Vuelta: Prvý horský dojazd si podmanil Evenepoel, v cieli spadol, obliekol si červený dres, bonusy získali aj Vingegaard a Ayuso

28.8.2023, 15:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: Prvý horský dojazd si podmanil Evenepoel, v cieli spadol, obliekol si červený dres, bonusy získali aj Vingegaard a Ayuso
Remco Evenepoel (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

3. 28.8. rovinata etapa ciel rovina Súria > Arinsal (Andorra) 159 km Evenepoel
profil etapy, 3490 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Tretia etapa mala ukázať, v akej vrchárskej forme sú kandidáti na titul. Na pelotón čakali dve horské prémie prvej kategórie Coll d'Ordino (8,9 km; 5,1 %) a Arimsal (8,3 km; 7,7 %), kde etapa zároveň finišovala. Počasie sa oproti predchádzajúcim dňom umúdrilo, teplota na štarte sa vyšplhala na 24 stupňov Celzia. Od začiatku bol veľký záujem o účasť v úniku. Napokon sa podarilo odísť partii, kde boli aj jazdci na celkové poradie. 
Dopredu sa dostali Damiano CarusoJasha Sütterlin (2x Bahrain - Victorious), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora - hansgrohe), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Rune Herregodts (Intermarché - Circus - Wanty), Pierre Latour (TotalEnergies), Edoardo Sepúlveda (Lotto Dstny) a Jon Barrenetxea (Caja Rural - Seguros RGA). 
Sto kilometrov pred cieľom sa do vedúcej skupiny prepracovali aj Mathis Le Berre (Arkéa Samsic) a José Manuel Díaz (Burgos-BH). Pred pelotónom sa tak nachádzalo jedenásť ľudí. 72 kilometrov pred páskou mali štyri minúty a päť sekúnd k dobru na balík. Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) sa virtuálne obliekal do červeného dresu. Pred etapou strácal iba 23 sekúnd. Lennard Kämna (Bora - hansgrohe) mal manko 41 sekúnd. 
V balíku pracovali jazdci Bahrainu - Victorious, Jumba-Visma, Soudalu - Quick Step a Ineosu Grenadiers. Ak by vedúca skupina bojovala o etapový triumf, okrem Carusa Kämnu by o víťazstvo mohli zabojovať aj Ghebreigzabhier a Latour. Astana Kazachstan dnes oznámila príchod novej posily. Z Pro tímu Green Project-Bardiani CSF-Faizané príde Henok Mulubrhan. Eritréjčan podpísal dvojročnú zmluvu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Unikajúca skupina pomaly prichádzala o svoj náskok. Priemerná rýchlosť po dvoch hodinách bola 42,5 km/h. Únik sa blížil k štátnej hranici medzi Španielskom a Andorrou. Ak by etapu vyhrali vpredu jazdiaci Mathis Le Berre alebo Jon Barrenetxea, bolo by to pre nich premiérové víťazstvo v kariére. Na druhej strane, Lennard Kämna má na konte už osem triumfov. Naposledy ovládol tretiu etapu na Okolo Álp.
Na čele pelotónu sa otáčali najmä Pieter Serry (Soudal - Quick Step) a Dylan Van Baarle (Jumbo-Visma). 51 kilometrov pred cieľom vstúpila vedúca skupina na územie Andorry. Naposledy prechádzala trasa Vuelty cez toto kniežactvo v roku 2019. Únik sa blížil k rýchlostnej prémii. 44 kilometrov pred páskou mal únik tri minúty a dvadsať sekúnd k dobru. V Pyrenejách začalo pršať.
Dážď nebol dobrou správou vzhľadom na zjazd z prvej horskej prémie. Na šprintérskej prémii získal dvadsať bodov Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) a dostal sa do vedenia v bodovačke. Bolo pravdepodobné, že sa po etape oblečie do zeleného dresu, keďže v cieli mali bodovať vrchári. Na čele pelotónu začali pracovať aj jazdci Bory, EF Education, Groupamy a UAE Emirates. 
Televízne zábery z cieľa etapy neveštili nič dobré. Nápor vetra tam nevydržalo niekoľko stanov. Náskok vedúcej skupiny klesol pod tri minúty. Na čelo pelotónu sa vytiahli aj jazdci Cofidisu a DSM. Únik začal stúpať na Coll d'Ordino (8,9 km; 5,1 %). Na vrchole boli k dispozícii aj bonifikácie. Vpredu sa začalo atakovať. Ako prvý zaútočil José Manuel Díaz. Naopak, odpadli Jasha SütterlinPierre Latour aj Andrea Vendrame
Po chvíli zostali vpredu iba Damiano CarusoLennard KämnaAmanuel GhebreigzabhierEdoardo Sepúlveda Jon Barrenetxea. Jazdec Treku odpadol sedem kilometrov pred vrcholom. Ešte pred ním opustil únik aj cyklista Caja Rural. Pelotón viedli jazdci DSM. Lídrom tímu bol Max Poole, ktorý v tejto sezóne zaujal štvrtým miestom na Okolo Romandie aj Okolo Maďarska. 
Na konci pelotónu sa pohyboval líder pretekov Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost). V horách už nepršalo, ale cesty mohli byť mokré. Tritisíc metrov pred vrcholom malo vedúce trio necelý dvojminútový náskok. V balíku atakoval Jay Vine (UAE Team Emirates). Pridali sa k nemu Romain Bardet (DSM) a Wilco Kelderman (Jumbo-Visma). Andrea Piccolo vypadol z balíka. 
Trio sa po chvíli vrátilo späť, ale Romain Bardet opäť zaútočil. Pridal sa k nemu Wilco Kelderman. Na vzniknutú situáciu reagoval Soudal, ktorý začal udávať tempo. Vpredu pred vrcholom atakoval Damiano Caruso, ale výborne zareagoval Eduardo Sepúlveda, získal desať bodov a spoločne sa pustili do zjazdu. Zostal im minútový náskok. Bardet Kelderman sa vrátili do balíka. 
Zjazd najlepšie zvládal Caruso, ale Kämna zostával tesne za ním. Sepúlveda už strácal. Vedúce duo dokázalo získať niekoľko sekúnd k dobru, desať kilometrov pred páskou mali k dobru minútu a desať sekúnd. Únik začal stúpať na Arinsal (8,3 km; 7,7 %). Kämna vyzeral lepšie a dostával Carusa do problémov. Ak by vyhral etapu, zaradil by sa do skupiny jazdcov s etapovým triumfom na všetkých Grand Tour.
Päť kilometrov pred páskou malo vedúce duo minútu a 35 sekúnd k dispozícii. Balík viedla zostava UAE Team Emirates. Tritisíc metrov pred páskou sa na čele osamostatnil Kämna, ale balík už nestrácal veľa. Na jeho konci sa nachádzal Geraint Thomas a atakoval Juan Ayuso. Tretí muž vlaňajšej Vuelty si náskok nevytvoril a následne zaútočil Sepp Kuss. Vydal sa za ním Marc SolerKämna bol dostihnutý kilometer pred cieľom.
Následne sa osamostatnil Marc Soler, ale Španiel opäť nepochodil. Tesne pred páskou sa dopredu dotiahlo viacero jazdcov vrátane Joaa Almeidu. O víťazovi rozhodol šprint skupiny a zvíťazil Remco Evenepoel. Druhý skončil Jonas Vingegaard, tretí finišoval Juan Ayuso. Tesne po dojazde sa Evenepoel zrazil s novinárkou, utŕžil malú tržnú ranu a ostal so zakrvavenou tvárou. 
Sekundu na nového lídra okrem Vingegaarda Ayusa stratili aj Primož RogličWilco Kelderman (2x Jumbo-Visma), Joao AlmeidaMarc Soler (2x UAE Team Emirates), Aleksandr VlasovCian Uijtdebroeks (2x Bora - hansgrohe), Enric Mas (Movistar Team) a Lenny Martinez (Groupama - FDJ). Prvá horská etapa nevyšla Gerainthovi Thomasovi, ktorého do cieľa priviedol Egan Bernal (2x Ineos Grenadiers).  
Druhý muž Gira d'Italia stratil 47 sekúnd. Viac ako minútu a pol nakúpil Mikel Landa (Bahrain - Victorious). Prvá horský dojazd utvoril ďalšie rozdiely medzi kandidátmi na celkové víťazstvo. Veľmi dlho sa pred pelotónom držal Lennard Kämna, ale Nemec bol dostihnutý iba kilometer pred cieľom. Videli sme ataky od Romaina BardetaMarca Solera alebo Wilca Keldermana, ale úspešní neboli.
Záverečný šprint malej skupiny suverénne ovládol Remco Evenepoel a pred Enricom Masom má päťsekundový náskok. Vďaka výbornému výkonu sa na priebežné tretie miesto prepracoval debutant na Grand Tour Lenny Martinez, ktorý sa zajtra oblečie do bieleho dresu. Na štvrtú priečku sa posunul Jonas Vingegaard a Top 5 uzatvára Aleksandr Vlasov. Totožnú stratu má aj Cian Uijtdebroeks.
Remco Evenepoel okrem priebežné poradia a klasifikácie mladých jazdcov vedie aj horskú súťaž, takže do bodkovaného dresu sa oblečie Edoardo Sepúlveda. Zelený dres vďaka víťazstvu na šprintérskej prémii ponesie Andrea Vendrame. Najbojovnejším jazdcom etapy sa stal Damiano Caruso. Najlepším tímom je Jumbo-Visma. Zajtra je na programe zvlnená etapa. Mali by sme vidieť prvý hromadný dojazd. 
vyjadrenie ikonky ciernaRemco Evenepeol (víťaz etapy, červený dres)
"Byť trpezlivý a čakať bola perfektná taktika od nás. Zjazd z Coll d'Ordino sme absolvovali vpredu, čo bolo dobré rozhodnutie. V záverečnom stúpaní som sa cítil veľmi dobre. Vsadil som na dlhý, ale silný šprint, takže som veľmi šťastný z tohto etapového víťazstva. Pre nás by bolo veľmi dobré, kebyže sme mali niekoho v úniku, ale keď sme chytili Lennarda Kämnu, mohol som sa sústrediť na víťazstvo v etape. Cítil som, že mám stále veľa síl v nohách."
Sumár ďalších reakcií vydáme vo večerných hodinách...
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 04:15:39
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:01
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:01
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:01
5. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:01
6. MAS Enric Movistar Team 00:01
7. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:01
8. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:01
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:01
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:01
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 08:43:11
2. MAS Enric Movistar Team 00:05
3. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:11
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:31
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:33
6. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:33
7. BARDET Romain DSM - firmenich 00:35
8. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:35
9. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:37
10. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 42
2. KRON Andreas Lotto Dstny 30
3. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 25
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 10
2. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 10
3. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 6
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 08:43:11
2. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:11
3. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:33
Prémie na trase etapy:
sprint-20 41,5 km - Andorra la Vella (20-17-15-13-10)
1 20 bonus tdf 20 21,4 km - Coll d'Ordino: dĺžka 8,9 km; sklon 5,1 % (10-6-4-2-1) + bonusové sekundy 6-4-2
1 20 Cieľ - Arinsal: dĺžka 8,3 km; sklon 7,7 % (10-6-4-2-1) 
ciel Cieľ - Arinsal (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop