Reakcie po nedeli: Väčšina hlavných aktérov je spokojná, Roglič už chce udržať dres

6.9.2020, 17:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Skvelé meno si v nedeľňajšej etape urobil mladučký Švajčiar Marc Hirschi, hoci rozhodcovia videli aj dva jeho priestupky.  Odišiel v najdlhšom kopci a jeho športoví riaditelia ho nechali ísť samého. To sa ukázalo ako kľúčové. Za to Kämnovi z auta povedali, že má čakať skupinu. Pogačar všade vidí naháňanie sekúnd. Zaujímali ho možno ešte aj viac ako triumf. Roglič opäť nazbieral kopec bonifikačných sekúnd a podľa očakávania pochválil tím, ktorý ale zatiaľ nie je až taký silný, ako sa čakalo. Rovnaká veta platí aj u Ineosu. Bernal je spokojný a pozitívny. Rozdiely ostávajú malé.
 
Pyrenejskou hviezdou číslo jeden bol bezosporu Tadej Pogačar, ktorý v tranzitnej etape pod kopce stratil 1:21, ale v sobotu zmazal 40 a v nedeľu vďaka bonifikáciám ešte aj 12 sekúnd. Hoci na Rogliča nie, pretože ten získal presne toľko isto. Stále je siedmy s mankom 44 sekúnd, ale ak takýmto tempom bude sťahovať ďalej, žltý dres nebude utópiou. Perfektne zvládol aj záver, keď si počkal na nástup Hirschiho, vyviezol sa za ním a na páske ho skočil. "Je to bláznivé. Toto víťazstvo prišlo po ťažkom dni. Vďaka kolegom, celý deň odvádzali dobrú prácu. Som rád, že som sa hecol k tomuto víťazstvu. Ku koncu som si chcel nahonobiť čo najviac času v celkovom poradí a pred poslednými sto metrami som si pomyslel na desaťsekundový bonus pre víťaza. Zameral som sa na šprint, a už ani neviem, čo sa tam presne stalo. Prosto som šiel naplno. Som spokojný s mojím prvým týždňom na Tour. Urobil som len jednu chybu. Ako tím sme ukoristili dve etapy, to je celkom dobré," povedal stále len tretí najmladší účastník Tour, ktorý je iba 23 sekúnd za bielym dresom, o ktorý mimochodom môže súťažiť ešte aj v nasledujúcich troch edíciách Starej dámy. Nevýhodou pre neho bude, že stratil Arua.
 
 
pogacar 20 tour triumf uaefb
Triumf Tadeja Pogačara (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Hrdinom dňa bol nezlomný Marc Hirschi. Útočil od samého úvodu a už v prvej hodine etapy nechal množstvo síl. Keď sa žiadny únik nevytvoril do začiatku stúpania na Col de la Hourcére, nastúpil a čakal, čo sa bude diať. Iste si myslel, že k nemu dorazí nejaká skupina slušných vrchárov, s ktorými pôjde ďalej. No napokon sa ukázal ako dobrý ťah športových riaditeľov ten krok, že keď sa za ním sformovala skupina veľmi silných ôsmich ľudí, nedostal príkaz ich čakať. Mal si ísť svoje. Napokon šiel vyše dve a pol hodiny sám a aj keď by to bez jeho výkonu v kopcoch nedopadlo dobre, získaval v najmä zjazdoch, kde ostatní nechceli ísť hranu. Aj keď v závere urobil dve chyby - mal počkať skupinu skôr + nastúpil na špurt priskoro, po boji je každý generál... 22-ročný chalan dúfa, že sa mu ešte podarí vyhrať inokedy: "Vedel som, že moje víťazstvo nezáleží odo mňa, ale od pelotónu. Sústredil som sa len na svoje tempo. V zjazde som šiel naplno. Tri kilometre pred cieľom mi povedali, že mám čakať na skupinu, nech sa mi nohy odpočinú na šprint. Bol som si istý, že na šprint ešte sily mám, no nebol som dosť rýchly. Ale som rád za svoj výkon, akurát som chcel vyhrať a nevyhral som. Snáď ešte budem mať šancu." Mimochodom, Hirschi dostal dnes rovnakú pokutu ako Alaphilippe, vzal si občerstvenie v posledných 20 km. Ešte aj odhodil odpadky tam, kde nemal. Švajčiari čakajú na triumf osem rokov. Naposledy sa v Liége radoval Fabian Cancellara v prológu, kde šiel výborne aj dvanásty Peter Velits.
 
Ako nôž maslom prechádza cez Tour druhý slovinský klenot Primož Roglič. Líder Jumbo - Visma sa už v nedeľu mohol oprieť o lepší tímový výkon, ale predsa len v momente Pogačarovho nástupu tam v desaťčlennej skupine ostal opäť sám. Tento fakt zasa priniesol peknú cyklistiku, ale na druhej strane, Primožovi sa nič nevymklo spod kontroly. Aj preto bol veľmi spokojný a pred médiami nezvyčajne zhovorčivý. "Bol to veľmi špeciálny deň. Etapa bola veľmi ťažká, šli sme naplno od začiatku. Videl som, že moji tímoví kolegovia sú motivovaní, tak sme šli po žltom drese. Chlapci ma udržiavali v dobrej pozícii počas celých pretekov. Nemyslím si, že sa teraz pre nás niečo zmení, pretekáme s vidinou v Paríži vyhrať. Potrebujeme zostať sústredení a bojovať každý deň. Chcel som dnes vyhrať etapu, ale musím Tadejovi pogratulovať. Je pekné vidieť ho vyhrať. Od posledného razu, kedy sme spolu pretekali o víťazstvo, sme si teda nevymenili pozície. Nie som sklamaný výsledkom pretekov: nedostanete šancu na maillot jaune každý deň. A každý chce žltý dres aspoň raz v živote," vravel v rozhovore pre oficiálne kanály pretekov. Nový držiteľ žltého dresu mal na mysli vlaňajšiu etapu Vuelty s dojazdom na Los Machucos, kde ho o deväť rokov mladší krajan tiež porazil.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Nedá sa celkom povedať, že bezproblémový deň prežil Egan Bernal. Vlaňajšiemu víťazovi totiž medzi prstami unikajú hlavne bonifikácie, kvôli ktorým zaostáva za Rogličom už o 21 sekúnd. A Pogačar je pre neho niečo ako dvojitým súperom v boji o dva dresy. V Ineose spokojní byť nemôžu. Po siedmich triumfoch na najsledovanejších pretekoch sveta sa od nich čakajú len tie najväčšie veci. Veľmi proti nemu hrá aj časovka na samom konci pretekov. "Opäť to bol dobrý deň. Nie je to len o čase, ktorý získate alebo stratíte. V tejto fáze pretekov je dôležité, ako sa na bicykli cítite. Dnes som sa cítil lepšie než včera. Teším sa z toho a posledné stúpania som si užíval. V skutočnosti sa na kratších stúpaniach nedajú vytvoriť väčšie rozdiely ako sme to videli dnes. To mi dodáva sebadôveru do ďalšej fázy pretekov. Stratil som čas na Rogliča a Pogačara, ale musím byť trpezlivý, sústredený a brať to po kúskoch. Lebo toto sú preteky trvajúce ešte dva týždne a posledných desať etáp to bude tvrdé," povedal Kolumbijčan, ktorému kolegovia jazdia dobre, ale akoby Kwiatkovi, Castroviejovi i Carapazovi chýbali dve-tri percentá výkonu, na ktoré sa dalo spoľahnúť v minulosti.
 
Veľmi dobre dnes zvládol etapu Mikel Landa. Na už 30-ročného lídra tímu Bahrain - McLaren nebola smerovaná taká veľká pozornosť pred štartom Tour, ale Pyreneje zvládol veľmi dobre. Samozrejme, ak nerátame nájazd pod ne a stratu 1:22 na vetre. To ho bude škrieť, pretože zatiaľ sa ledva zmestil do Top 10. "Musím myslieť na tie najvyššie ciele. Je jasné, že sú tu silnejší ľudia, ale my sa nevzdáme tohto sna. Poslednú noc som mal ťažkú, ale toto je Tour a tá neodpúšťa. Prvý týždňe zakončujem šťastný. Prvý deň som sa po páde veľmi zranil, potom sme stratili nejaký čas, ale podarilo sa nám situáciu obrátiť. Dnes som sa cítil dobre, takéto dojazdy mám rád a mám voči nim veľký rešpekt. Dnes sme urobili nejaký ten rozdiel. Diskutovalo sa o tom, či je na tom Bernal dobre, ale dnes ukázal, že má výbornú formu. Roglič a Pogačar sú najsilnejší na tejto Tour," povedal vlani celkovo šiesty muž Tour.
 
 
landa 20 roglic tour tbmf
Mikel Landa s Primožom Rogličom (© Team Bahrain McLaren / @BettiniPhoto ©2020)
 
 
V skupine so stratou jedenástich sekúnd prišiel ešte stále tretí muž celkového poradia Guillaume Martin, ktorý perfektne vysoko drží vlajku Cofidisu. "Je to úspešný víkend. Súperím s jazdcami, ktorí už vyhrali Grand Tour. Nie je žiadna hanba finišovať desať sekúnd za nimi. Nechcem byť domýšľavý, nezápasím na Tour s cieľom vyhrať ju. Dynamika je ale zatiaľ dobrá. Počas prvého oddychového dňa pristúpime k prvému zhodnoteniu vývoja. Som v rytme, ale táto karta ešte veľa nenahrala mezi najlepšími. Ale som šťastný, že som na tomto leveli," vyznal sa taký ten "vrchársky samouk" Martin. V jeho skupine prišli do cieľa aj Bardet, Urán, Quintana, Mollema a Porte, ktorý to mal na vrchole kopca na spadnutie do prvej skupiny, no špurt Slovincov o bonifikácie ho odtiaľ definitívne odpáral. Títo chlapi ale môžu byť spokojní. Stratili predsa len minimum času.
 
Horšie dopadla ďalšia skupina, ktorá už zaostala o 54 sekúnd. Bol tam najmä žltý muž Adam Yates, ktorého nečakaná rozprávka sa skončila. No prekvapujúco zaostal Miguel López. "Etapa bola ťažká a rýchla a na poslednom stúpaní som už trochu mlel z posledného. Ale našťastie bol pri mne Ion Izagirre a spolu s Movistarom sme zorganizovali dobrú prácu v skupine. Stratil som asi minútu, ale na druhej strane je to len minúta v celkovom poradí. Navyše, prichádzajú ešte dva týždne a ťažké etapy," zhrnul líder Astany. Áno, v jeho partii bol aj Enric Mas, pri ktorom ostal Valverde. No a finišovali tam aj dvojky Jumba a Ineosu Dumulin, resp. Carapaz.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Zle dopadol deň najmä pre Boru, ktorá zo všetkých top tímov bojujúcich o najvyššie priečky ako jediná nedostala svojho lídra ani do jednej z prvých troch skupín. Emanuel Buchmann zaostal o 4:12 a v celkovom poradí padol na osemnástu priečku s mankom 5:45. "Celý deň som sa cítil zle. Už na prvom stúpaní som jazdil hranu a počas dňa som dal zo seba všetko. Už sa nedalo dať viac," krátko zhodnotil pre tímový web. V Pyrenejách sa navyše vôbec neukázali ďalšie nemecké želiezka do únikov, ktoré sú otlčené - Schachmann a Kämna. "Dnes sme mali v pláne ísť do úniku. Obsahovalo to dva scenáre - vyhrať etapu so mnou, alebo pomôcť Emanuelovi vo finále, ak by mal problémy. Prvá časť etapy bola ťažká, ale podarilo sa mi naskočiť do úniku. Keď som bol s Hirschim vpredu sám, rozhodol som sa počkať na skupinu za nami, lebo som si myslel, že sami dvaja sme príliš ďaleko od cieľa. Tak som sa vrátil, ale Hirschi extrémne rýchlo zjazdoval a vybudoval si veľký náskok, ktorý skupina prenasledovateľov nevedela stiahnuť. Potom nás balík chytil pred zaujímavou časťou trate, to mi obmedzilo možnosti. Škoda, minul som sily, čo sa mi nezúročilo, ale aspoň som to skúsil," vravel po dojazde Lennard Kämna.
 
Súboj o zelený dres bol dnes prvý raz úplne mimo diania. Ak nerátame body Trentina s Van Aertom na šprintérskej prémii. Petrovi Saganovi sa nedá nič vyčítať, snažil sa dostať do úniku, ale bolo nad slnko jasnejšie, že keď sa skupinu nepodarilo sformovať pred kopcom, už musí len šetriť sily. "Snažil som sa o únik, ale minul som veľa energie. Potom som už nemal veľmi z čoho čerpať, tak sme ticho šli v grupette. Každý deň sa zobudím a vstanem. Nikdy nevieme, čo sa môže stať na Tour, možno prehráme vo veľkom. Preto radšej myslíme na prítomnosť a nie na budúcnosť," vravel pre letour.fr zelený muž.
 
 
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 3:55:17 120
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 50
3. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:00 25
4. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:00 15
5. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:00 5
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:11  
7. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:11  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:11  
9. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:11  
10. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 00:11  
164. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 29:27  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 38:40:01 25
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:21  
3. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:28  
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:30  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 00:32  
6. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 00:32  
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:44  
8. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:02  
9. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:15  
10. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 01:42  
99. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:53:33  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 138
2. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 131
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 111
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 106
5. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 98
6. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 93
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
2. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 31
3. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 26
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka CCC Team link ikonka 25
5. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 24
6. PACHER Quentin B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 20
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 38:40:22
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:23
3. MAS Enric Movistar Team link ikonka 01:41
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 05:47
5. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 39:37
6. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 45:24
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop