Vuelta: Vingegaard opäť dominoval na cieľovom kopci a vyhral pre Van Hooydoncka. Stiahol vyše minútu na Kussa

12.9.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
16. 12.9. zvlnena etapa ciel rovina Liencres Playa > Bejes 121 km Vingegaard
profil etapy, 2070 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Posledný týždeň Vuelty odštartovala rovinatá etapa, na ktorej konci striehlo ťažké stúpanie Bejes (4,8 km; 8,8 %). Jumbo začínalo posledný pretekársky blok v pole position s Kussom, Rogličom a Vingegaardom na prvých troch miestach v GC, no pred etapou sa museli popasovať s ťažkou správou o ich kolegovi Nathanovi Van Hooydonckovi. Ten mal ráno vážnu autonehodu a podľa niektorých zdrojov bojoval v kritickom stave v nemocnici, čo však tím nevedel potvrdiť. Belgičanovi celý cyklistický svet vrátane našej redakcie držal palce.
Etapa bola dnes jasne vhodná pre únik a neočakávalo sa, že by sa niektorému z top tímov chcelo kontrolovať brejk na dlhej rovine, hoci celková dĺžka dňa mala iba juniorských 120 kilometrov. Hneď od úvodu sme preto sledovali veľkú bitku o pobyt vpredu. Skúšali to aj starí známi ako Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Romain Bardet (Dsm) či Andreas Kron (Lotto).
Táto trojica sa spolu s Louisom Vervaekem (Soudal), Kadenom Grovesom (Alpecin), Andreom Piccolom (EF), Paulom Lapeirom (Ag2r), Matteom Sobrerom (Jayco), Maxom Pooleom (Dsm) a Samuelem Battistellom (Astana) odpútala na 45 sekúnd hneď v úvode. Stíhali ich Ineos a Intermarché, ktoré tento útok premeškali, no vyzeralo to na prehraný súboj.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Do etapy už bohužiaľ nenastúpil v skvelej forme jazdiaci David De La Cruz (Astana), ktorý doteraz búchal na dvere Top 10 ale vyradili ho žalúdočné problémy. Úvodná hodina etapy sa niesla v znamení frenetickej naháňačky medzi vedúcou desiatkou a Ineosom. Britská zostava napokon zúfalo vystrieľala všetky náboje aby preklenula 40-sekundovú medzeru, no keď to dokázali, vyzeralo to, že nikto z nich už nemá sily sa dostať dopredu.
Situácia sa tak preskupila a dopredu sa dostali 60 kilometrov pred páskou opäť Kaden Groves s Maxom Pooleom, ktorých tentokrát doplnili Julius Van Den Berg (EF), Mattia Cattaneo (Soudal), Nicolas Prodhomme (Ag2r) a Joel Nicolau (Caja Rural). To bola skupina, ktorá predstavovala ľahšie sústo pre Jumbo. Lídri pretekov tak začali etapu kontrolovať a mohli sme v závere tak sledovať boj favoritov.
Medzitým prišli nádejné informácie z Belgicka. Sporza informovala, že Van Hooydonck neutrpel žiadne poškodenie mozgu a je v umelom spánku. Jeho kolegovia v Španielsku nový únik nepustili na viac ako minútu a pol. Kaden Groves to dotiahol do Unquery, kde vyhral šprint a získal body do zelenej súťaže. On i jeho kolegovia však na etapu myslieť nemohli a pohltení boli ešte pod posledným stúpaním. 
Jumbo, UAE i Bora mali v Rogličovi, Ayusovi a Vlasovovi top favoritov na výbušný záver a aj sa usídlili na čele balíka. Zvedaví sme boli na Remca Evenepoela (Soudal), či sa zapojí do bitky favoritov. Jumbo roztrhalo pelotón hneď od spodku prudkého cieľového kopca.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Jonas Vingegaard nastúpil už štyri kilometre pred cieľom a zrazu boli na ťahu iné tímy. UAE za ním poslalo Finna Fisher-Blacka, ktorý bol až nečakane silný a na kopci naháňal Dána. Víťaz Tour de France však napokon jeho odpor zlomil a vyhral ďalšiu etapu. V cieli neoslavoval, čo bolo zrejme gesto smerujúce do Belgicka pre jeho bojujúceho kolegu.
Druhý prišiel do cieľa Finn Fisher-Black, tretí Wout Poels (Bahrain Victorious) a štvrtý Michael Storer (Groupama-FDJ). Skupina favoritov stratila vyše minútu. Sepp Kuss ukazoval v poslednom prudkom kilometri jasnú slabosť a hoci úspešne limitoval straty, dnes boli lepší ako on Ayuso, Mas, Roglič i Vlasov.
V celkovom poradí sa situácia menila. Jonas Vingegaard preskočil Primoža Rogliča a stiahol vyše minútu na vedúceho Seppa Kussa. V Jumbe sa teda jasne kryštalizuje, kto bude na Angliru lídrom. Američan má však stále menší náskok na čele, tak ešte uvidíme, či nebude mať v ďalších dvoch dňoch lepšie nohy. Pretekári Jumba si však v cieli mohli vydýchnuť, lebo z Belgicka prišli dobré správy o stave Nathana Van Hooydoncka, ktorý sa prebral z umelého spánku.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (víťaz)
"Ráno sme obdržali príšerné správy a chcel som dnes veľmi vyhrať pre môjho najlepšieho kamaráta. Našťastie, teraz sme počuli dobré správy a je to veľké vydýchnutie pre mňa i celý tím. Ani teraz nechcem rozmýšľať o poradí na Vuelte, jednoducho si chcem užiť tieto momenty."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Attilu Valtera (pretekár Jumba)
"Toto bude nezabudnuteľný deň. Od rána sme sa strachovali o Nathana. Pôvodne sme chceli etapu, ale po tých správach sme si neboli istí a všetci mali zmiešané pocity. Našťastie ale všetko dobre dopadlo, máme etapu a pod kopcom sme aj počuli správu, že Nathan sa prebudil a snáď to bude fajn. Tešíme sa na zvyšok Vuelty."
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 02:38:23
2. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:43
3. POELS Wout Bahrain Victorious 00:49
4. STORER Michael Groupama-FDJ 00:55
5. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:01
6. MAS Enric Movistar Team 01:01
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:01
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:01
9. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:05
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 01:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 57:18:10
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:29
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:33
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:33
5. MAS Enric Movistar Team 03:02
6. SOLER Marc UAE Team Emirates 03:28
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 04:12
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 04:58
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 05:38
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 08:43
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 228
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 135
3. KRON Andreas Lotto Dstny 111
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 71
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 41
3. STORER Michael Groupama-FDJ 39
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 57:20:43
2. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 03:05
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 06:10
Prémie na trase etapy:
sprint-20 bonus tdf 20 26,8 km - Unquera (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
2 20 Cieľ - Bejes: dĺžka 4,8 km; sklon 8,8 % (5-3-1)
ciel Cieľ - Bejes (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop