Vuelta: Horský dojazd ovládol z úniku Herrada, zdolal aj Thomasa, favoriti prišli do cieľa spoločne

6.9.2023, 10:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: Horský dojazd ovládol z úniku Herrada, zdolal aj Thomasa, favoriti prišli do cieľa spoločne
Jesús Herrada (Rafa Gomez/Sprint Cycling Agency)

11. 6.9. rovinata etapa ciel rovina Lerma > La Laguna Negra 164 km Herrada
profil etapy, 2210 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Stredajšia previerka bola ďalšou kľúčovou etapou pre jazdcov na celkové poradie. Na programe bol horský dojazd na La Laguna Negra (6,5 km; 6,8 %). Bolo pravdepodobné, že uvidíme drobné rozdiely medzi kandidátmi na titul. Jedenásta etapa bola vhodná aj pre únik, ak by pod cieľové stúpanie prišiel s dostatočným náskokom. Ešte pred ostrým štartom spadol Juan Ayuso (UAE Team Emirates). 
Ôsmy muž priebežného poradia pokračoval ďalej. Od začiatku prebiehal veľký boj o účasť v úniku. Dopredu sa chceli dostať Sean Quinn, Jonathan Klever Caicedo (2x EF Education-EasyPost), Dorian GodonLarry Warbasse (2x AG2R Citroën Team), Kenny Elissonde (Lidl - Trek), Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck) alebo Elie Gesbert (Arkéa Samsic), ale po päťdesiatich kilometroch sa vedúca skupina nevytvorila. 
Priemerná rýchlosť po prvej hodine bola 47,7 km/h. Napokon sa utrhlo 26 jazdcov. Pred balíkom sa usadili Rudy MolardLewis AskeyRomain Grégoire (3x Groupama - FDJ), Dorian GodonDamien TouzéNicolas Prodhomme (3x AG2R Citroën Team), José Manuel DíazPelayo SánchezEric Antonio Fagundez (3x Burgos-BH), Geraint ThomasFilippo Ganna (2x Ineos Grenadiers), Jacopo MoscaOtto Vergaerde (2x Lidl - Trek), Jonathan Klever CaicedoAndrea Piccolo (2x EF Education-EasyPost), Alan JousseaumePaul Ourselin (2x TotalEnergies), Jan Maas (Jayco AlUla), Julius Johansen (Intermarché - Circus - Wanty), Jorge Arcas (Movistar), Jesús Herrada (Cofidis), Sean Flynn (DSM - firmenich), Lukasz Owsian (Arkéa Samsic), Luis León Sánchez (Astana Kazachstan), Andreas Kron (Lotto Dstny) a Joel Nicolau (Caja Rural - Seguros RGA). 
97 kilometrov pred cieľom mali k dobru štvorminútový náskok. Medzi najsilnejších vrchárov na čele etapy patrili Geraint ThomasJesús Herrada a Luis León Sánchez. Kvalitnými vrchármi boli aj Rudy MolardNicolas ProdhommeAndreas Kron a José Manuel Díaz. Etapa na La Laguna Negra finišovala už v roku 2020. Vtedy sa presadil Daniel Martin, ktorý po sezóne 2021 zavesil tretry na klinec. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón viedli zástupcovia Jumba-Visma. Sepp Kuss mal oblečený červený dres už tretí deň. Alpecin-Deceuninck bol jediným tímom, ktorý nemal nikoho v úniku ani jazdca na celkové poradie. Vedúca skupina naďalej zvyšovala svoj náskok. Pracovali v nej najmä zoskupenia, ktoré mali početnejšie zastúpenie. 53 kilometrov pred cieľom mal únik už päťminútový náskok a bolo čoraz jasnejšie, že bude bojovať o etapový triumf. 
V hlavnej skupine naďalej ťahalo iba Jumbo, čo bolo dobrou správou pre únik. Najvyššie postaveným jazdcom vo vedúcej skupine bol Geraint Thomas. Druhý muž Gira d'Italia strácal trinásť minút a päť sekúnd, takže sa virtuálne posúval na osemnástu priečku. Vedúca skupina bola naďalej kompletná. Viacerí z jej členov boli súčasťou úniku aj v predchádzajúcich etapách. José Manuel Díaz aj Joel Nicolau jazdil pred balíkom už dvakrát. 
Náskok vedúcej skupiny sa blížil k šiestim minútam. Bolo isté, že víťaz etapy sa nachádza v nej. Únik sa blížil k rýchlostnej prémii, kde boli k dispozícii aj bonifikácie. Ako prvý zaútočil Julius Johansen (Intermarché - Circus - Wanty), ale debutant na Grand Tour nepochodil. Po dvadsať bodov a šesť sekúnd si bez boja prišiel Joel Nicolau (Caja Rural - Seguros RGA). Nasledoval ďalši atak Johansena
Bývalý pretekár Uno-X Pro Cycling Team si vytvoril iba päťsekundový náskok. Na čelo pelotónu sa posunuli jazdci Soudalu - Quick Step, Bory-hansgrohe aj UAE Team Emirates. Julius Johansen sa vrátil späť. Desať kilometrov pred páskou atakoval Paul Ourselin (TotalEnergies). Dlhoročný jazdec tímu si vytvoril pätnásťsekundový náskok. Ďalší atak podnikol José Manuel Díaz (Burgos-BH). 
Nasledovali ďalšie útoky, ale vpredu zostával iba Paul Ourselin. Francúz a jeho prenasledovatelia začali stúpať na La Laguna Negra (6,5 km; 6,8 %). Druhá skupina sa začala okresávať. Vypadli odtiaľ Luis León Sánchez (Astana Kazachstan) aj Lukasz Owsian (Arkéa Samsic). Skupinu viedol Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Včerajší víťaz dostihol Ourselina 4900 metrov pred páskou. 
Ganna okresal únik na deväť ľudí. Ostali tam Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Jesús Herrada (Cofidis), Romain GrégoireRudy Molard (2x Groupama - FDJ), Jonathan Klever Caicedo (EF Education-EasyPost), Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën Team), Pelayo Sánchez (Burgos-BH) a Andreas Kron (Lotto Dstny). 1500 metrov pred páskou vyrazil Caicedo. Zvyšok vedúcej skupiny ho rýchlo dostihol. 
Jonathan Klever Caicedo to opäť skúsil a vytvoril si malý náskok. Nasledoval ho Geraint Thomas. Kolumbijčan bol dostihnutý iba dvesto metrov pred páskou a okolo neho sa prehnal Jesús Herrada. Na jeho razantný nástup nikto nenašiel odpoveď a Španiel sa stal víťazom etapy. Druhý skončil Romain Grégoire, tretí finišoval Andreas KronCaicedo napokon skončil na štvrtej priečke.
Najväčší favorit Geraint Thomas obsadil piate mesto. V skupine favoritov sa utrhol Cian Uijtdebroeks (Bora - hansgrohe). Na poslednom kilometri atakoval aj Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), ktorého nasledoval Wilco Kelderman (Jumbo-Visma). Uijtdebroeks bol dostihnutý tesne pred cieľom a hlavnú skupinu do cieľa priviedol Kelderman. Červený dres bez problémov udržal jeho kolega Sepp Kuss.
Jedenásta etapa priala úniku. Ten sa vytvoril až po hodine a v pelotóne nebol tím, ktorý mal eminentný záujem o jeho dostihnutie. Papierové predpoklady hovorili v prospech Gerainta Thomasa. Pre rodáka z Cardiffu odviedol penzum práce Filippo Ganna, ale v závere sa našli silnejší súperi a razantným šprintom sa presadil nový líder horskej súťaže Jesús Herrada. Na Vuelte si pripísal už tretí triumf. Etapu vyhral aj v roku 2019 a vlani.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Na záverečnom stúpaní chceli získať sekundy k dobru Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) a Cian Uijtdebroeks (Bora - hansgrohe), ale skupina favoritov na vrchol dorazila spoločne. V zelenom drese zostáva Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Biely dres si aj zajtra oblečie Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Najlepším tímom ostalo Jumbo-Visma. Zajtra je na programe zvlnená etapa. O víťazstvo by mali bojovať šprintéri. 
vyjadrenie ikonky ciernaJesús Herrada (víťaz etapy, bodkovaný dres)
"Vedel som, že dnešný dojazd je pre mňa dobrý. Etapa bola komplikovaná. Bolo ťažké sa dostať do úniku, ale našťastie som mal dobré nohy a podarilo sa mi dostať do vedúcej skupiny. Bol som na čele, ale vedel som, že je tam naozaj veľká konkurencia. Boli tam traja jazdci FDJ aj Geraint Thomas, ale v závere som sa cítil dobre. Čakal som na posledných tristo metrov, aby som mohol šprintovať a našťastie to vyšlo. Som veľmi šťastný."
vyjadrenie ikonky ciernaRomain Grégoire (2. miesto)
"Všetko sme urobili správne a nemám žiadne výčitky. Ani nie som sklamaný, pretože Jesús Herrada bol prosto silnejší. Ja som s tým nemohol nič robiť. Pomstil sa mi za Tour de Limousin. Škoda, že som nevyhral. Vedel som, že bude silný v dojazde. Bol to dobrý dojazd pre neho. V cyklistike je to najmä o víťazstvách, ale nemám žiadne výčitky. Je to jedenásta etapa a ja mám stále dobré nohy, takže by som to chcel skúšať aj naďalej."
vyjadrenie ikonky ciernaGeraint Thomas (5. miesto)
"Chceli sme ísť dnes do úniku. Boli sme tam dvaja, ale v polovici etapy som si hovoril, že sa už necitím dobre. Necitíl som sa ani sebavedomo, ale povzbudili ma z auta. Filippo Ganna šiel fantasticky, ale mne chýbalo palivo. Dali sme do toho všetko, takže nič sa s tým nedá robiť. Jazda Gannu mi trochu pripomenula Wouta Van Aerta na vlaňajšej Tour. Súperi mu ledva viseli v háku. Má strašný motor, takže bolo skvelé ho mať vpredu.
Výsledky etapy
1. HERRADA Jesus Cofidis 03:29:17
2. GRÉGOIRE Romain Groupama-FDJ 00:03
3. KRON Andreas Lotto Dstny 00:08
4. CAICEDO Jonathan EF Education-EasyPost 00:12
5. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:19
6. SANCHEZ MAYO Pelayo Burgos-BH 00:24
7. MOLARD Rudy Groupama-FDJ 00:24
8. PRODHOMME Nicolas AG2R Citroën Team 00:27
9. GODON Dorian AG2R Citroën Team 00:58
10. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 01:16
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 39:27:45
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:26
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:09
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:36
5. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 02:02
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:16
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 02:22
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:25
9. MAS Enric Movistar Team 02:50
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 03:14
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 158
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 79
3. KRON Andreas Lotto Dstny 77
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. HERRADA Jesus Cofidis 22
2. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 21
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 20
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 39:28:54
2. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:53
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:07
Prémie na trase etapy:
sprint-20 bonus tdf 20 18,2 km - Vinuesa (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
1 20 Cieľ - La Laguna Negra: dĺžka 6,5 km; sklon 6,8 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - La Laguna Negra (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop