Reakcie po 1. etape: Podľa pretekárov mali rozhodcovia etapu neutralizovať skôr

29.8.2020, 20:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Prvý deň bol podľa očakávaní veľmi nervózny a paradoxne aj keď sa po pretekárskej stránke takmer nič nedialo, boli to pády, ktoré počas etapy, ale aj po nej zamestnávali celý konvoj. Viacerí pretekári vyjadrili rozhorčenie nad tým, že rozhodcovia neneutralizovali etapu, ale iba posledné tri kilometre.
 
Na druhej strane, k cyklistike patrí aj dážď a klzské cesty a neexistuje dôvod, prečo by mali byť práve na Tour pravidlá k pretekárom zhovievavejšie ako v ostatných pretekoch. Protokol o extrémnom počasí uplatený byť nemohol. Podmienky predsa neboli extrémne a ani organizátor nijako nepochybil.
 
Aj keď sa o ňom príliš nehovorilo, po všetkých nepríjemných udalostiach si našiel najlepšiu pozíciu i načasovanie "starý lišiak" Alexander Kristoff, ktorý naposledy vyhral v Bardejove pred jedenástimi mesiacmi. Na Tour sa tešil štvrtý raz. K prestížnemu triumfu na Champs-Elyssés pridal prvý raz zisk maillot jaune. "Vždy som sníval o žltom drese a teraz sa mi plní sen. Neviem si predstaviť lepší začiatok. Máme tím vrchárov, neverili sme si na šprint. Aspoň určite nie hneď na začiatku. V poslednom kilometri som sa cítil dobre a vedel som, že vyhrám. V posledných kilometroch som ostal sám, bol som na Saganovom kolese, ale potom som ho stratil a zavesil sa na Bola. On trochu zoslabol, ale ja som mal stále silu v nohách a bol som najsilnejší. To bol fantastický moment. Moja príprava nebola dobrá, nemohol som predostrieť žiadne výsledky. Pred pár dňami som na ME spadol na hlavu, takže mal som obavy, či budem v poriadku. Našťastie ma to už netrápi. Žltý dres pre moju kariéru znamená veľa. Dnešok tiež ukázal, že môžem súperiť s najlepšími šprintérmi, aj keď mám už 33 rokov a štyri deti. Stále môžem podať takýto výkon a to ma teší," citoval víťaza úvodnej etapy portál Wielerflits.nl.
 
 
kristoff 20 tour triumf bohfb
Kristoffov triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Mads Pedersen je zasa prototypom mladého lišiaka. Dokáže sa presadiť v náročných šprintoch, či podmienkach, ktoré mnohým nesedia. Od aktuálneho svetového šampióna málokto čakal druhé miesto. Tak, ako málokto čakal zisk dúhového dresu či triumf v Poľsku pred pár týždňami. Je to muž prekvapenia. "Je super začať Tour práve takto. Jediná vec, ktorú som si mohol želať, bola vyhrať. Moji chlapci mi spravili výborný vláčik a skoro sme to dali, takže musím byť rád. Byť druhý je skvelé, hoci výhra by bola pekná. Koniec koncov, jazdím preto, aby som vyhral. Bolo aj dobré, že sa pelotón počas etapy držal spolu, aby sa vyhlo zbytočným riskom v zjazdoch," vravel pre organizátora.
 
V závere sa veľmi dobre zorientoval Cees Bol, ktorého Sunweb je mnohými odborníkmi odpisovaný ako tím bez šancí na výraznejšie výsledky na tejto Tour. No Bol dostal vôbec v prvej etape na Grand Tour šancu zašpurtovať si a zaznamenal tretie miesto. "Prevládajú dobré pocity. Štartoval som z väčšej diaľky, no to je moja sila. Bol som v závere blízko víťazstva, ale nie dosť. Ale v podstate som spokojný. Prídu ešte ďalšie príležitosti. Nepretekal som pred týmto veľa. Tréning bol dobrý, ale súťaženie je vždy iné. Stále sú veci, ktoré sa dajú zlepšiť. S Casperom Pedersenom sme sa stratili a nemohli riešiť vláčik, Arndt dvakrát padol a už tam ani nebol. Ja som mal tiež počas etapy defekt a dlho som jazdil sám. Ale som rád, že som na tom dobre a pretekársky rytmus sa mi ešte upraví k lepšiemu," povedal po etape 25-ročný Holanďan.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Výpočet spokojných sa ale rýchlo skončil. Od štvrtej priečky sa umiestnili väčší favoriti. Šprintéri tu nemajú dostatok príležitostí, a tak je napríklad štvrtá priečka Sama Bennetta sklamaním. "Bol to nebezpečný deň s klzkými cestami. Snažil som sa ísť na maximum, ale zároveň bezpečne, ale v  závere som sa nerozhodol najlepšie. Keď ma Michael Morkov navigoval cez pelotón, pustil som pred seba niekoho iného v domnení, že vyštartuje skoro, ale to sa nestalo, tak som vypustil paru a musel opäť zrýchliť. Ale to už bolo neskoro. Škoda, mal som dobré nohy, ale príležitosti ešte prídu budúci týždeň," myslí si Ír vo vyjadrení pre tímový web.
 
Za týchto všetkých okolností mal Peter Sagan neobvykle veľkú šancu na triumf, ale záver mu nevyšiel podľa predstáv. "Pršalo a bolo to dosť nebezpečné, dlhší čas tu nepršalo, asi mesiac, a keď dnes začalo pršať, bolo to ako na ľade. Nakoniec sa všetci dohodli, že posledný zjazd sa akoby neutralizuje a že pôjdeme pomaly a pôjdeme opäť až po zjazde, na rovine. Šprint bol proti vetru a myslím si, že som bol asi až moc vpredu a chýbalo mi trochu šťastia," povedal do mikrofónu RTVS. "Zajtra to už bude úplne iné, podľa mňa etapa pre vrchárov, takže ja sa pokúsim dojsť do cieľa v limite," avizoval pred zajtrajškom. Pozítívne pre neho musí byť to, že na šprintérskej prémii sa ukázalo, že veľa súperov v boji o zelený dres mať nebude a Van Aert, ktorý zrejme získa veľa bodov aj keby nechcel, nešpurtoval vôbec. Mimochodom, Sagan sa po miernej cyklistickej matematike dostal k tomu, že bude obliekať zelený dres už zajtra, keďže Kristoff je žltý a Pedersen bude biely.
 
 
kristoff 20 tour triumf bohfb
Peter Sagan počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
A ako na dnešný deň reagovala superstar, na ktorú smeruje veľká pozornosť médií? "Prší tu len párkrát do roka, čiže asi dlho tu bolo sucho. Na niektorých miestach to bolo ako olejové škvrny, na iných zas ako mydlo. Organizátori s tym nemôžu nič urobiť. Zajtra snáď bude už svietiť slnko. Trochu som sa finišu bál a vypustil som to. Ale dnešok dopadol dobre, lebo Tom a Primož zostali v bezpečí. Bolo to šialené. Sám som padol v rýchlosti 40 km/h. Vedel som, že nemám brzdiť, aj tak som zabrzdil a bol som dolu. Našťastie to nič nebolo," povedal pre Sporzu Wout Van Aert.
 
Ako to už býva, v úvodnej etape šlo aj o to, aby sa rozdal vrchársky dres a dopadlo to vskutku zaujímavo. Všetci traja pretekári v úniku špurtovali a rozdelili si body tak, že všetci mali dva. A nerozhodne pôsobili aj ďalšie faktory. Napokon rozhodlo vyššie postavenie v etape pre Fabiena Grelliera, takže v Direct Energie mohli byť spokojní: "Boli sme si vedomí, že môže prísť búrka. Tu zriedkakedy prší, takže sa trať razom stala klzká. Ku koncu som spadol, ale nie som vážne zranený. Je nesmierne super obliecť si bodkovaný dres. Som na to hrdý. Na to som sa v brejku sústredil. Na páske som musel poraziť Michaela Schära. Vypäl som sa, lebo šprinty nie sú moja silná stránka. Päť minúť po prekročení pásky som sa dozvedel, že som pred ním, boli to vynikajúce správy," citovala hrdého bodkovaného muža letour.fr.
 
 
kristoff 20 tour triumf bohfb
Fabien Grellier (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
 
Nespokojnosť s toľkými pádmi a bezpečnosťou vyjadril skúsený ťahač Jumbo - Visma Robert Gesink. "Asi to v UCI nepovažovali za nebezpečné. Dnes naozaj mali príležitosť urobiť niečo dobré pre jazdcov a neutralizovať to. Bolo tam mnoho pádov, cesta sa kvôli dažďu šmýkala. V pelotóne bola jednomyseľná atmosféra, ale UCI neurobila nič. Museli sme neutralizovať preteky sami. Našťastie teda jazdci intervenovali spolu, za to im patrí potľapkanie po pleci. Organizátori nič neurobili až do troch kilometrov do cieľa a práve tam sa odohral ten veľký pád. Ešteže nie tesne predtým."
 
Otlčený ostal veľký favorit Thibaut Pinot, ktorý pred Tour vyhlasoval, ako na všetko zlé zabudol a psychicky je vyrovnaný. No trvalo to len necelú etapu a už opäť utrpel veľké fyzické aj psychické traumy. "Bol to jeden z najťažších dní mojej kariéry. Akoby sme bicyklovali na ľade. Pády boli ešte aj po tej neutralizácii v závere. Hrozné."
 
 
kristoff 20 tour triumf bohfb
Pád (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Médiá sa hneď snažili dostať k zázemiu Groupamy, aby sa dozvedeli, ako to s Pinotom vyzerá. Šéf tímu Marc Madiot poskytol Eurosportu vyjadrenie, kde upokojil domácich fanúšikov: "Je rozčúlený, hnevá ho ten pád. Celý deň tam bolo veľa napätia, spolu s dažďom. Pád tri kilometre pred cieľom vie byť deprimujúci, ale je to súčasť pretekov. Thibaut je zatiaľ ok. Uvidíme, ako zajtra sa bude cítiť, ale nemyslím si, že by utrpel vážne zranenia. Ak by bolo slnečno, bola by to šou. Takto to bola len ľadová plocha. Cyklisti sú často kritizovaní za svoje postoje, ale tentokrát sa zachovali rozumne. Predsa len sú to oni, ktorí nakoniec pedálujú a vytvárajú preteky." Madiota určite nepotešilo ani to, že keďže sa väčšina tímu v závere zgrupila okolo Pinota  a finišovala veľmi vzadu, zajtra budú mať až posledný mechaničák, čo v prípade problémov bude znamenať, že sa tímové vozidlo k Pinotovi dostane oveľa neskôr ako by chceli. Niečo podobné ale platí aj o Jumbe a Ineose.
 
Veľkú frustráciu pri pohľade na etapu v televízii zažíval Ivan Garcia Cortina z Bahrainu-McLaren. Cez tweet adresoval výčitku z gauča: "Nie sme cirkusové opice, ktoré padnú a robia šou. Dnes bol jednoducho asfalt klziskom. Dážď je jedna vec, ale nepraktickosť a nebezpečnosť druhá."
 
 
kristoff 20 tour triumf bohfb
Otlčený cyklista Ag2r (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Jeden z najskúsenejších cyklistov Luke Rowe z Ineosu opísal nebezpečný charakter prvje etapy na tímovom webe: "Tu nepršalo dva či tri mesiace, potom tu raz zaprší a hneď je to ako ľad. Všetky tímy mali aspoň jedného chlapa, ktorý spadol. Aj my sme ich mali niekoľko, ale prežili sme to. Máme organizáciu jazdcov, každý tím je v nej zastúpený niekoľkými jazdcami. Včera sme sa rozprávali o prístupe k Tour vo všeobecnosti a robení správnej veci, keď ju treba. Na jednej strane chcete vydať zo seba maximum, na druhej strane si treba dávať pozor. Preto sme museli zvyšné tri zjazdy jazdiť opatrne." No tesne po dojazde do cieľa bol pri novinároch emotívnejší a povedal aj nasledovné: "Astana sa strápnila, klobúk dole pred celým pelotónom okrem Astany. Rozhodli sa to v zjazde "rozbehnúť" a skončilo to ich lídrom pomaly na lopatkách."
 
Práve ten netradičný, ale na kamere veľmi efektný atak dopravnej značky, predviedol Miguel Ángel Lopez, ktorý prišiel na svoju prvú Tour útočiť na pódium. "Na takej nebezpečnej trati bolo dosť pádov. Taktiež veľa zradných miest, na ceste boli mláčky bielej farby a oleja. V poslednom zjazde sa mi koleso šmyklo na bielej čiare a trafil som značku, ale ináč to nič vážnejšie nebolo. Mohlo to byť horšie. Dnes sa ešte zotavím pred ďalšou ťažkou etapou."
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
V Ineose si prežili veľké sklamanie v podobe ťažkého pádu Pavla Sivakova. Skvelý muž z Dauphiné sa zdal byť maximálne pripravený a pri neúčasti Thomasa s Froomom mohol za série určitých okolností bojovať o vysoké priečky, no už je to vylúčené. "Nemohol som si predstaviť horší začiatok Tour. Dva veľké pády - udrel som si bedrá a veľmi koleno, ale stále budem bojovať na našej spoločnej ceste za žltým dresom."
 
Lotto Soudal prišlo o Johna Degenkolba, ktorý bol po páde taký odretý, že šiel s veľkou stratou a napokon ho museli opustiť ďalší slávni kolegovia De Gendt s Gilbertom, aby aspoň oni stihli limit (podarilo sa, takže obaja môžu "kuť pikle" na zajtra). Keďže sa šlo veľmi pomaly, mal hodnotu len siedmich percent, teda ani nie šestnásť minút. Nemecký šprintér to nestihol presne o dve minúty. Sklamané Lotto Soudal, ktorému padol aj Ewan a nešpurtoval dobre, však k tomu do času našej uzávierky nevydalo žiadnu správu. V záverečnom páde najhoršie dopadol Rafael Valls z Bahrainu-McLaren, ktorý si vážne zranil nohu a v pretekoch nebude pokračovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 1. etapy
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:46:23 120
2. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:00 50
3. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00 25
4. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 5
6. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:00  
8. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:00  
9. TURGIS Anthony Team Total Direct Energie 00:00  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

tour 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:46:13 25
2. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:04  
3. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:06  
4. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
6. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:10  
7. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:10  
8. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:10  
9. TURGIS Anthony Team Total Direct Energie 00:10  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 59
2. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 30
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 29
4. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 28
5. SCHÄR Michael CCC Team link ikonka 20
6. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 20
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GRELLIER Fabien Team Total Direct Energie 2
2. SCHÄR Michael CCC Team link ikonka 2
3. GAUTIER Cyril B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 2


tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 3:46:17
2. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:02
3. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:06
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:06
5. SWIFT Connor Team Arkéa Samsic 00:06
6. PEDERSEN Casper Team Sunweb link ikonka 00:06
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop