Dauphiné: Verona získal prvé víťazstvo medzi profesionálmi, Roglič ide do žltého dresu

11.6.2022, 15:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Dauphiné: Verona získal prvé víťazstvo medzi profesionálmi, Roglič ide do žltého dresu
Triumf Veronu (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

7. 11.6. rovinata etapa ciel rovina St-Chaffrey > Vaujany 135 km Verona
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3850 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
V predposlednej etape Critérium du Dauphiné sa očakával útok na žltý dres, ktorý doposiaľ vlastnil Wout Van Aert (Jumbo - Visma). Siedma previerka končila stúpaním na Vaujany (5,7 km; 7,2 %), ktoré na najprudších úsekoch dosahovalo trinásťpercentný sklon. Pelotón pred cieľovým stúpaním mali preriediť Col du Galibier (23 km; 5,1 %) a Col de la Croix (29 km; 5,2 %). Pre chorobu sa na štart nepostavil Chris Froome (Israel Premier Tech).  
V pretekoch už nepokračovali ani šprintéri Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) a Jordi Meeus (Bora - hansgrohe). Šesť kilometrov po štarte čakala na cyklistov rýchlostná prémia, kde desať bodov získal držiteľ bieleho dresu Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) a v bodovačke znížil náskok Van Aerta na štrnásť bodov. Osem kilometrov pred vrcholom prvej horskej prémie sa podarilo ujsť trinástim pretekárom. 
Vedúcu skupinu tvorili Kenny Elissonde, Toms Skujinš (Trek - Segafredo), Matteo Fabbro (Bora), Andrés Camilo Ardila (UAE Team Emirates), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Laurens Huys (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), Victor Lafay (Cofidis), Andrej Amador (Ineos), Carlos Verona (Movistar), Omer Goldstein (Israel Premier Tech), Dries Devenyns (Quick-Step Alpha Vinyl), Kevin Vermaerke (DSM) a najlepší vrchár Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM). 
Pred vrcholom sa únik rozdelil a ďalších pätnásť bodov si pripísal Rolland. V zjazde sa vedúca skupina pospája a vytvorila skupina prenasledovateľov, kde sa nachádzali Luis León Sánchez (Bahrain - Victorious), Gregor Mühlberger (Movistar),  Jasper Stuyven (Trek), Mark Donovan (DSM) a Simon Guglielmi (Arkéa - Samsic). Táto skupina rozšírila únik 91 kilometrov pred páskou.   
- reklama -
- reklama -
Únik dlho nezostal pohromade, pretože Donovan sa odhodlal na sólovú jazdu. Päťdesiat kilometrov pred cieľom mal polminútu k dobru na prenasledovateľov, kde diktovali tempo zástupcovia Treku. Pelotón vedený Jumbom sa musel mať na pozore, pretože Sánchez stráca v GC iba dve minúty a 47 sekúnd a v priebežnom poradí sa chcel posunúť aj Elissonde, ktorý mal pred etapou stratou troch minút a 31 sekúnd. 
Tempo druhej skupiny nevydržal Ardila a Kolumbijčan začal strácať. Sánchez sa virtuálne obliekal do žltého dresu, ale bolo nepravdepodobné, že do cieľa príde s dostatočným náskokom. Pätnásť kilometrov pred vrcholom Col de la Croix de Fer mal Donovan päťdesiatsekundový náskok na prenasledovateľov, strata balíka prekročila štyri minúty. 
V Belgicku sa dnes konala klasika s dlažobnými kockami Dwars door het Hageland za účasti siedmich World Tour zoskupení. Zvíťazil Oscar Riesebeek (Alpecin - Fenix). Na čele pelotónu sa začali otáčať jazdci prokonti tímu Uno-X Pro Cycling Team. Ich kandidát na celkové poradie Tobias Halland Johannessen sa nachádzal na sedemnástej priečke. V druhej skupine skončil na zemi Goldstein a vystúpil si Devenyns
Sedem kilometrov pred vrcholom bol Donovan dobehnutý a z úniku odpadli Stuyven, Amador Huys. V pelotóne začali diktovať tempo jazdci Groupamy - FDJ. Mühlberger mal evidentne dobré nohy a ušiel zvyšku úniku. Za Rakúšanom sa vydal Elissonde. Francúz sa dostal ku vrchárovi Movistaru a po chvíli sa k ním pridali aj VeronaLafay a Rolland. V pelotóne sa už 33 kilometrov pred cieľom dostal do problémov Enric Mas (Movistar).  
Španiel sa pred etapou nachádzal na dvanástej priečke. Na konci pelotónu jazdil Van Aert. Vpredu opäť zaútočil Mühlberger, načo opäť zareagoval Elissonde. 1400 metrov pred vrcholom bola vedúca pätica opäť pohromade a z balíka sa porúčal majiteľ žltého dresu. Tempo hlavnej skupiny začali udávať ľudia z tímu Bahrain - Victorious a strácať začali aj Mattia Cattaneo (Quick-Step) či Wilco Kelderman (Bora). 
Na vrchole získal pätnásť bodov Rolland. V balíku pred vrcholom atakoval Damiano Caruso (Bahrain - Victorious) a malú stratu mal Hayter. Carusov pokus nikam neviedol. Najlepšie zjazdovali Elissonde Verona, ktorí sa na čele spojili a za nimi šlo zvyšné trio s dvadsaťsekundovým mankom. Hayter sa vrátil späť do okresaného pelotónu. Po peknej stíhacej jazde sa do druhej skupiny dostal aj Vermaerke.
Partiu prenasledovateľov doplnili aj Skujinš Guglielmi. Druhá skupina sa roztrhala a dobré nohy mal Vermaerke, ktorý sa blížil k vedúcemu duu. Štrnásť kilometrov pred páskou nastúpil Verona, ale Elissonde sa držal na dostrel. Do pelotónu sa vrátila skupina s Cattaneom aj Keldermanom. Vedúca dvojica sa po chvíli opäť spojila. Za nimi sa spojili VermaerkeGuglielmi Skujinš.
Únik začal stúpať na Vaujany s dvadsiatimi sekundami na prenasledovateľov a minútou a štyridsiatimi sekundami na balík. Verona opäť odišiel Francúzovi a ten ho už nedobehol. Štyri kilometre pred páskou začal opäť strácať Cattaneo a po chvíli ho nasledoval Hayter. V balíku atakovali Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost), Louis Meintjes (Intermarché) aj Brandon McNulty (UAE Emirates).  Lenže nastúpil aj Jonas Vingegaard (Jumbo) a na to museli reagovať ostatní favoriti.
S Holanďanom ostali RogličO'ConnorGauduMeintjesChaves Johannessen. Na čele ostával iba Verona. 1500 metrov pred páskou atakoval trojnásobný víťaz Vuelty. Carlos Verona si ale udržal drobný náskok až do cieľa a prišiel si po prvé profesionálne víťazstvo. Slovinec stratil trinásť sekúnd a zabezpečil si žltý dres. Za ním prišli do cieľa Vingegaard a O'Connor (AG2R Citroën Team). 
39 sekúnd stratil nový majiteľ bieleho dresu Tobias Johannessen a hneď za ním preťali pásku aj ChavesGaudu Meintjes. Straty dobre limitoval Tao Hart (Ineos) a do minútovej straty sa zmestili aj Jack Haig Carusom (2x Bahrain - Victorious). Po dnešnej etape má Roglič 44 sekúnd k dobru pred Vingegaardom. Na tretie miesto sa posunul O'Connor, ale štvrtý muž vlaňajšej TdF má iba šesť sekúnd k dobru pred Hartom. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Do Top 10 sa posunuli GauduJohannessenHaig Meintjes. Druhý menovaný to v boji o biely dres nebude mať jednoduché, pretože Matteo Jorgenson stráca na neho iba sekundu. Cattaneo spadol na jedenástu priečku, ale na prienik do elitnej desiaty mu chýba taktiež iba sekunda. Tam sa bude chcieť dostal aj Chaves, ktorý na Juhoafričana stráca tri sekundy. Veľkú stratu nemá ani Patrick Konrad (Bora). Do zeleného dresu sa prezliekol Van Aert a vďaka aktivite v úniku urobil ďalší krok k bodkovanému dresu Rolland.  
vyjadrenie ikonky ciernaCarlos Verona (víťaz etapy)
"Mal som dôveru tímu. V tíme sme vedeli, že to dnes môže vyjsť, a urobili sme všetko preto, aby som sa dostal do úniku. Je to naozaj neuveriteľné. Je to moje prvé víťazstvo, ktoré som dosiahol ako profesionál. Nikdy som nevyhral, ale veľakrát som bol blízko. Stal som sa cyklistom, aby som vyhrával, takže keď sa mi to prvýkrát podarilo, je to skvelé. Bol to ťažký rok, takže toto víťazstvo je pre mňa veľmi emotívne. Mal som aj šťastie. Vedel som, že za mnou pôjde Primož Roglič. Našťastie, Patxi Villa mi poskytol správne informácie, takže som sa nestresoval."
Výsledky etapy
1. VERONA Carlos Movistar Team 03:53:55 60
2. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:13 25
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:25 10
4. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:27
5. JOHANNESSEN Tobias Halland Uno-X Pro Cycling Team 00:39
6. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:40
7. GAUDU David Groupama-FDJ 00:40
8. MEINTJES Louis Intermarché-Wanty-Gobert 00:40
9. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:48
10. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:56
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 25:42:28
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:44
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:24
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:30
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:32
6. GAUDU David Groupama-FDJ 01:40
7. JOHANNESSEN Tobias Halland Uno-X Pro Cycling Team 02:05
8. JORGENSON Matteo Movistar Team 02:06
9. HAIG Jack Bahrain Victorious 02:12
10. MEINTJES Louis Intermarché-Wanty-Gobert 02:16
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
hc 20 108 km - Col du Galibier (23 km; 5,1 %)
hc 20 30 km - Col de la Croix de Fer (29 km; 5,2 %)
2 20 Cieľ - Vaujany (5,7 km; 7,2 %)
 
Náš eshop