Dianie na Tour: Pinot demonštroval svoju silu, Van Aert pomáhal z nemocnice

21.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Hlavnou témou, ktorá rezonovala pred pätnástou etapou, bola neutíchajúca oslava veľkého francúzskeho úspechu. Do diania na Tour de France sa zapojili nielen francúzsky prezident, ale aj legendy domácej cyklistiky. Netočilo sa ale všetko iba okolo Francúzov. Tiež Wout Van Aert už 24 hodín po operácii opäť pomáhal svojmu tímu, trochu netradične.
Jazdou na vrchol Tourmaletu nechal Thibaut Pinot zabudnúť na pondelok, kedy v pomerne jednoduchej etape, ale na vetre, stratil skoro dve minúty. Francúz už po nej ubezpečil každého člena tímu, že v sobotu im všetko vynahradí. „Thibaut nás už v pondelok ubezpečil, že vyhrá túto etapu. Celý tím sa na to zameral, takže sme veľmi šťastní, že nám to vyšlo. Ráno sme sa dohodli na tom, čo chceme urobiť a ako to ideme urobiť. Mali sme šťastie, pretože sme do bodky dotiahli to, čo sme plánovali,“ žiaril šťastím Philippe Mauduit, športový riaditeľ Groupama – FDJ. Mauduit akoby si uvedomoval, že so včerajšou výhrou príde ďalší tlak a snažil sa krotiť emócie francúzskych novinárov. „Žijeme spolu, nezaujíma nás, čo hovoria iní. Snažíme sa postupovať zo dňa na deň. Sme veľmi šťastní, že sme vyhrali, ale Tour ešte nekončí a stále máme čo na práci.“
pinot 19 tour tourmalet asoftm
Thibaut Pinot pod vrcholom Tourmaletu (© A.S.O. / Thomas Maheux)
Cesta Thibauta Pinota za víťazstvom sa zrodila v druhej polovici Tourmaletu. Najskôr jeho kolega, David Gaudu, odpáral väčšinu domestikov, a potom keď zaútočil Emanuel Buchmann, dokončil jeho prácu. Pinot záverečných päť kilometrov vyšplhal priemernou rýchlosťou 21,2 km/h, spomedzi všetkých cyklistov bol tým najrýchlejším. Zaujímavo vyzeralo porovnanie jeho rýchlosti na posledných troch kilometroch s ďalšími skvelými vrchármi. Nairo Quintana prešiel posledných tritisíc metrov priemernou rýchlosťou 18,1 km/h, Jakob Fuglsang bol o 0,7 km/h rýchlejší. Svižnejšie tempo mal Geraint Thomas, jeho priemerná rýchlosť v závere bola 19,6 km/h. Jediný, kto ako-tak mohol konkurovať včerajšiemu víťazovi bol držiteľ žltého dresu. Julian Alaphlippe dosiahol priemerku 20,5 km/h, pričom Pinot 20,9 km/h. 
Francúzske duo si podmanilo sobotňajšiu koncovku a ďakoval im za to aj sám prezident. Emmanuel Macron jazdil v aute Christiana Prudhomma a priamo z cesty tak mohol obdivovať umenie svojich krajanov. „Chcem im obom veľmi pekne poďakovať, za ten zážitok. Konečne máme Francúza, ktorý ubránil žltý dres v jednej z najdôležitejších etáp. Máme tu potom francúzskeho víťaza, môžeme byť nesmierne hrdí. Dúfam, že sa nám podarí zlomiť kliatbu a v Paríži bude vlastniť žltý dres Francúz. Oboch ich máme radi, aj Juliana, a aj Thibauta. Obaja predvádzajú mimoriadne výkony na tohtoročnej Tour. Sú to dvaja velikáni, ktorí pokračujú v budovaní dobrého mena krajiny. Každý z nich má svoj štýl, celá krajina je za nimi,“ tlieskal novodobým gladiátorom Macron, ktorý krátko po ostrom štarte pozdravil svojich voličov v mestečku Pontacq.
sagan 19 tour zeleny macron asoftm
Peter Sagan s Emanuelom Macronom (© A.S.O. / Thomas Maheux)
Dominantnú jazdu vo finálnom stúpaní predviedli muži Jumbo – Visma, ktorí hnali svojho lídra až na hranu. Steven Kruijswijk je po sobote tretí, pričom získal cenné sekundy na Gerainta Thomasa. „Budem vyzerať ako špina, ale bolo krásne, keď Thomas odpadol. Fakt som si myslel, že je to jazdec, ktorý túto Tour už má vo vrecku. Do tejto etapy sa zdal byť veľmi silný. Bol som prekvapený, keď začal strácať,“ žasol George Bennett pred novinárom z holandského médiá Nu. Kľúčovým artiklom tímu bol aj Wout Van Aert, ktorý z nemocničného lôžka posielal informácie trénerovi. Tomu v aute nefungovala televízia a nevedel, čo sa deje, tak mu Belgičan posielal správy cez aplikáciu WhatsApp. „Keď nemáte televízny signál v tímovom aute a dostávate aktualizácie o dianí na ceste z nemocničnej postele, vtedy viete, že máte pod strechou skutočne tímového hráča,“ podelil sa o novinky Grische Niermann prostredníctvom sociálnej siete Twitter. 
O tohtoročnú Tour je vo Francúzsku veľký záujem. Vidieť to bolo aj na Tourmalete, kde pri ceste stálo niekoľko desiatok tisíc fanúšikov. Podľa Ruperta Guinnessa z Velo News bolo zo všetkých strán počuť spev a fandenie. Tiež francúzske televízie venujú pretekom viac priestoru vo svojom vysielacom čase, ponúkajú aj rôzne príbehy. „Už roky sme tu nemali takúto Tour de France. Veľmi ma baví. Je to Tour de France s charakterom," povedal 83-ročný Raymond Poulidor, ktorý sa objavil vo štvrtok v meste Tarbes. Zásluhu na tom má predovšetkým Julian Alaphlippe, ktorý dnes už po jedenástykrát ponesie na sebe žltý dres. Viac dní ako on spomedzi Francúzov vlastnil žltý dres iba Thomas Voecker, ktorý počas svojej kariéry dvadsať dní jazdil v žltom. Alaphlippe tak dnes prekoná zápis Pascala Linu, ktorý v roku 1992 bránil žltý dres desať dní. Táto štatistika sa vedie od posledného francúzskeho víťazstva na Tour, teda od roku 1985
alaphilippe 19 tour tourmalet vyraz asoftm
Steven Kruijswijk, Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Thomas Maheux)
Včerajšiu etapu postihlo aj jedno faux pas. Ostrý štart etapy mal prebehnúť v meste Tarbes, lenže štyri kilometri od neho, v obci Ossun, zablokovali cestu demonštranti. Niekoľko desiatok ľudí takto chcelo vyjadriť svoj názor, že nesúhlasí, aby sa v okolí ich dediny postavil chliev na chov ošípaných. Na niekoľko minút si posadali na cestu a preto sa štart etapy oneskoril o pätnásť minút. Christian Prudhomme nakoniec odmával ostrý štart až na šiestom kilometri. Podobné demonštrácie sprevádzajú Tour de France skoro každý rok. Vlani tiež museli zasahovať policajti, a na farmárov, ktorí sa rozhodli zastaviť najslávnejšie cyklistické preteky použili aj slzný plyn. Ten sa však dostal do očí aj samotným cyklistom. Našťastie, tohtoročne demonštrácie prebehli o niečo pokojnejšie, polícia síce musela zasahovať, ale poučila sa zo skúseností z minulého roka a plyn už nepoužila. 
Úspechy francúzskych cyklistov prebúdzajú aj legendy z tejto krajiny. Jean-René Bernaudeau si pri pohľade na Petra Sagana zaspomínal na už zosnulého Laurenta Fignona„Bol to skvelý jazdec v čase, v ktorom bola cyklistika iná. Vtedy bola cyklistika o príležitostiach, bol to šport o spontánnosti. Fignon mal „plán A“ a aj „plán B“, ktorý bol založený na jeho inštinkte. Bol inteligentný. Dnes bola inteligencia vytlačená rádiami a vysielačkami. Nájdu sa však aj jazdci, ktorí majú tú intuíciu ako Fignon. Napríklad Sagan, ten sa nemusí spoliehať na pokyny z auta.“ Podľa Bernaudeaua k „inteligentným“ pretekárom patria aj Alaphilippe a Pinot, momentálne najväčšie hviezdy francúzskej cyklistiky. Nielen oni dvaja, ale aj Peter Sagan si včera na pódiu užil spoločnosť Emmanuela Macrona, ktorý si v týchto dňoch našiel čas, a trávi ho na Tour de France.
tour 19 etapa 14 tourmalet divaci asoftm
Fanúšikovia na Tourmalete (© A.S.O. / Thomas Maheux)
Počas francúzskej Grand Tour sa upieklo už veľa prestupov, ktoré však ešte nemôžu byť oficiálne oznámené. Najnovšie špekulácie hovoria o tom, že Pello Bilbao by sa mal pred budúcou sezónou presťahovať z Astany do celku Bahrajn – Merida. Informáciu priniesol denník L'Equipe. Kvalitný vrchár zo Španielska momentálne zarezáva v prospech Jakoba Fuglsanga, na Tour mu aktuálne patrí 49. miesto v celkovej klasifikácii. Tie isté noviny hovoria o tom, že do Bahrajnu by mal zamieriť tiež Mikel Landa, ktorý je vraj na odchode z Movistaru. Ak by sa obe správy potvrdili, tím, ktorý vedie Brent Copeland by získal veľkú kvalitu do hôr a adekvátnu náhradu za Vincenza Nibaliho, ktorý už dávnejšie ohlásil svoj prestup do Treku-Segafredo.
Výsledky 14. etapy
1. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 3:10:20 120
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 50
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06 25
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:08 15
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:08 5
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:30
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:36
9. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 00:38
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:53
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 56:11:29 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 02:02
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 02:14
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 03:00
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:12
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 03:12
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 04:24
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:22
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:27
10. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 05:38
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 284
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 42
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 56:14:29
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:38
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 08:00
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 31:56
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 37:10
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 40:04

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop