John Degenkolb bol najrýchlejší v tretej etape Paríž - Nice

8.3.2014, 14:40 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Tretí deň mal ešte rovinatý charakter, takže mohla to byť pokojná etapa, aj keď na pretekoch World Tour akými sú aj Paríž - Nice nikdy neviete. Nervozita dokáže divy.
 
3. etapa PARÍŽ - NICE 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
11.3. utorok rovinatá ciel rovina Toucy > Magny-Cours 180 km v: Degenkolb
HISTÓRIA - ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8
 
Najväčším smoliarom pretekov je Gianni Meersman (OPQS), ktorý sa zo všetkých síl snažil vyhrať prvé dve etapy a tiež bodovať na všetkých prémiách, aby sa posúval vyššie v celkovom poradí aj bodovacej súťaži. Včera to mal dobre rozbehnuté, ale zaplietol sa do pádu a prvú časť pelotónu veľmi tesne nedokázal dostihnúť späť. Enormná snaha vyšla nazmar a čo zbieral jeden a pol etapy stratilo význam. Navyše, pri páde sa kvalitne odrel a lekári mu dnes neodporúčili štartovať. Doplnil tak Larsa Booma (Belkin) a Krisa Boeckmansa (Lotto), ktorí tiež dnes nenastúpili kvôli všetajším pádom.
 
Po včerajšej dvestokilometrovej zaberačke organizátori skrátili etapu o pol hodinu na príjemnejších 180 kilometrov. Dojazd bol veľmi zaujímavý, keďže sa odohrával na motoristickom okruhu Magny-Cours.
 
ÚNIK DŇA
.euc14. P. Quemeneur
(Europcar)
.cof14. Julien Fouchard
(Cofidis)
.bse14. Romain Feillu
(Bretagne-Séche)
Únik opäť patril až na Europcar prokontinentálnym tímom. Perrick Quemeneur (Europcar), Julien Fouchard (Cofidis) a Romain Feillu (Bretagne-Séche). Posledný menovaný tím mal aj po tretí raz vpredu svojho človeka a neposielal tam zďaleka to najhoršie. Romain Feillu je najzvučnejšie meno celku jazdiaceho v bielych farbách. Feillu bol aj relatívne vysoko v celkovom poradí, keďže strácal iba 32 sekúnd.
 
Od úvodu velili tempu balíka jazdci FDJ a dlhšie to medzi únikom a hlavnou skupinou bolo na troch minútach. Okolo tejto hranice sa to pohybovalo celý deň. Francúzska trojica na čele sa nie a nie nadýchnuť.
 
Jedinú vrchárku prémiu vyhral Feillu, čím pomohol uchovať kolegovi Laboriemu vedenie v bodkovanom. Quemeneur bral šprint. Fouchard ten druhý. V polovici etapy sa náskok úniku dostal pod 90 sekúnd, čo bolo veľmi neobvyklé. Potom sa to opäť dostalo cez dve minúty.
 
Dvadsať kilometrov pred páskou pelotón zvýšil rýchlosť a vedúca trojica mlela z posledného. Keďže ešte mali asi kilometrový náskok, bolo jasné, že sa žiadny ďalší atak nepodarí a bude sa špurtovať. Samozrejme, dnes sa očakával odlišný špurt, pretože automobilový okruh s množstvom zákrut je niečo iné ako klasický dojazd.
 
Quemeneur z Europcaru v závere začal poriadne udivovať. Zatiaľ čo Feillu a Fouchard podľahli pelotónu, zeleno-čierny muž ostal vpredu a zvýšil náskok! Ešte sedem kilometrov pred cieľom mal 45-sekundový náskok, čo ešte maličké šance na víťazstvo dávalo.
 
degenkolb-nice-2014Dvetisíc metrov pred páskou bolo po nádejách Europcaru a pelotón na Magny-Cours sa pripravoval na špurt. Jasne najlepšie pripravil dojazd tím Giant-Shimano pre Johna Degenkolba. Nemec nedal nikomu šancu. Matthew Goss (Orica) sa za neho zavesil a ani nevykukol z háku. Radšej ostal za ním a volil isté druhé miesto. Veľmi pekná tretia pozícia sa ušla Joaquinovi Rojasovi (Movistar). Bouhanni sa do Top 3 nedostal, bol až siedmy, a musel prenechať žltú Degenkolbovi kvôli bonifikáciám. Peter Velits finišoval bez straty.
 
Bouhanniho etapák sa razom zmenil na etapák Degenkolbov. Nemec ovládol žltý, zelený aj biely dres. To však nič neznamená pred zajtrajškom, pretože prídu prvé kopce. Ukázať by sa mohol aj únik. Pravdepodobne to však v Belleville vyvrcholí prvým zriedeným šprintom. Štrnásť kilometrov pred cieľom je zaujímavý trojkilometrový kopec Cote du Mont Brouilly s priemerom 8,4 % ale s viacerými veľmi strmými úsekmi.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 4h 27' 26''
2. albansko GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM + 00' 00''
4. vlajka BOŽIČ Borut ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
5. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
6. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
88. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
pelotón + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 13h 14' 01''
2. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ + 00' 08''
3. vlajka HOFLAND Moreno BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 12''
4. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM + 00' 18''
5. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 21''
6. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR + 00' 22''
7. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 22''
8. vlajka TRUSOV Nikolaj TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 22''
9. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE + 00' 22''
10. vlajka MARCATO Marco CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 22''
38. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 29''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 3. ETAPE:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 39 bodov
2. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 28 bodov
3. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM 17 bodov
 
 
 
)
 
 
3-etapa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop