Vuelta: Coquard a Dunbar po pádoch skončili, Groves po druhýkrát vyhral, Evenepoel získal bonifikácie

30.8.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: Coquard a Dunbar po pádoch skončili, Groves po druhýkrát vyhral, Evenepoel získal bonifikácie
Radosť v tíme Alpecin (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

5. 30.8. zvlnena etapa ciel rovina Morella > Burriana 187 km Groves
profil etapy, 2380 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Pred štartom piatej etapy sa pelotón oslabil o niekoľko jazdcov, ktorí včera spadli. Z pretekov odstúpili Bryan Coquard (Cofidis), Ruben Guerreiro (Movistar Team) a Kobe Goossens (Intermarché - Circus - Wanty). Dnešná previerka bola náročnejšia ako včerajšia, ale najpravdepodobnejším scenárom na konci bol hromadný dojazd. V neutrálnej zóne skončil na zemi aj Eddie Dunbar (Jayco AlUla) a siedmy muž Gira taktiež nepokračoval.
Do úniku sa dostal iba Eric Antonio Fagundez (Burgos-BH). 107 kilometrov pred cieľom mal k dispozícii tri minúty a 45 sekúnd náskoku. Medzi kandidátov na dnešné víťazstvo patrili líder bodovačky a včerajší víťaz Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates), Alberto Dainese (DSM - firmenich), Edward Theuns (Lidl-Trek) alebo Marijn Van den Berg (EF Education-EasyPost). 
Na cyklistov dnes čakala iba jedna horská prémia Collado de la Ibola (11,4 km; 3,9 %). Odolnejší šprintéri tam mohli dostať do problémov čistokrvných šprintérov. Balík viedli jazdci Alpecinu a Soudalu. Domáci Pro tím Burgos mal v úniku svojho zástupcu v každej etape, pričom vždy pred balíkom jazdil iný cyklista. Eric Antonio Fagundez patrí medzi debutantov na Grand Tour. V júni bol celkovo druhý na Tour of Qinghai Lake.
Priemerná rýchlosť po prvých dvoch hodinách bola 41,7 km/h. Náskok unikajúceho jazdca klesol pod tri minúty. Okrem už spomínaných favoritov na víťazstvo mohli do súboja o triumf prehovoriť aj Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Hugo Page (Intermarché - Circus - Wanty), Ivan García Cortina (Movistar Team), Milan Menten (Lotto Dstny), Dries Van Gestel (TotalEnergies) alebo Orluis Aular (Caja Rural - Seguros RGA).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Líder tímu Arkéa Samsic pre dnešný dojazd Hugo Hofstetter bude nasledujúce dve sezóny súčasťou Pro zoskupenia Israel Premier Tech, kde už pôsobil v rokoch 2020 a 2021. 71 kilometrov pred cieľom mal Eric Antonio Fagundez dve minúty a dvadsať sekúnd k dobru. Ďalším odstupujúcim pretekárom sa stal Filippo Zana (Jayco AlUla). Víťaza Okolo Slovinska zastavili žalúdočné problémy. Austrálsky celok dnes prišiel o duo vrchárov.
Eric Antonio Fagundez začal stúpať na Collado de la Ibola (11,4 km; 3,9 %). Hlavná skupina strácala iba minútu a päťdesiat sekúnd. Na čele pelotónu sa začali pohybovať aj jazdci Jumba a Soudalu. Nechýbal tam ani líder horskej súťaže Edoardo Sepúlveda (Lotto Dstny). Argentínčan sa 5200 metrov pred vrcholom utrhol z balíka. Potreboval zmazať minútovú stratu na vedúceho jazdca. Po dvoch kilometroch sa mu to podarilo.
Eric Antonio Fagundez Edoardo Sepúlveda pokračovali spoločne. Mechanické problémy musel vyriešiť Jacopo Mosca (Lidl-Trek). Líder horskej súťaže sa po chvíli osamostatnil na čele. Na vrchole získal ďalších päť bodov a pustil sa do zjazdu. V balíku zvýšil tempo Soudal, ale všetci šprintéri sa udržali v pelotóne. Tempo hlavnej skupiny opäť začali udávať zástupcovia Alpecinu.
41 kilometrov pred cieľom mal Argentínčan iba dvadsaťsekundový náskok. O tritisíc metrov neskôr bol dostihnutý. Ak by sa v dnešnom dojazde presadil Hugo Page, pre tím Intermarché - Circus - Wanty by šlo o prvé tohtoročné víťazstvo na Grand Tour. Bez triumfu na trojtýždňových pretekoch je aj Arkéa Samsic. Na čelo pelotónu sa postupne posúvali aj zoskupenia s kandidátmi na celkové poradie.  
Po necelých štyroch hodinách bola priemerná rýchlosť 41,2 km/h. Pelotón sa blížil k rýchlostnej prémii, kde boli k dispozícii aj bonifikačné sekundy. Záujem o ňu mali šprintéri, ale aj jazdci na celkové poradie. Ako prvý začal šprintovať Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ale tri sekundy a dvadsať bodov získal Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Ďalších sedemnásť bodov si pripísal Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). 
Líder pretekov zvýšil náskok na Enrica Masa (Movistar Team) na jedenásť sekúnd. Ďalší šprintéri ani jazdci na GC sa do súboja o body a bonusové sekundy nezapojili. Dopredu sa postupne natlačili šprintérske zoskupenia. Balík viedol Soudal, aby sa Remco Evenepoel vyhol akýmkoľvek problémom. 3100 metrov pred páskou na kruhovom objazde došlo k dvom pádom.
Spadli Andreas KronMilan Menten (2x Lotto Dstny), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), jazdci Alpecinu, Intermarché aj Soudalu. Do záverečného šprintu priviedol balík Alpecin a Kaden Groves si pripísal druhé víťazstvo. Druhý prekvapujúco skončil Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), tretí finišoval Dries Van Gestel (TotalEnergies). Za ním preťal cieľ Alberto Dainese (DSM - firmenich) a elitnú päticu uzavrel Lewis Askey (Groupama - FDJ).
V závere nešprintoval Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates). Červený dres udržal Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Druhá šprintérska etapa mala klasický priebeh. Unikajúci jazdci boli skoro dostihnutí a balík na rýchlostnú prémiu prišiel pohromade. To využil líder pretekov na zisk šiestich bonifikačných sekúnd a neskorší víťaz etapy na prídel ďalších bodov do súťaže o zelený dres. 
Ani dnešná etapa sa nezaobišla bez pádu, ktorý nastal na kruhovom objazde. Po ňom vypadol z boja o dnešné víťazstvo Milan Menten (Lotto Dstny). Napriek tomu, že na zemi skončil aj jeden z reprezentantov Alpecinu, belgické zoskupenie pokračovalo v práci pre Kadena Grovesa a Austrálčan si po pravej strane prišiel k ďalšiemu triumfu. Zároveň navýšil svoj náskok v bodovačke už na šesťdesiat bodov. 
Jazdci na celkové poradie prežili dnešnú etapu bez komplikácii. Výnimkou je Romain Bardet (DSM - firmenich), ktorý nakúpil viac ako päť minút a vypadol z Top 10. Nahradil ho Joao Almeida (UAE Team Emirates). Bodkovaný dres naďalej vlastní Edoardo Sepúlveda (Lotto Dstny). Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) je aj lídrom klasifikácie mladých jazdcov. Biely dres si opäť oblečie Lenny Martinez (Groupama - FDJ). 
Najlepším tímom zostáva Jumbo-Visma. Po dvoch dňoch, kedy boli v permanencii šprintéri, príde na rad ďalšia vrchárska etapa. Na jej konci sa nachádza desaťkilometrový horský dojazd na Pico del Buitre s osempercetným priemerným sklonom. Trasa šiestej etapy predznamenáva ďalšie zmeny v priebežnom poradí. Za Remcom Evenepoelom je dvanásť cyklistov, ktorí strácajú menej ako minútu. 
vyjadrenie ikonky ciernaKaden Groves (víťaz etapy, zelený dres)
"Je to skvelý pocit. Vyhral som druhú etapu v rade, čo je výborne a navyše som v zelenom drese. Bol to ďalší hektický dojazd. Podobne, ako včera, bolo množstvo kruhových objazdov. Nešprintovalo sa do kopca, ale po rovine, takže to bolo o to viac nervóznejšie, ale môj tím bol fantastický. Bohužiaľ, spadli aj naši pretekári, čo je škoda, ale, našťastie, som stále mal svojho rozbiehača. Remco Evenepoel chcel časový bonus. My sme ako tím nechceli ísť po ňom, ale naskytla sa príležitosť získať body bez straty síl."
vyjadrenie ikonky ciernaDries Van Gestel (3. miesto)
"Tretie miesto vôbec nie je zlé. Bol som tam sám a vedel som, že nemám veľkú šancu, ale v hektickom dojazde sa môže stať čokoľvek. Tretia priečka je solídna. Videl som Filippa Gannu, ako tam bol sám a bol schopný bojovať s ďalšími šprintérmi. Vďaka sile a výkonu, ktorý má, bola dlhá cieľová rovina pre neho ideálna. Je ťažké s ním bojovať. Som rád, že som využil túto príležitosť, pretože na Vuelte toľko šancí nie je. Bonifikácie na prémii sa Remcovi Evenepoelovi zídu."
vyjadrenie ikonky ciernaMilan Menten (pád na kruhovom objazde)
"Vy sa nerozhodujete o tom, či spadnete, alebo nie. Prosto to príde. Na kruhovom objazde predomou dostal šmyk Hugo Hofstetter a ja som šiel cez neho. Nebola šanca sa tomu vyhnúť. Hneď, keď spadol, tak som už aj ja ležal. Na kruhových objazdcoch je to vždy nebezpečné a niekto môže dostať šmyk. Bol som tam s Jarradom Driznersom. Mal som dobrú pozíciu, boli sme blízko Alberta Daineseho. Ďalšie šance prídu, ale zajtra musím preliezť kopce."
Výsledky etapy
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 04:23:43
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:00
3. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00
4. DAINESE Alberto DSM - firmenich 00:00
5. ASKEY Lewis Groupama-FDJ 00:00
6. THEUNS Edward Lidl-Trek 00:00
7. GONZÁLEZ David Caja Rural-Seguros 00:00
8. SOUPE Geoffrey TotalEnergies 00:00
9. EZQUERRA Jesus Burgos-BH 00:00
10. DRIZNERS Jarrad Lotto Dstny 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 17:12:29
2. MAS Enric Movistar Team 00:11
3. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:17
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:37
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:39
6. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:39
7. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:43
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:44
9. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:48
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 122
2. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 62
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 45
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 21
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 10
3. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 6
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 17:12:29
2. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:17
3. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:39
Prémie na trase etapy:
2 20 53,7 km - Collado de la Ibola: dĺžka 11,4 km; sklon 3,9 % (5-3-1)
sprint-20 bonus tdf 20 10,9 km - Nules (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
ciel Cieľ - Burriana (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop