Posledný horský deň Vuelty: Jumbo odpovedalo na kritiku a podporilo Kussa, Evenepoel zničil súperov v úniku

14.9.2023, 10:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Posledný horský deň Vuelty: Jumbo odpovedalo na kritiku a podporilo Kussa, Evenepoel zničil súperov v úniku
Víťaz etapy (Luis Angel Gomez/Sprint Cycling Agency)

18. 14.9. rovinata etapa ciel rovina Pola Allande > La Cruz Linares 179 km Evenepoel
profil etapy, 4620 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Posledná horská etapa Vuelty ponúkala ešte jednu skutočnú možnosť zmeniť celkové poradie v boji o GC skrz vrchárske schopnosti. V červenom drese sa nachádzal Sepp Kuss, na ktorého sa včera výrazne dotiahli kolegovia z Jumba Jonas Vingegaard a Primož Roglič, za čo si vyslúžili za uplynulých 24 hodín na sociálnych sieťach obrovskú vlnu nenávisti.
Dán sa nachádzal iba osem sekúnd za Američanom a každý vedel, že keby dnes chce, môže zacementovať svoje prvé víťazstvo na Vuelte. Pre jeho popularitu a oddanosť Kussa voči nemu v budúcnosti by to však mohlo mať fatálne následky, preto sa dnes celý svet s napätím pozeral na to, ako sa dvojnásobný víťaz Tour de France zachová a či chladnokrvne ukradne svojmu oddanému pomocníkovi najcennejší kariérny triumf. Pred etapou sa údajne nechal počuť, že dnes bude pracovať pre kolegu.
Čo sa týka zvyšku sveta, pre momentálne štvrtého Juana Ayusa (UAE) bol dnešok možno poslednou možnosťou dostať sa na pódium, na ktoré však po výbuchu na Angliru strácal už priepastné tri minúty. Enric Mas (Movistar) zas dneska určite pomýšľal na to, že na cieľovom stúpaní Puerto de la Cruz de Linares (8,3 km; 8,6 %) využije svoju lepšiu výbušnosť a vydobyje si naspäť Top 5 od Mikela Landu (Bahrain Victorious).
Etapa bola však výrazne dlhšia ako v posledných dňoch a neočakávalo sa, že by Jumbo chcelo dneska kontrolovať takmer 180 kilometrov pre ďalší triumf a navyše ďalšia bitka o bonifikačné sekundy by znamenala ďalší súboj ich lídrov a ďalšiu kontroverziu. Únik mal teda dneska viacmenej voľnú cestu za víťazstvom, čo bol signál pre včerajšieho hrdinu Remca Evenepoela (Soudal) útočiť hneď od štartu.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Belgičan nesklamal a krátko po štarte skutočne vytvoril vedúcu 14-člennú skupinu, ktorá sa rýchlo vzdialila od balíku, vďaka čomu sa až nečakane rýchlo vyriešila bitka o brejk. Okrem neho boli vpredu aj Egan Bernal (Ineos), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Julien Bernard (Lidl), Lorenzo Germani a Lewis Askey (2x Groupama-FDJ), Nico Denz (Bora), Jarred Drizners a Andreas Kron (2x Lotto), Andrea Piccolo (EF), Imanol Erviti (Movistar), Max Poole (Dsm), Hugo Hofstetter (Arkéa) a Paul Ourselin (Total).
Jumbo túto partiu veľmi rýchlo pustilo až na desať minút a bolo jasné, že si to dnes rozdajú o etapový vavrín. Remco Evenepoel mal tak dnes veľkú šancu získať svoje tretie etapové víťazstvo na pretekoch. Zároveň si postupnými triumfami na Alto de Las Estacas (5,1 km; 7,9 %), Puerto de San Lorenzo (9,9 km; 8,1 %) a Alto de Tenebredo (3,4 km; 9,5 %) istil svoj bodkovaný dres. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na sklonoch posledného menovaného kopca to Belgičan vpredu pretriedil a krok s ním udržali iba Bernal, Caruso, Kron, Poole, Ourselin, Bernard a Piccolo. Balík v tomto bode strácal stále cez desať minút. Vedúca osmička mala pred sebou už iba dvojitý prejazd cez prudký kopec Puerto de la Cruz de Linares (8,3 km; 8,6 %).
Hneď na začiatku prvého výjazdu odvážne rozprúdil akciu vpredu Kron, no vzápätí reagoval Remco a na to našli odpoveď iba Caruso a Poole. Aj tí dvaja však čoskoro odpadli zo zadného kolesa bodkovaného muža a minuloročný majster sveta si išiel pre tretí etapový triumf na tejto Vuelte. Ziskom desiatich bodov na vrchole zároveň matematicky spečatil svoj triumf v horskej súťaži.
Tempa v balíku sa tridsať kilometrov pred páskou chopil Bahrain Victorious. Mikel Landa zrejme chcel skúsiť preskočiť v GC aj Ayusa. Evenepoel medzitým jazdil takmer dvanásť minút pred pelotónom, zvládol mimoriadne technický zjazd a vyhral aj šprintérsku prémiu. Pod cieľový kopec prišiel s pohodlným náskokom 1:30 na Maxa Poola.
V zjazde sa nestalo nič podstatné ani v skupine favoritov, no na rovine pod kopcom Bora skúsila dostať do výhody Aleksandra Vlasova. Rus začal stúpať s menším náskokom, no čo nevidieť ho vrátil naspäť v závere Vuelty fantastický Wout Poels. Holanďan rozbil skupinu, odpáral aj Almeidu (UAE) a pripravil útok Landovi. Na ten však odpovedali všetci pretekári z aktuálnej Top 6. Následne padol na čelo Vingegaard a pravidelným tempom viedol Seppa Kussa za premiérovým triumfom na Grand Tour.
Remco Evenepoel zavŕšil svoju spanilú jazdu za treťou etapou a vrchárskym dresom víťazným gestom pri prejazde páskou na Puerto de la Cruz de Linares. Druhý prišiel do cieľa Caruso, tretí Kron, štvrtý Poole a piaty Ourselin. V skupine favoritov sa nič nestalo, Sepp Kuss udržal červený dres a v závere mu Vingegaard ešte nechal pár sekúnd k dobru.
Ayuso s Masom na Landovu snahu odpovedali útokom tesne pred cieľom a Baska dokonca o pár sekúnd utrhli, ale pozície sa nemenili. Aj zvyšok najlepšej desiatky si svoje miesta uhájil. V zelenom drese zostáva Kaden Groves (Alpecin), hoci Evenepoel sa dnes dostal Austrálčanovi nepríjemne na dostrel. Belgičan dnes matematicky vyhral horskú súťaž a Ayuso si potvrdil držanie bieleho dresu. V tímovom poradí dominuje s polhodinovým náskokom Jumbo.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz)
"Išiel som z diaľky lebo som cítil, že som najlepší vpredu a veril som si. Napokon to bola skvelá Vuelta, hoci teda celkové poradie nevyšlo. Vyhral som ale tri krásne etapy a mám aj horský dres, takže to je skvelý pocit a myslím, že stále potvrdzujem moje postupné napredovanie.​​"
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Seppa Kussa (červený dres)
"Chcem veľmi poďakovať tímu. Celý deň pre mňa pracoval a na poslednom kopci mi išiel Jonas skvelé tempo. Musím ale povedať, že som sa trochu bál keď padol na čelo, on ide totižto rýchlo aj keď ide pomaly (smiech). Samozrejme, mali sme dnes konzervatívnu stratégiu a držali sme sa jej. V sobotu nás ale ešte čaká zaujímavá etapa, takže sústredíme sa až do konca."
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 04:47:37
2. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 04:44
3. KRON Andreas Lotto Dstny 05:10
4. POOLE Max DSM - firmenich 05:12
5. OURSELIN Paul TotalEnergies 05:17
6. BERNARD Julien Lidl-Trek 06:11
7. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 07:01
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 09:29
9. MAS Enric Movistar Team 09:29
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 09:29
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 65:31:27
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:17
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:08
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 04:00
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 04:19
6. MAS Enric Movistar Team 04:30
7. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 07:37
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 08:35
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 10:20
10. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 12:20
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 228
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 192
3. KRON Andreas Lotto Dstny 139
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 129
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 51
3. STORER Michael Groupama-FDJ 39
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 65:35:27
2. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 03:37
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 06:20
Prémie na trase etapy:
2 20 130,1 km - Alto de Las Estacas: dĺžka 5,1 km; sklon 7,9 % (5-3-1)
1 20 90,3 km - Puerto de San Lorenzo: dĺžka 9,9 km; sklon 8,1 % (10-6-4-2-1)
3 20 57,7 km - Alto de Tenebredo: dĺžka 3,4 km; sklon 9,5 % (3-2-1)
1 20 bonus tdf 20 25 km - Puerto de la Cruz de Linares: dĺžka 8,3 km; sklon 8,6 % (10-6-4-2-1) + bonusové sekundy 6-4-2
sprint-20 16,3 km - Proaza (20-17-15-13-10) 
1 20 Cieľ - Puerto de la Cruz de Linares: dĺžka 8,3 km; sklon 8,6 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Puerto de la Cruz de Linares (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop