Po Saganovom triumfe: V Bore pripomínajú tvrdú prácu, Sunweb priznal zlú pozíciu

10.7.2019, 18:50 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Piata etapa sa vyvíjala a aj dopadla vynikajúco pre zeleného muža. Tempo bolo ideálne, únik aj zásluhou Bory šancu nemal, v závere sa pokúsil ujsť iba sebavedomý Rui Costa a vrchári sa ešte nechceli ukázať. V Bore rozprávali najmä o príkladnej tímovej spolupráci. Naopak, snaha Sunwebu znova vyšla navnivoč, keď Matthews stratil zadné koleso svojho rozbiehača. Alaphilippe si špurt v poslednej chvíli rozmyslel.
 
 
113. profesionálne víťazstvo prišlo po výborne zvládnutom závere. Nachádzal sa na ideálnej pozícii a vyštartoval v pravý čas, no najmä mal dostatok síl na to, aby zdolal celú enklávu šprintérov druhého sledu, keďže tí najrýchlejší kopce nezvládli. Peter Sagan opäť len dokázal, že je stále v úžasnej forme a roky 2014 a 2015 naďalej ostanú ako jediné, keď na Tour nevyhral. "Musíte byť trpezliví a víťazstvo príde. Chcem poďakovať mojim tímovým kolegom, veľmi dobre pracovali a konečne máme víťazstvo z Tour. Je to super. Celý deň sme kontrolovali preteky, na rovine až do finišu. Snažil som sa a prišlo to. Ak by som nevyhral, každý by sa ma pýtal, v čom je chyba. Ale vidíte, v ničom. Je to len o tom, že každý potrebuje trochu šťastia a dobrý deň na víťazstvo," povedal Peter v televíznom rozhovore.
 
 
sagan 19 tour triumf podium asopfab
Saganov triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Veľkú radosť mal tradične aj Petrov otec Ľubomír. "Som veľmi rád, že sa mi to podarilo, lebo otec ide domov, takže som rád, že som mohol vyhrať. Tvorili sme preteky, kontrolovali sme ako po rovine, tak aj v kopcoch, hoci posledný kopec odtiahol Sunweb. Posledných 10 kilometrov do cieľa, keď unikal Rui Costa, sme to kontrolovali my, aby sme ho zišli, takže som veľmi rád. Tiež som mal dosť, ale boli to také kopce, ktoré by som mohol zvládnuť, preto som sa snažil sa udržať. Tým, že Sunweb šiel celkom dobré tempo, to bolo fajn. Keby začali nastupovať, bolo by to horšie. Určite moje víťazstvo trochu uvoľní atmosféru v tíme a som rád, že sme to skúsili a verili si," vravel Peter Samuelovi Brečkovi z RTVS. A čo na to otec? "Mám radosť, lebo mi to sľúbil (že vyhrá, pozn. red.), a keď sa to dodržalo, nemá to chybu."
 
Superlatívami nešetril ani športový riaditeľ Enrico Poitschke: "Snažili sme sa o víťazstvo od prvej etapy, ale šťastie nebolo na našej strane. Hlavne prvý deň, keď bol Peter tak blízko. Dnes sme pre náš cieľ museli investovať veľa roboty. Vyžadovalo si to tvrdú prácu od každého jazdca Bory, čo splnili vynikajúco. Peter dnes skvele zvládol kopce, nemal žiadne problémy a v poslednom stúpaní bol dobre chránený. V záverečných metroch bol podľa mňa čerstvejší než ostatní jazdci a s tímovou prácou dosiahol presvedčivé víťazstvo," citoval Nemca tímový web.
 
 
sagan 19 tour mava zleeny asofab
Peter Sagan na pódiu (© A.S.O. / Alex Broadway)

 
Presne na takúto etapu čakal Wout Van Aert, ktorý doteraz poslušne plnil rolu pomocníka. Bol rýchlejší ako mnohé zvučné mená, ale na Sagana v stredu nemal nik. Potvrdila sa ale sila Jumbo-Visma, že mali pretekára v boji o etapu doteraz každý deň. "Peter Sagan dnes predviedol veľmi silný špurt. Je špecialistom na takéto etapy. Toto bol náročný šprint, hlavne na poslednom kruhovom objazde 400 metrov pred cieľom bol chaos, ale pohol som sa dopredu o štyri pozície. Vedel som, že bude v závere fúkať protivietor, preto bolo najvhodnejšie začať špurtovať čo najneskôr a vyraziť od Saganovho ramena. Ale príliš dlho som čakal. Zajtra to snáď budem brať s väčšou ľahkosťou."
 
Matteo Trentin ostal aj dnes smutný. Znova sa dostal do záveru a ešte mal aj najlepšiu podporu v záverečnom kilometri od Daryla Impeya, ale chýbala mu rýchlosť. "Pre čistokrvných šprintérov, akí boli včera vpredu, bola táto etapa dosť ťažká. Tempo bolo dobré, vedeli sme, že sa to schýli k šprintu medzi jazdcami, ktorí vedia "liezť". Daryl bol dnes super, voviedol ma do skvelej pozície pri kruhovom objazde, ale Sagan bol rýchlejší. Bol na mojom kolese, takže si myslím, že predpokladal môj zámer. Potom sa zozadu vyšvihol Van Aert a už to bola záležitosť centimetrov."
 
 
trentin 19 detail san buchli suissef
Matteo Trentin (© Sam Buchli / Tour de Suisse)

 
Aj ďalší Talian dnes chcel po spackanom včerajšom závere chytiť dobrú šancu, ale Sonny Colbrelli iba vylepšil deviate, siedme a piate miesto na štvrté. "Bol som trošku sklamaný, lebo som mal pocit, že mám najlepšie nohy za posledné dni a dúfal som, že by som mohol dnes dosiahnuť celkom dobrý výsledok. Nanešťastie, šprinty okresaného pelotónu bývajú aj takéto a musím poďakovať Matejovi Mohoričovi, že bol dnes dobrým kolegom, ale stratil som ho, lebo mi niekto vrazil do ramena. Zo zákruty som vyšiel na desiatej pozícii, potom som sa posunul, ale to už boli ostatní priďaleko. Je mi to ľúto, lebo príležitostí na Tour ubúda každým dňom. Zajtra pôjdeme do hôr a pokúsim sa to prežiť, ale v ďalších etapách to znovu skúsim," konštatoval pre web Bahrajnu-Merida štvrtý muž bodovacej súťaže.
 
Michael Matthews určite veril, že po utorňajšom nezdare to dnes už bude jeho deň. Sunweb tvrdo odpracoval celý deň i záverečné stúpanie, takže siedma pozícia bola frustrujúca. Samotný zelený muž ročníka 2017 sa pre médiá nevyjadril. Našli sme ale reakciu športového riaditeľa Aikeho Visbeeka: "Boli sme dnes veľmi silní a potrebovali sme byť na dobrej pozícii, keď sa vošlo na posledný kruhový objazd. Michael však Nica stratil a dostať sa na lepšie miesto nebolo v tom chaose a vetre ľahké. To nás stálo dobrý výsledok a znamenalo, že sme nemohli šprintovať o víťazstvo. Budeme sa snažiť a s dobrou tímovou spoluprácou, akú sme videli dnes, sme si istí, že ešte príde ten najlepší výsledok."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra etapy
 

Držiteľ žltého dresu Julian Alaphilippe patril medzi favoritov a pozične jazdil veľmi dobre, no v závere sa stratil. Poňal ho defenzívne, na istotu. "Vo finále som vedel, že je dôležité byť vpredu. Chcel som hlavne ochrániť žltý dres a prísť na pásku bez problémov. Usiloval som sa byť v dobrej pozícii na šprint, ale nakoniec som len finišoval v skupine, takže som rád za ďalší žltý deň za mnou." Miláčik domáceho publika vie, že už zajtra to bude pre neho prvá veľká skúška a udržať žltý dres nebude vôbec jednoduché. Akákoľvek taktika bude riskantná. Ak by zaútočil už v úvode etapy, riskoval by, že sa s ním nebude spolupracovať. Ak bude súperiť s vrchármi, má iba 40-sekundovú vatu na Bernala. Ustrážiť by to však mohol. "Zajtra to bude pre GC jazdcov kľúčové, aj ja sa o niečo pokúsim, ale bude to ťažké. Každý deň sa topím ako ľad na slnku, ale vždy je to pre mňa bonus. Ale zajtra budem trpieť viac než inokedy."
 
O dnešku sa hovorilo ako vhodnom pre únik, ale po polhodine naháňačky sa vpredu ukázala iba štvorica, ktorú si pelotón ďaleko nepustil a bola bez šance aj napriek slušným životopisom aktérov. Najdlhšie vpredu vydržal známy bojovník Toms Skujinš: "Vedeli sme už na začiatku, že to s únikom bude dnes trochu hazard, či to dáme alebo nie. Chceli sme to aspoň skúsiť. Samozrejme, bolo by to ľahšie, ak by sme boli väčšia skupina, boli sme ale silní jazdci a spolupracovali sme najlepšie, ako sme mohli. Nedali sme to až na pásku, ale aspoň sme videli, že nám spolupráca šla. Nemal som v pláne ísť na červené číslo, ale mal som tušáka, že chlapci pri mne už začínajú trochu slabnúť a medzera sa začala zmenšovať. Vnímal som to tak, že buď idem na to, alebo nie, lebo víťazstvo bolo už v tom čase aj tak beznádejné. Na Côte des Trois Épis som sa odpútal, ale na poslednom stúpaní Cinq Chateaux ma došli. Zajtra to bude o GC jazdcoch, tak dostane príležitosť Richie a ja sa trochu zotavím," povedal v tímovej nahrávke najbojovnejší jazdec etapy.
 
 
skujins 19 unik asofab
Toms Skujinš (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
O malé vzrušenie sa v závere postaral Rui Costa, ktorý občas takto zvykne rozprúdiť ešte viac krvi v nohách súperov a skúsiť šťastie sólom. Opísal ho veľmi sebavedome: "Atakoval som, lebo som bol presvedčený, že mi to vydrží. Nevyšlo to, ale aspoň viem, že mám dobré nohy. Takže s tým som spokojný."
 
 
Výsledky etapy
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 4:02:33 120
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 50
3. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 25
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 15
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:00 5
6. SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
8. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
9. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 18:44:12  
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:50  
10. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 144
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 97
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 92
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 88
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 75
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 64
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 17
2. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 9
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 6
4. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 4
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
6. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 1
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 18:44:26
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:26
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:32
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:43
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:05
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 01:29
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop