Vuelta na Tourmalete: Jumbo znemožnilo súperov, Vingegaard vyhral, s Kussom a Rogličom vedú GC. Evenepoel úplne odpadol

8.9.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Vuelta na Tourmalete: Jumbo znemožnilo súperov, Vingegaard vyhral, s Kussom a Rogličom vedú GC. Evenepoel úplne odpadol
Triumf Vingegaarda (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

13. 8.9. rovinata etapa ciel rovina Formigal > Col du Tourmalet 135 km Vingegaard
profil etapy, 4290 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Od dnešnej etapy na Vuelte sa čakalo asi najviac vrchárskeho vzrušenia. Mala len 135 kilometrov, no nastúpalo sa počas nej 4290 metrov, čo je doslova šialená porcia na tak krátku trať. Prakticky sa iba klesalo alebo stúpalo a všetko to bolo zakončené výstupom na Col du Tourmalet. Tento mýtický pyrenejský kopec na Vuelte šiel jediný raz, a to v roku 1995, čo si patrične užil domáci kráľ vrchárov Richard Virenque. Nebolo to ale cieľové stúpanie ako dnes.
Líderský dres Seppa Kussa sa otriasal v základoch. Jumbo ale iste chcelo zmenežovať to tak, aby sa doň obliekol Primož Roglič, čo však nebolo vôbec jednoduché. Vyššie v poradí bol Remco Evenepoel, a to o 23 sekúnd. Mnoho fanúšikov ale Belgičanovi neverilo. Iste ich ale chcel zaskočiť tak ako vlani, keď ustál celú Vueltu a zvíťazil. Šance sa dávali aj Juanovi Ayusovi z UAE, ktorý mal mať pri sebe stále druhého mužia poradia Marca Solera či ďalšieho človeka z Top 10 Joaa Almeidu. No a všetci boli zvedaví aj na výkon doterajšieho prekvapenia Vuelty Lennyho Martineza z Groupamy. Či sa mu podarí ostať medzi hviezdami v Top 10, alebo to pre neho bude priťažké.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Podľa očakávania sa začalo veľmi rýchlo a útočne, no nikomu sa nepodarilo odpútať v úvodnej časti etapy do štvorkilometrového kopca. Nasledoval 26-kilometrový zjazd, ktorý tiež neprial úniku a zrazu ostávalo do cieľa už len sto kilometrov bez toho, aby sa etapa nejako vyvinula. Hneď nasledoval kopec Col d'Aubisque (dĺžka 16,5 km; sklon 7,1 %). Tam sa už, samozrejme, ukazovalo množstvo vrchárov, ktorí to chceli skúsiť v úniku. Dokonca aj ľudia ako Geraint Thomas, Emanuel Buchmann a podobne. Jumbo však šlo tvrto.
Pelotón sa už logicky v tomto kopci delil, no, že veľké problémy držať sa 50-člennej skupiny favoritov bude mať Joao Almeida, to isto nik nečakal. Bol šiestym mužom celkového poradia a bez neho zrejme nemohli v UAE rátať s taktikou, ktorú si určili. V závere kopca už aj odpadol. No asi si nemyslel, že bude mať v svojej skupine za parťáka aj Remca Evenepoela, ku ktorému sa stiahol celý tím, no odstup sa zvyšoval.
Stále mladý Belgičan mal veľkú krízu, do vrcholu nabral minútu a pol straty, čo znamenalo, že sa nebude mať šancu vrátiť v zjazde. Dokonca mu ušiel aj Almeida. No obaja boli príliš ďaleko na to, aby mali akúkoľvek šancu sa vrátiť. V skupine favoritov ostávalo zhruba 30 ľudí, zvyšok Top 10 tam bol. No a vpredu sa vytvorilo niečo ako únik, no s náskokom len pol minúty - štvorica Kenny Elissonde (Lidl), Michael Storer (Groupama), Andreas Kron (Lotto) a Cristián Rodríguez (Arkéa).
Po ďalšom dlhom zjazde sa už pretekári dostali pred predposledný kopec Col de Spandelles (dĺžka 10,3 km; sklon 8,3 %), kde sa brali aj bonusové sekundy. Jumbo-Visma sa to rozhodlo poňať veľmi zaujímavo, využilo ponuku Bahrainu Victorious na útok s Landom a Carusom. Kuss s Vingegaardom sa pridali a vytvorili štvoricu, ktorá dobehla únik a chvíľu šla na čele. No UAE zareagovalo a po pár minútach tento oheň zahasilo. Už to musel robiť druhý muž poradia Marc Soler, takže to pre nich nebolo ideálne, potrebovali toho Almeidu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Landa sa pokúsil nastúpiť ešte raz a opäť reagoval Vingegaard, no ani z toho nič nebolo. Skupina favoritov sa ale poriadne riedila, veľké problémy mal aj Martinez. Scvrklo sa to na pätnásť ľudí, z toho štyria boli z Jumba - Roglič, Kuss, Vingegaard a Kelderman. UAE tam malo Ayusa so Solerom, Bahrain Buitraga s Landom, Movistar Masa s Rubiom, Bora Vlasova s Uijtdebroeksom, no a po jednom pretekárovi Groupama (Martinez), DSM (Poole) a TotalEnergies (Cras).
Tesne pred vrchooom ale mierne spomalili a dostali sa k nim ďalší ľudia vrátane Michaela Storera (Groupama), ktorý sa hneď vydal získať vrchárske body a podarilo sa mu virtuálne dostať do čela klasifikácie pred Herradu so Sepulvedom. no rozdávalo sa ešte 20 bodov z Tourmaletu a Michael mal iba 25. Ak by vyhral niekto z partie Roglič, Vingegaard alebo Kuss, šli by oni do čela bodkovanej súťaže.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Nasledoval ďalší zjazd a konečne aj jediná rovina dňa, kde ešte mohli pretekári doplniť energiu pred záverečným výstupom. Okrem Storera sa zozadu dostali späť ešte Gesink (Jumbo), López (Lidl), Buchmann (Bora), Carthy (EF Education) a De la Cruz (Astana). Bolo tam teda 21 ľudí, z toho piati žltí. A stále všetci z Top 10 mimo Almeidu s Evenepoelom. Remco zaostával už o sedem minút.
Prvá polovica Tourmaletu (celý má 18,9 km; 7,4 %) sa šla bez atakov, Jumbo tam malo takú prevahu, že ostatní ani nepomysleli na nejaký výstrel. Radšej šetrili nábojmi. Definitívne odpadol Martinez a postupne i ďalší ľudia, ktorí ale neboli v desiatke. Bolo to Jumbo, ktoré to rozbilo osem kilometrov pred cieľom. Zaútočil Jonas Vingegaard. Roglič s Kussom sa zavesili za Ayusa a vyčkávali. Okrem mladého Španiela tam ešte boli ďalší jeho krajani Enric Mas, Mikel Landa a Cian Uijtdebroeks. Všetci sa snažili akože striedať, ale šli ako slimáci oproti dánskemu supervrchárovi, ktorý získaval každým metrom.
5,5 km pred páskou sa Mas odhodlal k nástupu, no Kuss bol okamžite za jeho zadným kolesom. Roglič nie. Ten sa držal Ayusa. Jumbo to malo totálne pod kontrolou, najviac sa mohol usmievať Kuss. Ten akoby si uvedomil, že môže vyhrať Vueltu a nevedno či so súhlasom športových riaditeľov zaútočil Masovi. To sme teda nečakali. Líder Movistaru mal hneď vodítko pred sebou, ktoré sa snažil chytiť a víťazovi Tour mierne klesala časová výhoda. V serpentínach sa stále pozeral za seba a krútil hlavou.
Kussa napokon dobehol tak Mas, ako aj Ayuso, Uijtdebroeks a Roglič. Opäť teda vytvorili päticu a Vingegaard sa mohol trochu nadýchnuť. GPS meranie mu dva kilometre pred vrcholom ukazovalo minútu náskoku. Na Kussa pred etapou strácal 2:22. Vyzrealo to na posun do Top 3 za Kussa a pred Rogliča. Favoriti sa striedali v nástupoch, no nikto nebol úspešný, až prišiel brutálny pokus Kussa, ktorý v prudkom úseku vyletel spoza súperov a šiel si po druhé miesto i dôležitý čas. Roglič toto nemohol nechať tak a po chvíli musel zaútočiť aj on, no nešlo mu to ako kolegom, súperi ho dohnali.
Jonas Vingegaard suverénne zvíťazil a čakal na straty kolegov, ani nie súperov. Neveriaci Sepp Kuss sa s obrovským úsmevom objavil v cieli napokon iba so stratou 30 sekúnd a Roglič špurtoval na pásku ako to on vie tak, že napokon zaostal iba o ďalšie tri sekundy. Tak preťali pásku Ayuso, Uijtdebroeks a Mas s odstupom 38, resp. 40 sekúnd. Landa ešte stratil 1:15 a potom už boli straty obrovské. Evenepoel dostal 27 minút.
V celkovom poradí teda vedie Kuss o 1:37 pred Rogličom a 1:44 pred Vingegaardom. Prvý nejumbák je Juan Ayuso už s odstupom 2:37 a tesne cez tri minúty majú ďalší Španieli Enric Mas a Marc Soler. Vyzerá to totálnu dominanciu žltých pracantov, ktorým možno neostane nič iné, len súťažiť proti sebe.
Dovolíme si odhadnúť, že ak Kuss nebude mať zásadne zlý deň, pre vedenie tímu bude lídrom, pretože Roglič vyhral Giro a Vingegaard Tour. Ak by triumfovali s tretím pretekárom, ktorý im roky pomáhal, bolo by to úžasné a prepisovala história. Nehovoriac o tom, že Američan absolvoval v tomto roku Giro aj Tour, kde sa poriadne nadrel a skončil 14. i 12. celkovo, takže ak by po tom všetkom triumfoval na Vuelte, bolo by to niečo, čo história cyklistiky ešte nevidela.
V ďalších dvoch klasifikáciách, o ktoré dnes šlo, sa do dresu lídra vrchárskej súťaže dostal Vingegaard, tak je Kuss a až tretí Storer, ktorý sa po vypadnutí Martineza z poradia zrejme skúsi zamerať na túto súťaž. Novinkou je Juan Ayuso v drese lídra súťaže do 25 rokov, odkiaľ mu vypadli Evenepoel s Martinezom i Almeidom a možno bude ešte jeho súperom ambiciózny Uijtdebroeks, no stráca už takmer tri minúty.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (víťaz)
"Som skrátka šťastný. Nemohol som si vybrať lepší deň, pretože dnes ma narodeniny moja dcérka, takže jazdil som pre ňu. Ahoj Frida! (slzy v očiach). Cieľ bol jasný, získať nejaký čas na súperov. To sa nám podarilo, takže som šťastný a hrdý, že to vyšlo. Plán sa podaril až nad očakávania."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Marca Reefa (DS Jumba)
"Veľký kompliment Robertovi Gesinkovi, ktorý to dnes skoro celý čas ťahal. Neskutočný výkon to bol z jeho strany a keďže máme troch lídrov, bolo kľúčové, aby sme tam mali prevahu aj v pomocníkoch, a to Robert úžasne urobil.
Je úžasné, čo sa nám dnes podarilo. Chceli sme si vylepšiť pozíciu v ceklkovej klasifikácii, ale že to až takto dopadne, tak to je neuveriteľné. Mali sme v pláne, že Jonas to vyskúša, aby sme donútili súperov ťahať a hlavne dúfali, že Sepp sa bude cítiť dobre. Veď bol jedným z najlepších vrchárov na Gire aj Tour už tento rok. Dnes opäť ukázal neuveriteľné nohy. No a v tom samom závere sme už vedeli, že Primož to spraví na 1-2-3, lebo vieme aké máva silné tie finiše. Úžasný výkon z našej strany dnes. Máme to v rukách."
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:51:10
2. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:30
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:33
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:38
5. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:38
6. MAS Enric Movistar Team 00:40
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:15
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 02:12
9. CRAS Steff TotalEnergies 02:32
10. SOLER Marc UAE Team Emirates 03:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 46:42:54
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:37
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:44
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:37
5. MAS Enric Movistar Team 03:06
6. SOLER Marc UAE Team Emirates 03:10
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 04:12
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 05:02
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 05:30
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 08:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 208
2. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 98
3. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 84
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
2. KUSS Sepp Jumbo-Visma 27
3. STORER Michael Groupama-FDJ 25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 46:45:31
2. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 02:53
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 06:02
Prémie na trase etapy:
3 20 130,3 km - Puerto de Portalet: dĺžka 4,4 km; sklon 5,4 % (5-3-1)
hc 20 modre 86 km - Col d'Aubisque: dĺžka 16,5 km; sklon 7,1 % (15-10-6-4-2-1)
1 20 bonus tdf 20 52,7 km - Col de Spandelles: dĺžka 10,3 km; sklon 8,3 % (15-10-6-4-2-1) + bonusové sekundy 6-4-2
sprint-20 31,3 km - Pierrefitte-Nestalas (20-17-15-13-10)
hc 20 modre Cieľ - Col du Tourmalet: dĺžka 18,9 km; sklon 7,4 % (20-15-10-6-4-2)
ciel Cieľ - Col du Tourmalet (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop