Reakcie: Gallopin poznal záver, Sagan a Valverde bojovali s počasím, Sky s pádmi

31.8.2018, 19:45 | Aktuality zo sveta | J. Janoťák, V. Grežďová
Siedmy deň písal šťastné, ale aj smutné príbehy. Hrdinom dňa bol spokojný Tony Gallopin, ktorému sa podarilo konečne prelomiť prekliatie z veľkých podujatí. Nie všetci sa v cieli usmievali. Peter Sagan a Alejandro Valverde sa sťažovali na poveternostné podmienky, lídri boli boli radi, že nenakupovali a v Sky sa utešujú, že dnes mohli zažiť ešte väčšiu tragédiu.  
 
 
Gallopin splnil plán
 
Siedma etapa nepriniesla veľa vzruchu, teda až na posledných desať kilometrov, kde sa diali veľké veci. Pády a technické problémy si vyžiadali veľa obetí, ale úplne iný príbeh písal Tony Gallopin. Francúzsky cyklista koncovku zvládol na výbornú a po takmer siedmych mesiacoch okúsil príchuť výhry. "Vedeli sme, že finále bude trochu hektické, takže náš plán bol najskôr to skúsiť v úniku, potom na konci ma kolegovia dostali do dobrej pozície a bojoval som s najlepšími. Dostali sme sa na poslednú rovinu, kde som mal možnosť útoku. Vystihol som správny moment - a som veľmi šťastný," uviedol na konci dňa spokojný víťaz v poradí už siedmej etapy. 
 
Gallopin si v poslednom roku prešiel ťažkým obdobím. Práve smola lepiaca sa na jeho päty mu dodala sily do záverečných metrov, kde už o svojom víťazstve nepochyboval. "Pred poslednou zákrutou som sa otočil, asi dvesto metrov do cieľa, a nevidel som za sebou nikoho. Tak som sa otočil späť a šiel som naplno. Posledných päťdesiat metrov boli ostatní ďaleko, tak som si bol výhrou istý," pokračoval v hodnotení sympatický Francúz. Dnes vo veku 30 rokov si tak splnil jeden z najväčších snov. "Je to fantastické. Vyhrať na veľkých pretekoch je snom každého jazdca. Tento rok som mal veľa smoly, chorôb a nehôd, takže po odstúpení z Tour bola na pláne Vuelta. Vyhral som tu, takže plán to bol dobrý."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Saganovi vadilo teplo, Valverdemu vietor
 
Nie všetci pretekári po prechode cieľovou páskou žiarili spokojnosťou. Peter Sagan si v siedmom dni veril, no počas dňa bojoval nielen s náročným profilom trate, ale tiež vysokými teplotami. "Nebola to vôbec ľahká etapa, teplo to ešte viac sťažilo. Posledné stúpania boli náročné a zradné, ale podarilo sa mi ostať s vedúcou skupinou vrchárov," okomentoval svoje vystúpenie trojnásobný svetový šampión. Sagan v závere nemohol počítať s plnou tímovou podporou, aj preto sa musel v cieli uspokojiť "len" s druhou pozíciou. "Rafal ťahal, aby zatvoril medzeru medzi Gallopinom, ale bol sám na to, pretože Davide a Jay pomáhali Buchmannovi. Aj tak, cítil som sa dobre a vyhral som šprint skupiny," dodal najlepší slovenský cyklista. Dobrý deň má za sebou tiež Rafal Majka. Poliak sa v úplnom závere snažil pomôcť Saganovi. "Dnes som sa cítil dobre, bol som zmobilizovaný na ďalší boj pre tím. Dnes som vo finále pracoval pre Petra, ale nemohol Gallopina dostihnúť. Teraz pošetrím sily na boj v horách," opísal svoje dojmy Majka.
 
Medzi najväčších favoritov na víťazstvo v siedmej etape patril tiež Alejandro Valverde. Aj španielsky cyklista sa posťažoval na poveternostné podmienky. Pretekár Movistaru k tomu musel ešte riešiť technické problémy, ktoré prišli v najhoršom možnom okamihu. "Dnešok bol ťažký kvôli vetru, vládla nervozita, kým sa pelotón nerozdelil na niekoľko menších skupín. Hneď z Cartageny som mal defekt, práve v zóne, keď sme očakávali, že budú formovať úniky, ale našťastie sme to vybavili rýchlo a mohol som sa pridať k skupine ešte pred rozdelením," povedal Valverde. "Je super, že sa nás to tak veľmi zatiaľ nedotklo, ale toto sú 21-etapové preteky - vieme, že zádrhely tu určite budú a musíme sa s nimi popasovať. Musím poďakovať kolegom za vtiahnutie ma do čelnej skupiny. Bol to nervózny deň, v ktorom sa môže stať čokoľvek, no počínali sme si veľmi dobre," uviedol na margo pádov a defektov, ktorých dnes bolo habadej.
 
 
sagan 18 vuelta v skupine bohfb
Peter Sagan počas etapy (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Quintana mal defekt, Buchmann spadol
 
Dve tretiny dňa sa nič zaujímavé nedialo, potom prišiel záver a svoju hru rozohrali aj adepti na celkové víťazstvo. Nairo Quintana bol jedným z tých, ktorí to na posledných kilometroch skúsili. "Vo finále som mal defekt, na ktorý môj tím zareagoval dobre. Richard na mňa počkal, dal mi bicykel a mohol som finišovať s Alejandrom. Bolo ťažké nepodieľať sa na víťazstve s Alejandrom, snažil som sa zatvoriť s Herradom medzeru, skúsiť proti-útok a zoskupiť všetkých, tak sa to skončilo s hromadným dojazdom," zaspomínal si na rozhodujúce momenty Kolumbijčan. Quintana má s veternými etapami zlé skúsenosti, preto ho v cieli potešil fakt, že dnes prišiel do cieľa s najlepšími. "Najdôležitejšie je, že sme nestratili čas. Musíme sa dostať cez zajtrajšiu etapu a nedeľa bude odlišná, taký deň by nám mohol sedieť. Cítim sa fajn. Prvé dni pretekov pre mňa nedopadli najlepšie, kvôli teplu, ale už sa cítim v pohode."
  
Líder Movistaru nebol jediným adeptom na celkové víťazstvo, ktorý v závere musel riešiť nejaké ťažkosti. Bol ním tiež Emanuel Buchmann, ktorý sa ocitol v jednom z početných pádov a teraz ho čaká azda najťažšia noc na tohtoročnej Vuelte. "Bola to horúca a ťažká etapa, ale tím vykonal fantastickú prácu. Mali sme všetko na mieste, aby sme nestratili čas v GC a umožnili Petrovi bojovať o víťazstvo, ale v kritickom momente som spadol," vyhlásil nemecký pretekár, ktorý po prvýkrát bojuje o celkové víťazstvo. Buchmanna koncovka bolela, ale v najhorších momentoch mu pomohli jeho kolegovia. "Bolelo to, ale vďaka skvelej pomoci Jaya a Davideho som finišoval v skupine s hlavnými GC jazdcami. Udržal som si celkové tretie miesto a teraz uvidíme, ako ma zasiahol pád. Snáď to ale nebude vážne, ale aj tak budem musieť prejsť lekárskymi testmi na určenie rozsahu môjho zranenia," dodal Buchmann s veľkými obavami. 
 
 
buchmann 18 vuelta podpisuje bohfb
Emanuel Buchmann (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Nie všetci lídri sa do cieľa hnali a predvádzali útočnú cyklistiku. Napríklad Rudy Molard, držiteľ červeného trička, zvolil konzervatívnu stratégiu a snažil sa zostať v skupine s najlepšími zubami-nechtami. "V strmej časti bolo veľa atakov, som rád, že som sa vedel udržať s najlepšími. Každý deň je bitka, na Vuelte nie je žiaden ľahký deň. Zajtrajšok? Profily na Vuelte vyzerajú vždy ľahšie, než keď ich už jazdíte na bicykli," uviedol spokojný Francúz. Aj Simon Yates dnes držal nohu skôr na brzde a upustil od svojho agresívneho štýlu bicyklovania. "Medzi jazdcami bola trochu nervozita, ale Jack tam bol a vynikajúco ma dostal do pozície a likvidoval nebezpečné ťahy, aby som sa mohol doplaviť k páske. Záver bol trochu šialený, zišli sme z veľkej cesty na menšiu, cesta na stúpanie a zjazd mala príšerný povrch. Bolo to nebezpečné, finiš bol zľahka do kopca, čo bolo celkom OK," povedal samotný cyklista. 
  
 
V Sky zažili apokalypsu 
 
Nie všetkým cyklistom priniesol piatok to, čo od neho očakávali. Najväčšími smoliarmi dňa boli jazdci tímu Sky. Nielen Michal Kwiatkowski, ale aj Tao Geoghegan Hart a Sergio Henao padli v rovnaký moment a stratili kontakt so skupinou favoritov. "Chlapci boli v skvelej pozícii, v zjazde si dávali pozor. Napriek tomu všetci, Tao, Sergio aj Kwiato sa šmykli v rovnakej zákrute v rovnakom čase. Kwiato musel meniť bicykel, ale našťastie mu chlapci za ním dali nejaký svoj. Sergio potom pracoval úžasne a skoro sa im podarilo zatvoriť medzeru medzi skupinou pred nimi," opísal záverečné tragické kilometre z pohľadu britského tímu ich riaditeľ Gabriel Rasch
 
Sky preto riešili veľmi nepríjemný moment, keďže v páde skončili traja pretekári, ktorí do Španielska prišli s veľkými ambíciami. Úplnú blamáž a katastrofu zachránil aspoň David De La Cruz, ktorý na Vueltu prišiel ako líder tohto tímu. De La Cruz bol jediným cyklistom zo Sky, ktorému sa dnes vyhli guľky. Hlavne preto mohol Rasch aspoň ako-tak hodnotiť dnešný deň pozitívne. "Mohlo to byť horšie. David bol v prvej skupine, bolo mu tam dobre. Skúšal trochu spomaliť a len nasledovať veľké mená. Bolo super mať ho tam," ukončil hodnotenie siedmeho dňa riaditeľ Sky.  
 
 
Výsledky
1. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 4:18:20 100
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:05 40
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:05 20
4. PRADES Eduard Euskadi - Murias 00:05 12
5. FRAILE Omar Astana Pro Team link ikonka 00:05 4
6. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 00:05  
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:05  
8. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:05  
9. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:05  
10. KUSS Sepp Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:05  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
   
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 26:44:40 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:47  
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:48  
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:51  
5. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 00:59  
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 01:06  
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:11  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:14  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:18  
10. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 51
2. KWIATKOWSKI Michał Team Sky link ikonka 48
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 43
  
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 42
2. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 20
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 12
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop