Vuelta a Espaňa: V deviaty deň uspel únik, vyhral Kämna, v GC sa neudiali žiadne zmeny

3.9.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Vuelta a Espaňa: V deviaty deň uspel únik, vyhral Kämna, v GC sa neudiali žiadne zmeny
Lennard Kämna (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

9. 3.9. rovinata etapa ciel rovina Cartagena > Caravaca de Cruz 185 km Kämna
profil etapy, 2900 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Záverečná etapa pred prvým voľným dňom na Vuelte nebola príliš náročná. Na trase sa nachádzalo len jedno hodnotené stúpanie, a to ešte v úvodnej tretine trasy. Potom cyklistov čakala prakticky rovinatá pasáž, len kde-tu sa nachádzalo nejaké mierne stúpanie. Koncovka už taká jednoduchá nebola. Od 169. kilometra sa cesta začala prudšie zdvíhať a samotný cieľ sa nachádzal na kopci Alto Caravaca De la Cruz (8 km - 5,6 %). 

Etapa bola tak šitá na mieru pretekárom v celodennom úniku. Otázkou však bolo, koľko priestoru a času im dopraje pelotón vedený celkom Jumbo – Visma, ktorý dnes vlastnilo červený dres. V prípade, že by únik nedostal veľa priestoru, tak hlavnými favoritmi na zisk etapy boli Primož Roglič, Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard, Juan Ayuso alebo Enric Mas. V prípade, že Jumbo nechá únik odísť na väčší odstup, bol zoznam kandidátov na etapu väčší. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Do úniku sa nakoniec dostalo osem cyklistov, a to Lennard Kämna z celku Bora - hansgrohe, Chris Hamilton z DSM-Firmenich, Amanuel Gehbreigzabhier z Lidl-Trek, Matteo Sobrero z Jayco AlUla, Jonathan Caicedo z EF Education-EasyPost, Ruben Fernandez z Cofidisu, Dani Navarro z Burgos-BH a Jon Barrenetxea z Caja Rural-Seguros RGA. Pelotón im nakoniec doprial až osemminútový náskok, čo bol slušný základ na to, aby sa mohli zapojiť do bitky o etapové víťazstvo. 
Situácia pre vedúcu osmičku sa skomplikovala približne 80 kilometrov pred cieľom. Vtedy pelotón prišiel do vetra a viacerí cyklisti z GC zacítili šancu získať sekundy na konkurentov. Pelotón sa nakoniec potrhal. Vpredu boli Roglič, Kuss, Valter a Vingegaard (4x Jumbo), Evenepoel, Cattaneo, Serry (3x Soudal), Ayuso, Almeida, Soler (3x UAE), Buitrago, Landa, Tiberi (3x Bahrajn), Germani (FDJ), Vlasov, Denz (2x Bora), Groves, Planckaert (2x Alpecin), Carthy (EF Education), Mas, Oliveira a Rubio (3x Movistar). Chýbal tam Martinez (FDJ), ktorý tak strácal bitku o GC.  
Nakoniec však adepti na celkové víťazstvo počkali druhú skupinu Martineza (FDJ) a opäť vznikol pomerne početný pelotón. Výsledkom hrania sa na vetre bol fakt, že Kämna (Bora), Hamilton (DSM), Gehbreigzabhier (Lidl), Sobrero (Jayco), Caicedo (EF Education), Fernandez (Cofidis), Navarro (Burgos) a Barrenetxea (Caja Rural) stratili pevnú pôdu pod nohami. Prišli o polovicu svojho náskoku a už to s ich víťaznými ambíciami nevyzeralo tak ružovo. 
Po spojený pelotónu jeho rýchlosť trochu klesla a osmička utečencov túto pauzu dobre využila. K dobru získali minútu a pol, takže na méte 35 kilometrov pred páskou viedli o štyri a pol minúty. Kämna (Bora), Hamilton (DSM), Gehbreigzabhier (Lidl), Sobrero (Jayco), Caicedo (EF Education), Fernandez (Cofidis), Navarro (Burgos) a Barrenetxea (Caja Rural) tak zostávali stále v hre o etapu, no potrebovali mať štyri minúty náskoku aj pod cieľovým kopcom. 
Svoju misiu plnili dokonale. Ich náskok dokonca prerástol päť minút, sedem kilometrov pred začiatkom cieľového kopca viedli o päť a pol minúty. To už vyzeralo ako veľmi sľubná medzera na to, aby si to mohli rozdať o etapu. Z nej na malú chvíľku vypadol Navarro (Burgos), pretože mal už druhé technické problémy. Pri riešení problémov stratil kvantum času, no ešte pred začiatkom kopca sa vrátil do čela. 
Kämna (Bora), Hamilton (DSM), Gehbreigzabhier (Lidl), Sobrero (Jayco), Caicedo (EF Education), Fernandez (Cofidis), Navarro (Burgos) a Barrenetxea (Caja Rural) začali stúpať do cieľa o päť minút a tri sekundy skôr ako pelotón. To znamenalo, že bolo prakticky rozhodnuté, že víťaz etapy sa nachádza v celodennom úniku. V ňom začal diktovať tempo Kämna, ktorý v úvodných dvoch kilometroch odpáral Navarra a Fernandeza. 
Lennard Kämna tlačil na pílu celý čas a s jeho tempom začali mať problémy aj ďalší členovia úniku. Najdlhšie s ním vydržal Matteo Sobrero, no aj on sa nakoniec porúčal. Do cieľa bolo treba vyliezť ešte viac ako tritisíc metrov, pričom pretekári len vchádzali do najprudšej časti stúpania. V nich sa zdalo, že by Sobrero ešte mohol ohlásiť návrat do bitky o víťazstvo, no opak bola pravda. Kämna zvíťazil s pohodlným náskokom. 
Etapa bola dva kilometre pred cieľom neutralizovaná pre obavy organizátorov o bezpečnosť cyklistov. Na ceste sa očakávalo blato, no nakoniec sa obavy nenaplnili. Niektorí favoriti akoby to nevedeli, pretože Joao Almeida a Aleksander Vlasov zaútočili, za nimi išiel aj Primož Roglič. Prví dvaja menovaní sa po méte dvoch kilometroch zastavili a počkali na ostatných pretekárov, Roglič ešte chvíľu išiel akoby netušil, že čas sa bude počítať na méte dva kilometre pred cieľom. Nakoniec aj on dostal túto informáciu do uší a tak favoriti na celkové víťazstvo prišli do cieľa pokope. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Pred voľným dňom tak predbežnú klasifikáciu vedie Sepp Kuss. Jeho náskok pred utorňajšou časovkou je 43 sekúnd pred Marcom Solerom na druhom mieste. Tretí zostal Lenny Martinez so stratou jednej minúty. Francúz však záver úvodného týždňa príliš nezvládol. Včera stratil červený dres, dnes mal veľké problémy na vetre. V cieli bol určite rád, že zajtra si bude môcť oddýchnuť. 
vyjadrenie ikonky ciernaLennard Kämna (víťaz)
"Mám veľkú radosť. Posledné mesiace neboli jednoduché. Som rád, že som naspäť na vrchole Od štartu veľmi fúkalo do boku, snažil som sa vyviaznuť z toho najlepšie. Vedel som, že únik musí niekde odísť. Bol som na čele, keď sa oddelila skupina utečencov. Koniec nebol jednoduchý. Videl som, že v ľavotočivej zákrute mám trochu náskok, tak som išiel naplno. Išiel som cez limit asi dve minúty, no potom som sa snažil nájsť svoj rytmus."
Výsledky etapy
1. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 04:28:59
2. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:13
3. HAMILTON Chris DSM - firmenich 01:12
4. GEBREIGZABHIER Amanuel Lidl-Trek 01:00
5. BARRENETXEA Jon Caja Rural-Seguros 01:37
6. FERNANDEZ Ruben Cofidis 01:37
7. CAICEDO Jonathan EF Education-EasyPost 02:11
8. NAVARRO Daniel Burgos-BH 02:41
9. MAS Enric Movistar Team 03:16
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 03:11
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 35:23:30
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:43
3. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 01:02
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 02:22
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 02:29
6. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 02:29
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 02:33
8. MAS Enric Movistar Team 02:33
9. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:43
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 158
2. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 66
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 65
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 21
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 20
3. HERRADA Jesus Cofidis 12
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 35:24:32
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:20
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:41
Prémie na trase etapy:
1 20 124,4 km - Puerto Casas de la Marina la Peridiz: dĺžka 12,1 km; sklon 5 % (10-6-4-2-1)
sprint-20 bonus tdf 20 15,3 km - Cehegín (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
2 20 Cieľ - Alto Caravaca De la Cruz: dĺžka 8 km; sklon 5,6 % (5-3-1)
ciel Cieľ - Alto Caravaca De la Cruz (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop