V 6. etape Vuelty Jumbo získalo víťazstvo aj veľký náskok na Evenepoela, červený Martinez

31.8.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V 6. etape Vuelty Jumbo získalo víťazstvo aj veľký náskok na Evenepoela, červený Martinez
Sepp Kuss (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

6. 31.8. rovinata etapa ciel rovina Vall d'Uixó > Obser. Javalambre 184 km Kuss
profil etapy, 3980 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Šiesta etapa mala háročný charakter najmä v závere. Bola dlhá 183 kilometrov a stúpalo sa až do nadmorskej výšky takmer dvetisíc metrov. Cieľový kopec Pico del Buitre  mal výživných 11 kilometrov pri sklone 8 %.
V úvodnej hodine etapy došlo k väčšiemu pádu, po ktorom museli opustiť preteky mladučký súper Svrčka z Glasgowa Lorenzo Milesi z DSM či Jay Vine z UAE. Určite si všetci pamätáme, ako tu vlani Vine nečakane zažiaril dvoma triumfami, no toto je presne cyklistika ako nevyspytateľný šport.
Po stratách zapísaných v predchádzajúcich dňoch to bola ideálna etapa pre únik, do ktorého sa tlačilo obrovské množstvo ľudí. Odtrhnúť sa podarilo toľkým pretekárom, že ich bolo ťažké zrátať a rovnako sa situácia stále menila. Niektorým nesedelo, že tam sú desiatky súperov. Základný menoslov tvorilo 31 ľudí.
Boli to Kron, Van Eetvelt a Moniquet (Lotto Dstny), Valter, Van Baarle Tratnik (Jumbo-Visma), Molard, Storer a Martinez (Groupama-FDJ), Tiberi a Landa  (Bahrain Victorious), Herrada a Rochas (Cofidis), Godon a Prodhomme (AG2R Citroën), De La Cruz a Romo (Astana), Barcelo a Cepeda (Caja Rural), Ourselin a Doubey (Total), Kämna a Buchmann (Bora-Hansgrohe), Rubio a Lazkano (Movistar), Engelhardt (Jayco), Costa (Intermarché), Vervaeke (Soudal), López (Lidl), Poole (DSM-Firmenich) a Rodriguez (Arkéa Samsic).
Sto kilometrov pred páskou mala táto partia rozdelená na viac častí náskok šiestich minút na hlavné pole, kde ostávali všetci favoriti. Pre nich to bola veľká výstraha, pretože vpredu boli aj ľudia z celkového poradia ako Marc Soler, Lenny Martinez, Steff Cras či Sepp Kuss, čo Jumbo stavalo do zaujímavej pozície. Títo pretekári strácali okolo minúty na Evenepoela. S blížiacim sa cieľom sa náskok nezmenšoval.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Navyše, skupinám sa podarilo spojiť a v predposlednej hodine sa snažili všetci mierne oddýchnuť, aby sa pobili o etapový triumf. Pelotón napokon zvýšil obrátky a sťahoval odstup. Soudalu pomáhal aj Movistar, hoci oba tímy mali aj vpredu silných ľudí. Napokon sa pridal aj Ineos, hoci ten zasa vpredu nemal človeka. 30 km pred cieľom to bolo 3:30. Virtuálne bol v červenom drese lídra pretekov Lenny Martinez z Groupamy, ktorý strácal iba 17 sekúnd. Navyše mal pri sebe dvoch kolegov.
Únik začal stúpať na Pico del Buitre (10,9 km; 8 %) s náskokom 3:30 na pelotón, teda bolo zjavné, že vpredu máme hľadať favoritov na triumf a možno i červený dres. Až neuveriteľne pôsobilo to, že v polovici kopca 5,5 km pred cieľom, bolo na čele pretekov pokope viac ľudí ako v pozostatku pelotónu. Celkové poradie sa šlo poriadne meniť. Zásadne nepomohlo ani to, že zpredu boli na čelo skupiny favoritov povolaní ľudia zo Soudalu.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
AKo prvý vpredu vážne zaútočil Einer Rubio z Movistaru. Domáci tím chcel už rozbiť skupinu s množstvom súperov. Podarilo sa mu to, rozčlenili sa. Následne nastúpil Sepp Kuss z Jumba a šiel si po etapový triumf. Teoreticky mohol ísť aj na dres.
Medzitým vzadu zaútočil jeho kolega Primož Roglič a Remco Evenepoel (Soudal) v prvom momente nevedel reagovať. Ostal pri ňom ešte Cattaneo, no ich tempo bolo oveľa pomalšie. Roglič behom dvoch minút ušiel asi na tristo metrov. V nestráženej chvíli potom belgickému lídrovi ušli aj Jonas Vingegaard s Enricom Masom. Veľká frustrácia v Soudale... Navyše si ešte aj dobehli Valtera, ktorý ich ťahal v záverečných troch kilometroch. Jumbu to totálne vychádzalo, boli všade.
Sepp Kuss zvíťazil po úžasnej taktike a schovávaní sa v úniku. Ešte pred preťatím pásky si podal ruky s pár divákmi a oslavoval. Martinez sa objavil v cieli so stratou 26 sekúnd, takže bolo jasné, že sa práve tento mladík z Groupamy oblečie do červeného dresu, a to bude mať aj pekný náskok na najväčších favoritov. Roglič s Vingegaardom sa objavili hore s odstupom 2:52. Ayuso dostal 2:59, Almeida s Uijdebroeksom 3:06, Mas 3:16 a Remco stratil až 3:24. Ešte šťastie, že sa mu záver šiel dobre a dokázal limitovať straty.
V celkovom poradí sa to poriadne poprehadzovalo. Martinez vedie o osem sekúnd pred Kussom, nasleduje už s odstupom 51 sekúnd Soler. Bude zaujímavé sledovať, dokedy to bude najmä súboj tejto trojice, pretože nasledujúce dni nie sú tak zásadne náročné, žeby sa v nich mohli nakupovať minúty. Tak sú tam ďalší piati borci z dnešného veľkého úniku a následne od deviateho miesta zoradení topfavoriti od straty 2:47. Evenepoel ešte ostal prvým z tohto pelotónu, no prišiel takmer o všetok náskok, ktorý si nahanobil v predchádzajúcich dňoch. Mas, Vingegaard aj Roglič sa poskladali za neho do 11 sekúnd.
Sledovali sme etapu, kde takmer všetko ideálne vyšlo Jumbu. Zrejme si nemysleli, žeby mohli siahať až na červený dres a u Martineza je "v bezpečí", no krásny sólo triumf i úspešnú bitku proti Remcovi i Enricovi dnes večer isto oslávia. Naopak, Soudal robil, čo mohol, ale súperi ich nechali sa v tom vykúpať a v kombinácii s horším dňom Remca to skončilo neslávne. Bojovali proti prisilným súperom, no rozhodne nemôžeme hovoriť o tom, že dnes prehrali Vueltu. Myslí si to aj samotný Belgičan.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Seppa Kussa (víťaz)
"Bola to neskutočne ťažká etapa. Chceli sme byť v úniku a otestovať Quick-Step. Vedeli sme, že to bude strašne ťažký deň na kontrolu, a tak sme to chceli skúsiť. Bolo nás tam veľa vpredu, aj kolegovia šli perfektne. Cítil som sa úžasne, takže som iba uvažoval o tom, kedy nastúpiť. Chcem si toto užiť, nemyslím na to, žeby som mohol bojovať o celkové víťazstvo. Uvidím, pozriem sa, ako na tom som."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lennyho Martineza (líder GC)
"Je to ako sen pre mňa. Niečo neuveriteľné. Dali sme dnes do toho ako tím absolútne všetko a kolegovia sa pre mňa obetovali. Musel som im to v závere splatiť nejako. Priznám sa, že myslel som na ten dres, keď som šiel v úniku. Bola to silná skupina, no vyšlo to. Som veľmi hrdý na seba i nás a trochu sa bojím, ako to teraz budem zvládať v tomto cennom drese (smiech). Sám som zvedavý. Musíme už len robiť všetko, čo bude v našich silách, aby sme to držali."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (líder Jumba)
"Dopadlo to veru super. Čakali sme na tento deň ako prvý v horách a mal som dobré nohy. Aj keď je ešte veľmi ďaleko do cieľa, musíme si to dnes vychutnať. Nemohli sme si viac priať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (spolulíder Jumba)
"Od začiatku sme šli skvelo a dostali Quick-Step pod tlak. Dopadlo to perfektne. Nohy boli O.K. Lepšie ako predchádzajúce dni, keď som sa trochu trápil. Sepp si to zaslúžil, aj ten dres by si zaslúžil, to je škoda, ale veľmi mu prajem ten triumf."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz)
"Cítil som sa dobre, no keď žltí nastúpili, nemohol som len tak zrýchliť. Hoci to všelijako vyzeralo, nakoniec som stratil asi len pol minúty, takže to nedopadlo až tak hrozne. Cítil som, akoby sa mi nedalo do toho dať všetko. Snažil som sa neprešvihnúť svoj limit, kontrolovať to a v závere sa mi už šlo lepšie. Aj také dni sú. Potrebujem nájsť svoj rytmus. Ak to bol zlý deň, tak to bolo O.K. Čakajú nás tu ešte vyše dva týždne."
Výsledky etapy
1.KUSS SeppJumbo-Visma04:27:29
2.MARTINEZ LennyGroupama-FDJ00:26
3.BARDET RomainDSM - firmenich00:31
4.LANDA MikelBahrain Victorious00:46
5.SOLER MarcUAE Team Emirates00:46
6.POELS WoutBahrain Victorious01:03
7.RUBIO EinerMovistar Team01:05
8.RODRIGUEZ CristianTeam Arkéa-Samsic01:12
9.CRAS SteffTotalEnergies01:12
10.CEPEDA JeffersonCaja Rural-Seguros01:26
Zobraziť kompletné poradie

Priebežné poradie pretekov po etape
1.MARTINEZ LennyGroupama-FDJ21:40:35
2.KUSS SeppJumbo-Visma00:08
3.SOLER MarcUAE Team Emirates00:51
4.POELS WoutBahrain Victorious01:41
5.CRAS SteffTotalEnergies01:48
6.LANDA MikelBahrain Victorious01:58
7.CEPEDA JeffersonCaja Rural-Seguros02:06
8.DE LA CRUZ DavidAstana Qazaqstan02:23
9.EVENEPOEL RemcoSoudal Quick-Step02:47
10.MAS EnricMovistar Team02:50
Zobraziť kompletné poradie

Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1.GROVES KadenAlpecin-Deceuninck122
2.VENDRAME AndreaAG2R Citroën Team62
3.SOLER MarcUAE Team Emirates52

Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1.SEPULVEDA EduardoLotto Dstny21
2.KUSS SeppJumbo-Visma10
3.EVENEPOEL RemcoSoudal Quick-Step10

Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1.MARTINEZ LennyGroupama-FDJ21:40:35
2.EVENEPOEL RemcoSoudal Quick-Step02:47
3.AYUSO JuanUAE Team Emirates03:06

Prémie na trase etapy:
3 20 134,3 km - Puerto de Arenillas: dĺžka 5,8 km; sklon 4,7 % (5-3-1)
3 20 100 km - Alto Fuente de Rubielos: dĺžka 6,1 km; sklon 6,2 % (5-3-1)
sprint-20 bonus tdf 20 21,5 km - Torrijas (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
1 20 Cieľ - Pico del Buitre: dĺžka 10,9 km; sklon 8 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Pico del Buitre (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop