Vuelta: Ôsma etapa korisťou Jumba, vyhral ju Roglič, do červeného sa obliekol Kuss

2.9.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Vuelta: Ôsma etapa korisťou Jumba, vyhral ju Roglič, do červeného sa obliekol Kuss
Truimf Rogliča (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

8. 2.9. rovinata etapa ciel rovina Dénia > Xorret de Catí 165 km Roglič
profil etapy, 3610 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Predposledný deň úvodného týždňa na tohtoročnej Vuelte bol opäť poriadne kopcovitý. V sobotu cyklisti v ôsmej etape prekonali takmer štyritisíc výškových metrov na trase dlhej 165 kilometrov. Skoro všetky ťažšie kopce sa nachádzali ešte pomerne ďaleko od cieľa, no ani finále nebolo rovinaté. Poriadny stupák čakal pretekárov necelých sedemtisíc metrov pred páskou, keď sa pretekárom do cesty postavil Xorret de Catí (3,9 km - 11,4 %). Z jeho vrcholu bol prakticky až do cieľa zjazd. 

Dnešná previerka bola vhodná pre celodenný únik alebo favoritov na celkové víťazstvo. Medzi troch najväčších adeptov na etapové víťazstvo patrili Primož Roglič, Jonas Vingegaard a Juan Ayuso. No vyhrať mohli aj ďalší elitní cyklisti vynikajúci v jazde smerom do hora. Spomenúť treba určite esá ako Sepp Kuss, Remco Evenepoel, Enric Mas a aj Lenny Martinez v červenom drese.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -

Hneď od začiatku prejavovalo záujem o účasť v úniku veľké množstvo cyklistov. Postupom času sa pred pelotónom pohybovalo až 30 cyklistov, a to Fischer Black (UAE), Castroviejo (Ineos), Caruso, Tiberi (2x Bahrajn), Elissonde, Mollema (2x Lidl), Zwiehoff (Bora), Kron, Moniquet, Van Eetvelt, De Gendt (4x Lotto), Camargo, van den Berg (2x EF Education), Scotson, Berhe (2x Jayco), Costa (Intermarché), Lazkano, Oliveira (2x Movistar), Herrada, Fernandez (2x Cofidis), Bardet (DSM), Rodriguez (Arkea), Romo, Pronskiy (2x Astana), Gallego, Sanchez (Burgos), Nicolau (Caja Rural), Ourselin, Doubey (TotalEnergies) a Prodhomme (Ag2r).

Vpredu sa tak pohybovali aj elitní vrchári, čo nemohli hlavne Groupama – FDJ a Jumbo – Visma nechať bez povšimnutia. Únik si tak či tak vytvoril viac ako päťminútový náskok. Po druhej horskej prémii, po Puerto de Tollos (4,2 km - 5,6 %), kde zvíťazil Herrada (Cofidis), sa vpredu osamostatnil De Gendt (Lotto). 29-členná skupina za ním zostala pokope. Všetko sa však zmenilo v stúpaní Puerto de Benifallim (8,8 km - 5,3 %).
De Gendt (Lotto) sa na vrchol dostal o pol minútu skôr ako Rodriguez (Arkea), Romo (Astana), Tiberi (Bahrajn), Costa (Intermarché) a Lazkano (Movistar), ktorí vytvorili skupinu prenasledovateľov. Za nimi sa vytvorilo viacero roztrúsených skupín z pôvodného úniku, no všetky sa spojili do veľkej masy v nasledujúcom zjazde. Pred ňou pätica cyklistov dobehla De Gendta, ktorý si následne z úniku vystúpil. Počkal na druhú skupinu. Vpredu tak bola pätica s necelou minútou na druhú skupinu. Pelotón strácal necelé štyri minúty. 
Na začiatku bonusového stúpania sa čelo rozrástlo o ďalších troch členov. K Rodriguezovi (Arkea), Romoovi (Astana), Tiberimu (Bahrajn), Costovi (Intermarché) a Lazkanovi (Movistar) sa pripojili Elissonde (Lidl), Kron (Lotto) a Prodhomme (Ag2r). Osmička začala liezť na Puerto de la Carrasqueta (10,9 km - 4,3 %) o pol minútu skôr ako 21-členná skupina za nimi. Pelotón v tomto bode strácal necelé štyri minúty. 
Približne v polovici stúpania sa do čela vrátila ďalšia masa cyklistov a vpredu tak operovalo 21 pretekárov. Pred vrcholom sa z nej urvala pätica, a to Caruso (Bahrajn), Moniquet (Lotto), Berhe (Jayco), Lazkano (Movistar) a Costa (Intermarché). Tí sa následne pobili o víťazstvo na prémii. V pelotóne, v ktorom bolo do 50 cyklistov, mal technické problémy Evenepoel (Soudal). Na malú chvíľu tak stratil kontakt s favoritmi. 
Po prémii sa Caruso (Bahrajn), Moniquet (Lotto), Berhe (Jayco), Lazkano (Movistar) a Costa (Intermarché) spojili a ku ním sa zozadu pridali Bardet (DSM), Romo (Astana), Tiberi (Bahrajn), Rodriguez (Arkea) a Kron (Lotto). Vpredu tak bolo desať cyklistov, za nimi bola jedenásťčlenná skupina, ktorá na dlhších rovinkách mala čelo na očiach. Desaťčlenná skupina zostala pokope do rýchlostnej prémie. Vtedy ušli Kron, Costa, Lazkano a Caruso.   
Kvarteto v zložení Caruso (Bahrajn), Lazkano (Movistar), Costa (Intermarché) a Kron (Lotto) skoro okamžite získalo k dobru minútu na zvyšných členov celodenného úniku. Dôležité však bolo, že aj v ďalších kilometroch buď náskok udržiavali alebo ešte zväčšovali. Situácia pre zvyšných členov úniku sa komplikovala tým, že medzi nimi spolupráca viazla a zozadu sa k ním približoval pelotón. Nepribližoval sa veľkou rýchlosťou, no aj adepti na celkové víťazstvo boli stále v hre o etapu.  
Pelotón postupne pohltil vypadnutých pretekárov z úniku až na Van Eetvelta (Lotto) a Camarga (EF Education), ktorí spojili sily a snažili sa vrátiť do čela. To sa im nepodarilo a hlavné pole sa cez nich presypalo presne na méte 11 kilometrov pred páskou. To už vedúca skupina v zložení Caruso (Bahrajn), Lazkano (Movistar), Costa (Intermarché) a Kron (Lotto) mala k dobru len 50 sekúnd. Ich sen o víťazstvo v etape ešte nebol úplne zničený, no už to s nimi nevyzeralo dobre. 
Caruso (Bahrajn), Lazkano (Movistar), Costa (Intermarché) a Kron (Lotto) prišli pod posledný kopec iba o 36 sekúnd skôr ako pelotón. Lazkano skúsil v poslednom kopci ešte niečo vymyslieť, zostal s ním Costa, no Jumbo ťahalo pelotón čoraz bližšie k ním. Problémy s tempom Jumba a Soudalu mal Thomas (Ineos), ktorý už viac ako dvetisíc metrov pred vrcholom opustil balík. Netrvalo dlho a zo skupiny favoritov vyletel aj Martinez (FDJ). 
Dva kilometre pred vrcholom favoriti dobehli aj posledných utečencov. Práve v tom čase zaútočil Kuss (Jumbo), ktorý cítil šancu nielen na etapové víťazstvo, ale aj na červený dres. Nikto na jeho nástup nereagoval. Roglič a Vingegaard (2x Jumbo) nemali dôvod, odpovedať musel Evenepoel (Soudal). Belgičan tak favoritov previedol cez najprudšie pasáže stúpania. Podarilo sa mu dotiahnuť aj Kussa. V čele boli aj Ayuso, Almeida, Soler (3x UAE) a Mas (Movistar).
Remco Evenepoel zvyšoval tempo až do vrcholu kopca, no zostali s ním Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Enric Mas, Juan Ayuso, Marc Soler, Joao Almeida a aj Sepp Kuss, ktorý mal veľké problémy, aby zo skupiny nevyletel. Na vrchole už mal istý červený dres, pretože Lenny Martinez v tomto bode strácal už viac ako minútu. V klesaní najviac riskovali Evenepoel, Roglič, Vingegaard a Ayuso, no do šprintu nakoniec prišla osemčlenná skupina pokope. Otvoril ho Belgičan, no Roglič bol v závere silnejší a zvíťazil. Martinez prišiel so stratou 69 sekúnd. 
Predposledná etapa úvodného týždňa tak opäť zmenila majiteľa červeného dresu. Sepp Kuss skúsil v poslednom kopci zaútočiť, lenže dnes mal proti sebe silného súpera. Remco Evenepoel nespanikáril, postupným tempom medzeru zalepil a v závere kopca ešte dokázal poriadne znepríjemniť život svojim najväčším súperom. Samotný Kuss mal čo robiť, aby nestratil kontakt. Američan to ale zvládol, do cieľa prišiel na siedmom mieste so stratou dvoch sekúnd na víťaza a mal dôvod na radosť. 
Predbežnú klasifikáciu vedie o 43 sekúnd pred druhým Marcom Solerom, Lenny Martinez klesol na tretiu priečku so stratou jednej minúty. Martinez bol v cieli poriadne nahnevaný. Očividne sám od seba očakával lepší výsledok. No Francúz akonáhle prišiel pod posledný kopec, začal visieť na chvoste skupiny a poriadne trpel. Nakoniec mohol byť rád, že stratil len 69 sekúnd a úplne neodpálil svoje šance v celkovej klasifikácii. Taký Geraint Thomas stratil tri a pol minúty, a prišiel tak o možnosť zaznamenať na Vuelte dobrý výsledok. 
vyjadrenie ikonky ciernaPrimož Roglič (víťaz)
"Som šťastný, že som sa zotavil z pádu a tento moment si užívam. Samozrejme, našim dnešným cieľom bolo etapové víťazstvo. A po práci mojich kolegov som nemal ani inú možnosť. Záverečné stúpanie a finiš boli veľmi ťažké, a bol som tu prvýkrát. Mal som však dobré nohy. Momentálne máme troch lídrov a červený dres možno získa ešte úplne niekto iný (smiech)."
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 04:13:52
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:00
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:00
4. MAS Enric Movistar Team 00:02
5. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:02
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:02
7. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:02
8. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:02
9. POELS Wout Bahrain Victorious 00:34
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 30:51:06
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:43
3. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 01:00
4. POELS Wout Bahrain Victorious 02:05
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 02:29
6. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 02:31
7. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 02:38
8. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 02:42
9. MAS Enric Movistar Team 02:42
10. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:52
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 158
2. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 66
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 62
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 21
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 20
3. HERRADA Jesus Cofidis 12
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 30:52:06
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:31
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:52
Prémie na trase etapy:
2 20 136,2 km - Alto de Vall d'Ebo: dĺžka 7,9 km; sklon 5,7 % (5-3-1)
3 20 115,6 km - Puerto de Tollos: dĺžka 4,2 km; sklon 5,6 % (3-2-1)
2 20 83,3 km - Puerto de Benifallim: dĺžka 8,8 km; sklon 5,3 % (5-3-1)
2 20 bonus tdf 20 54,8 km - Puerto de la Carrasqueta: dĺžka 10,9 km; sklon 4,3 % (5-3-1) + bonusové sekundy 6-4-2
sprint-20 40,5 km - Ibi (20-17-15-13-10)
1 20 3,3 km - Xorret de Catí: dĺžka 3,9 km; sklon 11,4 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Xorret de Catí. Costa Blanca Interior (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop