Vuelta a Espaňa: Groves koncovku 12. etapy nezvládol, prekvapil ho Molano, Kuss zostal v červenom

7.9.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Vuelta a Espaňa: Groves koncovku 12. etapy nezvládol, prekvapil ho Molano, Kuss zostal v červenom
Juan Sebastian Molano (Rafa Gomez/Sprint Cycling Agency)

12. 7.9. zvlnena etapa ciel rovina Olvega > Zaragoza 151 km Molano
profil etapy, 890 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Pred tromi záverečnými etapami druhého týždňa na Vuelte s náročnými profilmi cyklisti vo štvrtok absolvovali 12. previerku, ktorá sa dala označiť ako transportná. Pretekárov čakalo 151 kilometrov. Organizátori uviedli, že etapa má zvlnený profil, no cyklisti dnes nezdolali ani jednu horskú prémiu a ani tisíc výškových metrov. Z pohľadu profilu a dĺžky sa etapa dala označiť ako jednoduchá. 

A práve v takých typoch etáp sa zvyčajne bijú o etapové víťazstvo šprintéri. Najväčším favoritom na jeho ukoristenie bol Kaden Groves, ktorý podobným spôsobom už vyhral dve etapy na tohtoročnej Vuelte. Jeho najväčšími vyzývateľmi mali byť Juan Molano, Alberto Dainese a možno pre niekoho prekvapenie, ale aj Filippo Ganna. Úspech úniku sa dnes vôbec neočakával. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -

Tieto predpoklady sa naplnili hneď na začiatku etapy. Do celodenného úniku sa dostali len dvaja cyklisti, a to Jetse Bol z celku Burgos-BH a Abel Balderstone z Caja Rural - Seguros RGA. Vpredu tak mali zastúpenie len španielske kontinentálne zoskupenia. Pelotón ich pustil preč prakticky od odmávania ostrého štartu a v úvodnej polovici ich držal na dvojminútovom odstupe. 

Úvodná polovica etapy nepriniesla nič zaujímavé až na pád v balíku na méte 111 kilometrov pred páskou. Na zemi skončili Molard (FDJ), Fraile (Ineos), Vervaeke (Soudal), Battistella (Astana), Navarro (Burgos) a Jousseaume (TotalEnergies). Najdlhšie sa zo zeme zdvíhal Navarro. Lekársku pomoc v ďalšom priebehu etapy vyhľadal Jousseaume. Všetci šiesti pokračovali v pretekoch. 
Na méte 86 kilometrov pred cieľom sa pelotón dostal do bočného vetra a trochu sa zvýšila panika v hlavnej skupine. No nefúkalo silno, takže balík zostal pokope. Pelotón v tej chvíli ťahali pretekári Alpecinu-Deceuninck a ich zásluhou náskok vedúceho dua klesol na minútu a 38 sekúnd. No na dobehnutie úniku bol ešte čas, na čo upozorňovali viacerí športoví riaditelia vo vysielačkách. 
Pretekári ich však vôbec nepočúvali a pelotón sa približoval k vedúcemu duu. Bol (Burgos) a Balderstone (Caja Rural) napriek zlej situácii naďalej spolupracovali. A tá sa čoraz viac vyvíjala v ich neprospech. 70 kilometrov pred páskou ich náskok klesol pod minútu a hrozilo, že rozhodca odvolá sprievodné autá spoza nich. Nakoniec to všetko pre nich dobre dopadlo, pretože pretekári v pelotóne pochopili pokyny a spomalili.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Trápenie Bola (Burgos) a Balderstoneho (Caja Rural) pokračovalo aj v ďalších kilometroch. Postupom času sa medzera medzi nimi a balíkom zmenšila na 27 sekúnd. Bolo to v momente, keď pretekári točili na juh a znovu mali prísť do bočného vetra. Pelotón príliš nezrýchľoval, no poriadne sa natiahol a reálne hrozilo, že by sa mohol podeliť. Stále ho ťahali kolegovia Grovesa (Alpecin).
Na méte 44 kilometrov pred cieľom sa Bol (Burgos) a Balderstone (Caja Rural) zaradili do pelotónu. Bok po boku. Ani jeden neprotestoval proti ich osudu. Prvý menovaný však strávil v hlavnej skupine len pár sekúnd. Potom sa zdvihol, nastúpil a ušiel. Reakcia v pelotóne neprichádzala a Bol tak získal pár metrov k dobru. Aj to svedčilo o tom, že pelotón únik dobehol napriek tomu, že nešiel príliš rýchlo.
Bol to optimistický pokus. Bol (Burgos) sa druhýkrát stal súčasťou pelotónu 38 kilometrov pred cieľom. Bol to už jeho definitívny koniec jeho snáh. No vďaka druhému útoku bol najvážnejším kandidátom na zisk ceny pre najbojovnejšieho pretekára etapy. No do cieľa bolo treba prejsť ešte približne jednu štvrtinu z celkovej dĺžky etapy, teda viac ako dosť. 
Od tohto momentu sa už balík pomaly pripravoval na hromadný dojazd. Predposledným zaujímavým bodom na trase 12. etapy bola rýchlostná a bonusová prémia v jednom 19 kilometrov pred cieľom. Balík na ňu prišiel pohromade. Na prémii sa očakával súboj favoritov na GC, lenže Groves (Alpecin) nikomu nedal šancu. Zvíťazil. Druhý bol Roglič (Jumbo), Evenepoel (Soudal) a ani ďalší pretekári z GC sa do bitky nezapojili. 
Prakticky od prémie sa začala pozičná bitka v pelotóne. Spočiatku mal navrch celok Bahrajn - Victorious, ktorý pritlačil pílu a na malú chvíľu to vyzeralo, že viaceré tímy by mohli dostať do problémov. No po pár sekundách svoje snahy ukončili a následne sa do čela balíka dostalo viacero tímov vrátane Jumbo – Visma, Lidl - Treku, DSM a ukazovalo sa aj Caja Rural. Alpecin-Deceuninck zatiaľ vidieť nebolo. 
Partia okolo Kadena Grovesa však prišla dopredu včas. Už štyritisíc kilometrov pred páskou kontrolovali popredné priečky. Boli to oni, ktorí priviedli pelotón do šprintu. No tristo metrov pred páskou sa cez nich presypal Juan Molano s jedným domestikom, Groves zostal zaskočený a aj keď vo finále bol najrýchlejší, už Molana nepredbehol. Groves bol druhý, tretí skončil Boy Van Poppel.
Vyzeralo to ako ďalšia spanilá jazda Kadena Grovesa za ďalším etapovým víťazstvom, no úplné finále on a jeho kolegovia doslova spackali. Nechali sa predbehnúť tristo metrov pred páskou, plus Grovesovi spadla reťaz. Z ich nešťastia sa tešili Juan Molano a Rui Oliveira. Práve on potiahol kolumbijského šprintéra do čela v ideálny moment a potom už iba sledoval ako jeho tímový kolega zvíťazí. Bola to fantastická práca. Sám Oliveira skončil štvrtý. 
Jedným z víťazov etapy bol aj Primož Roglič. Na bonusovej prémii získal štyri sekundy, takže stiahol svoju stratu na Remca Evenepoela na 23 sekúnd. Belgičan pred tromi ťažkými etapami stráca na lídra Seppa Kussa minútu a deväť sekúnd a zostáva na treťom mieste v predbežnej klasifikácii. Druhý je Marc Soler s mankom 26 sekúnd. Až na tie štyri sekundy, ktoré dnes získal Roglič, sa v predbežnej klasifikácii neudiala žiadna zmena. 
vyjadrenie ikonky ciernaJuan Molano (víťaz)
"Cítim sa dobre, som veľmi šťastný. Chcel by som poďakovať tímu, dneska boli skvelí. Toto je víťazstvo pre tím a pre rodinu. Vyhrať etapu na Vuelte, som veľmi spokojný. Alpecin má silný tím. Myslím si, že by mohli trochu ubrať. Pretože ostatné tímy sú tu viac-menej pre celkové poradie. Aj my sme tu kvôli tomu. V závere sme tam boli dvaja a čakali sme na správny moment."
Výsledky etapy
1. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 03:23:35
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 00:00
3. VAN POPPEL Boy Intermarché-Circus-Wanty 00:00
4. OLIVEIRA Rui UAE Team Emirates 00:00
5. THEUNS Edward Lidl-Trek 00:00
6. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00
7. DAINESE Alberto DSM - firmenich 00:00
8. AULAR Orluis Caja Rural-Seguros 00:00
9. PAGE Hugo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
10. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 42:51:20
2. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:26
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:09
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:32
5. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 02:02
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:16
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 02:22
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:25
9. MAS Enric Movistar Team 02:50
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 03:14
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 208
2. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 98
3. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 84
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. HERRADA Jesus Cofidis 22
2. SEPULVEDA Eduardo Lotto Dstny 21
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 20
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 42:52:29
2. MARTINEZ Lenny Groupama-FDJ 00:53
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:07
Prémie na trase etapy:
sprint-20 bonus tdf 20 18.9 km - Villanueva de Gállego (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
ciel Cieľ - Zaragoza (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop