Reakcie: Bennett si nemyslel, že niekedy vyhrá na Tour, Bol sa hneval na tím

8.9.2020, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Tak ako vlani až do desiateho dňa na svoj premierový triumf na Tour čakal Caleb Ewan, to isté postrehlo Sama Bennetta. Dnes mu ale už všetko vyšlo a Ewanovi vrátil prehru z tretej etapy. Ír sa nechal počuť, že si nemyslel, že niekedy vyhrá na najprestížnejších pretekoch. Ewan banoval, že nezačal špurtovať skôr. Bol sa veľmi hneval na spackaný záver.
 
 
Na tento deň jeho hrdina dlho čakal. Sam Bennett síce štartoval na Tour ešte ako pretekár prokontinentálneho tímu Bora - Argon 18, ale až profesionálnejší tréneri po zvýšení rozpočtu z neho spravili elitného šprintéra. Pridali sa aj skúsenosti a už bol pripravený vyhrávať na najvyššej úrovni. Veď triumfoval na Gire aj Vuelte, ale kvôli Saganovi v Bore priestor na Tour nedostal. Vybral sa tak do Deceunincku - Quick-Step a na štvrtý pokus to v špurte vyšlo. V cieli bol veľmi emotívny. Veď sa v televíznom rozhovore rozplakal: "Som v šoku. Chcem poďakovať celému tímu a hlavne Patrickovi, ktorý mi dal príležitosť tu byť. Chvíľu to trvalo, ale vždy som sníval o víťazstve etapy na Tour de France a nevedel som si predstaviť, aké to je. Myslel som si, že sa to ani nikdy nestane. V špurte som vyčkával, lebo fúkal protivietor a pomyslel som si aj, že čakám pridlho. Mal som ešte aj priveľký prevod na výhru... ale vyhral som!" V bodovacej súťaži sa opäť dostal cez Sagana. Má 21-bodový náskok.
 
Kolegu chválil aj Julian Alaphilippe: "Sam je veľmi talentovaný a veľmi silný. Snažili sme sa mu pomôcť, podporovať ho čo najviac. Sam je taký, že stále potrebuje byť uisťovaný. S nami, ktorí sme po jeho boku, a s jeho silou, to tvorí ten správny mix. Pre mňa šlo všetko dobre. Cítil som sa oveľa silnejšie než v minulej etape, to je dobrý prísľub do budúcnosti," vravel na tímovom webe.
 
 
bennett 20 tour triumf bohfb
Dojazd etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Caleb Ewan sa doteraz na Tour dostal len k jednej ideálnej koncovke - v tretej etape vyhral. Dnes bol opäť veľmi blízko, ale padlo to na jeho najväčšieho súpera Sama Bennetta: "Celý deň som bol na Samovi zavesený, ale o jeho koleso bola veľká bitka. Má okolo seba silný tím. Ku koncu som sa dostal zaňho a cítil som sa dobre umiestnený. Mohol som ale vyštartovať skôr a prekvapiť ho. Príliš dlho som čakal a potom som ho už nemohol pokoriť," zhrnul záver Austrálčan.
 
Náš favorit Peter Sagan sa postupne posúva. Po dvoch piatych a štvrtom mieste to v závere desiatej etapy vytlačil na tretiu priečku. Konečne už mu takmer všetko vyšlo, bol na správnom zadnom kolese, ale v samom závere už dvoch silných pretekárov pred sebou nepredbehol. "Bol to stresujúci deň hneď od začiatku, lebo sa striedal vietor, boli pády, pole sa trhalo a ku koncu bol chaotický šprint. Bennett ukázal, že vie vyhrávať etapy a zelený dres. Ale sme len v polovici. Ešte budú nejaké príležitosti vziať si dres späť," dúfa jeho sedemnásobný víťaz. Snáď ho dnes nemal posledný raz na sebe.
 
 
sagan 20 zeleny podium z profilu bohfb
Peter Sagan pred etapou (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Po veľmi slabých špurtoch sa konečne dostal k lepšej koncovke Elia Viviani. Počas voľného dňa novinárom vravel, že je veľmi nespokojný so sebou a pokúsi sa zabojovať lepšie. To sa stalo, ale Talian aj tak finišoval až štvrtý a s odstupom niekoľkých bicyklov za prvou trojkou. "Z dnešku mám pozitívny feedback, ale nie som šťastný, pretože som tu, aby som vyhral etapu. Je super súťažiť s najlepšími na svete. Simone Consonni mi veľmi pomohol v posledných 10 km.  Bude to musieť byť dokonalý deň, aby som vyhral etapu. Deceuninck dnes dobre pracoval na Sama a bol najsilnejší. Ešte raz to skúsime, aj keby bola už len jedna šanca. Nikdy sa nevzdám."
 
Nemecký Eurosport sa po dojazde rozprával s Andrém Greipelom, ktorý sa prvý raz zapojil do špurtu a bral šieste miesto. "Celý deň bol bláznivý. Bolo dosť veterno, musel som sa sústrediť na to, aby som sa uržal vpredu. Tím bol skvelý. Po rozpade pelotónu som zostal vpredu s Hofstetterom a van Asbroeckom. Tí mi výborne pomohli uržať sa v dobrej pozícii na šprint. Protivietor z toho urobil šialené finále. Moja dobrá pozícia bol lúč nádeje na konci tunela. Som rád, že som sa dokázal udržať na čele," vravel už 38-ročný pretekár, ktorý vyhral na Tour jedenásť etáp, ale tento rok mu už na ďalší vavrín asi nikto neverí.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Veľké sklamanie zavládlo v Sunwebe. Veľmi viditeľný tím, ktorý sa takmer každý deň dostal do koncovky, to mal výborne rozohraté aj tentoraz. Kilometer pred cieľom bolo vpredu najviac pomocníkov práve pre Ceesa Bola. No v akejsi úzskej šikane v závere sa rozpadli a Holanďana klasifikovali až na ôsmej priečke. "Už predtým sme toto rozoberali, ale stále robíme niečo zle. To je nanič. Keď nemáte tu správnu pozíciu vo veterných podmienkach, potom to nebude fungovať. Posledný kilometer sa celý jazdil na vetre. Som nahnevaný, ale to rýchlo prejde. Pozriem sa na to zas a uvidím dobré stránky. Ak niekto urobí chybu pod veľkým stresom, to znamená, že nefunguje práca jeho kouča. Všetci sme na vine, ale zajtra to zas skúsime," adresoval tvrdé slová aj na adresu dvojho tímu.
 
Dnes to nebol deň stvorený na úniky. O niečo sa pokúsila dvojica elitných tempárov Küng -  Schär, ale rýchle tempo a nervozita v pelotóne im nepriali. Stefan Küng získal aspoň ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca etapy. "Ráno sme sa na brífingu bavili o úniku. Niečo bolo na dnešnom dni veľlmi nervózne, ale mysleli sme si, že by bolo možné niečo skúsiť. Poznám Michaela Schära dobre, je to dobrý priateľ. Ku koncu som ešte atakoval, ale to len preto, lebo som chcel byť najbojovnejším jazdcom dňa," vravel letour.fr. Zámer sa mu tera podaril.
 
 
tour 20 etapa 10 unik asofpb
Küng a Schär v úniku (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Vrchári by po voľnom dni určite privítali oveľa pokojnejšiu etapu, no zdá sa, že žiaden z tých dôležitých sa nezaplietol do pádu, čo je až pozitívne prekvapenie. Po desiatej etape teda platí status-quo. Primož Roglič: "Môj tím bol super, sme spokojní. Som rád, že tento stresujúci deň je za nami a teším sa na ďalší. S Pogačarom je to pre nás špeciálny vlastenecký pocit. Chcem byť schopný vyhrať, slovinská cyklistika to potrebuje. Sme na vrchole cyklistiky, preto je žltý dres náš najväčší cieľ a som hrdý na to, že ho nosím. Tour je výnimočná, každý, kto tu vyhral, to vie. Sú to najťažšie a najprestížnejšie preteky. Všetko je možné, ak zostaneme súdržní."
 
Ďalšiu čiarku v ceste do Paríža si škrtol aj biely muž Egan Bernal, ktorý sa vlani ku koncu Tour prezliekol do žltej farby. Tento rok to nebude mať jednoduché ani v boji o biely, kde bude veľmi nebezpečný Pogačar. Musí útočiť aj brániť. "Očakávali sme, že dnes to bude stresujúce, že bude fúkať a balík sa bude deliť. Celý deň bolo rýchle tempo. Nervozita nevyplývala až tak z toho, že fúkal vietor, ale z toho, že sa všetci tlačili dopredu. Našťastie nikto od nás z tímu nespadol. Neviem, či naberám viac síl. V etapách ako dnes neviete, ako nohy zareagujú. Viac to cítite počas horských etáp. Už som sa zotavil, ale ešte nemám také pocity, ako by som chcel. Musím počkať na kopce," povedal Kolumbijčan, ktorý akoby avizoval, že nie je na tom až tak ako vlani. Vzhľadom na to, že ani on pred Tour poriadne neroztočil nohy, to je ale prirodzené.
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:35:22 120
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 50
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 15
5. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:00 5
6. GREIPEL André link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
7. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:00  
8. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00  
9. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 42:15:23 25
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:21  
3. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:28  
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:30  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 00:32  
6. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 00:32  
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:44  
8. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:02  
9. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:15  
10. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 01:42  
96. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:53:29  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 196
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 175
3. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 129
4. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 123
5. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 111
6. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 105
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
2. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 31
3. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 26
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka CCC Team link ikonka 25
5. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 24
6. PACHER Quentin B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 20
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 42:15:44
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:23
3. MAS Enric Movistar Team link ikonka 01:41
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 05:47
5. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 45:02
6. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 50:49
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop