Vuelta: Tímová časovka v Barcelone sa zmenila na nočnú moru, DSM berie etapu, Jumbo stratilo čas a Ineos De Plusa

26.8.2023, 18:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Vuelta: Tímová časovka v Barcelone sa zmenila na nočnú moru, DSM berie etapu, Jumbo stratilo čas a Ineos De Plusa
Víťazný tím (Rafa Gomez/Sprint Cycling Agency)

1. 26.8. rovinata etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 15 km DSM -firmenich
profil etapy, 60 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Posledná Grand Tour sezóny dnes odštartovala disciplínou, ktorá v ostatných rokoch takmer vymiera, no na Vuelte má stále svoje pevné miesto. Tímová časovka v uliciach Barcelony nemala vytvoriť veľké časové rozdiely, no i na pätnástich kilometroch vedeli silné zostavy niečo získať na súperov hneď na začiatku podujatia
Absolútnym favoritom na zisk víťazstva bolo Jumbo, ktoré sa na štarte ukázalo s dvomi najväčšími favoritmi celých pretekov a víťazmi tohtoročného Gira a Tour, Primožom Rogličom a Jonasom Vingegaardom. Obaja sú špičkovými časovkármi, no a keďže sa mohli spoľahnúť aj na podporu motorov ako sú Dylan Van Baarle, Jan Tratnik či Wilco Kelderman, bolo by prekvapením, ak by hneď na začiatku nezískali na najväčších súperov. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Medzi nich sa radia obhajca titulu Remco Evenepoel (Soudal), trojnásobný vicešampión Vuelty Enric Mas (Movistar), duo mladíkov z UAE Joao Almeida a Juan Ayuso, no a taktiež britský veterán Geraint Thomas (Ineos). Práve ich tímy mali byť dnes najväčšími vyzývateľmi Jumba, no prekvapiť dobrým výsledkom mohli aj EF Education, Jayco či Bora-Hansgrohe.
Ako prvé vyrazilo na dažďom zmáčanú a technicky náročnú trasu v uliciach Barcelony Caja Rural o 18:55. Počasie pretekárom skutočne neprialo, v mnohých zákrutách sa dnes šmýkalo a vyzeralo to tak, že najlepšie celky sa budú musieť rozhodnúť, či vôbec chcú dnes riskovať a ísť naplno. Taký Lidl-Trek štartoval medzi prvými a úplne to vypustil.
Prvý zaujímavý čas určil Tím dsm-firmenich, konkrétne im stopky ukázali 17:30. Ich priemerná rýchlosť bola ledva nad 50 km/h. Skoro všetky tímy si zažili strašidelný moment na klzkej trati, no až pretekári Arkéi išli skutočne k zemi, vrátane lídra Kevina Vauquelina. Dsm zdolalo aj prvý relevantný tím, EF Education. Okolo ôsmej už štartovali aj veľkí hráči.
Prvým z nich bol Ineos a Briti zažili pohromu hneď v prvých zákrutách. Laurens De Plus skončil tvrdo na zemi a nezdvíhal sa. Problémy malo aj Jayco, na zemi skončil dokonca líder Eddie Dunbar a do cieľa prišli v nedobrom čase. O 20:07 vyštartovalo Jumbo-Visma, najväčší favoriti dnešného dňa.
Podmienky sa každou minútou zhoršovali a dážď zo začiatku etapy zrazu vyzeral iba ako popŕchanie. Najhoršie podmienky mali Ineos a Bora, oba tímy dnes stratili čas a na Top 5 v etape mohli zabudnúť. Podobné to bolo aj s Jumbom a UAE. Jazdilo sa takmer po tme.
V závere štartovali tímy prvého a druhého muža minulého roka a prekvapivo sa toho ani Soudal, ani Movistar nebáli. Španieli dokonca napokon ešte pripravili drámu, keď sa zaradili iba o desatiny sekundy za dsm-firmenich. Holanďanom však etapu nezobrali. V úvodný deň na Vuelte sa teda zrodilo obrovské prekvapenie.
Do červeného dresu ide taliansky mladík Lorenzo Milesi, ktorý pred pár týždňami nahneval slovenských fanúšikov, keď na MS U23 nestriedal v závere Svrčkovi. Max Poole ako líder tímu DSM na celkové poradie sa tak nachádza po dnešku v pole position, no v takmer identickom čase je hneď za ním Enric Mas. Španiel bude dnes najspokojnejší z favoritov.
Iba šesť sekúnd napokon stratil tím Soudal, ktorý v daždi riskoval a dokázal z toho vyťažiť pekný, takmer polminútový náskok pre Evenepoela na Jumbo a UAE. Vingegaard s Rogličom po dnešku strácajú 32 sekúnd, ešte o päť viac potom Ayuso a Almeida. Geraint Thomas bol na tom so stratou dvadsiatich sekúnd trocha lepšie, no Ineos bude trápiť pád a odstúpenie Laurensa De Plusa.
Výsledky:
1. Tím dsm-firmenich 17:30
2. Movistar st.
3. EF Education-EasyPost +6"
4. Soudal Quick-Step +6"
6. Bahrain Victorious +10"
8. INEOS Grenadiers +20"
10. Bora-Hansgrohe +28"
11. Jumbo-Visma +32"
14. UAE Emirates +37"
19. Jayco AlUla +51"
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa
"No krásny začiatok Vuelty... De Plus spadol asi v tretej zákrute, pravdepodobne mojou chybou, lebo som išiel prvý a trocha moc som to hrotil. Následne dostal Ganna defekt a chalani stratili trocha odvahu po Laurensovom páde, takže čas nič moc. Ale je to rovnaké pre všetkých."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela
"Nechápem na čo je dobrá takáto večerná etapa. Celý deň sme sedeli a čakali, bolo sucho. Dážď nemôžete ovplyvniť, ale čas štartu áno. A v tomto ročnom období už môže byť v tomto čase tma, stačí pár oblakov. Samozrejme že sme išli naplno, sú to preteky. Už aj tak riskujeme a ešte nás pošlú v daždi a po tme. Možno budem zase kritizovaný, ale jednoducho takto po tme sa pretekať nemá a je to chyba organizátorov."
 
Náš eshop