Reakcie po 11. etape: Ewana potešil tím, Sagan hovoril o páde, Matthews o budúcnosti

17.7.2019, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Jedenásty deň potešil Caleba Ewana, ktorý vychválil Rogera Klugeho. Z ďalších hlavných aktérov dnešnej etapy zaujali komentáre Petra Sagana a Michaela Matthewsa. Slovák bol rád, že nespadol, Austrálčan zas prezradil, prečo dnes nebojoval o body. Počas transportného dňa skončili na zemi Nairo Quintana a Richie Porte, obaja sa podelili o svoje dojmy.
 
Po voľnom dni čakala pretekárov krátka etapa a svoje rýchle nohy v nej mali ukázať šprintéri. Predpoklady sa naplnili a piaty hromadný dojazd na Tour premiérovo vyhral Caleb Ewan, len veľmi tesne. Pre neho išlo o najkrajší okamih vo svojej kariére. "Toto víťazstvo chutí sladko. Aby som bol úprimný, stále tomu nemôžem uveriť," vypadlo z neho. Ewana dnes hnala dôvera jeho tímu a famózny kolega, ktorý sa o neho v závere dokonale postaral. "Môj tím mi vždy veril. Niekoľko desiatkov kilometrov pred cieľom som sa držal za kolegom, lenže Jasper De Buyst spadol. Skončil som na chvoste pelotónu. Roger Kluge však prišiel po mňa a vrátil ma dopredu. V závere ma priviezol za zadné koleso Groenewegena. Vrátil som sa v správny okamih a mal som dobré nohy vo finále," dušoval sa víťaz.
 
 
ewan 19 tour triumf radost asofpb
Caleb Ewan a jeho radosť (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Veľkú nervozitu v koncovke neprežíval len hrdina dnešnej etapy, ale aj jeho kolegovia. Ewan ich krikom hnal až na hranicu svojich schopností. "Bolo to hektické finále s niekoľkými pádmi. Caleb na mňa kričal, aby som pokračoval, aby som išiel čo najdlhšie. Ale všetci sme boli na svojich limitoch," prezradil holandským médiám Jens Keukeleire, ktorý hneď po etape skontroloval výkon svojho lídra na mobile. Belgicky cyklista krátko po tom, čo preťal cieľovú pásku, vedel, že dnešný večer si užije chuť šampanského. Totiž ako tím splnili to, prečo na Tour chodili. "Som spokojný, pretože našim najväčším cieľom na Tour bolo, aby Caleb vyhral etapu," upresnil Keukeleire.
 
U Jumbo - Visma dnes hovorili o neúspechu. Dylan Groenewegen prehru na cieľovej čiare zobral športovo. "Niekedy vyhráte, niekedy prehráte. Dnes som prehral. Naposledy som proti nemu vyhral o polovicu kolesa, teraz som o polovicu kolesa prehral. Bohužiaľ, boli sme na špici príliš skoro." Groenewegen bol tým mužom, ktorý ako prvý začal šprintovať. On sám si uvedomil, že je ešte od cieľa ďaleko, ale vraj nemal inú možnosť. "Naozaj som chcel vyhrať. Bol som v ideálnej pozícii, ale cítil som, že Mike už nemôže pokračovať. Tak som začal špurtovať. Proti mne bol silný protivietor. Je to škoda, že mi chýbalo niekoľko milimetrov, ale to ku šprintu patrí. Vedel som, že som začal šprintovať trochu skoro. Nemohol som dlhšie čakať, pretože by ma súperi predbiehali zo všetkých strán. Som sklamaný, že som nevyhral," povedal pre tímový web.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
Ani tretí Elia Viviani nebol po jedenástej etape šťastný. Počas voľného dňa sa snažil pripraviť na dnešný hromadný dojazd, lenže ani dnes sa nedočkal výhry. "Bol by som rád, keby som zvíťazil, ale nestalo sa." Viviani vytúžený vavrín z Tour de France doprial svojmu súperovi. Čo-to povedal aj o kvalite tohtoročnej Tour. "Na druhej strane, Caleb bol jediným šprintérom bez víťazstva, teda až dodnes. Veľa to hovorí o kvalite tohtoročnej Tour de France." Talian už po etape myslel na svoju ďalšiu šancu. Upozornil ale, že sa k nej najskôr musí dostať. "Teraz zamierime do hôr a bude dôležité, aby sme sa sústredili na každú etapu, išli od dňa ku dňu a pripravili sa na ďalšiu príležitosť, ktorá príde v utorok," uzavrel.
 
Dôvod na oslavu mal aj Peter Sagan, ktorého okrem toho, že si upevnil vedúce postavenie v bodovacej súťaži, potešilo aj to, že na poslednom kruhovom objazde neskončil mimo bicykla. "Mal som veľké šťastie, že som na poslednom kruhovom objazde nespadol. Som rád, že som v cieli, v jednom kuse." Sagan v rozhovore po etape povedal, že chápe krok svojho súpera. "Idem od jedného dňa k druhému, snažím sa získavať body na zelený dres. Chápem, že Michael Matthews sa rozhodol vzdať bodov do bodovačky, pretože víťazstvo v etape je pre neho prioritou. Najväčšiu šancu získať ho má pravdepodobne z úniku, lenže ak je v boji o zelený dres príliš blízko ku mne, nenechám ho odísť tak ľahko."
 
 
tour 19 etapa 11 sagan ukazuje asofpb
Peter Sagan zapózoval fotografom (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Slovenský rýchlik bol uvoľnený aj pred novinármi z jeho rodnej krajiny. Peter Sagan sa aj im priznal, že na kruhovom objazde stratili kontakt, a potom už bolo ťažké vrátiť sa do boja o prvé miesto. "Bolo to rozbehnuté dobre, akurát tým, že sa išlo trochu dole kopcom a proti vetru spôsobilo, že sa všetci tlačili dopredu. Celkom dobrú pozíciu som mal až po posledný kruháč pred cieľom, v ktorom to tí prví napálili, a my ostatní sme skoro spadli. Potom prví traja šprintéri mali náskok pred nami, neviem, možno aj dvadsať metrov. Kým sme ich dobehli, snažil som sa dieru dolepiť ako sa dalo," vyjadril sa na mikrofón Samuela Brečku z RTVS. "Jeden rok som mal prvých desať etáp v prvej päťke, vlastne nie, v najlepšej desiatke," konštatoval na margo fantastického štartu na tohtoročnej Tour.
 
Michael Matthews sa na čele balíka objavil pod bránou označujúcou posledný kilometer, o víťazstvo v etape nejavil záujem. "Rozhodli sme sa vymeniť si úlohy a šancu dostal Cees. Bola to krátka etapa, takže bola pre neho vhodnejšia," objavilo sa vo vyhlásení na stránke Sunwebu. Matthewsa k tomuto kroku hnali dve motivácie, a to podpora tímového ducha a nádej, že sa Sagan od neho vzdiali. "Myslím si, že to je to, čo zdvíha tímového ducha. Keď jeden z lídrov povie inému pretekárovi, že dnes ideme na teba. Myslím si, že Cees predviedol dobrý šprint, snažili sme sa pre neho odviesť to najlepšie. To isté platí aj o zajtrajšom dni, ako tím sa pokúsime ísť čo najlepšie. Daroval som nejaké body Petrovi v boji o zelený dres. Teraz sa môžem sústrediť na etapy, ktoré mám šancu získať z únikov," vyšpekuloval Austrálčan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Ďalší deň v žltom tričku má za sebou Julian Alaphilippe, ktorý sa vo svojom hodnotení už nevenoval dnešnej etape. Myslel na tú nasledujúcu a na slová súpera, podľa ktorého sa ešte zajtra budú tí najlepší vrchári šetriť. "Možno má Egan Bernal pravdu, keď hovorí, že favoriti na celkovú klasifikáciu budú zajtra šetriť svoje nohy kvôli časovke, ale ja sa pripravujem na útoky, ktoré budú na programe, či už od adeptov na celkové víťazstvo alebo iných pretekárov, ktorí budú chcieť získať čas," reagoval na vyjadrenie jazdca Ineosu. Alaphlippe nezabudol dodať, že si užíva každý deň strávený v žltom drese. "Som rád, že ešte minimálne raz budem na sebe nosiť žltý dres. Bude to ťažký deň, ešte neviem, podľa akého scenára sa bude vyvíjať. Očakávam všetko. Som ale správne namotivovaný."
 
Z tábora Ineosu ponúkli svoje reakcie obaja ich lídri. Egan Bernal nechcel v nervóznej koncovke skončiť na zemi, tak sa podľa toho aj správal. "Tesne pred cieľom to skoro spadlo, takže som sa posunul hore a snažil sa vyhnúť akýmkoľvek časovým stratám." Vraj sa na bicykli necítil ako ryba vo vode. "Po dni odpočinku sa mi nešlo ľahko, ale ono to tak býva, že etapa po voľnom dni je tvrdá." Geraint Thomas bol o niečo stručnejší. "Bol to celkom bezproblémový deň. Koncovka bola trochu nervózna, ale som rád, že som dnešný deň prešiel bez úhony." Thomas a Bernal sa zhodli, že vo štvrtok neuvidíme veľa útokov zo strany adeptov na celkové víťazstvo, ale obaja si myslia, že atakovať budú iní. "Je ešte skoro byť ofenzívny, ešte pred časovkou. Ale v každom prípade si myslím, že niekto bude skúšať pozornosť," ukončil Bernal.
 
 
tour 19 etapa 11 peloton ilustrak asofpb
Ilustračný záber z etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Rovinaté a veterné etapy už niekoľkokrát pripravili Naira Quintanu o možnosť vyhrať Tour de France. Našťastie pre neho, dnešná previerka sa medzi ne nezaradila. "Bolo to veľmi nervózne finále, veľa kruhových objazdov a úzke cesty. Všetko to viedlo k pádu. Vždy sa snažíme vyhýbať sa nebezpečenstvu, ale dnes som sa tomu nemohol vyhnúť," opísal kolíziu zo svojho pohľadu. Quintana priznal, že nie je zranený, ale bolí ho lakeť. "Som v poriadku, a to je dôležitá vec. Nohám sa nič nestalo a na lakeť si položím ľad. Lakeť je jediné miesto, ktoré ma po páde trochu bolí. Zajtra by to ale malo byť dobré." Paniku nevnímal. "Tím sa rýchlo poskladal, spojili sme sily s Richie Portom a bezpečne sme sa vrátili naspäť."
 
Na zemi skončil ešte jeden favorit na celkové víťazstvo, Richie Porte. Líder Treku-Segafredo bol na tom horšie ako Quintana, pretože spadol na hlavu. "Nebola to tak hrozná kolízia, ale tvrdo som narazil na hlavu." Portemu sa páčila pozičná jazda tímu, to, že spadol ho prekvapilo. "Boli sme hore, v čele, takže to bolo celkom nečakané, že práve tam to padlo." Na tom, čo ho dnes postretlo, videl aj niečo dobré. "Je to úľava, že som si z prvého pádu na Tour neodniesol vážnejšie zranenia. Dúfam, že ma dnešný pád neovplyvní v zajtrajšej etape. Uvidíme," dodal na záver našich reakcií Porte, ktorý aktuálne okupuje 19. pozíciu v celkovej klasifikácii.
 
 
Výsledky 11. etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 3:51:26 120
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 50
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 25
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 15
5. DEBUSSCHERE Jens Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 5
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
8. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00  
9. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 47:18:41 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
6. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:47  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:04  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:09  
10. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 02:33  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 257
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 174
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 112
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
 

tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 47:19:57
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:30
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 03:16
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 27:43
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 33:19
6. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 33:36
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop