Dianie: Wiggins kritizoval Ineos, Quick-Step s ďalšou pokutou, fotograf dostal padáka

26.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts
Na Col du Galibier Nairo Quintana letel ako vietor, pokoril aj čas Fränka Schlecka. Julian Alaphilippe zas ohúril v zjazde, v ktorom sa mohol spoľahnúť na dve výhody. Jednu z nich rozhodcovia vylúčili z podujatia. Do diania zasiahol tiež Bradley Wiggins, ktorý si želá, aby v Paríži nosil žltý dres aktuálny držiteľ. Dobré správy pre svojich fanúšikom mal tiež George Bennett.
 
Včera bola na programe najťažšia etapa v 106. ročníku pretekov. Nairo Quintana v nej využil svoje skúsenosti z rodného kraja, a tie mu pomohli k výhre. „Bola to etapa vhodná pre skutočných vrchárov. Všetci viete, že som vyrastal vo vysokej nadmorskej výške. Cítil som sa dobre, tak som vyhral. Aj naďalej budem skúšať útočiť, pretože Mikel, Alejandro a aj ja bojujeme v celkovej klasifikácii,“ reagoval muž, ktorý do cieľa prišiel so špinavým dresom. Viacerí komentátori si mysleli, že išlo o krv, ale fľak na tričku spôsobil gél. Movistar včera vytiahol ďalšiu zaujímavú stratégiu, o jej objasnenie sa pokúsil aj samotný víťaz. „Na taktiku by ste sa mali opýtať manažéra tímu. Mikel sa cítil dobre, tak kolegovia nasadili tempo. Potom im povedal, že nemá dosť dobré nohy. Takže som ho nemusel čakať a mohol som pokračovať s uniknutými pretekármi.“
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Nairo Quintana na Galibieri (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Kolumbijsky cyklista išiel mimoriadne rýchlo v záverečnom stúpaní, len Egan Bernal sa driapal na vrchol Col du Galibier rezkejšie. Quintana však ohúril svojim výkonom v poslednom úseku na Galibieri. Posledných osem a pol kilometra prešiel za 22:23, čo je o vyše minútu rýchlejšie ako Fränk Schleck, ktorý v roku 2011 útočil zo skupiny favoritov a snažil sa dostať ku bratovi. Fränk vtedy zašiel posledných osem a pol kilometra stúpania za 23:34, ale k súrodencovi sa už nedostal. Andy Schleck etapu vyhral, pričom finišoval o dve minúty pred svojim bratom. Nairov počin bol zaujímavý aj z ďalších historických hľadísk, pretože bol piatym cyklistom z Kolumbie, ktorý vyšiel ako prvý na Galibier a zároveň jeho včerajšie víťazstvo bolo už dvadsiate kolumbijské na Tour de France. 
 
Tiež Julian Alaphilippe prepísal dejiny pretekov, ale z francúzskeho pohľadu. Aktuálny líder totiž včera už po pätnástykrát bránil žltý dres a posunul sa tak na šieste miesto medzi domácimi jazdcami, ktorí nosili žltý dres najdlhšie v jednej edícii. Dvadsaťdva dní obliekal „Maillot Jaune“ v jednom ročníku Tour Antonin Magne, presnejšie v roku 1934. Rodák z mesta Ytrac získal žlté tričko v prvom dni a už do konca podujatia ho nepustil. Alaphilippe si ho dnes navlečie na seba po pätnástykrát. „Nemyslím si, že som mohol klesať rýchlejšie. Nebál som sa riskovať, vážne som už rýchlejšie ísť nemohol. Chcel som ubrániť dres. Keď som sa pripojil do skupiny, okamžite som išiel do jej čela, aby som im ukázal, že som sa ku nim vrátil,“ vyšlo z hrdla Alaphilippovi po obdivuhodnom výkone v klesaní, ktorý mu dopomohol udržať dres.
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Julian Alaphilippe na Galibieri (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Jazdec z celku Deceuninck – Quick-Step včera dostal aj nedovolenú pomoc, dokonca dvakrát. Tesne pred vrcholom Galibieru ho potlačil člen tímu, Tom Steels za to musel zaplatiť pokutu päťsto švajčiarskych frankov. Následne v zjazde mu pomohla motorka fotografa Yuzuru Sunadu, ktorého rozhodcovia z podujatia vyhodili. „Samozrejme, som si vedomý toho, že sa mi venuje veľká pozornosť, ale tlak necítim. Som na tlak zvyknutý, motivuje ma. Na Tour však vidím, čo sa deje. Vidím to v pelotóne, na ceste a tiež v tlači. Všetci snívame o francúzskom víťazovi.“ Alaphilippe v prípade neúspechu ukázal prstom na Pinota. „Nie sme najlepší kamaráti, ale vidíme sa v národnom tíme. Je to milý chalan a skvelý jazdec. Vzájomne si vážime jeden druhého a myslím si, že sme radi, že sa každému z nás tak darí. Sme odlišní pretekári, ale obaja okupujeme popredné priečky. Určite dám zo seba maximum v posledných dvoch dňoch, ale ak padnem, dúfam, že on vyhrá žltý dres.“
 
Dôležitým momentom včerajšej etapy bol aj útok Egana Bernala, na ktorý odpovedal Geraint Thomas. Mladý líder Ineosu sa na Walesana vôbec nehneval. „Geraint ma požiadal, aby som zaútočil, aby som oživil preteky,“ bránil Bernal svoj atak pred novinármi z holandského portálu Wieler Flits. „Myslím si, že aj jeho útok bol dobrý nápad. Musíme predsa získať čas na Alaphilippa. Je mi jedno, čo Geraint urobil. Je to môj kolega a obaja sa snažíme získať čas na súperov. Útočil, lebo sa chcel ku mne pripojiť. Niektoré rozhodnutia v pretekoch závisia od toho, ako sa cyklista cíti,“ podal podrobnejší opis celej situácie. Na záver ešte dodal, že aj keď včera niečo získal na svoju stranu, ešte nič nevyhral. „Na programe sú dve veľmi ťažké etapy. Musíme zostať pokojní a sústredení. Je dôležité zostať oboma nohami na zemi.“
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Egan Bernal na Galibieri (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Geraint Thomas potvrdil, že Bernal dostal povolenie na útok od športového riaditeľa a tiež aj od neho. Taktika bola jasná, zrýchlenie Bernala malo vyprovokovať väčšiu akciu medzi ich najväčšími súpermi. Thomas bol preto sklamaný, lebo to, v čo dúfal, sa vôbec nedialo. „Chceli sme nasadiť tvrdšie tempo, lenže nám došli chlapci. Rozhodli sme sa poslať dopredu Egana s nádejou, že sa zrýchli. Nestalo sa.“ Thomas následne upresnil, prečo sa rozhodol vzdialiť sa súperom. Keď si uvedomil, že jeho útok ide proti Bernalovi, spomalil. „Tempo diktoval Mas, preto som sa pokúsil zaútočiť, aby som zistil, či sa niečo stane. Stalo sa len to, že ma súperi prenasledovali až do vrcholu,“ uzavrel celý incident, ku ktorému sa vedenie tímu do rána nevyjadrilo.
 
Bývalý pretekár tohto zoskupenia a aj víťaz Tour de France z roku 2012, Bradley Wiggins, si nenechal ujsť možnosť podeliť sa o svoj pohľad. „Ineos zareagoval veľmi neskoro, ich útoky mali prísť oveľa skôr, ak chceli dostať Alaphilippa do problémov,“ nechápal Wiggins, ktorý sa však teší na ďalšie dve etapy. „Scéna je pripravená na veľkolepé finále a vyhrať môže ktokoľvek. Ak takto budú vyzerať aj ďalšie dva dni, bude to veľmi tesné. Rozdiely medzi druhým a šiestym mužom v celkovej klasifikácii sú minimálne. Zabudnúť netreba ani na Alaphilippa, myslím si, že už môžeme o ňom začať premýšľať ako o možnom víťazovi. Chcel by som, aby to vyhral. Zaslúži si to. Spôsob, akým doteraz jazdil, bol fenomenálny,“ nešetril slovami chvály vo svojom podcaste.
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Geraint Thomas na Galibieri (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Klesanie z Col du Galibier bolo náročné hlavne vo vrchnej, technickej, pasáži. Niektoré zákruty boli veľmi nebezpečné a výhodu v nich mali mať jazdci, ktorí sa rozhodli používať kotúčové brzdy. Vo svojom článku to tvrdí Rob Arnold z webovej stránky Velo News, ktorý si všimol, že jazdec používajúci novšiu brzdiacu technológiu stláčal brzdy neskôr a získaval tak čas. „Sledujte zábery. Všimnite si tú ľahkosť, akou Alaphilippe manažuje svoj zjazd, pred každou rovinou prudko zrýchľuje. Výhodou kotúčových bŕzd je fakt, že môžete ísť na brzdy neskôr. Nezískate tým veľa času, ale nejaký čas áno, a ten vám môže pomôcť vyhrať Tour de France.“ Z najlepšej desiatky kotúčové brzdy, ktoré sú ťažšie ako klasické brzdy, nasadili Julian Alaphilippe, Rigoberto Urán a Emanuel Buchmann.
 
Novým lídrom v súťaži o kráľa hôr sa stal Romain Bardet, ktorý by chcel pokračovať v novej francúzskej tradícii. Posledné dva ročníky totiž súboj o bodkovaný dres ovládli jazdi z krajiny galského kohúta, konkrétne Warren Barguil v roku 2017 a Julian Alaphilippe, ktorému sa to podarilo vlani. „Som rád, že som získal tento dres. Bol som veľmi sklamaný po sedemnástich etapách. Momentálne je mojim jediným cieľom obliecť si bodkovaný dres v Paríži,“ citovala vyjadrenie Bardeta stránka Velo Pro. Bardet má pred dnešným dňom k dobru len dvanásť bodov, takže bude musieť jazdiť aktívne. Svojho najväčšieho súpera rešpektuje a chce s ním zviesť férový boj. „Vážim si Tima Wellensa, preto sme sa dohodli, že o tento dres budeme bojovať spravodlivo.“
 
 
quintana 19 tour podium medaila asofpb
Romain Bardet s novinármi (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Jednu zlú a jednu dobrú správu sa včera večer dozvedeli fanúšikovia celku Jumbo – Visma. Obe sa týkali jedného pretekára. George Bennett v osemnástej etape dvakrát spadol, prvýkrát v klesaní z Col de Vars, ktorý zachytili aj televízne kamery. Po ňom však už nebol schopný pracovať pre svojho lídra. Druhýkrát okúsil chuť asfaltu v zjazde z Col du Galibier a na krátku chvíľu to s ním nevyzeralo dobre. Bennett podľa informácii belgického Het Nieuwsblad nastúpil aj do sanitky, ale po ošetrení opäť vysadol na bicykel a rozhodol sa pokračovať. Zdravotnú službu navštívil ešte raz, do sanitky sa vrátil hneď potom, čo preťal cieľovú pásku. Do hotela odišiel po vlastných nohách. „Bol to totálne nepodarený deň z mojej strany, ale nič mi nebráni v tom, aby som zajtra pokračoval. Nič ma nezastaví,“ napísal Bennett na Twitter. Dnes by sa mal postaviť na štart.
 
 
Výsledky 18. etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 5:34:15 120
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:35 50
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 02:28 25
4. KÄMNA Lennard Team Sunweb link ikonka 02:58 15
5. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:00 5
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 04:46  
7. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 04:46  
8. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 04:46  
9. PAUWELS Serge CCC Team link ikonka 04:46  
10. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 05:18  
154. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 36:36  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po 18. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 75:18:49 25
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:30  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:54  
8. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
9. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:58  
85. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:13:11  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 18. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 18. etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 60
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 58
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
6. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 45
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 18. etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 75:20:19
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 17:07
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 48:11
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 56:56
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:02:20
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:09:18
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop