Vuelta: Evenepoel vrátil úder a prišiel si pre epické sólo víťazstvo. Jumbo odrazilo Ayusov útok z diaľky

9.9.2023, 14:15 | Preteky vo svete | Peter Matis
Vuelta: Evenepoel vrátil úder a prišiel si pre epické sólo víťazstvo. Jumbo odrazilo Ayusov útok z diaľky
Remco Evenepoel (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

14. 9.9. rovinata etapa ciel rovina Sauveterre > Larra-Belagua 157 km Evenepoel
profil etapy, 4560 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Po piatkovom vrchárskom festivale sa vlády na Vuelte pevne chopilo Jumbo, no od Madridu ich delilo ešte niekoľko horských skúšok, počínajúc dneškom. V sobotnej 14. etape čakal pretekárov ďalší horský maratón s tromi veľkými priesmykmi. 4560 nastúpaných metrov na 156 kilometroch hovorilo samých za seba.
Jumbo včera udelilo súperom tak tvrdú príučku, že zrejme sa dnes všetci ostatní favoriti báli podniknúť nejakú významnejšiu akciu na prvých dvoch extra ťažkých stúpaniach. Cieľový kopec Puerto de Belagua (9,5 km; 6,3 %) sa zase neradil k najťažším, takže bolo veľmi pravdepodobné, že o víťazstvo dnes zabojuje únik. Najväčším favoritom musel byť Remco Evenepoel (Soudal), ktorý po včerajšom výbuchu etapu vypustil a dnes jednoducho musel niečo ukázať.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Do Top 10 sa nenápadným únikom zase mohli prešmyknúť David De La Cruz (Astana), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Cristián Rodríguez (Arkéa), či Lenny Martinez alebo Michael Storer (2x Groupama-FDJ). Posledný menovaný nepochybne chcel byť vpredu aj kvôli bodkovanému dresu, ktorý chcel získať. Favoritov ktorí by sa mohli z brejku dnes presadi´t však bolo ešte omnoho viac.
Podľa očakávania sa tak na dlhej rovine pred Col Hourcére (11,1 km; 8,8 %) strhla veľká bitka o pobyt vpredu. Aktivitou hýril podľa predpokladov najmä Evenepoel, ktorý po hodine pretekania vytvoril veľký 24-členný únik. Boli v ňom aj Castroviejo (Ineos), Caruso a Gradek (2x Bahrain Victorious), López a Ghebreizghabier (2x Lidl), Davy a Storer (2x Groupama-FDJ), Kämna (Bora), Groves (Alpecin), Van Eetvelt (Lotto), Bisseger a Quinn (2x EF), Costa, Johansen a Petilli (3x Intermarché), Oliveira (Movistar), Carvalho a Fernández (2x Cofidis), Bardet a Dainese (2x DSM), Nicolau (Caja), Vauquelin a Ledanois (2x Arkéa).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Chvíľu túto masívnu skupinu kontrolovalo UAE, ale napokon sa jej podarilo vzdialiť. Neskôr si dopredu doskočilo ešte niekoľko ľudí ako Mattia Cattaneo (Soudal) či Omar Fraile (Ineos). Naopak, rovinári odtiaľ vypadli hneď pri nájazde na Col Hourcére. V tomto bode mali Evenepoel a spol. vpredu cez štyri minúty náskoku na pelotón, no počas nasledujúceho výjazdu ich stále kontroloval tím UAE. Partia okolo Ayusa a Solera to dokonca skresala na tri minúty.
Tesne pod vrcholom sa z čela odpútala silná dvojička Evenepoel - Bardet. Maximum pätnástich bodov na vrchole získal Remco, čím sa posunul iba bodík za vedúceho Vingegaarda. Duo si vypracovalo v zjazde minútu na zvyšok úniku a získavalo aj na pelotón.
V rýchlom slede potom následovalo stúpanie Puerto de Larrau (14,9 km; 8 %), na ktorom si Evenepoel s Bardetom ešte navýšili náskok. Za nimi sa zvyšok brejku rozbil. Najsilnejšie tu vyzeral Michael Storer, ktorý sa vydal stíhať čelo a ešte sa pokúsil skomplikovať Remcovi cestu na čelo vrchárskej klasifikácie.
V pelotóne sa medzitým na Puerto de Larrau odohrávala bizarná situácia. Finn Fisher-Black rozbehol ostré tempo pre Juana Ayusa, ktorý skúsil zaútočiť 53 kilometrov pred cieľom bez toho, žeby mal vpredu akéhokoľvek kolegu. Španiel však ani nemal na to vytvoriť rozdiel, až komicky pohodlne sa za ním vyvážala trojica Jumba a problémy nemali ani Mas, Uijtdebroecks či Landa. Naopak, do problémov dostal kolegov z UAE Almeidu a Solera.
Bardet nerobil Evenepoelovi na vrchole druhého kopca dňa problémy a Belgičan sa tak vrátil do bodkovaného dresu, ktorý už na týchto pretekoch obliekal. Náskok dua na skupinu favoritov vzrástol na šesť minút, pretože Ayuso prestal vystrájať a na čelo sa vrátil Robert Gesink (Jumbo).
To sa zmenilo hneď na ďalšom menšom kopci tretej kategórie Puerto de Laza (3,4 km; 6,3 %), kde sa tempa v skupine favoritov ujal Bahrain Victorious. Evenepoel tu získal ďalšie vrchárske body a spolu s Bardetom naďalej príkladne spolupracovali a smerovali na cieľový kopec Puerto de Belagua. Za nimi Storera dobehli Castroviejo a Van Eetvelt.
Na päte záverečného výšľapu mala dvojka na čele náskok piatich minút na trojicu prenasledovateľov a ôsmych minút na balík. Prvá polovica kopca síce bola ťažká, no i tak bol náskok dostatočný a mohli sa sústrediť jeden na druhého. Remco Evenepoel bol dnes naspäť vo svojej forme z minulých dvoch týždňov a potvrdzoval, že včerajšok bol iba mysterióznym jednodňovým výpadkom. Belgičan si veril na šprint a neohrozene ťahal Francúza za sebou v háku počas celého finálového výstupu.
Majster Belgicka ani nemusel útočiť, Bardeta urval tempom z háku štyri kilometre pred cieľom a išiel si pre parádne víťazstvo, ktoré je najlepšou odpoveďou na včerajšok. Záverečné kilometre boli už spanilou jazdou za etapou a bodkovaným dresom. Remco Evenepoel vyhral štrnástu etapu Vuelty o viac ako minútu pred Bardetom a za páskou sa rozplakal.
Tretí prišiel mladík Lennert Van Eetvelt, štvrtý Jonathan Castroviejo a piaty Michael Storer. Za nimi prišiel do cieľa jediný útočník zo skupiny favoritov na cieľovom kopci v podobe Davida De La Cruza, ktorého nasledovala kompaktná skupina favoritov. Nevideli sme tam žiadne rozdiely a všetko v GC teda zostáva po starom.
Vedie Sepp Kuss pred kolegami z Jumba Primožom Rogličom a Jonasom Vingegaardom. Okrem Steffa Crasa (Total) nemal problémy nikto z ľudí okolo Top 10. V zelenom ostáva Kaden Groves, v bielom Ayuso. Držiteľa ale mení bodkovaný dres, ktorý si dnes obliekol hrdina dňa Remco Evenepoel, potom ako vyzbieral možné maximum dnešných bodov.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz)
"Včera sa mi veľmi zle spalo, celú noc som mal negatívne myšlienky. Dnes som ale vstal čerstvý a povedal si, že idem vyťažiť z tejto Vuelty čo sa len dá. Doobeda som si naštudoval etapu a presne som vedel, aké to dnes na stúpaniach bude. Cítil som sa dobre od úvodu, skvele mi pomohol aj Mattia. Zariskoval som dlhým útokom, ale Bardet bol super parťák. Dohodli sme sa že budem ťahať na kopcoch a on mi pomôže na rovinách. Je skvelé opäť vyhrať. Myslím, že to bola fajn odpoveď na včerajšok."
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 04:13:38
2. BARDET Romain DSM - firmenich 01:12
3. VAN EETVELT Lennert Lotto Dstny 06:33
4. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 06:35
5. STORER Michael Groupama-FDJ 07:24
6. DE LA CRUZ David Astana Qazaqstan 08:21
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 08:22
8. KUSS Sepp Jumbo-Visma 08:22
9. POELS Wout Bahrain Victorious 08:22
10. AYUSO Juan UAE Team Emirates 08:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 51:04:54
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:37
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:44
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:37
5. MAS Enric Movistar Team 03:06
6. SOLER Marc UAE Team Emirates 03:10
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 04:12
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 05:02
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 05:30
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 08:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 208
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 116
3. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 98
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 63
2. STORER Michael Groupama-FDJ 39
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 51:07:31
2. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 02:53
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 06:02
Prémie na trase etapy:
hc 20 modre 91 km - Col Hourcére: dĺžka 11,1 km; sklon 8,8 % (15-10-6-4-2-1)
1 20 bonus tdf 20 47,2 km - Puerto de Larrau: dĺžka 14,9 km; sklon 8 % (10-6-4-2-1) + bonusové sekundy 6-4-2
3 20 33,1 km - Puerto de Laza: dĺžka 3,4 km; sklon 6,3 % (3-2-1)
sprint-20 26 km - Uztárroz (20-17-15-13-10)
1 20 Cieľ - Puerto de Belagua: dĺžka 9,5 km; sklon 6,3 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Puerto de Belagua (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop