Reakcie po OH: Carapaz prežíva najlepší moment života, Slovinci splnili cieľ, Sagana teší nová skúsenosť

24.7.2021, 16:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Reakcie po OH: Carapaz prežíva najlepší moment života, Slovinci splnili cieľ, Sagana teší nová skúsenosť
(© LaPresse/Marco Alpozzi)

Novým olympijským víťazom sa stal Richard Carapaz, ktorý v cieli neskrýval nadšenie a poďakoval ekvádorským fanúšikom za podporu. Van Aert po urputnom boji síce nezvíťazil, no toto striebro ho potešilo viac ako to z vlaňajších majstrovstiev sveta. Slovinci prišli do Tokia iba s jedným cieľom a ten sa im podaril splniť. Naopak, Geraint Thomas krútil hlavou nad veľkou smolou, ktorá ho v posledných týždňoch postretla.
Po 25 kilometrov dlhom útoku sa zo životného triumfu radoval Richard Carapaz: "Je to neuveriteľný okamih. Najlepší moment môjho života," komentoval svoj veľký triumf čerstvý olympijský víťaz. V cieli neskrýval obrovskú radosť. Poďakoval všetkým členom realizačného tímu, kolegovi Narvaézovi a škeril sa do kamery, "vždy musíte snívať a veriť si. Pracoval som veľmi tvrdo, aby som tu mohol byť v takejto forme. Je to skvelé. Musím sa poďakovať predovšetkým ekvádorským fanúšikom za obrovskú podporu, ktorá nás nakopla k takýmto výkonom," vyjadril sa pretekár Ineosu a tretí muž tohtoročnej Tour de France.
Wout van Aert opäť dokázal, akým jedinečným a všestranným cyklistom je. Belgický tím dnes vsadil všetko na neho, a to sa aj napriek veľkej náročnosti trate ukázalo ako dobré rozhodnutie. "Toto druhé miesto ma samozrejme teší oveľa viac ako vlani v Imole. Vždy keď pretekám sa snažím vyhrať, no dnes bol odo mňa jeden chlapík silnejší. Nebolo jednoduché prísť do cieľa v tej skupine a zabojovať o medailu v šprinte, ale podarilo sa mi to udržať pokope a som naozaj šťastný zo striebornej medaily," vravel v cieli van Aert, "sám som sa snažil jazdiť aktívne. No mňa a Tadeja Pogačara si všetci súperi dobre strážili a nedovolili nám niečo vymyslieť. Bolo to komplikované, ale myslím si, že takýchto okolností som z toho vyťažil maximum," uviedol Belgičan.
"Na prudkom stúpaní Mikuni som sa rozhodol ísť vlastným tempom. Vedel som, že by som to nemal prepáliť, lebo do cieľa to ešte bolo ďaleko. Bol to risk, pretože hrozilo, že sa mi skupina vzdiali natoľko, že ju už nebudem schopný dobehnúť, no to sa našťastie nestalo. V našom malom belgickom tíme sme dnes išli presne podľa dopredu zvolenej stratégie a som veľmi rád, že sa všetkým kolegom môžem domeniť získanou medailou," uzavrel van Aert.
- reklama -
- reklama -
Tadej Pogačar sa stal prvým cyklistom v histórii, ktorý v jednom roku zvíťazil na Tour de France a zároveň získal medailu na olympijských hrách. "Dal som dnes do toho všetko a je z toho bronzová medaila. Nedokážem ani opísať, čo prežívam. Boli to úžasné preteky. Veľká vďaka celému nášmu tímu," vyjadril sa v krátkosti mladý Slovinec. Krátke vyjadrenie pre TV Slovenija poskytol Jan Tratnik, ktorý dnes dlho a neúnavne pracoval na čele balíka: "Prišli sme sem iba s jediným cieľom, a to vyhrať medailu. Našimi lídrami boli Primož a Tadej. Obaja sú skvelí vrchári a vedeli sme, že dokážu ukoristiť medailu. Veľmi som si preteky užil a som hrdý, že môžem byť súčasťou tohto úspechu."
 
Najsilnejším britským pretekárom sa napokon ukázal byť Adam Yates. V prudkom stúpaní síce ťahal za kratší koniec, no napokon sa spoločne s Maxom Schachmanom dokázal dostať naspäť dopredu. V záverečnom šprinte nemal proti výbušnejším súperom veľkú šancu a finišoval na deviatej priečke: "Bol to skutočne ťažký deň. Myslím, že sme pre úspech urobili maximum," povedal Yates pre BBC, "išiel som presne tak, ako som chcel. Nakoniec som však nemal potrebnú silu na to, aby som dokázal čeliť najlepším. Cítil som dlhšiu súťažnú pauzu," vyjadril sa Adam.
"Bol to ťažký deň. Geraint s Taom hneď v úvode spadli a to ich v podstate dostalo mimo hru. Nebolo to teda ideálne. Som si však istý, že sa o pár rokov vrátime späť a dosiahneme lepší výsledkom," povedal Yates. Geraint Thomas sa v krátkosti vyjadril k svojmu smolnému pádu: "Som v poriadku. Ďakujem za všetky pozitívne správy. Myslím si, že som v predchádzajúcom živote musel vykonať niečo zlé, keď ma takto vyhľadáva smola. Tao zavadil predným kolesom a spadol. Ja som bol hneď za ním a nemohol som v tej chvíli spraviť nič iné, len ho nasledovať k zemi," krútil hlavou Thomas.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
"Možno je len slepý. Neviem," zabával sa na Thomasov účet jeho niekdajší spolujazdec a súčasný expert Eurosportu Bradley Wiggins. "V pondelok som sa s ním rozprával na letisku. Je to veľká škoda a osobne ma to veľmi mrzí, pretože mu prajem, aby sa mu darilo. Tento rok bol vo veľmi dobrej forme. Žiaril v Romandii aj na Dauphiné, no odvtedy sa mu vyhýba šťastie."
Slovenské farby boli vidieť aj pri neúčasti našej najväčšej hviezdy Petra Sagana. V úniku sa štyri hodiny veľmi dobre prezentoval Juraj Sagan. "Som rád, že sa mi podarilo dostať do úniku. Len škoda, že sme neboli početnejšia skupina, alebo trochu silnejšia. Stálo ma to však dosť síl a tie mi už potom došli. Príprava nebola najideálnejšia. Isteže zlomenina ubrala z jej kvality. Nešiel som si to tu užiť, ale určite zažiť aj takúto skúsenosť a som rád, že sa aspoň ten únik podaril," vyjadril sa starší z bratov Saganovcov pre RTVS.
Výsledky
1. CARAPAZ Richard Ekvádor 6:05:26 600
2. VAN AERT Wout Belgicko 01:07 475
3. POGAČAR Tadej Slovinsko 01:07 400
4. MOLLEMA Bauke Holandsko 01:07 325
5. WOODS Michael Kanada 01:07 275
6. MCNULTY Brandon USA 01:07 225
7. GAUDU David Francúzsko 01:07 175
8. URAN Rigoberto Kolumbia 01:07 150
9. YATES Adam Veľká Británia 01:07 125
10. SCHACHMANN Maximilian Nemecko 01:21 100
DNF KUBIŠ Lukáš Slovensko odstúpil
DNF SAGAN Juraj Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop