SP: Druhú časovku do vrchu v sezóne si podmanil Fejés, medzi ženami dominovala Jaseková

11.9.2019, 06:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Tohtoročná sezóna Slovenského pohára v cestnej cyklistike pomaly, ale isto píše svoje posledné príbehy. V Novoveskej Hute, časti Spišskej Novej Vsi, sa už tradične zišli cyklisti na časovke do vrchu, ktorá bola jedna z posledných možností pre pretekárov, ktorí ešte túžili po nejakom solídnom umiestnení. Výstup na horský priechod Grajnar ovládol Gábor Fejes, nestratili sa ani Slováci a mladší cyklisti sa museli popasovať aj s hmlou či nepríjemným dažďom.
 
 
Muži Elite + U23
 
Najprestížnejšia kategória na časovke do vrchu obsahovala tridsaťdva pretekárov, na štart sa napokon nepostavil Adrián Andraško (CK CYKLOGLAJZA BB). Muži odštartovali z Novoveskej Huty presne o druhej hodine, prvým pretekárom na trati bol Jakub Novák (Flaviol – Bike Team Spiš), štartovú listinu uzatváral líder poradia Slovenského pohára Adrián Babič (Firefly). Do Spišskej Novej Vsi zavítali aj štyria Dukláci – Jakub Varhaňovský, Martin Vlčák, Lukáš Kubiš Maroš Kováč.
 
Spomedzi prvých pretekárov, ktorí sa vybrali na jedenásť kilometrov dlhú trasu na horský priechod Grajnar, si najlepšie viedol Dávid Žigo (PROefekt). Tomu sa podarilo preťať cieľovú čiaru v čase 27:42. Na vedúcej pozícií dlho nepobudol, vymenil ho český pretekár Ondrěj Fierla (Team Forman Cinelli), ktorý ako prvý pokoril dvadsaťšesť minút a na Grajnar sa vyšplhal za dvadsaťpäť a pol minút.
 
Po pár minútach sa opäť menil vedúci pretekár, tentoraz si túto poctu vybojoval Ondrej Mačaj (CK Spartak Tlmače), cyklista vo fialovom drese časovku zvládol o šesť sekúnd lepšie ako Fierla. Lenže potom prišiel do cieľa čerstvý majster Slovenska v tejto disciplíne Kristián Jánošík (PROefekt) a svojím výkonom dal najavo, že aj v Spišskej Novej Vsi chce atakovať najvyššie pozície. Jeho výsledný čas bol dvadsaťštyri minút a dvadsaťdva sekúnd.
 
Lenže čoskoro bolo jasné, že ďalšie víťazstvo do svojej zbierky nepridá, pretože časovkou doslova prefrčal Gábor Fejes. Ďalší reprezentant Spartaku Tlmače predviedol excelentný výkon, na prekonanie jedenástich kilometrov potreboval necelých dvadsaťtri minút. Na trati bol v tom čase posledný poltucet pretekárov. Lukáš Kubiš (Dukla) podal solídny výkon, predbežne sa zaradil na tretie miesto, medzi neho a Fejesa sa zmestil Ľuboš Malovec (CK Spartak Tlmače).
 
Juraj Lajcha (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Jakub Varhaňovský (Dukla) si predstavovali asi lepší výsledok, ani jeden z nich sa nedostal do prvej desiatky. Zato Dávid Kaško (Firefly) ukázal, prečo sa v drese Slovenska predstaví na domácom etapáku. Na tretieho Kubiša stratil len päť sekúnd. Jakub Bittner (Team Forman Cinelli) a Adrián Babič (Firefly) taktiež obstáli so cťou, obidvaja sa vo výsledkoch objavili v najlepšej desiatke.  
 
Štvornásobný majster Maďarska v ITT Gábor Fejes podával prakticky celú sezónu vyrovnané výkony, okrem druhého miesta v časovke na Trnava Tour sa však na pódium nedostal. V Spišskej Novej Vsi však išiel perfektne a odmenou mu bolo víťazstvo. Tlmače sa môžu radovať aj z druhého miesta Ľuboša Malovca, medzi Duklákmi si s časovkou najlepšie poradil Lukáš Kubiš.
 
 
Ženy a juniorky
 
Tieto dve kategórie štartovali v Spišskej Novej Vsi oddelene, ako prvá sa na trať vybrala žena Pavlina Dunčková (Schwabik Cycling Cea), štartovú listinu uzatvárala o deväť minút neskôr štartujúca Simona Záhorcová (MŠK Žiar nad Hronom). Ženy a juniorky, podobne ako muži štartovali v mierne zamračenom počasí, našťastie im život nekomplikoval dážď, čo sa však nedá povedať o mladších kategóriach.
 
Spomedzi žien, ktoré štartovali skôr, predviedla najlepší výkon Tatiana Jaseková (Bike Pro). Aktuálna majsterka Slovenska v ITT zvládla trasu na horský priechod Grajnar v čase 29:50. Zahanbiť sa nenechala ani posledná žena na štarte Monika Kadlecová (CK Epic Dohňany), tretia pretekárka majstrovstiev Slovenska vo Vidnave prišla do cieľa len o osemnásť sekúnd neskôr. Tretia v poradí, Martina Šichtová zaostala za Jasekovou o viac ako minútu.
 
Medzi juniorkami sa s časovkou do vrchu najlepšie vysporiadala Nora Jenčušová (Schwabik Cycling CEA). Dvojnásobná majsterka Slovenska predviedla svoje kvality aj v ďalšej disciplíne, na Grajnar sa vyštverala za polhodinu a 42 sekúnd. Jediná, ktorá od Jenčušovej nenakúpila minútu a viac, bola Radka Paulechová (CyS – Akadémia Petra Sagana).  Bývalá volejbalistka stratila na Jenčušovú 35 sekúnd, na pódium medzi juniorkami sa postavila aj Simona Záhorcová. Jej výsledný čas bol takmer tridsaťdva minút.
 
Tatiana Jaseková po normálnej časovke pridala do svojej zbierky ďalší majstrovský dres, na druhom mieste skončila Monika Kadlecová. Zástupkyni Dohnian sa na Skalkách moc nedarilo, ale v Spišskej Novej Vsi ukázala, že aj v tejto disciplíne dokáže podať kvalitný výkon. Tretí najlepší čas zajazdila juniorka Nora Jenčušová, čo určite ocenia miestni priaznivci cyklistiky. V spoločnom hodnotení uchmatla štvrté miesto Martina Šichtová, len o dve sekundy pred Radkou Paulechovou.
 
 
Juniori
 
Táto kategória vychádzajúcich hviezd slovenskej cyklistiky mala pomerne chudobné zastúpenie, na štart sa postavilo len štrnásť cyklistov. Štvornásobné zastúpenie malo športové gymnázium v Trenčíne, traja pretekári reprezentovali cyklistický oddiel zo Žiaru nad Hronom. V Spišskej Novej Vsi chýbalo viacero reprezentantov, ktorí hájili slovenské farby na Českom pohári.
 
Ako prvý sa na horský priechod Grajnar vybral Matúš Lávečka (CK Karpaty Smolenice), najdlhšie si na štart spomedzi juniorov musel počkať Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín). Spomedzi cyklistov, ktorí štartovali medzi prvými, podal najlepší výkon dráhar Jakub Barcík (Cyklo Spiš), ktorý sa dostal do cieľa za dvadsaťsedem minút a sedem sekúnd. Jeho čas sa podarilo vylepšiť Ladislavovi Frolekovi.
 
Zástupca trenčianskeho gymnázia ako prvý pokoril dvadsaťšesť minút, jedenásť kilometrov prešiel v čase 25:47. Frolek sa držal na čele, až kým neprišiel do cieľa Matúš Baniar (MŠK Žiar nad Hronom). Jediný slovenský reprezentant, ktorému sa podarilo na jarnej klasike Gent – Wewelgem prísť do cieľa, vylepšil čas predchádzajúceho lídra časovky o viac ako minútu, časovku do vrchu zvládol za menej ako dvadsaťpäť minút.
 
Na trati sme mali posledných troch juniorov. Najprv prišiel do cieľa Adrián Patay. Bývalý pretekár Spartaku Tlmače, ktorého na pretekoch vidíme v drese Slávie ŠG Trenčín stratil na Baniara 49 sekúnd, stačilo mu to na priebežné druhé miesto. Ďalší dráhový cyklista Timotej Piliarkin (ŠK Železiarne Podbrezová) sa zaradil do polovice výsledkovej listiny, lepší výkon podal Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorý sa vyštveral na Grajnar so stratou tridsiatich sekúnd na Froleka.
 
Matúš Baniar ukázal, že táto disciplína mu pasuje a po víťazstve na majstrovstvách Slovenska si na svoje konto pripísal ďalší triumf. So svojím výsledkom môže byť spokojný aj Adrián Patay, do svojej zbierky pridal ďalšiu striebornú medailu, ktorú naposledy získal v desiatom kole. Prvé pódium v tejto sezóne vybojoval Ladislav Frolek, ktorý väčšinou robieva na pretekoch domestika pre skúsenejších kolegov.
 
 
Kadeti
 
Predposledné kolo Slovenského pohára prilákalo na štart dvadsaťsedem cyklistov, ktorí chceli ku koncu sezóny ešte získať nejaké body do celkového poradia. Štyria pretekári reprezentovali športové gymnázium v Trenčíne, trio svojich cyklistov nominoval na časovku do vrchu klub zo Smoleníc. Ako prvý sa na jedenásť kilometrov dlhú časovku vybral Justín Botur (KPHC Turčianske Teplice), štartovú listinu uzatváral Lukáš Ungvarský (MŠK Žiar nad Hronom).
 
Medzi pretekármi, ktorí sa na štart postavili na začiatku, podal najlepší výkon práve Justín Botur, do cieľa prišiel za dvadsaťdeväť minút a štrnásť sekúnd. Dlho sa na vedúcej pozícií nezdržal, vymenil ho Radovan Ďurčík (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý ako prvý pokoril dvadsaťdeväť minút, čas Botura vylepšil o šesťdesiat sekúnd. Lenže ani Ďurčík na prvom mieste dlho nevydržal, o čo sa postaral svojím výkonom Marek Čontofalský.
 
Zástupca košického PROefektu podal kvalitný výkon, dokázal podliezť dvadsaťosem minút a na Grajnar sa vyšplhal v čase 27:39. Lenže ešte lepšie si viedol Lukáš Sokolík (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorý sa poriadne oprel do pedálov a výsledkom bol finálny čas dvadsaťšesť minút a dvadsaťosem sekúnd. Na trati sme mali posledných päť pretekárov, prakticky každý z nich mal šancu na víťazstvo.
 
Hneď prvý z nich, Samuel Kováč (CKM Poprad) ukázal, že s ním treba rátať. Do cieľa prišiel o viac ako minútu skôr ako Sokolík. Popradčan sa ani nestihol potešiť z vedúcej priečky, ako raketa išiel časovkou za ním štartujúci Tomáš Sivok (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý pokoril dvadsaťpäť minút a šiel do vedenia. Zle si neviedol ani Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín), jeho výkon však na pódiové umiestnenie nestačil.
 
Zato na pódium si to namieril Peter Andraško, ďalší Popradčan, ktorý stratil na kolegu takmer minútu, ale predbežne mu patrila tretia priečka a napokon na nej ostal, keďže Lukáš Ungvarský na najvyšších priečkach kartami nemiešal. Z víťazstva sa tak mohol radovať Tomáš Sivok. Pre majstra Slovenska v časovke do vrchu je to v krátkom slede ďalšie víťazstvo. Samuel Kováč si pripísal ďalšie pódium v tejto sezóne, kde mu robil spoločnosť aj Peter Andraško. Prví traja pretekári obsadili tie isté priečky ako na Skalke.
 
 
Kadetky
 
Táto kategória obsahovala jedenásť mien, hneď trojnásobné zastúpenie tu mala Saganová akadémia. Oproti kategóriám, o ktorých ste mohli čítať vyššie, pretekárky neštartovali z Novoveskej Huty, ale z obce Hnilčík, odkiaľ si to, podobne ako iné kategórie, namierili na horský priechod Grajnar. Kadetky teda čakalo necelých sedem kilometrov, ako prvá sa v nepríjemnom daždi vybrala na trať Linda Paulechová (Novomestský Superbiker), štartovú listinu uzatvárala Tereza Kurnická (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Z úvodnej polovice pretekárok sa s daždivými podmienkami najlepšie vysporiadala tretia pretekárka z majstrovstiev Slovenska na Skalke Andrea Filová. Zástupkyňa CK AB Sereď, ktorá sa okrem cesty venuje aj dráhe, prišla do cieľa za trinásť minút a jedenásť sekúnd. Hneď za ňou však štartovala Adéla Hodásová (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá dokázala podliezť trinásť minút, po rozbitej ceste sa na Grajnar vyštverala za dvanásť minút, dvadsaťsedem sekúnd a šla do vedenia.
 
Zle nešla ani majsterka Slovenska v časovke do vrchu Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače), aj jej sa podarilo dostať pod trinásť minút a priebežne sa zaradila na druhé miesto. Na trati sme mali posledné tri pretekárky. Miriama Čišecká (CyS – Akadémia Petra Sagana) podala podobný výkon ako Macsaiová, napokon v jej prospech hovorili štyri sekundy. Kláre Tarabovej časovka do vrchu príliš nevoňala, vo výsledkovej listine sa zaradila do druhej polovice.
 
Tereza Kurnická podala lepší výkon ako na Skalke a napokon „vyhodila“ pretekárku Tlmáč z pódia, ale len o dve sekundy. Z výsledkov musia mať obrovskú radosť v akadémií trojnásobného majstra sveta, ich pretekárky kompletne obsadili pódium v poradí Adéla Hodásová, Miriama Čišecká, Tereza Kurnická. Sekundovať im dokázala Jana Macsaiová, ktorej chýbalo na pódium skutočne málo. Menej ako minútu straty na víťazku dostala aj Andrea Filová.
 
 
Starší žiaci
 
Najviac cyklistov, ktorí zavítali v sobotu popoludní na Hnilčík, pochádzalo práve z tejto kategórie. Prakticky všetci, ktorí štartovali z tejto obce, mali okrem necelých siedmich kilometrov aj sťažené poveternostné podmienky, navyše v cieli sa pomaly začala rozmáhať hmla. Ako prvý sa na trať vybral Dominik Mako (PROefekt Košice), štartovú listinu uzatváral Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová).
 
Medzi pretekármi, ktorí štartovali medzi prvými, podal slušný výkon ďalší Košičan Daniel Boženík, tomu sa podarilo prísť do cieľa za trinásť minút a dvadsaťjeden sekúnd. Na tróne ho následne vystriedal Matúš Beňovič (ŠK Topoľčianky), ten ako prvý pokoril trinásť minút, na Grajnar sa vyšplhal v čase 12:48. Ešte lepšie si počínal Tomáš Hodulík (CK Karpaty Smolenice), 6600 metrov zdolal o dvadsať sekúnd skôr.
 
O ďalší najlepší čas sa tentoraz postaral Dávid Synák (CyS – Akadémia Petra Sagana), ten prešiel časovku do vrchu za jedenásť minút a dvadsaťosem sekúnd. Ani Synák dlho na vedúcej pozícií nevydržal, len o tri sekundy ho pokoril Félix Štanceľ (MŠK Žiar nad Hronom). Toho na prvom mieste nasledoval Dominik Dunár (Kaktus Bike Team Bratislava), ten časovkou doslova preletel a na Grajnar vyliezol v čase 10:50.
 
Na trati sme v tom čase mali posledné kvarteto pretekárov. Simon Gottstein (Kaktus Bike Team Bratislava) a Adam Haľák (ŠK Železiarne Podbrezová) sa s časovkou popasovali veľmi dobre, obidvaja sa usadili v prvej desiatke. No Samuel Novák pozdvihol bratislavský klub ešte vyššie. Dunára pokoril o tri sekundy a bolo jasné, že Kaktus bude mať na pódiu dvojnásobné zastúpenie. Pred ich kvalitami sa musel skloniť aj Matthias Schwarzbacher, ktorému na víťaza chýbalo pätnásť sekúnd.
 
 
Žiačky
 
Štartová listina najmladšej kategórie nežného pohlavia obsahovala dvadsaťjeden mien, na štart sa napokon nepostavila Mária Závacká (Cyklo Spiš). Okrem mladších a starších žiačok si časovku do vrchu vyskúšali aj štyri pretekárky patriace do kategórie Mini D. Ako prvá odštartovala Sofia Matiesková (Velosvet Cycling Team Prievidza), na štart si najdlhšie musela počkať Terézia Ciriaková zo Saganovej akadémie, ktorá mala v tejto kategórií až päť zástupkýň.
 
Medzi mladými cyklistkami, ktoré sa na štart postavili ako prvé, podala dobrý výkon Tereza Ďuríková (MŠK Žiar nad Hronom). Vekom mladšia žiačka sa slušne popasovala s trasou a cieľovú pásku preťala v čase 15:36. Na priebežnom tróne ju následne vymenila Vanesa Šatková (CK Epic Dohňany), ktorá vyliezla na Grajnar o štrnásť sekúnd skôr. Potom však do cieľa doslova priletela jej kolegyňa Anna Ržoncová.
 
Tej sa podarilo stanoviť nový najrýchlejší čas o viac ako dve minúty, necelých sedem kilometrov zvládla v čase 12:51. Dlho to vyzeralo tak, že tento výkon bude odmenený zlatou medailou. Proti však bola Klaudia Varšová (Cyklo Spiš). Tá už po chvíli na trati dokázala predbehnúť pred ňou štartujúcu Ivonu Pavlisovú (CK Epic Dohňany) a napokon sa zjavila v cieli o dvadsaťšesť sekúnd skôr. Stupne víťazov doplnila Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Zdá sa, že Klaudia Varšová je v kopcoch nezastaviteľná. Už minulý rok, na konci jej prvej sezóny získala titul majsterky Slovenska v časovke do vrchu. Pred týždňom sa jej podarilo toto víťazstvo obhájiť a teraz pridala do svojej zbierky ďalšiu zlatú medailu, pričom bola ešte rýchlejšia ako najlepšia kadetka. Menej ako minútu straty dostala aj jej kolegyňa Natália Kušnírová, ostatné pretekárky mali väčšie manká.
 
 
Mladší žiaci
 
Najmladšia kategória prilákala na štart tridsaťjeden mladých cyklistov, z pôvodnej štartovej listiny odpadlo jedno meno, svoju účasť odriekol Rastislav Zajíček (CK Karpaty Smolenice). Ako prvý sa na štart postavil Krištof Knapík (ŠK Velodróm Prešov), pole pretekárov uzatváral Martin Haluška (CK Epic Dohňany). Hneď poltucet pretekárov postavila na štart akadémia Petra Sagana.
 
Spomedzi prvých pretekárov sa dobrým výkonom prezentoval chlapec s exotickým menom Quido Pokorný (ŠK Železiarne Podbrezová), ten prišiel do cieľa za šestnásť minút a tridsaťjeden sekúnd. Dlho na vedúcej priečke nevydržal, vymenil ho Peter Szász (PROefekt Košice), ktorý ako prvý pokoril pätnásť minút a na horský priechod Grajnar sa vyšplhal za štrnásť minút a jedenásť sekúnd.
 
Lenže ešte lepšie si počínal Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý letel ako víchor a cieľovú pásku preťal za trinásť minút. Pretekárov v cieli pribúdalo, no Hulala si naďalej užíval priebežné prvenstvo. Napokon sa však našiel niekto rýchlejší. Bol ním Jakub Mikuš (TJ Slávia ŠG Trenčín), oproti členovi Saganovej akadémie prišiel do cieľa o pätnásť sekúnd skôr.
 
Na trati sa nachádzali poslední dvaja pretekári. Tadeáš Cesnek (CyS – Akadémia Petra Sagana) ukázal, že jeho výsledky v celej sezóne nie sú dielom náhody, Mikuša zdolal o 41 sekúnd a napokon sa stal víťazom celej časovky, pretože Martin Haluška sa do boja o pódium nezapojil a musel sa uspokojiť so siedmou priečkou.
 
 
 
 
 

 
 
1. 6.4. kriterium 2016 SP TRNAVA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
2. 7.4. preteky 2016 SP SUCHÁ NAD PARNOU M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.4. kriterium 2016 SP DUDINCE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
4. 28.4. preteky 2016 SP KRUPINA M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 17-19.5. etapy 2016 SP BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
J,K clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 19.5. preteky 2016 SP ZLATNÍKY M clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 31-2.6. etapy 2016 SP TRNAVA M,J clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 1.6. preteky 2016 SP TRNAVA Ž,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 15-16.6. etapy 2016 SP NITRA Ž,J,K,D clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
8. 21-23.6. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
J,K clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 27.6. casovka 2016 MSR TRNAVA M,Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 29-30.6. preteky 2016 MSR TRNAVA M,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 7.7. preteky 2016 MSR VIDNAVA Ž clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
- 13.7. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonka
9. 13.7. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 14.7. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonka
11. 14.7. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
12. 17.8. casovka 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM
Ž,J,K,D  
10. 18.8. preteky 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM M,Ž,J,K,D  
11. 24.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
12. 25.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 29.8. casovka 2016 MSR SKALKA (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
14. 31.8. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.9. casovka timov 2016 MSR TEPLIČKA NAD VÁHOM
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
15. 8.9. casovka 2016 SP SNV (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D  
16. 7.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES
M,Ž,J,K,D  
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop