Reakcie: Sagan je pyšný na svoj tím, Bennett neskrýval sklamanie, Pogačar sa nevzdá

4.9.2020, 18:45 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
tdf2020 banner update
 
 
V piatok sme sledovali šialenú veternú etapu, ktorú už krátko po štarte začali režírovať tímoví kolegovia Petra Sagana. Na prvom stúpaní sa im podarilo odpárať najväčšie šprintérske mená. Ich nastolenému tempu nestačili Ewan, Kristoff, Nizzolo a nakoniec ani Bennett. Chlieb sa podruhýkrát lámal približne 35 kilometrov pred cieľom, keď na vetre odišla skupinka približne štyridsiatich cyklistov. Zaostalo viacero favoritov v boji o celkové poradie, vrátane Mikela Landu a Tadeja Pogačara. V cieli bol napokon už druhý raz najrýchlejší Wout Van Aert, ktorý potvrdil svoju vynikajúcu formu v tomto roku.
 
Prvé miesto už po tretíkrát na tejto Tour putuje do tímu Jumbo-Visma. Z toho druhé víťaztvo získal na svoje konto Wout Van Aert: "Som naozaj hrdý na túto výhru. Hneď od začiatku sa šlo brutálne tempo a musím sa skloniť pred pôsobivým výkonom Bory, ktorá to roztrhala už hneď v prvom kopci a zaslúžila sa o elimináciu rýchlych šprintérov. Aj potom to bolo hektické a všetci mali strach z bočného vetra. Vedeli sme, že sa musíme držať na dobrých pozíciách vpredu a našťastie som tam po celý čas bol aj s Primožom [Rogličom], takže sme úspešne prežili všetky kľúčové selekcie. Niektorí favoriti z celkového poradia ale stratili celkom veľa času. V závere to bol chaos, sústredil som sa najmä na Primoža, ale keďže sa špurtovalo z malej skupiny, povedal som si, že by bola škoda neskúsiť to. Myslím si, že ostatní započali šprint priskoro. Ja som si teda mohol počkať na správny moment. Podarilo sa mi nájsť medzeru na pravej strane a vyšlo to. Je to pre mňa určite prekvapenie. Ešte dnes ráno som svoje víťazstvo určite neočakával. Bola to naozaj ťažká etapa a je skvelé, že sme ju ukončili takýmto spôsobom," povedal Belgičan v cieli pre Eurosport.
 

 
 
Po výbornom tímovom výkone sa do zeleného dresu opäť obliekol Peter Sagan. V cieli však musel byť sklamaný. O lepšie umiestnenie ho v záverečných metroch obrali technické problémy: "Som veľmi hrdý na všetkých svojich spolujazdcov, dnes odviedli naozaj fantastickú prácu a kontrolovali preteky. Všetci ťažko pracovali na špici pelotónu od začiatku až do konca.  Nakoniec na bočnom vetre sme ja aj Emu (Buchmann) zostali v prvej skupine a všetko vyzeralo pekne až do cieľa. Bohužiaľ, vo finále mi spadla reťaz a nemohol som naplno špurtovať až do konca.  Ušlo mi veľa bodov, ale teraz s tým už nič neurobím. Aj taká je cyklistika," povedal Sagan pre tímový web.
 
"Ráno sme si naplánovali spraviť preteky náročnými a využiť silný bočný vietor. Začali sme zostra a zaútočili hneď na druhom trojkilometrovom kopci. Plánovali sme ísť čo najrýchlejšie a spoliehali sme sa na bočný vietor. Keď sme videli, že mnohí šprintéri nestačia tempu, pokračovali sme ďalej. Celý tím odviedol fantastickú prácu od začiatku až do konca. Verili sme v závere na Petrov etapový triumf. Bol tam spolu s Emanuelom, ale technické problémy ho napokon obrali o lepšie umiestnenie. Celkovo sme spokojní. Chlapci odviedli skvelú prácu, dlho na to boli úplne sami bez pomoci druhých tímov. Bojujeme naďalej o celkové poradie aj o zelený dres," uviedol pre tímový web športový riaditeľ Bory Enrico Poitschke.
 
 
sagan 20 tour premia trentin asofpb
Peter Sagan a Matteo Trentin na prémii (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V cieli chýbal úsmev na tvári Samovi Bennettovi, ktorému sa strata kontaktu s hlavnou skupinou na prvom stúpaní stala osudným. Okrem možnosti zabojovať o prvé etapové víťazstvo na Tour, prišiel zároveň aj o zelený dres. "Som sklamaný, pretože cítim, že som sklamal svojich tímových kolegov. Po vypadnutí z hlavnej skupiny sme sa snažili dostať rýchlo späť. Môj tím pre to spravil všetko, ale napriek veľkému úsiliu sme to nedokázali. Chcel som dnes vyhrať, mal som dobré nohy, ale v druhom kopci sme nabrali ďalšiu stratu a bolo po pretekoch," povedal Bennett, ktorý po dnešku stráca v boji o zelený dres na Petra Sagana deväť bodov.
 
V tom žltom zostáva naďalej Brit Adam Yates. V priebehu etapy ho nepostihol žiaden technický problém a v kľúčových chvíľach sa mu podarilo udržať na dobrých pozíciách: "Bol to dnes naozaj tvrdý deň. Od začiatku až do konca sa šlo vysoké tempo. Nemali sme počas etapy v podstate ani jeden moment na oddych. Bora to dnes mala celé pod kontrolou. Lepšie by bolo, keby sme pred Pyrenejami mali voľnejší priebeh, ale dnes to, bohužiaľ, nebolo možné. Nasledujúce dve etapy budú náročné. Mnoho kopcov poznám z predchádzajúcich pretekov. Žltý dres sa pokúsime udržať najdlhšie ako to len pôjde."
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
"Tím dnes odviedol skvelú prácu. Našim plánom bolo urobiť preteky tvrdými a zbaviť sa do záveru rýchlych pretekárov. Hneď v prvom kopci sme šli vysoké tempo a podarilo sa nám odpárať väčšinu šprintérov. Myslím, že sme ukázali celému pelotónu, aký máme silný tím. Dnes sme do toho vložili veľmi veľa energie, ale myslím si, že rovnako je na tom väčšina tímov, aj tí čo museli pracovať vzadu. Pred Pyrenejskými etapami preto oproti ostatným určite nebudeme v nevýhode," vyjadril sa líder Bory Emanuel Buchmann.
 
Spokojní určite nebudú v tíme Arabských Emirátov. Tadej Pogačar sa v kopcoch prezentoval veľmi dobrým dojmom, avšak na vetre dnes stratil cenný čas a s ním aj biely dres. "Vedeli sme, že to dnes v závere bude ťažké. Chceli sme sa posunúť dopredu, ale vtom sa predomnou spadlo a ja som stratil kontakt so skupinou. Snažil som sa zalepiť medzeru, ale šlo sa už veľmi rýchlo a nepodarilo sa mi to. Môj tím dnes spravil všetko preto, aby ma vrátili späť a minimalizovali straty. Moja strata je napokon niečo cez minútu. Nie je to nič hrozné. Vyskúšame to zas nabudúce," s optimizmom komentoval svoju stratu mladý Slovinec.
 
 
tour 20 etapa 07 bora bohfsc
Veľmi náročná etapa za nami... (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)
 
 
Julian Alaphilippe priznal, že to pre Quick-Step nebol najlepší deň. Sám bol síce po celý čas na správnom mieste a posunul sa dopredu aj v celkovom poradí, ale smútok zo straty zeleného dresu jeho tímového kolegu z  neho v cieli bol cítiť: "Nebol to pre nás ideálny deň, pretože sme pri kľúčovej selekcii stratili väčšiu časť nášho tímu. Samotný štart bol nervózny. Ja som jazdil pozorne, vždy v prednej časti balíku vediac, že sa každú chvíľu môže udiať niečo podstatné. Keď sa rozdelila skupina, bol som pri tom a v závere som si skúsil zašprintovať o dobrý výsledok. Mal som dobrú pozíciu, ale odopla sa mi tretra z pedálu, čiže z toho napokon nič nebolo. Je pekné, že sme mohli dostať niečo z tejto náročnej etapy pred ťažkými stúpaniami, ktoré nás čakajú v najbližších dňoch," vysvetlil pre klubový web Alaphilippe.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 7. etapy
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 3:32:03 120
2. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka NTT Pro Cycling 00:00 50
3. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:00 25
4. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 15
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 5
6. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
7. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:00  
8. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:00  
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


tour 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 30:36:00 25
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:03  
3. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:09  
4. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:13  
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:13  
6. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 00:13  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:13  
8. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:13  
9. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:13  
10. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 00:13  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 138
2. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 129
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 106
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 105
5. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 93
6. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 91
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 25
2. GOGL Michael NTT Pro Cycling 12
3. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 11
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 10
5. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 10
6. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 9
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 30:36:13
2. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:09
3. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:28
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:15
5. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 18:44
6. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 27:18
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop