Vuelta: Čas do GC sa započítaval už deväť kilometrov pred cieľom, vyhral Kron, Roglič a Thomas spadli, do červeného dresu sa obliekol Piccolo

27.8.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: Čas do GC sa započítaval už deväť kilometrov pred cieľom, vyhral Kron, Roglič a Thomas spadli, do červeného dresu sa obliekol Piccolo
Víťaz etapy Andreas Kron (Rafa Gomez/Sprint Cycling Agency)

2. 27.8. zvlnena etapa ciel rovina Mataró > Barcelona 182 km Kron
profil etapy, 2540 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Pred štartom druhej etapy sa organizátori rozhodli pre úpravu trasy. Ostrý štart sa z bezpečnostných dôvodov posunul o niekoľko kilometrov. Dôležitejšia bola informácia, že čas do celkového poradia sa bude merať už deväť kilometrov pred cieľom. Dôvodom bol hustý dážď v Barcelone, kde etapa finišovala. V platnosti zostali bonusové sekundy na Alto del Castell de Montjuïc aj v cieli. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Kazachstan), Jetse Bol (Burgos-BH) a Joel Nicolau (Caja Rural - Seguros RGA). Na Coll de Sau Bartomeu (6,6 km; 4,5 %) získal tri body Španiel v drese ázjiského zoskupenia. 116 kilometrov pred cieľom mal únik dve minúty k dobru. Vedúca skupina stúpala na Coll d'Estenalles (12,1 km; 3,9 %).
Pelotón viedol tím DSM - firmenich, víťaz otváracej tímovej časovky. Nemecký celok bránil červený dres, ktorý niesol debutant na Grand Tour Lorenzo Milesi. Na vrchole získal päť bodov Matteo Sobrero. Hneď za ním prešiel prémiou Javier Romo. Talian a Španiel mali na konte šesť bodov. Na čele balíka sa začali otáčať aj jazdci Ineosu Grenadiers. Britský tím včera prišiel o Laurensa De Plusa.
Vyšetrenia v nemocnici odhalili zlomeninu na pravom bedre. Spomedzi unikajúcich jazdcov mal najlepšiu pozíciu v priebežnom poradí Andrea Piccolo. Americký tím včera skončil na tretej priečke a Talian prešiel cieľom hneď za Hughom Carthym. 98 kilometrov pred cieľom mal únik dve minúty a pätnásť sekúnd k dobru. V zjazde sa za pelotónom ocitol Remco Evenepoel. Obhajca titulu sa za pomoci štyroch kolegov vracal späť. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Náskok vedúcej skupiny klesol pod dve minúty. Dôvodom zaostávania belgického šampióna bola výmená bicykla. Defekt dostal aj Thymen Arensman (Ineos Grenadiers). Šiesty muž Gira sa dostal do skupiny s Evenepoelom a Enricom Masom (Movistar Team). 82 kilometrov pred cieľom sa všetci traja vrátili do pelotónu. Za hlavnou skupinou sa pohyboval Juan Ayuso (UAE Team Emirates). Balík naďalej viedli jazdci DSM.
Na čele pelotónu sa začal otáčať aj domestik Alpecinu-Deceuninck. Andrea PiccoloJavier Romo aj Joel Nicolau patrili medzi jazdcov, ktorí debutovali na trojtýždňových pretekoch. Náskok vedúcej skupiny postupne klesal. Bolo nepravdepodobné, že únik príde na čele aj na Alto del Castell de Montjuïc (0,9 km; 9,4 %). Priemerná rýchlosť po troch hodinách bola 38,3 km/h. 
54 kilometrov pred páskou si vedúca skupina udržiavala deväťdesiat sekúnd k dobru. Na čele pelotónu sa začali otáčať jazdci Soudalu. Na mokrú cestu doplatili Callum Scotson (Jayco AlUla) a Pelayo Sánchez (Burgos-BH), ktorí spadli. Kým Austrálčan po chvíli pokračoval, domáci jazdec zostával ležať. Ešte skôr skončil na zemi aj Alberto Dainese (DSM - firmenich), budúcoročná posila druholigového Tudoru.
Náskok úniku vzrástol k necelým dvom minútam. Vystúpili si z neho Jetse Bol (Burgos-BH) a Joel Nicolau (Caja Rural - Seguros RGA). Na čelo pelotónu sa vytiahli aj borci Jumba-Visma. Z pretekov odstúpil Oscar Onley (DSM - firmenich). Brit sa v tejto sezóne prepracoval do Top 10 na Okolo Maďarska aj Okolo Poľska. S blížiacim sa koncom etapy zosilnel dážď. Dvadsať sekúnd za vedúcim triom jazdili Bol Nicolau
Na kruhovom objazde spadol Primož Roglič (Jumbo-Visma). Spoločne s ním sa musel zbierať aj Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Ďalší kruhový objazd sa stal osudný pre Andreu Piccola (EF Education-EasyPost), ktorý tiež skončil na zemi. Kolegovia Rogliča zatiaľ spomalili balík, aby sa trojnásobný víťaz pretekov mohol vrátiť späť. Do pelotónu sa vrátilo duo z úniku. Piccolo sa rýchlo vrátil späť do vedúcej skupiny.
Talian bol naďalej virtuálne v červenom drese. 28 kilometrov pred páskou sa Primož Roglič objavil v balíku. Tím DSM zverejnil informáciu, že Oscar Onley skončil pre podozrenie na zlomenú kľúčnu kosť. Z vedúcej skupiny vypadol Matteo Sobrero. Náskok dvojice na čele etapy klesol pod minútu. Ostrú pravotočivú zákrutu nezvládlo niekoľko ľudí vrátane lídra pretekov či Santiaga Buitraga (Bahrain - Victorious). 
Spadli aj víťaz horskej súťaže spred dvoch rokov Michael Storer (Groupama - FDJ) a Francois Bidard (Cofidis). Lorenzo Milesi (DSM - firmenich) zostával vzadu a bol viditeľne zranený. Bolo isté, že po etape uvidíme nového lídra pretekov. Šprintérsku prémiu v Cornellá de Llobregat vyhral Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost). V pelotóne vzal trinásť bodov Bryan Coquard (Cofidis). Dážď čoraz viac silnel. 
Deväť kilometrov pred páskou sa započítaval čas do priebežného poradia. Vedúce duo tam prišlo s náskokom osemnástich sekúnd. O kilometer neskôr bola dvojica dostihnutá. Balík viedli jazdci Groupamy. Vpredu zostalo približne 25 jazdcov, ktorí začali stúpať na Alto del Castell de Montjuïc (0,9 km; 9,4 %). Na vrchole získal tri body a šesť sekúnd Andreas Kron (Lotto Dstny). Dán pokračoval ďalej sám.
Andreas Kron udržal svoj malý náskok až do cieľa a vybojoval najväčší úspech v kariére. Svoj triumf venoval nedávno zosnulému Tijlovi De Deckerovi. Druhý skončil Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), tretí finišoval Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team). Štvrtý preťal cieľ Andrea Bagioli (Soudal - Quick Step) a elitnú päticu uzavrel Fernando Barceló (Caja Rural - Seguros RGA). 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Nepriaznivé podmienky donútili organizátorov k úprave pravidiel pre dnešnú etapu. Čas do priebežného poradia sa započítaval už deväť kilometrov pred cieľom. To využili jazdci na GC, ktorí si následne vystúpili a o etapové víťazstvo bojovala iba malí skupina. Na Alto del Castell de Montjuïc podnikol razantný útok Andreas Kron a malý náskok mu stačil k tomu, aby ukoristil etapový triumf. Lídrom pretekov a najlepším mladým jazdcom sa stal Andrea Piccolo.
Jeho tím EF Education vedie tímovú klasifikáciu. Víťaz etapy sa obliekol do zeleného dresu. Bodkovaný dres vybojoval Matteo Sobrero. Napriek daždivej etape sa kandidáti na celkové poradie vyhli vážnejším problémom. Primož Roglič a Geraint Thomas doplatili na mokrú vozovku na kruhovom objazde, ale rýchlo sa vrátili späť. Zajtra je na programe prvý horský dojazd na Arinsal.
vyjadrenie ikonky ciernaAndreas Kron (víťaz etapy, zelený dres)
"To, že som tu vyhral, pre mňa veľa znamená aj preto, že pre tím je to ťažké obdobie. Tijla som osobne nepoznal, ale množstvo chalanov v tíme áno. Najmä Lennert Van Eetvelt. Stále sme zničení. Toto je najlepší spôsob, ako ukázať, že pokračujeme. Chýba nám. Rád by som ho poznal. Vždy za neho budeme bojovať. Pre mňa to bol ťažký rok. Musel som vynechať Tour de France a následne som sa sústredil na túto etapu v prvom týždni Vuelty."
vyjadrenie ikonky ciernaKaden Groves (2. miesto)
"Bol to ťažký deň. Na trati boli ťažké podmienky. Hneď na začiatku sa šlo veľmi rýchlo. Nakoniec som druhý. Asi nemôžem byť úplne sklamaný. My sme si vraveli, že by som etapu mohol vyhrať, ale necítil som sa ako najväčší favorit. Po páde Rogliča Jumbo spustilo v balíku iniciatívu, aby sa spomalilo. Ale my a DSM sme chceli ísť po etape. Dnes to bola pre nás šanca, takže my sme chceli pretekať. Tak to niekedy býva. Ja im rozumiem, keďže sú tu pre celkové poradie."
vyjadrenie ikonky ciernaAndrea Piccolo (červený a biely dres, rozhovor tesne po dojazde)
"Zatiaľ neviem, kto je prvý, ale myslíme si, že by som to mal byť ja. Bol to ťažký deň. Veľmi pršalo. My sme vedeli, že posledných deväť kilometrov je neutralizovaných. Mali sme v pláne ísť do úniku, aby sme skúsili získať dres. Musíme skúšať úniky. Po včerajšku sme strácali iba šesť sekúnd. Teraz som spokojný, ale ťažko povedať, či som prvý. Čo sa týka toho pádu, prechádzal som zákruty veľmi rýchlo. Našťastie som sa vrátil a potom som dal do toho úplne všetko."
Výsledky etapy
1. KRON Andreas Lotto Dstny 04:10:06
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 00:00
3. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:00
4. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 00:00
5. BARCELÓ Fernando Caja Rural-Seguros 00:00
6. GARCÍA Iván Movistar Team 00:00
7. GRÉGOIRE Romain Groupama-FDJ 00:00
8. VAN EETVELT Lennert Lotto Dstny 00:00
9. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00
10. GOOSSENS Kobe Intermarché-Circus-Wanty 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PICCOLO Andrea EF Education-EasyPost 04:27:23
2. ROMO Javier Astana Qazaqstan 00:11
3. GARCÍA Iván Movistar Team 00:13
4. BARDET Romain DSM - firmenich 00:13
5. POOLE Max DSM - firmenich 00:13
6. OLIVEIRA Nelson Movistar Team 00:13
7. ERVITI Imanol Movistar Team 00:13
8. MAS Enric Movistar Team 00:13
9. RUBIO Einer Movistar Team 00:13
10. FLYNN Sean DSM - firmenich 00:13
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KRON Andreas Lotto Dstny 30
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 25
3. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 22
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 6
1. ROMO Javier Astana Qazaqstan 6
3. KRON Andreas Lotto Dstny 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. PICCOLO Andrea EF Education-EasyPost 04:27:23
2. ROMO Javier Astana Qazaqstan 00:11
3. POOLE Max DSM - firmenich 00:13
Prémie na trase etapy:
3 20 174,2 km - Coll de Sau Bartomeu; dĺžka 6,6 km; sklon 4,5 % (3-2-1)
2 20 115,5 km - Coll d'Estenalles: dĺžka 12,1 km; sklon 3,9 % (5-3-1)
sprint-20 18,8 km - Cornellá de Llobregat (20-17-15-13-10) 
3 20 bonus tdf 20 3,6 km - Alto del Castell de Montjuïc: dĺžka 0,9 km; sklon 9,4 % (3-2-1) + bonusové sekundy 6-4-2
ciel Cieľ - Barcelona (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop