Reakcie: Emotívny triumf Alaphilippa, Saganovi sa možno zjavil súper(i) v oranžovom

30.8.2020, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Druhý deň tiež nespĺňal predstavy náročných fanúšikov, ale priniesol veľmi emotívne víťazstvo domáceho hrdinu. Vysoko vlajku drží aj podceňovaný Sunweb. Yates priznal, že súperom prakticky len rozbehol špurt. No ukázal sa a nie je ďaleko od žltého dresu v ďalších dňoch. Mierne sklamanie zavládlo v Jumbe, ktoré odtiahlo celú etapu, ale nemali z nej vôbec nič. Van Aert zasatal pri Dumoulinovom páde, ale už sa pri tom tempe nevrátil späť. Za to Sagan šiel na istotu, odpracoval si svoje a bol spokojný.
 
Etapa vyvrcholila podľa predpokladov. Tak ako sa napríklad každý rok čaká útok Juliana Alaphilippa na Poggiu, tak bolo tutovkou aj to, že zaútočí v dnešnom poslednom kopci. Najprv poriadne stažil život Hirschimu, ktorý mal na neho dobrých pár stovák metrov malú dieru, no napokon môže byť rád, že tam dvoch súperov mal. Na páske ho súperi nezaskočili. "Toto víťazstvo venujem otcovi, ktorý nás nedávno opustil. Je to veľké víťazstvo. Tour de France vo mne zaručene spúšťa emócie. Tento rok som ešte nevyhral, ale tvrdo som na tom pracoval. Veľmi ťažká doba to bola pre mňa posledné mesiace. Tím na čele s Devenynsom a Jungelsom mali za úlohu sťažiť finále. Potom som už nemal čo stratiť a dal som do toho všetko. Bolo to nervózne, na začiatku nechcel Hirschi spolupracovať, ale keď sa pridal Yates, veci sa otočili. Našťastie sme to zvládli. Vyhrávanie mi veľmi chýbalo," povedal v cieli veľmi dojatý Alaphilippe. Opakuje sa tak aspoň časť vlaňajšej Tour, pretože v utorok zrejme bude srdnato brániť žltý dres v cieľovom kopci, hoci sám vyhlasuje, že tento rok zďaleka nemá takú formu ako pred rokom.
 
 
tour 20 etapa 02 ala hirschi asofab
Alaphilippov triumf (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Veľkým hrdinom dňa bol Marc Hirschi. Sunweb bol odsudzovaný, že sem prišiel so slabým tímom a lídrom Benootom úplne mimo formy, no včera bol tretí Bol, dnes o tesne druhý mladý Švajčiar. Majster sveta z kategórie U23 debutuje na Grand Tour a v takejto náročnej etape sa skôr očakávali iné mená, ktoré chceli bojovať o najvyššie priečky. "Musím priznať, že som bol po dojazde veľmi sklamaný, lebo som bol blízko triumfu. Ale som rád, že som bol k víťazstvu tak blízko už hneď v druhej etape. Roche mi dal skvelé rady, pozná stúpania. Musel som sa čo najskôr chytiť Alaphilippovho kolesa a potom využiť vzduchový vak za ním, keď sme odchádzali skupine. Ale skoro som to nedal. Len tak-tak som si ho dolepil," vravel pre letour.fr. Aj keď všetci videli, že hlavne zo začiatku takmer vôbec nespolupracoval, on to videl inak: "Snažil som sa čo najviac spolupracovať. Bolo ťažké zvládnuť tlak na posledných metroch. Bola tam aj vidina žltého dresu. Bol som perfektne pozicionovaný za Alaphilippom, ale nedokázal som sa dostať cez neho. Aj tak som ale hrdý na svoj výkon. So Sunwebom sme sem prišli po etapové víťazstvá, ale tento biely dres budem hájiť každý deň. Dnes sme aj tak dosiahli lepší výsledok, než sme čakali."
 
V podobných dojazdoch, ktoré sa podobajú aj klasike v San Sebastiane, je doma Adam Yates, ktorý ako jediný zo širšieho okruhu favoritov na žltý dres vypálil dopredu a len ukázal, že s ním treba rátať v bojoch o podobné etapy. "Bol to dosť ťažký deň, stúpania na začiatku sa šli solídne. Mohli ste vidieť, že hneď ako sme vyšli na kopec po prvýkrát, prišla únava a viacerí trpeli, vrátane mňa. Keď vybehla dvojica do úniku, myslel som si, že je to ešte skoro a aj Jumbo-Visma šli tvrdo. Tak som počkal na ten strmý kúsok, odišiel som a hneď som začal spolupracovať. Celkom sme spolupracovali až do konca. Bolo mi jasné, že ten šprint nevyhrám, takže z tohto pohľadu je tretie miesto to najlepšie, čo som z danej situácie vyťažil. Fúkal protivietor a zostal som vpredu, nečrtal sa pre mňa dobrý scenár, tak som si povedal, že aj tak by som ten šprint nevyhral, obaja sú rýchlejší než ja. Tak, som spokojný s treťou priečkou," citoval Brita tímový web. My aj vieme prečo bol napokon spokojný. Ak by sa v utorok na cieľovom kopci nešla úplná hrana, ale Alaphilippe to nezvládol, Yates bude horúcim kandidátom na žltý dres. Pred zvyškom favoritov má 13-sekundový náskok.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Zo skupiny favoritov prežil všetky stúpania trošku zabudnutý Greg Van Avermaet. Príliš sa o ňom nehovorilo ako o kandidátovi na túto etapu, ale ukázal, že je stále tu. Bol silnejší ako klasickí klasikári a na páske aj najrýchlejší. Samozrejme, mal smolu na triumf úniku. Po etape rozpravál pre Sporzu: "Bola to tvrdá jazda s množstvom nastúpaných metrov. Ale to ma nejako netrápilo. Mohol som vyhrať a obliecť sa do žltej, tak som do toho dal všetko, akoby to bola jednorazovka. Nanešťastie v úniku zotrvávali traja jazdci a samozrejme, že boli najlepší, inak by tam neboli. Ale trochu som v šprinte riskoval. Som mierne sklamaný. Ak som bol schopný udržať sa s najlepšími vrchármi, tak som aj mohol skončiť trochu bližšie k pódiu. Najskôr chcem zrelaxovať, ale stále sú tu šance. Piata etapa končí šprintom do kopca. Nohy mám už dobré, snáď nebola toto posledná šanca."
 
Svoje si dnes odjazdil Peter Sagan. Stavil na istotu a body zo šprintérskej prémie. V minulosti by asi skúšal preliezť všetky kopce a zapojiť sa do boja o etapový vavrín, ale jeho forma teraz nie je až taká a mohol sa tento deň skončiť blbými rečami fanúšikov. Tak museli byť všetci spokojný. Užil si dosť TV timu a v zelenej súťaži sa posunul na druhú priečku. "Dlhý deň, ale dobrý. Musím bojovať o viac bodov pre zelený dres a dnes sa nám to na prémii podarilo. Super, že Buchmann finišoval v hlavnej skupine a snažíme sa naďalej," citoval Petra web Bory. Pre Samuela Brečku z RTVS dodal: "Prežil som to, som tu, takže pohodička. Som rád, že som bol vpredu a chytil som nejaké body. Na to, aká bola druhá etapa ťažká, je to celkom dobré. Vyšiel som do úniku, prvý kopec som nejako prežil, druhý som si už išiel svoje tempo." Sagan už zajtra nepôjde v zelenom drese, keďže Kristoff prišiel o biely žltý.
 
 
tour 20 etapa 02 ilustrak balik asofab
Peter Sagan v úniku (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Športoví riaditelia Bory ale určite zbystrili pozornosť, pretože po včerajšom poznatku, že možno ani nikto poriadne o maillot vert bojovať nebude, dnes na prémii ich superhviezdu vyzval na súboj Matteo Trentin a Greg Van Avermaet zasa bodoval v cieli. Obaja títo pretekári jazdia v tíme CCC, pre ktorý môže byť naháňanie zeleného dresu veľmi zaujímavým príbehom tejto Tour. Sú to rýchli a odolní pretekári jazdiaci vo forme. "V dnešnej, ťažkej etape sme sa sústredili na body pre Petra. Šiel s Lukasom do úniku a tam to vyšlo, keď bol Peter druhý. Potom sme vo finále pracovali pre Emanuela a Maxa. Bolo to náročné, ale chlapci zo seba vydali maximum a doviedli našich dvoch lídrov do finále. To sa tiež vyvíjalo dobre, ale škoda Maxa, že nezareagoval na Alaphilippa a Yatesa. Ale to sa dalo čakať, keďže si nedávno zlomil kľúčnu kosť. Celkovo to dopadlo dobre," vravel na tímovom webe športový riaditeť Bory Enrico Poitschke. "Pre mňa to bola dobrá etapa. Na štarte som sa bál, v akom som stave po páde na Dauphiné, ale celkom dobre som sa cítil, nemal som v závere problémy a finišoval som s vedúcou skupinou," krátko reagoval Emanuel Buchmann.
 
Tímu Jumbo - Visma do reči príliš nebolo. Počas etapy ukazovali, že oni sú tu tí najsilnejší a obetovali na čele pelotónu veľa síl, no v závere im zo skupiny favoritov vypadol Wout Van Aert a do boja o etapu sa nezapojili. Ani žiadny priamy konkurent okrem Martíneza žiadny čas nestratil, takže dnes sa vyčerpali trochu zbytočne. Navyše, Toma Dumoulina nechtiac zostrelil Michal Kwiatkowski a má menšie šrámy. "Neviem presne, čo sa stalo. Dotkol sa mojich riadidiel, preto som sa obzrel doľava, a to ma vybočilo doprava, pričom on prišiel zľava. Spadol som. Je to hlúpe, ale stáva sa to. Koleno sa mi zahojí. Predtým, než som sa spamätal, som už bol v pelotóne. Primož a ja sme v poriadku, neprišli sme sem vybaľovať arzenál hneď cez prvý víkend. Musíme byť opatrní a neniesť ťarchu celých pretekov na sebe. To sme síce tento víkend robili, ale uchránilo nás to od iných problémov. Bol to dobrý víkend," vravel Holanďan pre médiá zo svojej krajiny.
 
 
tour 20 etapa 02 jumbo taha asofab
Robert Gesink a Jumbo - Visma na čele (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Po dlhom hľadaní sme napokon večer našli aj slová Wouta Van Aerta: "Dostal som od tímu šancu, ak by sa naskytla príležitosť. Včera boli zvláštne podmienky, mohol som šprintovať, ale po páde som si neveril. Dnes to tiež bolo niečo podobné, Alaphilippe a spol. boli prosto silnejší. Dnes som dostal voľnú ruku, ale skladačka do seba nezapadla. Záleží však na tom, že Roglič a Dumoulin sú vysoko v poradí. Sme tu s vyšším cieľom. Ako tím môžeme byť spokojní, mňa vôbec nemrzí, že moje šance neviedli k výsledku. Keď sa niečo Tomovi stane, hlavou vám preblysne jedine: ísť a pomôcť mu. Tiež už o mne niekto povedal, že som ten, kto Tomovi požičia bicykel, ak by sa mu niečo stalo. Máme podobné posedy. Takže keď bol na zemi, nevedel som hneď, či je niečo zlé s jeho bicyklom. Tak som zastavil, jemne som potlačil, ale bicykel bol v poriadku. Ak dvadsať sekúnd čakáte na takom stúpaní s ozajstnými vrchármi okolo vás, preteky skončili. Snažil som sa dostať späť, ale nešlo to. Keď sa Tom dostal naspäť, moje osobné ambície ma nezaujímali. Teší ma však, že včerajší pád nezanechal následky a nohy sú na tom dobre," povedal podľa portálu Archyde.com.
 
Podľa očakávania malo slovné spojenie Kristoff a žlťák len jednodňové trvanie. Nór ani nič iné nemohol očakávať. "Isteže, čakal som stratu žltého dresu. Skúšal som sa držať, ale trať bola priťažká na mňa. Stále mám zelený dres, a to ma teší. Neviem však, koľkokrát si ho ešte oblečiem. Zvyčajne je Peter príliš silný, chodí do únikov ako dnes, takže radšej si nohy pošetrím na normálne šprinty. Zajtra by to malo vyzerať na ďalší šprint." vravel pre oficiálnu stránku organizátora.
 
 
tour 20 etapa 02 ilustrak balik asofab
Alexander Kristoff (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Bodkovaný dres patrí posledné roky Francúzom a tí sa o neho bijú aj od začiatku tejto Tour. Na rozdiel od minulých edícií je už v prvom týždni kopec bodov k dispozícii, takže je to zaujíamvé a oba dni napokon rozhodovalo až umiestnenie v celkovom poradí, čo je veľmi vzácne. Dres patrí Benoitovi Cosnefroyovi z Ag2r, ktorý súperov trochu zaskočil skorým atakom na prvom jednotkovom kopci, ale v druhom už zaostával za únikom štyridsať sekúnd, keď sa zaprel, polial živou vodou a dobehol ich. Tak ešte špurtoval na prémii druhý. A keď chcel mať naozaj aj dres, ešte sa dozvedel, že musí v cieli ošpurtovať Peréza z Cofidisu. To sa mu podarilo. "Nádherný deň. Včera som sa nevyhol pádu, ale dnes som šiel do ofenzívy a šlo to výborne. Nebol som najlepší v úniku, ale skúsil som ujsť na Colmiane. Za to som potom zaplatil daň. Ale znovu som prišiel k sebe a veľmi som sa snažil prejsť Turini. Dva kilometre pred vrcholom som bol opäť s ostatnými v úniku a usiloval sa o vrchárske body. Tú súťaž napokon rozhodlo umiestnenie v cieli. Je to splnený sen - byť súčasťou Tour de France v bodkovanom drese."
 
Jediným mužom z favoritov na celkové poradie, ktorý stratil v tejto etape čas, bol Daniel Martínez z EF Pro Cycling. Pod posledným kopcom sa musel vracať do pelotónu kvôli hlúpemu pádu, no aj keď sa vrátil, napokon bol dotlčený natoľko, že stratil tri a pol minúty. Za to jeho krajan a kolega Sergio Higuita skončil piaty hneď za Van Avermaetom. "Cítim sa veľmi sklamaný, dvakrát som spadol, raz na Turini a druhýkrát v zjazde bližšie k cieľu. Prvý pád bolel viac, lebo som dopadol tvrdšie, hoci som mal pred druhým pádom vyššiu rýchlosť. Doktor povedal, že je všetko v poriadku. Trochu ma bolí koleno, je trošku opuchnuté, ale to je normálne. Len dúfam, že sa rýchlo dá doporiadku počas budúcich dní," vravel sklamaný Kolumbijčan na tímovom webe. "Hlavne, že je v poriadku a nemá vážnejšie zranenia. Videl som, že spadol, ale musel som pohľadať bezpečné miesto na zastavenie a počkanie. Dani však musel ešte raz zastaviť a vymeniť bicykel," doplnil Hugh Carthy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 2. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:55:27 120
2. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:00 50
3. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:01 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:02 15
5. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:02 5
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:02  
7. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 00:02  
8. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:02  
9. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:02  
10. BETTIOL Alberto EF Pro Cycling 00:02  
108. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 17:45  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 8:41:35 25
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:04  
3. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:07  
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:17  
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:17  
6. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 00:17  
7. FORMOLO Davide UAE Team Emirates link ikonka 00:17  
8. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:17  
9. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:17  
10. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:17  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE-Team Emirates 64
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 46
3. TRENTIN Matteo CCC Team 36
4. BENNETT Sam Deceuninck - Quick Step 35
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick Step 30
6. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo 30
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 18
2. PEREZ Anthony Cofidis, Solutions Crédits 18
3. GOGL Michael NTT Pro Cycling 12
4. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 6
5. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 6
6. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 5
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 8:41:42
2. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:10
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:10
4. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:10
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:10
6. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:10
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop