Vuelta: Na Angliru Roglič cielene odpáral Kussa a vyhral etapu, no ten zabojoval a ostáva v červenom

13.9.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
17. 13.9. rovinata etapa ciel rovina Ribadesella > Alto de l'Angliru 125 km Roglič
profil etapy, 3290 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Kráľovské etapy Vuelty v Pyrenejách už síce máme za sebou, no aj etapa s poradovým číslom sedemnásť mala veľký cveng a schopnosť rozhodovať celkové poradie. Dojazd na majestátnom Alto de l'Angliru, najprudšom z legendárnych európskych stúpaní, vždy vtyvorí rozdiely aj medzi favoritmi a ani dnešok nemal byť výnimkou. V červenom drese sa stále nechádzal Sepp Kuss, ktorý dnes oslavoval narodeniny. Hlavnou otázkou dňa bolo, či bude na prudkých sklonoch cieľového kopca stačiť na svojich kolegov.
Jonas Vingegaard je najsilnejším pretekárom v štartovom poli a včera znížil svoj odstup na červeného kolegu na 29 sekúnd. Ďalší líder Jumba Primož Roglič sa nachádzal zase na treťom mieste s väčšou stratou 1:33. Kuss obom týmto jazdcom v kariére nespočetne veľakrát pomohol k veľkým víťazstvám a bolo teda zaujímavé sledovať, či dnes budú pre neho pracovať, alebo ho chladnokrvne vyzlečú z líderského dresu.
Kussovi do kariet nebudú hrať ambície Juana Ayusa (UAE) aj Enrica Masa (Movistar) posunúť sa na pódium. Práve Američan vyzerá ako najslabší článok trojice holandského tímu a snaha oboch Španielov sa ho vo finále môže stáť červený dres, keďže aj keby mu ho silnejší kolegovia chceli nechať, budú musieť reagovať na zrýchlenia týchto dvoch súperov. Nech to malo dopadnúť akokoľvek, Angliru sľubovalo veľkú drámu a potenciálne mohlo aj definitívne rozuzliť hádanku, kto bude v nedeľu v Madride dvíhať ruky nad hlavu. 
Šancu uspieť mal dnes nepochybne aj únik, keďže prvá polovica etapy bola rovinatá a očakávalo sa, že Jumbo dnes bude skôr defenzívne. V úvode etapy sme preto sledovali tradičnú vojnu o pobyt v brejku dňa. Asfalt trhal najmä Remco Evenepoel (Soudal), no vpredu chcelo byť veľa tímov a dlho sa to nedarilo nikomu rozpojiť. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Napokon sa odtrhla iba pätica v zložení Mattia Cattaneo (Soudal), Romain Combaud s Chrisom Hamiltonom (2x Dsm), Larry Warbasse (Ag2r) a Lorenzo Germani (Groupama-FDJ). Úvodná hodina mala obrovské tempo a pelotón nespomaloval ani po odtrhnutí spomenutej pätice. Evenepoel sa stále nevzdával a spolu s Jerradom Driznersom (Lotto) sa dostal dopredu.
Duo Soudalu išlo vpredu také tempo že na ich zadných kolesách vydržal iba Germani. Lidl a Jumbo ich však nikam nepúsťali, v polovici etapy mali stále iba tridsať sekúnd. Naháňať sa ich vydala trojica Eduardo Sepúlveda s Andreasom Kronom (2x Lotto) a Edward Theuns (Lidl), ktorí sa spojili s Driznersom a Warbassem z pôvodného úniku. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na úvodný kopec dňa Alto de la Colladiella (7,8 km; 7,1 %) prišlo trio na čele s náskokom 90 sekúnd na pelotón. S odstupom 50 sekúnd jazdila vyššie spomenutá pätica s trojicou pretekárov Lotta. Bolo však jasné, že Jumbo chce aj dnešnú etapu a na čele balíka sa rozhodne nelenilo.
Na sklonoch prvého kopca dňa sa vpredu duo Soudalu zbavilo Germaniho a z pelotónu na nepochopiteľné dlhé sólo vyrazil Marc Soler (UAE). UAE Emirates v posledných dňoch ukázalo zvláštne taktiky v štrnástej i šestnástej etape s Ayusom a Fisher-Blackom, no toto bol zatiaľ totálny majsterštyk v tejto kategórii. Pripomíname že v roku 2020 bol Soler taktiež pohodlne v Top 10, zaútočil v etape na Angliru ďaleko pred cieľom a draho za to zaplatil. Zrejme sa dnes pokúšal zložiť reparát, inak sa to jednoducho vysveliť nedalo.
Desať bodov na vrchole kopca išlo Evenepoelovi, ktorý sa postupne mohol pasovať za víťaza vrchárskej súťaže. Jeho náskok začínal naberať nedostihnuteľné parametre. Následoval zjazd a údolie pod Alto del Cordal (5,4 km; 9,2 %), kde dvojica skvelých časovkárov vpredu dištancovala Solera, ktorý sa im priblížil na predchádzajúcom kopci, no na rovine sa vetral dve minúty za nimi a minútu za pelotónom.
Na Alto del Cordal zobral Evenepoel ďalšie vrchárske bodíky a nechal Cattanea za sebou. S náskokom 2:30 na pelotón upaľoval sólo smer Angliru. Solerov sebadeštruktívny 30-kilometrový sólo únik definitívne dorazil Bahrain Victorious, ktorý v balíku začal udávať ostré tempo pre Mikela Landu. 
Práve táto snaha zničila aj náskok Remca Evenpoela, ktorý mal pri nájazde na mýtický cieľový kopec už len 80 sekúnd výhody. Ak by sa mu to aj tak podarilo, bolo by to ďalšie do zbierky jeho epických sólo víťazstiev. Bahrain Victorious s piatimi pretekármi udával brutálne tempo a pretriedil pelotón na asi dvadsať ľudí. 
Už šesť kilometrov pred cieľom tempu Poelsa a Carusa nestačili Almeida (UAE) a Vlasov (Bora). Hrdinský únik Remca Evenepoel definitívne pochoval tvrdý útok Romaina Bardeta (dsm). Bahrain Victorious však chcel etapu a Francúza okamžite dostihol. Na to už nedokázal reagovať ani Juan Ayuso.
Štyri kilometre pod vrcholom ostali na čele už iba dve tímové trojice, Poels-Buitrago-Landa a proti nim stáli Kuss-Vingegaard-Roglič. Nestačil ani Enric Mas. So stratou polminúty jazdili Almeida, Ayuso a Uijtdebroecks. O kilometer neskôr zrýchlil Primož Roglič a vyzeralo to, že dnes pre zmenu on dostal voľné ruky vyhrať etapu.
Poels a Buitrago skončili takže doťahovanie Slovinca bolo na Landovi. Bask však nemal nárok a netrvalo dlho, kým ho za sebou nechali aj Sepp Kuss a Jonas Vingegaard. Trojica Jumba smerovala do cieľa spolu.
Tento rozprávkový stav však dlho nevydržal, Roglič bol nemilosrdný, udával ostré tempo a Sepp Kuss odpadol. Žiadne narodeninové darčeky pre  Američana... Veci sa diali aj vzadu, kde Almeida odpáral kolegu Ayusa a s Uijtdebroecksom naháňali Landu. 
Primož Roglič odtiahol Vingegaarda až do cieľa a vyhral etapu bez boja. Seppa Kussa síce Landa dobehol, Američan ho prešprintoval v závere, získal bonifikačné sekundy a udržal červený dres o osem sekúnd pred Vingegaardom. Piaty prišiel Poels a šiesty osamote Almeida, ktorý na kopci opustil Juana Ayusa.
Portugalčan sa tým nikam neposunul, keďže mal veľký zásek z etapy na Tourmalet, no na štvrtého Ayusa sa výrazne dotiahli po novom piaty Landa i šiesty Mas. Všetci sú v pol minúte. Cian Uijtdebroecks zase pre zmenu nechal za sebou kolegu Vlasova a preskočil ho v GC. Soler stratil veľa času a prepadol sa zo svojej šiestej priečky mimo Top 10.
Juan Ayuso aspoň pevne drží biely dres, Kaden Groves (Alpecin) zase ten zelený. V horskej súťaži urobil masívny krok dopredu Remco Evenepoel, ktorý udržal za sebou Vingegaarda a s najvyššou pravdepodobnosťou vyhrá bodkovaný dres.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Stúpanie som si išiel vo svojom tempe a išlo sa mi omnoho lepšie ako v roku 2020. Na týchto kopcoch ale ide každý za seba a čo najrýchlejšie ako dokáže. Sepp zostáva našim lídrom a áno, je to zvláštny pocit nechať ho za sebou, ale akurát sme sa rozprávali a povedal som mu, aby neprestával snívať. Stále to môže dokázať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Seppa Kussa (červený dres)
"Nikdy som nečakal že budem v tejto pozícii po Angliru. Túto Vueltu si nesmierne užívam. Máme tu skvelú partiu a je to úžasná skúsenosť tu byť. Chcem svoju šancu vyhrať Vueltu, no ak sú chalani lepší, rád pre nich budem pracovať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (2. miesto v etape i GC)
"Išlo sa mi dnes dobre. Splnili sme obe úlohy čo sme dnes mali, udržať Top 3 v GC aj vyhrať etapu. Som ale rád že Sepp udržal červený dres, rád ho uvidíme vyhrať túto Grand Tour."
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 03:15:56
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
3. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:19
4. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:19
5. POELS Wout Bahrain Victorious 00:44
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:58
7. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 01:20
8. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 01:20
9. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:42
10. MAS Enric Movistar Team 01:43
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 60:34:21
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:08
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:08
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:00
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 04:16
6. MAS Enric Movistar Team 04:30
7. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 06:43
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 07:38
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 09:26
10. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 11:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 60:38:21
2. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 02:43
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 05:26
Prémie na trase etapy:
1 20 48,6 km - Alto de la Colladiella: dĺžka 7,8 km; sklon 7,1 % (10-6-4-2-1)
sprint-20 bonus tdf 20 33,1 km - Figareo (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
1 20 21,1 km - Alto del Cordal: dĺžka 5,4 km; sklon 9,2 % (10-6-4-2-1)
hc 20 modre Cieľ - Alto de l'Angliru: dĺžka 12,4 km; sklon 9,8 % (15-10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Alto de l'Angliru (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop