Reakcie: Valverde si výhru cení, Sagan cíti zlepšenie, Yates chcel byť len v bezpečí

1.9.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Sobota v Španielsku patrila domácemu pretekárovi. Alejandro Valverde pritom nechcel útočiť na etapu. V súboji s Petrom Saganom si príliš neveril, ale veril mu jeho tímový riaditeľ. Spokojní s dňom sú aj Danny van Poppel, ktorý vychválil svoj tím, Simon Yates, ktorý sa teší na zajtra a aj Emanuel Buchmann, ktorého zase nelimitovalo zranenie.
 
 
Valverde nechel vyhrať
 
Svetový šampionát pomaly klope na dvere a Alejandro Valverde už poctivo za nimi stojí a čaká, kedy bude môcť otvoriť. Dovtedy sa ešte môže vyblázniť na Vuelte, čo sa mu darí na výbornú. Po druhej etape zvíťazil aj v ôsmej, čo zaskočilo aj jeho samotného. "Aby som bol úprimný musím priznať, že som veľmi prekvapený týmto víťazstvom. Aj keď som vedel, že to bude tvrdšie ako bežný šprint, neočakával som, že to bude také strmé," uviedol veci na správnu mieru domáci matador. Valverde na dnešok tak rýchlo nezabudne. Dokázal poraziť Sagana v etape, ktorá bola pre svetového šampióna ako stvorená. "Dnešný triumf si cením o to viac, že som v šprinte porazil Sagana, ktorý bol dnes jednoznačne najväčším favoritom. Je to niečo veľkolepé, čo mi vleje do žíl ďalšiu silu. Dnešok je presne jeden z tých dní, po ktorom sa cítite ešte silnejší a motivovanejší ako predtým."
 
Domácu Grand Tour pritom bral len ako prípravu na MS v Innsbrucku a nechcel tu mrhať drahocennými silami. Bohužiaľ, tímový riaditeľ Movistaru má úplný iný názor a Valverde musí poslúchať. "Tímový riaditeľ na mňa tlačil so slovami, že mám sledovať zadné koleso toho, kto bol včera rýchlejší. Najskôr som sa bránil, nechcel som útočiť na etapu, no 500 metrov pred cieľom som sa dostal do dobrého rytmu. Začal som sledovať Petrove koleso a chcel som ho predbehnúť po pravej strane. Peter ma však neúmyselne zatvoril. Vtedy som si myslel, že je to prehraté. Na zlomok sekundy som prestal šliapať do pedálov, lebo po ľavej strane išiel Nizzolo. Po chvíľke sa mi otvoril priestor a mohol som Sagana predbehnúť," opísal záverečné metre dnešný víťaz.
 
 
valverde 18 vuelta podium sceneria asofv
Alejandro Valverde na pódiu (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Sagan sily nešetril, Van Poppel použil rozum
 
Aj Peter Sagan prišiel na posledný trojtýždňový etapák v sezóne predovšetkým ladiť formu na MS. Najlepší slovenský cyklista však v Španielsku má aj iný cieľ, vyhrať etapu, čo sa mu zatiaľ nepodarilo. Už trikrát bol blízko k najvyššiemu stupienku, dnes snáď najbližšie, ale v závere bol Valverde rýchlejší. "Bola to ďalšia ťažká a horúca etapa na Vuelte, kde celý tím pracoval veľmi dobre. Na posledných ťažkých metroch som zo seba vydal všetko, čo vo mne bolo, ale nestačilo to na víťazstvo. Cítim, že moja forma sa deň čo deň zlepšuje a bol by som rád, keby sa mi podarilo zdvojnásobiť už inak úspešnú sobotu pre BORA – Hansgrohe, no vyhrať môže len jeden," uviedol Peter. Na jeho stranu sa postavil aj riaditeľ nemeckého celku. "Do dnešnej etapy sme vstúpili s plánom pracovať pre Petra. Myslím si, že vo finále neurobil nič zlé. Svoj šprint začal v správny moment, ale nanešťastie pre nás Valverde vyzeral, že má v závere lepšie nohy a podarilo sa mu Petra poraziť," skonštatoval André Schulze.
 
Dobré nohy v závere etapy mal tiež Danny van Poppel. Holandský šprintér sa na Vuelte prezentuje výborne, jazdí s prehľadom a dnešné tretie miesto berie pozitívne. Na posledných metroch si uvedomoval, že nevyhrá. "Skončiť tretí za Saganom a Valverdem nie je vôbec zlý výsledok. Svoj šprint som chcel začať rozvážne, s rozumom, pretože som vedel, že posledných 150 metrov bude veľmi náročných. Potom som však zbadal, že cezo mňa ide Valverde a vedel som, že dnes na neho nebudem stačiť. Vedel som, že je z nás najsilnejším pretekárom," zaspomínal si na rozhodujúce momenty samotný jeho aktér. Van Poppel nezabudol ani na podporu svojho tímu, ktorý podľa jeho slov môže byť pre ostatné celky veľkým strašiakom. "Tím v sobotu odviedol skvelú prácu. Celkovo, v prvom týždni všetci jazdíme výborne. Vyzeráme ako tím, ktorého sa môžu ostatní báť," dodal.
 
 
sagan 18 vuelta zdravi divakov bohfb
Peter Sagan pred etapou (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Lídrov desí zajtrajšok, Yates sa naň teší
 
Prežiť dnešok bez ujmy, to si pred začiatkom etapy hovorili všetci adepti na celkové víťazstvo. Rovnakú taktiku aplikovali počas dňa a aj v jeho závere, teda až na Simona Yatesa. Britský cyklista v poslednom kopci nemyslel na etapový vavrín, vpredu sa ocitol len náhodou. "Únik sa vytvoril okamžite po začiatku etapy, takže ak neberiem do úvahy teplo máme za sebou jeden z najľahších dní na Vuelte. Náročných bolo len posledných 15 kilometrov, kde sme si museli dávať pozor. Museli sme byť pozorní a pripravení na to, že v zložitom finále sa môže stať čokoľvek. V úplnom závere som sa len nechtiac ocitol takmer v čele pelotónu. Nebolo to tým, žeby som chcel bojovať o etapové víťazstvo, viem, že tých chlapcov by som určite neporazil. Snažil som sa len zostať v bezpečí," uviedol veci na správnu mieru líder tímu Mitchelton - Scott. Yates uznáva agresívny štýl pretekania a už v nedeľu sa môžeme od neho dočkať veľkých vecí. Je dobre nabudený. "Zajtra nás čaká prvý „skutočný“ deň. Bude horúco, ale teším sa na to."
 
Dnešok nebol pre všetkých lídrov len transportným dňom s náročným záverom. V pelotóne sa nachádzal jeden cyklista, ktorý v sobotu testoval svoje telo. Bol ním Emanuel Buchmann, ktorý včera spadol a obával sa o svoj zdravotný stav. Nemeckého cyklistu ale prekvapilo, že dnes ho zranenie príliš nelimitovalo. "Zdá sa, že včerajší pád príliš neovplyvnil moju výkonnosť, ale napriek tomu som si dával veľký pozor na svoje zranenie. Tento tím opäť vynaložil silné úsilie a pracoval pre mňa dokonalo. Za posledným kruhovým objazdom som sa nachádzal na 15. mieste, do cieľa som prišiel v hlavnej skupine a udržal som si tretiu pozíciu v GC, takže som nadmieru spokojný," povedal Buchmann, ktorý však neskrýval strach zo zajtrajšieho dňa a predovšetkým zo stúpania na Alto de la Covatilla. Zbrane však zložiť nechce, aj keby bojoval s neskutočnou bolesťou. "Zajtra budeme čeliť veľmi ťažkej etape, už teraz za seba hovorím, že sa budem snažiť."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Najvyššie postaveným mužom v celkovej klasifikácii z tímu Bahrajn - Merida je Ion Izagirre. Mladší z rodinného klanu Izagirrovcov sa na domácej Grand Tour cíti dobre a preto sa rozhodol dnes zašprintovať si o víťazstvo. V cieli však uznal, že to bolo naivné. "Bolo ťažké myslieť na výhru, na stúpaniach ako bolo toto a keď proti mne stáli cyklisti ako Sagan a Valverde. Na poslednom kruhovom objazde som bol ale vo výbornej pozícii, tak som si do cieľa zašprintoval. Výsledok, ktorý som dnes dosiahol ma povzbudil. Celkovo sa v posledných dňoch cítim dobre. Mám zo seba dobrý pocit," zhodnotil Izagirre. Ion verí, že aj zajtra bude môcť prehovoriť do boja o etapový vavrín. Ak nie, tak na celkovú klasifikáciu bude môcť zabudnúť. "Je to pre mňa dôležité, pretože zajtra nás čaká jedna z najkľúčovejších etáp na Vuelte. Už zajtrajšok definitívne napovie, kto môže a naopak, kto nemôže vyhrať tohtoročnú edíciu španielskej Grand Tour."
 
 
Výsledky 8. etapy
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4:35:54 100
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 40
3. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 20
4. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 12
5. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 4
6. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
8. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. GARCIA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 31:20:34 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:37  
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:48  
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:51  
5. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 00:59  
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 01:06  
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:11  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:14  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:18  
10. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 76
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 63
3. KWIATKOWSKI Michał Team Sky link ikonka 50
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 42
2. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 20
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 12
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop