Richie Porte vyhral etapu (© Courtesy Trek - Segafredo / Getty Images)

 
Premiéru na pretekoch absolvuje Romain Bardet, ktorý v tomto roku plánuje nabúrať svoj tradičný súťažný stereotyp. Ako pretekárovi, ktorý rád súťaží na ardenských klasikách, mu bude vyhovovať intenzívna jazda v kľúčových previerkach a očakáva sa, že na obidvoch cieľových kopcoch bude patriť k najaktívnejším, hoci nedisponuje príliš silnou výbušnosťou. Svoju účasť na podujatí berie vážne a do Austrálie pricestoval už po Vianociach. Na dobrý výsledok na tomto podujatí stále čaká George Bennett, ktorý na TDU len raz skončil v elitnej desiatke a teraz by sa mu patrilo využiť dve vhodné vrchárske koncovky. Tím UAE Emirates budú reprezentovať najmä Ulissi a Rjabušenko, ktorí sú dostatočne výbušní, aby mohli myslieť na dobré umiestnenie, a v Astane sa môžu správne naladiť na začiatku roka LL Sánchez alebo Fraile. Bora - hansgrohe si bude najviac sľubovať od Jay McCarthyho. Austrálsky cyklista nedostáva často šancu jazdiť na svoje vlastné tričko a keď sa predstaví v dobrej forme, môže sa pokúsiť nadviazať na tretie miesto v poradí, ktoré tu vybojoval v roku 2017.
 
V nemeckom zoskupení budeme sledovať aj Juraja Sagana a Erika Bašku. Prvý menovaný štartoval na TDU len raz, v sezóne 2013, mladší zo slovenskej dvojice sa zúčastní na podujatí prvýkrát v kariére. Obidvaja budú chcieť zanechať v silnej konkurencii Bora - hansgrohe dobrý dojem hneď od začiatku ročníka a Erik Baška sa bude môcť sústrediť aj na šprintérske koncovky. V nemeckom tíme bude jasne najrýchlejším a dostane tak príležitosť nadviazať na veľmi dobré výkony z konca minulej sezóny. Zo šprintérskeho hľadiska sa postaví proti silnej konkurencii. Caleb Ewan sa už tešil na TDU sedemkrát, André Greipel dokonca 18-krát a na etapový triumf budú cieliť aj Viviani, Zabel, Philipsen, Nizzolo či Halvorsen.
 
 

 
 
1. 21.1. rovinata etapa ciel rovina Tanunda > Tanunda 150 km cieľ: 05:15
2. 22.1. rovinata etapa ciel rovina Woodside > Stirling 136 km cieľ: 04:55
3. 23.1. rovinata etapa ciel rovina Unley > Paracombe 131 km cieľ: 04:55
4. 24.1. rovinata etapa ciel rovina Norwood > Murray Bridge 153 km cieľ: 05:40
5. 25.1. rovinata etapa ciel rovina Glenelg > Victor Harbor 149 km cieľ: 05:10
6. 26.1. rovinata etapa ciel rovina McLaren Vale > Willunga Hill 151 km cieľ: 05:00
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourdownunder.com.au)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop