Dauphiné vyvrcholilo dominanciou Jumba, celkový víťaz Roglič nechal etapu Vingegaardovi

12.6.2022, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dauphiné vyvrcholilo dominanciou Jumba, celkový víťaz Roglič nechal etapu Vingegaardovi
Primož Roglič a Jonas Vingegaard (© A.S.O./Aurelien Vialatte)

8. 12.6. rovinata etapa ciel rovina St-Alban > Plateau Solaison 139 km Vingegaard
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3800 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
Dlho to vyzeralo tak, že dnešná záverečná etapa rozhodne celkové poradie, pretože dlho sa vpredu držal Wout Van Aert a medzi ľuďmi za ním neboli rozdiely veľké. No Primož Roglič si povedal, že už čakal dlho (celý týždeň) a úplne mu stačí kopec druhej kategórie v závere predposlednej etapy, aby ukázal, kto je tu šéf. Do záverečnej etapy tak vstupoval so 44-sekundovým náskokom pred kolegom Jonasom Vingegaardom a tretí Ben O'Connor z Ag2r strácal minútu a pol.
Bola to veľmi vhodná etapa pre početný únik, pretože Jumbo absolútne nemalo záujem na žiadne drámy a etapové triumfy už mali na konte dva. Záverečný deň mal príjemných 139 kilometrov, hoci 3800 nastúpaných metrov rozhodne príjemne nepôsobilo. Mať v itinerári veľmi typické alpské stúpanie Col de la Colombiére (11,8 km; 5,8 %) nie je nikdy sranda.
- reklama -
- reklama -
O únik to bola poriadna bitka, ale oveľa kratšia ako sa patrí. Odišiel už v prvom stúpaní, ktoré sa šlo hneď od štartu. Bolo tam až 15 ľudí. Antonio Tiberi, Kenny Elissonde, Antwan Tolhoek (3x Trek-Segafredo), Bruno Armirail, Michael Storer (2x Groupama-FDJ), Eddie Dunbar a Laurens De Plus (2x Ineos Grenadiers), Franck Bonnamour, Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Matteo Fabbro (Bora-Hansgrohe), George Bennett (UAE Team Emirates), Gorga Izagirre (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) a Alexis Vuillermoz (TotalEnergies).
Pre Rollanda to bola luxusná pozícia, opäť sa prezentoval ako líder vrchárskej súťaže, každým kopcom pridával aj nejaké to vreckové z prize money a veľa sa o ňom hovorilo. Veľa pretekárov by na sklonku kariéry chcelo jazdiť takto. V tretej najprestížnejšej klasifikácii jasne dominoval.
Z hľadiska postavenia v celkovom poradí nebol vpredu nikto zásadne dôležitý. Najvyššie sa pohyboval Simon Geschke na 21. priečke s odstupom 5:19. Obdivuhodná bola aj prítomnosť Jana Hirta, ktorý po takom náročnom Gire dokázal ísť do úniku v záverečnej ťažkej etape Dauphiné. Jumbo to radšej chcelo mať pod kontrolou a nedovoľovalo skupine obrovský náskok. Predsa len sa v takom hornatom teréne dalo veľa šetriť aj vpredu. Málokedy sa šlo po rovine.
Už pred Col de la Colombiére sa ešte stúpalo do lyžiarskeho strediska Le Grand Bornand, kde už únik stratil zo svojho náskoku a balík bol vzdialený iba na 90 sekúnd. Následne začal dvanásťkilometrový kopec. Bolo jasné, že už tu sa niečo udeje s únikom, lebo takto by bol dostihnutý už veľmi skoro. V úvode stúpania sa rozdelil na viacero častí, no bolo priskoro hovoriť o tom, kto je najsilnejší, keďže bol kopec dlhý, správne rozloženie síl bolo kľúčové.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najsilnejšie sa ukázalo sexteto Dunbar s De Plusom (2x Ineos), Storer (Groupama), Elissonde (Trek), Hirt (Intermarché) a Bennett (UAE), ktoré si udržiavalo náskok pred pelotónom. Na vrchole kopca mali k dispozícii 90 sekúnd. V balíku sa nič zásadné nedialo, bolo tam ešte všetci ľudia z poradia aj niekoľko domestikov, spolu 40 ľudí. Nasledoval 17-kilometrový zjazd, potom takmer rovnako dlhá rovina a záverečný výstup pretekov na Plateau de Solaison (11,3 km; 9,2 %).
Spomínaná rovina neprospela čelnej skupine, ktorá prichádzala o veľmi cenné sekundy. Dobre vedeli, že minúta im nebude stačiť. Presne s týmto náskokom prišli pod záverečný kopec a okamžite to museli rozbaliť, aby im ostala aspoň teoretická šanca na úspech.  Preto sa hneď potrhali a úplne na čele ostali Storer, Hirt a Dunbar. Bol to český borec, ktorý zaútočil už 10 km pred páskou. Jazdil teda opačne ako na Colombieri. Tam najprv zaostal, ale stabilným tempom si skupinu dorazil. Teraz ale zjavne nebol spokojný s tempom miniskupinky.
Medzitým medzi favoritmi ostal Roglič obklopený už len Vingegaardom a ťahal Kruijswijk. Ostalo tam dvadsať najsilnejších. Hirt si zatiaľ držal náskok cez 50 sekúnd. Z Top 10 celkového poradia ako prvý odtiaľ vypadol David Gaudu, ktorému domáci fanúšikovia po triumfe na Van Aertom veľmi verili a dúfali, že to bude ich kôň aj na Tour, ale najťažšie etapy tu nezvládol podľa očakávania.
Už osem kilometrov pred páskou Jumbo zbadalo pred sebou na dlhej rovine Hirta, takže približovalo sa jeho pohltenie. Sily mu prudko došli, pretože až po ňom napokon "žltí" nabrali Storera a ako úplne posledného Bennetta. Jeho bývalý kolega Kruijswijk ešte do polovice kopca "urval" aj Johannesena či Harta.
Šesť kilometrov pred dojazdom teda boli vpredu Roglič, Vingegaard, Kruijswijk (3x Jumbo-Visma), Caruso a Haig (2x Bahrain-Victorious), O'Connor (Ag2r-Citroen) a Cháves (EF Education). Po odstúpení Kruijswijka zaútočil Vingegaard, ktorý za sebou odviezol už iba Rogliča. Aspoň pár sekúnd sa držal O'Connor, ale rýchlo pochopil, ktorá bije a že si potrebuje ísť svoje vyvážené tempo, ak si chce uchrániť pódium.
Žlté včeličky si šli pre etapu aj celkový triumf, takže bolo zjavné, že by si to mali rozdeliť tak, že Dán prejde prvý páskou a Slovinec vezme žltý dres. Skvelo šiel za nimi O'Connor, ktorý vlani tak prekvapil na Tour. Teraz akoby chcel ukázať, že štvrté miesto nemá byť jeho maximom, ale reálne chce zaútočiť na parížske pódium. Najsilnejšia dvojka šla záverečné kilometre tak ako Red Bull na VC Azerbajdžanu, teda na bezpečnú údržbu, hoci minimálne Roglič zrejme mal aj na to, aby dal austrálskemu súperovi minútu. Ako sa čakalo, vyhral Vingegaard, Roglič sa tešil z prvého celkového triumfu na týchto pretekoch.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Ben O'Connor v cieli zaostal iba o 15 sekúnd a následne sa s 53 sekundami odstupu na páske zjavili ďalší ľudia z poradia - Cháves, Guerreiro, Caruso, Meintjes a Haig. Veľké zmeny v celkovom poradí nastali, ale až v druhej časti Top 10. Najdôležitejšie je pódium, ktoré ostalo tak ako bolo a na štvrtú priečku sa posunul Caruso. Za skokanov sa dajú vyhlásiť piaty Haig a šiesty Meintjes.
Tobias Johannessen si udržal dres pre najlepšieho mladíka aj za desiate miesto v GC. Ďalšie dresy si odniesli dominátori bodovacej (Van Aert) a vrchárskej súťaže (Rolland). Preteky teda dopadli tak ako sa čakalo - dominanciou Jumba. Pred pár rokmi sme na Dauphiné sledovali o pódium bojovať tých, ktorí boli top favoritmi aj na Tour, no v súčasnosti si už delia program. Na Tour de Suisse je viac vrchárov ako kedysi. Rovnako sa UAE sústredí na Okolo Slovinska.
Primož Roglič (© A.S.O./Aurelien Vialatte)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (víťaz etapy)
"Dopadlo to úžasne. Našim plánom bolo, aby som zaútočil, Primož pôjde za mnou a uvidíme, kto a či ostane s nami. No a uspeli sme tak, že sme ostali sami. Môžeme byť veľmi hrdí na to, ako sme to dnes zvládli.
Na ardénskych klasikách sa mi nešlo dobre, nebol som na tom ideálne, ale cítim, že sa do toho opäť dostávam, takže som veľmi rád.
Uvidíme ako to bude vyzrať na Tour, tam by sme tiež chceli byť prvý a durhý (úsmev), ale isteže je tam Pogačar, Martínez a množstvo ďalších silných ľudí, takže budú to určite ťažšie preteky. Ale určite pôjdeme na Tour s cieľom, aby jeden z nás vyhral."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz pretekov)
"Konečne som vyhral nejaké preteky vo Francúzsku (smiech). Celý tím šiel perfektne. Mali sme všetko pod kontrolou celý deň a každý urobil všetko, čo mohol. Jonas bol skvelý, samozrejme. Ako vidíte, veci idú správnym smerom. Môžeme byť pokojní a využiť zvyšný čas do štartu Tour vyladením drobností. Teraz sa teší
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:49:20 60
2. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:00 25
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:15 10
4. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:53
5. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:53
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:55
7. MEINTJES Louis Intermarché-Wanty-Gobert 00:55
8. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:55
9. KRUIJSWIJK Steven Jumbo-Visma 01:20
10. JOHANNESSEN Tobias Halland Uno-X Pro Cycling Team 01:40
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 29:31:42
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:40
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:41
4. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:33
5. HAIG Jack Bahrain Victorious 03:13
6. MEINTJES Louis Intermarché-Wanty-Gobert 03:17
7. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 03:18
8. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 03:44
9. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 03:48
10. JOHANNESSEN Tobias Halland Uno-X Pro Cycling Team 03:51
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 88
2. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 74
3. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 46
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. ROLLAND Pierre B&B Hotels-KTM 71
2. VERONA Carlos Movistar Team 21
3. LAFAY Victor Cofidis 19
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. JOHANNESSEN Tobias Halland Uno-X Pro Cycling Team 29:35:33
2. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:06
3. JORGENSON Matteo Movistar Team 03:15

Kopce na trase etapy:
1 20 130 km - Col du Plainpalais (8,8 km; 6,5 %)
3 20 108 km - Col du Leschaux (7,9 km; 4,5 %)
1 20 38 km - Col de la Colombiére (11,8 km; 5,8 %)
hc 20 Cieľ - Plateau de Solaison (11,3 km; 9,2 %)
 
Náš eshop