Fantastické finále Vuelty: Groves zvíťazil v šprinte, no predchádzal tomu únik s Gannom a Evenepoelom

17.9.2023, 18:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Fantastické finále Vuelty: Groves zvíťazil v šprinte, no predchádzal tomu únik s Gannom a Evenepoelom
Traja králi (© Unipublic / Sprint Cycling Agency)

21. 17.9. rovinata etapa ciel rovina Hipódromo Zarzuela > Madrid 102 km Groves
profil etapy, 850 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Finálovú bodku za 78. ročníkom Vuelty dala už tradičná rozlúčková etapa v Madride. Z pohľadu celkovej klasifikácie už nebola vôbec zaujímavá. Sepp Kuss musel prísť iba do cieľa, a potvrdiť tak svoje víťazstvo a zisk červeného dresu. Celkovo pre jeho tím Jumbo – Visma dopadli preteky najlepšie ako mohli, ich pretekári v celkovej klasifikácii obsadili prvé tri priečky. Ide o počin, ktorý sa i na jednodňových pretekoch vidí zriedka. Nie to ešte na trojtýždňových etapákoch. 

Posledná etapa mala byť už tradične záležitosťou šprintérov. Na tohtoročnej Vuelte neštartovali až také šprintérske esá ako na Giro d’Italia alebo Tour de France, no pár šprintérskych dojazdov sme sledovali a dominoval v nich Kaden Groves. Ešte nemal istý zisk dresu pre víťaza bodovacej súťaže, dnes ho mohol z neho vyzliecť Remco Evenepoel, no pravdepodobnosť že sa tak stane bola veľmi malá. Groves bol najväčším favoritom na víťazstvo v Madride. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Posledná etapa odštartovala slávnostným štartom o 17.15 hod., ostrý štart etapy mal byť o päť minút neskôr, no Primož Roglič z Jumbo – Visma a Filippo Ganna z Ineosu Grenadiers mali pri presune na miesto ostrého štartu technické problémy. Nestihli sa tak vrátiť do pelotónu včas a rozhodca ostrý štart odložil. Nakoniec ostrý štart prebehol štyri minúty pred pol šiestou, no úvodné kilometre nepriniesli žiaden vzruch na ceste. Oslavovalo sa. 
Poslednú etapu v bodkovanom drese absolvoval Remco Evenepoel zo Soudal – Quick-Step, ktorý po nešťastnej 13. etape končiacej na Tourmalete prišiel o šancu na zisk dobrého umiestnenia v celkovej klasifikácii. Evenepoel na tohtoročnej Vuelte vyhral tri etapy a trikrát bol druhý. Celé tri týždne vysokú úroveň v horách ukazoval Juan Ayuso. Medzi mladými pretekármi mu nikto nedokázal konkurovať. Lepší ako on bolo len trio z Jumbo - Visma. Biely dres je zárukou, že o ňom ešte budeme veľa počuť. 
Pelotón už vstúpil do Madridu a čas osláv sa definitívne skončil. Celok Jumbo - Visma sa poskladal do čela a išiel aké-také tempo. Nebolo drastické, viacerí cyklisti si počas neho ešte vymieňali dojmy a zážitky zo 78. ročníka Vuelty, niektorým pretekárom sa príhody ich súperov zdali smiešne a usmievali sa. Nikto však už nedržal v ruke pohárik so šampanským, čo bolo znamenie, že veľké finále sa blíži. Do konca Vuelty bolo treba prejsť ešte 70 kilometrov. 
Na méte 46 kilometrov pred koncom etapy a celého ročníka sa nachádzala posledná rýchlostná prémia. Desať kilometrov pred ňou už pelotón doslova letel. No bol to len tréning pred finále. Potom Jumbo – Visma tempo upokojilo a akoby ponúklo pozíciu v čele balíku pre iné celky. Taktika im vyšla. Vystriedal ich Soudal - Quick-Step, Alpecin-Deceuninck a DSM. Všetky tri celky vyslali do čela balíka zatiaľ jedného pretekára, aby kontrolovali tempo. 
Pred prémiou sa slova ujali kolegovia Kadena Grovesa, okupovali prvé priečky v balíku a rozbehli šprint svojmu lídrovi do hromadných dojazdov. Ten nakoniec šprintovať nemusel, lebo jediný, kto sa udržal za vláčikom Alpecinu-Deceuninck bol Andreas Kron z tímu Lotto Dstny. Lenže ten sa iba previezol vo vláčiku, na prémii nešprintoval. Nemusel ani Groves a získal ďalších 20 bodov do bodovacej súťaže. 
Po prémii sa začalo útočiť. Hneď sa odlepilo trio, a to Lennard Kämna a Nico Denz z celku Bora - hansgrohe a Rui Costa z Intermarché - Circus – Wanty. Už po chvíľke im pelotón umožnil vzdialiť sa na 26 sekúnd. 38 kilometrov pred páskou zaútočil aj Remco Evenepoel z celku Soudal - Quick-Step, za ním vyrazil Kaden Groves z Alpecinu-Deceuninck. S nimi išiel aj Filippo Ganna z Ineosu Grenadiers. 
Situácia na ceste vyzerala nasledovne. V čele boli Kämna a Denz (2x Bora) a Costa (Intermarché). Za nimi bola päťčlenná skupina, v ktorej boli Evenepoel (Quick-Step), Groves (Alpecin), Ganna (Ineos) a ďalší jeho dvaja kolegovia. Za nimi išiel pelotón, ktorý museli ťahať pretekári UAE Team Emirates. Balík na méte 35 kilometrov pred cieľom strácal na čelo 20 sekúnd. Druhá skupina bola presne v strede. 
Ganna (Ineos) išiel v skupine prenasledovateľov také tempo, že vyselektoval z nej oboch tímových kolegov. Spolu s Evenepoelom (Quick-Step) spojili svoju skupinu s čelom. Vpredu tak bolo šesť cyklistov, pričom do cieľa zostávalo prejsť posledných 31 kilometrov. Šprintérske tímy hlásili poplach, pretože v úplnom čele boli dvaja najlepší časovkári súčasnosti a k dobru už mali 16 sekúnd. Skupina vpredu spolupracovala, čo situáciu tímom v pelotóne sťažovala. 
Situácia v pelotóne bola zlá a pretekári v jeho čele sa dokonca začali hádať. Soler (UAE) vyčítal súperom, že neťahajú príliš rýchlo. Respektíve kritizoval pretekárov Ineosu, ktorí sa úmyselne pchali do čela a snažili sa narušovať prácu šprintérskych tímov. Náskok úniku sa preto blížil k pol minúte, čo pri menách ako Evenepoel (Quick-Step) a Ganna (Ineos) už bolo veľmi veľa. V úniku pritom panovala doslova idylka. Všetci makali, nikto sa neflákal. 
Dainese (DSM) bol tak zúfalý, že začal ťahať pelotón. Šprintér svojho tímu. Ostatné tímy akoby rezignovali. Neskôr sa do čela hlavnej skupiny dostalo duo z celku Caja Rural - Seguros RGA, cerili zuby, išli čo im nohy dovolili, lenže bez úspechu. Vystriedal ich EF Education-EasyPost. Dobrou správou pre pelotón bol fakt, že 20 kilometrov pred páskou začal protestovať Denz (Bora) v úniku a odmietal striedať. Už nemal z kade brať a začal v skupine doslova visieť za oči. 
Ganna (Ineos) išiel poriadnu hranu a poslednú etapu si doslova vychutnával. Keď prišiel moment na jeho striedanie v čele skupiny, tak sa nezaradil na posledné miesto, ale na druhé. On aj Evenepoel (Quick-Step) však vedeli, že v skupine je aj Groves (Alpecin), ktorého si na cieľovú rovinku nesmú priviesť. No na druhú stranu ešte nemohli taktizovať, pretože za nimi balík letel, a nebol príliš ďaleko. Každé narušenie tempa v skupine bolo cítiť. Hlavne, keď ťahal Denz (Bora). 
Únik vstúpil do posledného päťkilometrového kola o 15 sekúnd skôr ako pelotón. Remco Evenepoel ani Filippo Ganna v týchto chvíľach ešte netaktizovali, síce už neťahali také dlhé špice. No obaja sa zastavili v poslednom kilometri a čakali, čo vymyslí Kaden Groves. Hru nervov nakoniec neustál Evenepoel, ktorý začal šprintovať 500 metrov pred cieľom. Práve v tej chvíli pelotón dobehol únik. Groves sa vyviezol za Evenepoelom, 200 metrov pred cieľom sa cez neho dostal a zvíťazil. Ganna bol druhý. Tretí skončil Nico Denz.  
Tomu sa povie záver vo veľkom štýle. Kaden Groves potvrdil papierové predpoklady, no po takomto priebehu to určite nikto nečakal. Veľké ďakujem musel povedať Remcovi Evenepoelovi. Bol to on, za koho sa zavesil pri odchode z pelotónu 38 kilometrov pred koncom, a bol to on, kto mu nakoniec rozbehol záverečný šprint. Kebyže Evenepoel vo finále nespanikári, možno by do bitky o etapu zasiahli šprintéri v pelotóne a porazili ho. Groves tak končí Vueltu ako líder bodovacej súťaže a domov si odnáša štyri etapové vavríny. 
Remco Evenepoel aj dnes ukázal, že je proste nezmar. Skúsil to, vedel, že je to jeho jediná šanca ako dnes vyhrať. A nebol od toho ďaleko. Lenže v závere trochu spanikáril, no možno si povedal, že buď všetko alebo nič, a nemal nič. Skončil v etape ôsmy, no bez jeho pričinenia by etapa taká zaujímavá vôbec nebola a vo finále by možno aj Kaden Groves prehral. Veľkým prekvapením koncovky bol aj Nico Denz. Ten už posledných desať kilometrov len visel za oči v úniku, no v šprinte si dokázal uloviť tretie miesto. 
Z pohľadu celkovej klasifikácie už posledná etapa nič nezmenila. Sepp Kuss prišiel do cieľa v pelotóne a vyhral svoju prvú Grand Tour v kariére. 
vyjadrenie ikonky ciernaKaden Groves (víťaz)
"Chceli sme vyhrať etapu, zaistiť si zelené tričko, ale vyhrať po úniku, to som nečakal. Remco bol hrozbou v boji o zelený dres, podozrieval som ho, že niečo bude chcieť skúsiť. Preto som si na neho dával pozor a zrazu sme boli v úniku. Bol to zaujímavý dojazd, v úplnom finále som nechcel priviesť súperov do šprintu, predbehli by ma. Pozerali sme sa na seba, prišiel pelotón, tak sme začali šprintovať. To, že išiel Remco ako prvý, bola pre mňa veľká výhoda."
vyjadrenie ikonky ciernaSepp Kuss (celkový víťaz)
"Dneska som si to pretrpel, som rád, že je koniec. Vedel som, kto útočí. Keď som ich videl v čele, naozaj som trpel. Bolo to horšie ako Angliru. Som rád, že to mám za sebou. Nie som iný človek. Som to stále ja. Celkoví víťazstvo na Vuelte mi zmení život, to určite, ale budem na túto skúsenosť spomínať s radosťou. Stále tento úspech vo mne dozrieva a asi chvíľu bude trvať, kým pochopím, čo sa mi podarilo."
Výsledky etapy
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 02:24:13
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:00
3. DENZ Nico BORA-hansgrohe 00:00
4. PAGE Hugo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
5. GARCÍA Iván Movistar Team 00:00
6. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:00
7. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00
8. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:00
9. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00
10. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 76:48:21
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:17
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:08
4. AYUSO Juan UAE Team Emirates 03:18
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 03:37
6. MAS Enric Movistar Team 04:14
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 07:53
8. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 08:00
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 10:08
10. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 11:38
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 315
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 236
3. KRON Andreas Lotto Dstny 167
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 133
5. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 123
6. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 119
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 135
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 51
3. STORER Michael Groupama-FDJ 39
4. BARDET Romain DSM - firmenich 35
5. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 33
6. KUSS Sepp Jumbo-Visma 33
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 76:51:39
2. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 04:42
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 06:50
4. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 08:20
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 13:26
6. RUBIO Einer Movistar Team 31:31
Prémie na trase etapy:
sprint-20 bonus tdf 20 46,4 km - Madrid (20-17-15-13-10) + bonusové sekundy 6-4-2
ciel Cieľ - Madrid (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
Náš eshop