Critérium du Dauphiné: Úvodnú etapu vyhral van Aert po šprinte, Groenewegen stratil kontakt v poslednom stúpaní

5.6.2022, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Critérium du Dauphiné: Úvodnú etapu vyhral van Aert po šprinte, Groenewegen stratil kontakt v poslednom stúpaní
Záverečný špurt (© A.S.O./Aurelien Vialatte)

1. 5.6. rovinata etapa ciel rovina Voulte-Rhône > Beauchastel 192 km van Aert
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2560 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
V nedeľu začal v poradí už 74. ročník podujatia Critérium du Dauphiné. Tradičná generálka pred Tour de France začala dlhšou previerkou, ktorú organizátori označili ako kopcovitú. Účastníci pretekov v úvodný deň museli prejsť 192 kilometrov a zdolať museli štyri hodnotené kopce. Najnáročnejší z nich bol Col de Leyrisse (9,9 km - 4,2 %), no nachádzal sa hneď na začiatku etapy. Oveľa väčšiu stopu v príbehu malo zanechať stúpanie Côte du Chambon de Bavas (4,7 km - 5,2 %), ktoré cyklisti absolvovali dvakrát. Poslednýkrát ho pretekári zdolali 36 kilometrov pred koncom.

Podujatie každoročne priláka na štart niektoré cyklistické hviezdy, ktoré si chcú otestovať formu pred Tour de France. Tento rok sem prišli Wilco Kelderman alebo Primož Roglič. Favoritom na zisk etapového vavrínu v úvodnom dni však bol jeho tímový kolega Wout van Aert. Podľa predpokladov totiž etapa mala skončiť v hromadnom dojazde, no stúpanie pomerne blízko pred cieľom malo z pelotónu vyselektovať šprintérov. Ďalšími favoritmi na etapové prvenstvo boli Ethan Hayter a Jasper Stuyven. V prípade, že by šprintéri zostali v skupine, tak sa menoslov kandidátov rozšíril o Sebastiana Molana, Phila Bauhausa a Dylana Groenewegena.

Etapa odštartovala o pol jedenástej miestneho času a jej úvod bol hektický. Viacero pretekárov malo ambíciu dostať sa do celodenného úniku, no dlhšiu dobu sa pred balíkom neudržala žiadna skupina. Už na méte 181 kilometrov od cieľa z podujatia odstúpil Niklas Märkl z Team DSM. Krátko na to sa vpredu ocitol Pierre Rolland z B&B Hotels – KTM a jeho už hlavné pole nechalo odísť. Pretekári práve stúpali na prvý hodnotený kopec. Ešte pred jeho vrcholom sa ku Francúzovi dotiahli krajan Maxime Bouet z Arkéa - Samsic a Laurens Huys z Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux.

Úvodný vrchársku prémiu vyhral Rolland (B&B). Ten istý jazdec ukázal svoje lezecké kvality aj na ďalších dvoch prémiách, a už v tom okamihu bolo jasné, že zajtra bude mať na sebe dres pre najlepšieho jazdca v horách. Pokým Rolland a ďalší dvaja účastníci celodenného úniku bojovali o body do horskej súťaže, Erviti (Movistar) nasadol do tímového auta, a z pretekov odstúpil. V pelotóne sa zatiaľ o tempo starali jazdci tímu BikeExchange – Jayco, čo bolo znamenie, že Groenewegen má dnes dobré nohy a je rozhodnutý pobiť sa o etapu. 
Pelotón mal situáciu pod kontrolou. Celý deň držal Rollanda (B&B), Huysa (Wanty - Gobert) a Boueta (Arkéa) na dostrel a trio utečencov nezískalo k dobru viac ako dve a pol minúty. Tesne pred rýchlostnou prémiou, ktorú organizátori umiestnili do obce Beauchastel, sa rýchlosť balíka natoľko zvýšila, že medzera medzi únikom a hlavným poľom sa stenčila na minútu a pol. Bolo to preto, že v pelotóne už začali pracovať aj pretekári tímu Jumbo - Visma. Po chvíľke sa však situácia v balíku upokojila.  
Rýchlostná prémia sa nachádzala na méte 62 kilometrov pred cieľom a vyhral ju Bouet (Arkéa). Záujem o ňu mal aj Huys (Wanty - Gobert), Rolland (B&B) sa do bitky nezapojil. Na prémii sa nerozdávali iba body do bodovacej súťaže, ale aj prémiové sekundy. Pelotón, ktorý viedli Colleoni (BikeExchange) a Harper (Jumbo), na prémiu prišiel dve minúty po úniku, takže trio vpredu získalo na svoju stranu zopár sekúnd. Situácia na ceste bola naďalej pokojná. 
Vedúca skupina sa na malý okamih zmenšila, pretože Rolland (B&B) mal defekt a musel vymeniť koleso. Po pár minútach sa však bez väčších komplikácii navrátil do čela, kde stále figurovali Huys (Wanty - Gobert) a Bouet (Arkéa). V pelotóne panovala pokojná atmosféra, priam idylka. Van Avermaet (Ag2r) ešte v družnej debate komunikoval so súpermi. Zmena však nastala na nebi. Pretekárom začalo pršať, čo mohla byť komplikácia v prípade hromadného dojazdu, ku ktorému všetko smerovalo.
Rolland (B&B), Huys (Wanty - Gobert) a Bouet (Arkéa) si priviezli pod kopec Côte du Chambon de Bavas (4,7 km - 5,2 %) celé dve minúty. No ich náskok rýchlo klesal, pretože Jumbo - Visma a Trek - Segaredo vedeli, že musia ísť v kopci poriadnu hranu, aby kontakt s balíkom stratil Groenewegen (BikeExchange). Obom celkom sa aktivita vyplatila. Holandský šprintér vypadol z pelotónu dva kilometre pred vrcholom, pár metrov na to z pelotónu zmizol aj Bauhaus (Bahrajn), neskôr aj Molano (UAE).
Poslednú prémiu dňa a štvrtú vrchársku vyhral Rolland (B&B), po prémii zostal s ním už iba Huys (Wanty - Gobert). Bouet (Arkéa) stratil kontakt a počkal si na balík. Ten strácal už necelú pol minútu na únik, pričom do cieľa bolo treba prejsť ešte viac ako 30 kilometrov. Pelotón však nespomaľoval, pretože hlavne jazdci Treku - Segafredo nechceli, aby sa do hry o etapu vrátili šprintéri. Jumbo – Visma sa stiahlo, no ich želiezko v ohni, van Aert, bol súčasťou hlavného poľa. 
Celodenný únik sa skončil na méte 32 kilometrov pred cieľom. V tom čase sa v balíku začalo nastupovať, pretože zoskupenie Trek - Segafredo sa po vzore Jumbo - Visma stiahlo z čela. Situáciu sa snažilo využiť viacero pretekárov. Jedným z nich bol aj Honoré (Quick-Step), ktorý sa vpredu osamostatnil. No pelotónom bol za ním so stratou 12 sekúnd, keď sa v ňom slova ujali jazdci Ineos Grenadiers. Šprintéri okolo Groenewegena (BikeExchange) už strácala na hlavné pole minútu a pol. 
Honoré (Quick-Step) vydržal vpredu krátko, jeho púť sa skončila 22 kilometrov pred páskou. Na čele pelotónu stále pracoval Ineos Grenadiers, ktorý tak odvádzal výbornú prácu nielen pre Haytera, ale aj pre van Aerta (Jumbo). Desať kilometrov pred cieľom existovala šanca pre Groenewegena (BikeExchange) na návrat do hlavného poľa, na čo reagoval tím Trek - Segafredo a snažil sa udržať šprintérov za balíkom. Jumbo - Visma bolo vpredu, ale stále vyčkávalo.
Skupina so šprintérmi sa nakoniec do pelotónu nevrátila. Bola to dobrá správa pre Wouta van Aerta. Necelých dvetisíc metrov pred koncom zaútočil Rémi Cavagna, no Jumbo - Visma zareagovalo takmer okamžite. Do šprintu priviedol hlavné pole Ineos Grenadiers, ale Ethan Hayter vo finále nemal šancu. Skúsil to na dlhý šprint, no van Aert ho obehol a vyhral. Tretiu priečku obsadil Sean Quinn, Jasper Stuyven bol až šiesty. Dylan Groenewegen a ostatní šprintéri prišli do cieľa celé dve minúty po víťazovi.
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
Wout van Aert reštartoval sezónu bezchybne. Stále ešte úradujúci majster Belgicka naposledy súťažil v apríli na Liège-Bastogne-Liège, a na Critérium du Dauphiné začína pre neho druhá časť sezóny. Hneď na úvod sa mu podarilo predviesť jeho silné stránky, v stúpaní bol bezchybný a v šprinte dominantný. V úplnom finále ukázal, že na to aby vyhral nepotrebuje ani domestikov. Využil prácu súperovho tímu, zavesil sa za Ethana Haytera, nechal si ním rozbehnúť šprint a potom ho predbehol.  
Jazdec tímu Jumbo - Visma je zároveň aj novým lídrom pretekov. Vďaka etapovému víťazstvu získal desať bonifikačný sekúnd. Na druhom mieste v predbežnej klasifikácii pretekov so stratou štyroch sekúnd je Ethan Hayter, ktorý bol v cieli sklamaný. Jeho tím dnes neurobil žiadnu chybu, no on to v koncovke nezvládol najlepšie. Sean Quinn je tretí s mankom šiestich sekúnd. V najlepšej desiatke sú ešte Maxime Bouet, Laurens Huys, Pierre Rolland, Hugo Page, Edvald Boasson Hagen, Jasper Stuyven a Clément Venturini. Bouet, Huys a Rolland získali bonifikačné sekundy na rýchlostnej prémii.
Výsledky etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 04:37:31 60
2. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:00 25
3. QUINN Sean EF Education-EasyPost 00:00 10
4. PAGE Hugo Intermarché-Wanty-Gobert 00:00
5. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:00
6. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:00
7. VENTURINI Clément AG2R Citroën Team 00:00
8. VAN GILS Maxim Lotto Soudal 00:00
9. THOMAS Benjamin Cofidis 00:00
10. STEIMLE Jannik Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 172 km - Col de Leyrisse (9,9 km; 4,2 %)
3 20 150 km - Côte des Baraques (3,3 km; 6,6 %)
3 20 98 km - Côte du Chambon de Bavas (4,7 km; 5,2 %)
3 20 36 km - Côte du Chambon de Bavas (4,7 km; 5,2 %)
 
Náš eshop