Vuelta: V prvej šprintérskej etape zvíťazil Groves, Buitrago aj Coquard spadli, v Top 10 nastali menšie zmeny

29.8.2023, 15:05 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: V prvej šprintérskej etape zvíťazil Groves, Buitrago aj Coquard spadli, v Top 10 nastali menšie zmeny
Záverečný šprint (Rafa Gomez/Sprint Cycling Agency)

4. 29.8. zvlnena etapa ciel rovina Andorra La Vella > Tarragona    184 km Groves
profil etapy, 1800 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Po náročnom horskom dojazde prišla na rad zvlnená etapa. Na konci sme mali vidieť prvý hromadný šprint. Šprintéri museli zdolať dve horské prémie Alto de Belltall (9,3 km; 3,7 %) a Coll de Lilla (4,9 km; 5,2 %). Medzi kandidátov na etapové víťazstvo patrili Alberto Dainese (DSM - firmenich), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) a ďalší šprintéri. 
Do úniku sa prepracovali v bodkovanom drese jazdiaci Edoardo Sepúlveda (Lotto Dstny), Ander Okamika (Burgos-BH) a David González (Caja Rural - Seguros RGA). 105 kilometrov pred cieľom mali náskok minúty a tridsiatich sekúnd. Balík viedli jazdci Alpecinu a DSM. Dnešnú etapu sprevádzalo príjemné počasie. Bolo slnečno a teplota sa vyšplhala na 26 stupňov Celzia. 
Novú posilu pre nasledujúcu sezónu dnes oznámil Soudal - Quick Step. Z farmárskeho tímu Alpecinu-Deceuninck prichádza Ayco Bastiaens. Belgičan podpísal dvojročnú zmluvu. Edoardo Sepúlveda sa po etape mohol dostať na čelo horskej súťaže. Niekdajšiemu pretekárovi Movistaru k tomu stačilo získať bod. Súčasťou úniku bol aj včera. Na čele balíka sa pohybovali aj jazdci Soudalu.
Okrem už spomínaných šprintérov mohli o etapové víťazstvo zabojovať aj Gerben Thijssen (Intermarché - Circus - Wanty), Matevž Govekar (Bahrain - Victorious), Edward Theuns (Lidl - Trek), Marijn Van den Berg (EF Education-EasyPost), líder bodovačky Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Bryan Coquard (Cofidis), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) alebo Milan Menten (Lotto Dstny). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
77 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina minútu a 35 sekúnd k dobru. Pred začiatkom stúpania na Alto de Belltall (9,3 km; 3,7 %) sa na čelo pelotónu posunuli aj tímy s kandidátmi na celkové poradie. Náskok úniku klesol na minútu. Priemerná rýchlosť etapy po troch hodinách bola 42,3 km/h. Na vrchole získal tri body bez boja Edoardo Sepúlveda a po etape ho čakali pódiové povinnosti. 
Vedúce trio sa do zjazdu pustilo iba s minútovým náskokom. Ak by bol únik dostihnutý skôr ako dvadsať kilometrov pred cieľom, na šprintérskej prémii by jazdci na celkové poradie mohli získať bonifikácie. 43 kilometrov pred páskou mala unikajúca skupina už len tridsať sekúnd k dobru. Balík naďalej viedli jazdci Alpecinu a DSM. Únik začal stúpať na Coll de Lilla (4,9 km; 5,2 %).
Vedúca skupina dokázala svoj náskok navýšiť o niekoľko sekúnd. Podarilo sa jej prísť na vrchol ešte pred balíkom a ďalšie tri body získal Edoardo Sepúlveda. Ide o prvého Argentínčana, ktorý bude lídrom klasifikácie na Grand Tour. Únik sa do zjazdu pustil iba s dvadsiatimi sekundami k dobru. Sepúlveda si ako prvý vystúpil z čelnej partie. 22 kilometrov pred cieľom sa vrátil do pelotónu. 
David González Ander Okamika sa snažili vydržať pred balíkom aspoň do šprintérskej prémie. Podarilo sa im to a dvadsať bodov získal jazdec Burgosu. O pätnásť bodov a bonifikačnú sekundu šprintovali Marijn Van den Berg Andrea Vendrame. Úspešnejší bol víťaz piatej etapy na Okolo Poľska. Následne bola vedúca dvojica dostihnutá. Tempo pelotónu prevzali jazdci DSM. 
Dopredu sa tlačili aj jazdci Ineosu, Jumba a Soudalu. Tieto tímy mali za úlohu priviesť svojich lídrom do cieľa bez pádu a časovej straty. Pelotón sa poriadne natiahol. Záverečné dva kilometre boli do mierného stúpania, čo mohlo vyhovovať odolnejším šprintérom. Štyri kilometre pred páskou došlo k pádu. Na zemi skončili Santiago BuitragoKamil Gradek (2x Bahrain - Victorious), Bryan Coquard, Francois Bidard (2x Cofidis) aj Kobe Goossens (Intermarché - Circus - Wanty).  
Buitrago ani Coquard nevyzerali dobre. Na záverečný kilometer priviedol balík Alpecin. Pravotočivú zákrutu nezvládol Marijn Van den Berg (EF Education-EasyPost), vrazil do bariéry a spadol. Spoločne s ním narazil do bariéry aj Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck). Najsilnejšie nohy mal v závere jeho kolega Kaden Groves. Austrálčan prešprintoval Juana Sebastiana Molana (UAE Team Emirates). Tretí skončil Edward Theuns (Lidl - Trek). 
Štvrtý finišoval Milan Menten (Lotto Dstny) a elitnú päticu uzavrel Dries Van Gestel (TotalEnergies). Alberto Dainese (DSM - firmenich) sa do záverečného dojazdu nezapojil. Červený dres udržal Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Líder pretekov prišiel do cieľa na dvanástej priečke. V závere sa vytvorili menšie rozdiely, ale rozhodcovia napokon dali prvým 51 jazdcom totožný čas.
Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) prišiel do cieľa s mankom 24 sekúnd. Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious) po páde stratil dve minúty, 22 sekúnd a vypadol z Top 10. Zaostali aj Egan Bernal (Ineos Grenadiers) aj Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), ktorý taktiež opustil elitnú desiatku. Ani jeden z nich však nie je lídrom tímu na GC. Nahradili ich Juan Ayuso Marc Soler (2x UAE Team Emirates). 
Zmenili sa aj lídri niektorých klasifikácií. Bodovačku vedie dnešný víťaz. Vďaka nemu sa Alpecin zaradil medzi tímy s etapovým triumfom na každej Grand Tour. Účasť v úniku a výhra oboch horských prémii vyniesli bodkovaný dres Edoardovi Sepúlvedovi. Najlepším mladým jazdcom zostáva Remco Evenepoel a honor najlepšiemu zoskupeniu naďalej patrí Jumbu-Visma. Zajtra je na programe zvlnená etapa.
vyjadrenie ikonky ciernaKaden Groves (víťaz etapy, zelený dres)
"Napokon to vôbec nebol jednoduchý deň. Mali sme dvoch pretekárov, ktorí kontrolovali únik. Stálo ich to množstvo síl. Tím šiel naozaj výborne a to víťazstvo patrí im. Posledná zákruta bola veľmi utiahnutá. Marijn Van den Berg a Robbie Ghys to vzali zoširoka a skončili na zemi. Potom sa tam otvorila dosť veľká medzera. Vtedy vyrazil Juan Sebastián Molano. Bol som trpezlivý a, našťastie, som mal dobré nohy."
vyjadrenie ikonky ciernaEdward Theuns (3. miesto)
".Som celkom spokojný. Je to výsledok, na ktorom sa dá stavať. Bol som trochu nervózny. V tej zákrute som nemal zlú pozíciu. Zrazu som mohol bojovať o víťazstvo. Trať sme mali dobre naštudovanú. Vedeli sme, že ten záver je nebezpečný. Dokázal som sa vyhnúť pádu a snažil som sa dostihnúť Kadena Grovesa, ale bolo to veľmi ďaleko. Vyvinuli sme množstvo úsilia, aby sme boli dobre pripravení na preteky. Za posledný mesiac som bol len štyri dni doma."
vyjadrenie ikonky ciernaRemco Evenepoel (červený dres)
"Cesty boli široké, zákrut nebolo príliš veľa a finále bolo hektické. Bola to naozajstná šprintérska etapa na Vuelte. Myslím si, že s tímom sme mali perfektnú pozíciu. V posledných šiestich až siedmich kilometroch ma udržali mimo problémov. Ďakujem im za to. Udržali ma v bezpečí a na poslednom kilometri ma pustili medzi prvých pätnástich jazdcov. Bola to od nich skvelá práca."
Výsledky etapy
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 04:05:41
2. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
3. THEUNS Edward Lidl-Trek 00:00
4. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00
5. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00
6. AULAR Orluis Caja Rural-Seguros 00:00
7. PAGE Hugo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
8. ASKEY Lewis Groupama-FDJ 00:00
9. FLYNN Sean DSM - firmenich 00:00
10. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 12:48:52
2. MAS Enric Movistar Team 00:05
3. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:11
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:31
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:33
6. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:33
7. BARDET Romain DSM - firmenich 00:35
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:37
9. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:38
10. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 75
2. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 62
3. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 30
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 16
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 10
3. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 6
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 12:48:52
2. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:11
3. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:33
Prémie na trase etapy:
3 20 53,8 km - Alto de Belltall: dĺžka 9,3 km; sklon 3,7 % (3-2-1)
3 20 30,6 km - Coll de Lilla: dĺžka 4,9 km; sklon 5,2 % (3-2-1)
sprint-20 bonus tdf 20 20,6 km - Incorporación (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
ciel Cieľ - Tarragona (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop