V druhej etape na Dauphiné únik prekazil hromadný dojazd, tešil sa Vuillermoz a ide aj do žltého dresu

6.6.2022, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
V druhej etape na Dauphiné únik prekazil hromadný dojazd, tešil sa Vuillermoz a ide aj do žltého dresu
Alexis Vuillermoz (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

2. 6.6. rovinata etapa ciel rovina St-Péray > Brives-Charensac 170 km Vuillermoz
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2950 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
V pondelok bola vo Francúzsku na programe zvláštna etapa, s dlhými, no nenáročnými stúpaniami. Za polovicou trasy sme mali dlhočízne, takmer 20-kilometrové stúpanie, ktoré ale vôbec nebolo prudké a na jeho sklonoch mal pelotón zostať kompaktný. Spolu s piatou etapou bola dnes najväčšia pravdepodobnosť hromadného dojazdu. V takom prípade by bol jasným favoritom Dylan Groenewegen (BikeExchange), no boli sme zvadaví, či sa nejaký tím po vzore Treku zo včerajšej etapy nepokúsi predsalen využiť dlhé stúpanie na Le Gerbier de Jonc. V takom prípade mal holandský pretekár pred sebou ďalšiu ťažkú úlohu zostať v kontakte s balíkom. 
Otázkou ale bolo ktorý tím by sa na to podujal. Veľké šance by v prípade špurte okresaného balíka mali dvaja najlepší muži včerajšieho dojazdu, Wout Van Aert (Jumbo) a Ethan Hayter (Ineos). Bolo ale veľmi nepravdepodobné, že by ich tímy plytvali silami pri snahe odpárať šprintérov tak ďaleko pred cieľom. Trek sa včera zrejme poučil, že Stuyven sa v šprinte nemôže rovnať so spomenutou dvojicou, no a tak mal pre tím BikeExchange predstavovať najväčšiu výzvu únik dňa. 
Dopredu sa dnes dostala kvalitná šestica v zložení Alexis Vuillermoz (Total), Anthony Delaplace (Arkéa), Kevin Vermaerke (DSM), Oliver Le Gac (Groupama-FDJ), Anders Skaarseth (Uno-X) a Xanders Vervloesem (Lotto). Ich náskok sa počas etapy vyšplhal až takmer k piatim minútam, no ďalej ho tímy BikeExchange a Jumbo nepustili. Prvé dve horské prémie dňa si uchmatol Xanders Vervloesem, no mladý Belgičan aj ako prvý únik opustil, a to už v polovici etapy.
80 kilometrov pred cieľom sa začalo stúpať na kopec Col de Mézilhac (11,6 km; 4,1 %). Z pretekov odstúpil Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), asi druhý najrýchlejší šprintér v štartovej listine a potencionálny spojenec pre Dylana Groenewegena. Holanďan totižto na kopci opäť strácal kontakt, rovnako ako včera. Tempo predsalen vyostril Ineos, ktorý chcel Hayterovi ponúknuť možnosť odvety za včerajší dojazd a obetoval Laurensa De Plusa na ťahanie špice.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na vrchole kopca bral päť bodov do vrchárskej súťaže Vuillermoz a Groenewegen v tomto bode strácal na balík asi minútu. Horskou prémiou sa však stúpanie ešte nekončilo, ale cesta pokračovala smerom nahor až do šprintérskej prémie 45 kilometrov pred páskou. Tú ako prvý preťal Vermaerke. Groenewegenovi sa nedarilo limitovať straty a na najvyššom bode etapy sa jeho strata vyšplhala na dve minúty. Na dnes bol pravdepodobne z hry. Po včerajšom treťom mieste si veril Sean Quinn a tím EF tiež začal pracovať na čele balíka.
Netrvalo dlho a ruku k dielu priložil aj Trek. Skupina vpredu pekne spolupracovala, no ich náskok sa krátil. Na minúte a pol sa to však zastavilo a Ineos s EF akoby nevedeli už viac zrýchliť. Skupina vpredu mala 20 kilometrov pred cieľom 80 sekúnd k dobru, čo nebolo zlé. Na čele pelotónu sa striedali len Harper (Jumbo), Shaw (EF), Bernard (Trek) a Amador (Ineos), takže sily boli vyrovnané.
Na poslednej horskej prémii Côte de Rohac (1,2 km; 5,9 %) únik stratil veľkú časť svojho náskoku. V pelotóne to naplno rozbehol Trek, ktorý sa nasypal na čelo v početnom zložení. V zjazde do cieľového mestečka si však skupina vpredu udržiavala 30 sekúnd náskoku a tri kilometre pred páskou to pre nich vyzeralo veľmi nádejne. Únik to napokon dotiahol až na pásku a z víťazstva sa tešil Alexis Vuillermoz.
V závere začal únik taktizovať a zozadu sa veľmi rýchlo blížil pelotón, čo vyplašilo Olivera Le Gaca. Ten začal šprintovať už 400 metrov pred páskou a spravil to tak mohutne, že Vuillermoz bol schopný ho presypať až možno 20 metrov pred páskou. Druhý finišoval Skaarseth a až tretí Le Gac. Jazdec tímu Total sa zároveň vďaka bonusovým sekundám posúva do čela celkového poradia.
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
Nič na tom už nezmenil šprint Wouta Van Aerta, ktorý si prišiel pre šieste mieto v etape pár sekúnd za únikom. V závere sa Jumbo veľmi snažilo vrátiť únik späť, no spamätali sa neskoro a prišli o etapu i žltý dres. Van Aert si udržal aspoň zelený dres, z bieleho naopak Haytera vyzliekol Kevin Vermaerke. V horskom drese zostal Pierre Rolland (B&B).
 
Výsledky etapy
1. VUILLERMOZ Alexis TotalEnergies 04:03:34 60
2. SKAARSETH Anders Uno-X Pro Cycling Team 00:00 25
3. LE GAC Olivier Groupama-FDJ 00:00 10
4. VERMAERKE Kevin Team DSM 00:00
5. DELAPLACE Anthony Team Arkéa-Samsic 00:00
6. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:05
7. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:05
8. PAGE Hugo Intermarché-Wanty-Gobert 00:05
9. VENTURINI Clément AG2R Citroën Team 00:05
10. RIABUSHENKO Alexandr Astana Qazaqstan Team 00:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VUILLERMOZ Alexis TotalEnergies 08:40:55
2. SKAARSETH Anders Uno-X Pro Cycling Team 00:03
3. LE GAC Olivier Groupama-FDJ 00:04
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:05
5. VERMAERKE Kevin Team DSM 00:07
6. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:09
7. DELAPLACE Anthony Team Arkéa-Samsic 00:10
8. QUINN Sean EF Education-EasyPost 00:11
9. BOUET Maxime Team Arkéa-Samsic 00:12
10. HUYS Laurens Intermarché-Wanty-Gobert 00:13
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 113 km - Côte de Désaignes (5 km; 4,3 %)
3 20 106 km - Côte de Saint-Agréve (5,6 km; 4,7 %)
2 20 60 km - Col de Mézilhac (11,6 km; 4,1 %)
4-20 9 km - Côte de Rohac (1,2 km; 5,9 %)
 
Náš eshop