Dauphiné: V ITT zvíťazil Ganna, Van Aert druhý a naďalej žltý, z jazdcov na GC najlepší Cattaneo

8.6.2022, 14:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Dauphiné: V ITT zvíťazil Ganna, Van Aert druhý a naďalej žltý, z jazdcov na GC najlepší Cattaneo
Filippo Ganna (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

4. 8.6. rovinata etapa ciel rovina Montbrison > La Bâtie d'Urfé 32 km Ganna
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 100 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
V stredu prišla na rad prvá previerka, ktorá mala spôsobiť časové rozdiely medzi kandidátmi na celkové poradie. Po včerajšom dojazde do kopca sa bez časovej straty držalo 26 cyklistov. Do žltého dresu sa obiekol Wout Van Aert (Jumbo - Visma), ktorý patril medzi kandidátov aj na dnešné víťazstvo. Ako prvý sa na trať vydal Matthew Walls (Bora - hansgrohe). Okrem Van Aerta patrili medzi dnešných favoritov aj Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) alebo Primož Roglič (Jumbo). 
Dvojnásobný majster sveta v ITT potvrdil papierové predpoklady a s časom 35:32 sa dostal na priebežné prvé miesto. 53 sekúnd stratil Luke Durbridge (BikeExchange), tretí Jannik Steimle (QuickStep Alpha Vinyl) mal už viac ako minútové manko. Na čas víťaza Okolo Slovenska z roku 2020 útočil jeho kolega Rémi Cavagna, ktorý bol na prvom medzičase o niekoľko stotín rýchlejší. 
Solídny výkon podal aj Thibault Guernalec (Arkéa - Samsic), ktorý v cieli stratil na Steimleho iba pätnásť sekúnd. Cavagna potvrdzoval svoje časovkárske kvality aj na druhom medzičase, v porovnaní s Steimlem bol iba o dve sekundy pomalší. Minútu pred pätnástom hodinou sa na trať vydal aj Chris Froome (Israel Premier Tech). Výkony štvornásobného víťaza Starej dámy majú stúpajúcu tendenciu a včera stratil na skupinu favoritov iba 25 sekúnd. 
Medzi kvalitných časovkárov patrí aj Ethan Hayter (Ineos). Brit bol v tejto disciplíne tretí na Okolo Algarve a šiesty na Paríž - Nice. Po prvom medzičase sa zaradil na druhé miesto, keď na Gannu strácal štrnásť sekúnd. Cavagna sa v cieli zaradil na štvrtú priečku, Steimle bol o dvanásť sekúnd rýchlejší. Prvým pretekárom na štarte, ktorý zatiaľ nič nestratil, bol Jonas Vingegaard (Jumbo).   
- reklama -
- reklama -
Za druhým mužom vlaňajšej Tour de France štartoval víťaz Gira 2020 Tao Hart (Ineos). Nasledoval Louis Meintjes (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Froome strácal už na prvom medzičase minútu. Hayter si udržiaval druhé miesto aj na druhom medzičase, ale jeho strata na Gannu rástla. Do cieľa prišiel Bruno Armirail a jazdec Groupamy - FDJ sa zaradil na štvrtú priečku.  
Vingegaard potvrdzoval svoje časovkárske kvality a na prvom medzičase sa zaradil na štvrtú priečku s mankom 21 sekúnd. Hart bol pomalší o jedenásť sekúnd. Hayter šiel posledný medzičas lepšie ako Ganna, ale majstrovi sveta ostalo sedemnásť sekúnd k dobru. Identický čas ako Hart mal aj Wilco Kelderman (Bora). V neprospech Holanďana sa ale mohla prejaviť únava z Gira. 
Vingegaard na druhom medzičase strácal takmer minútu. Hart na neho strácal dvadsať sekúnd. Holanďan bol spomedzi kandidátov na celkové poradie zatiaľ najlepší. To ale zmenil Damiano Caruso (Bahrain - Victorious). Druhý muž vlaňajšieho Gira bol o tri sekundy rýchlejší. Mechanické problémy musel riešiť Brandon McNulty (UAE Team Emirates) a Američan napokon menil bicykel. 
Na etapové víťazstvo útočil Mattia Cattaneo (Quick-Step). Talian na prvom medzičase stratil iba osem sekúnd na Gannu. Na trať sa už vydal aj RogličVingegaard prišiel do cieľa so stratou 1:12 a mohol čakať na výkony ďalších favoritov. Hart na neho stratil devätnásť sekúnd. Časovka nevyšla Meintjesovi. Juhoafričan stratil na Vingegaarda minútu aj trinásť sekúnd.
Kelderman na svojho krajana stratil 36 sekúnd. Dylan Teuns (Bahrain - Victorious) bol ešte o dvanásť sekúnd pomalší. Roglič na prvom medzičase stratil iba sedem sekúnd na Gannu. Do časovky sa pustil aj líder pretekov Wout Van AertEnric Mas (Movistar) stratil na Vingegaarda 41 sekúnd. Lepší výkon podal Caruso, ktorý stratil na víťaza Drome Classic iba trinásť sekúnd. 
Naopak, Kenny Elissonde (Trek - Segafredo) v cieli dostal od Vingegaarda takmer dve minúty a bolo jasné, že dnes bude rátať straty. Cattaneo podal výborný výkon a spomedzi kandidátov na GC bol najrýchlejší. Na Gannu stratil 39 sekúnd a šiel na tretiu priečku. Roglič mal na druhom medzičase identický čas ako Cattaneo. Van Aert potvrdzoval rolu favorita a zajazdil najlepší prvý medzičas. 
Ďalší výborný výkon podal Juan Ayuso (UAE Emirates) a mladý Španiel stratil na Cattanea 55 sekúnd. Porazil Keldermana, Masa a ďalších. Jeho kolega McNulty napriek mechanickým problémom zdolal aspoň Meintjesa a Elissondeho. Roglič podal kvalitný výkon a v cieli sa zaradil na štvrtú priečku. Van Aert na druhom medzičase strácal na Gannu desať sekúnd, ale žltý dres držal pevne v rukách.
Slušný výkon podal aj líder súťaže mladých jazdcov Matteo Jorgenson (Movistar). Američan sa zaradil na koniec Top 10. Van Aert mal pred sebou Davida Gauda (Groupama) aj Victora Lafaya (Cofidis). Ku koncu časovky začalo pršať, ale dážď nebol silný. Líder pretekov bojoval o etapové víťazstvo, ale Ganna bol napokon rýchlejší o dve sekundy a zvíťazil. Tretí skončil Ethan HayterVan Aert navýšil svoj náskok na čele pretekov na 53 sekúnd na Cattanea
Na tretie miesto sa prepracoval Roglič a Jumbo tak má výbornu východiskovú pozíciu pred nasledujucími etapami, keďže hneď za Slovincom je Vingegaard. Do bieleho dresu sa vrátil Hayter a v Bahraine - Victorious má najlepšiu pozíciu Caruso. Iba deväť sekúnd na Taliana stráca Ayuso a veľa nezaostávajú ani JorgensonO'Connor alebo Kelderman. Holanďan bol dnes lepší ako Konrad, ale rozdiel medzi nimi je iba desať sekúnd. 
Naopak, dnes nakupovali ElissondeCrasChaves aj Meintjes a ak sa títo pretekári chcú vrátiť do boja o Top 10, v nasledujúcich etapách musia jazdiť aktívne a zároveň sa spoliehať na zaváhania vyššie postavených súperov. Van Aert okrem celkového poradia velí aj bodovačke a keďže sa body do vrchárskej súťaže dnes nerozdávali, bodkovaný dres si zajtra opäť oblečie Rolland. Zajtra budú v permanencii odolní šprintéri a klasikári, keďže nás čaká zvlnená etapa.  
vyjadrenie ikonky ciernaFilippo Ganna (víťaz)
"Mal som šťastie, že som tesne porazil Van Aerta. Na prvom medzičase mal veľký náskok. Vždy je to s ním tesné. Je to pretekár, ktorý má silnú časovku, ale je skvelý aj v ostatných disciplínach. Je to skvelý športovec a je radosť s ním pretekať. Trochu som sa bál počasia, ale, našťastie, bolo pekné pre všetkých. Je to pre mňa dobrý výsledok aj s ohľadom na Tour de France. Kodaň je blízko, ale uvidím, či sa tam dostanem, alebo nie."
vyjadrenie ikonky ciernaWout Van Aert (2. miesto, žltý dres)
"Časovka je vždy spravodlivá a dve sekundy nie sú veľa. Porazil ma majster sveta. Samozrejme, vždy chcem vyhrať, ale beriem to a som so svojim výkonom spokojný. Začal som veľmi dobre. Zátačky som prechádzal na limite a myslím si, že som tam získal svoj náskok. Myslel som si, že to ide dobre, ale Ganna bol oveľa rýchlejší. Na konci som sa dostal späť do svojho rytmu. Pred sebou som mal dvoch jazdcov, ktorých som mohol stíhať. To bola malá výhoda, ale bola to férová časovka a prehral som."
Výsledky etapy
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 35:32 60
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:02 25
3. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:17 10
4. CATTANEO Mattia Quick-Step Alpha Vinyl 00:39
5. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:42
6. DURBRIDGE Luke BikeExchange-Jayco 00:53
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:12
8. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:25
9. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:31
10. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 13:26:06
2. CATTANEO Mattia Quick-Step Alpha Vinyl 00:53
3. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:56
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:26
5. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 01:26
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:39
7. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:45
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:48
9. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:50
10. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 02:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop