Dauphiné: Utorňajšia etapa favoritov nerozdelila, v špurte Gaudu hodil bicykel pred radujúceho sa Van Aerta

7.6.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dauphiné: Utorňajšia etapa favoritov nerozdelila, v špurte Gaudu hodil bicykel pred radujúceho sa Van Aerta
Záverečný špurt (© A.S.O./Aurelien Vialatte)

3. 7.6. rovinata etapa ciel rovina St-Paulien > Chastreix-Sancy 169 km Gaudu
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2700 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
Tretí deň bol kratší, ale horský. Etapa bola veľmi vhodná na jasné začlenenie sa v celkovom poradí a očakávalo sa, že Jumbo-Visma si to s hviezdnou zostavou zrežíruje na sto percent. Buď sa presadí Primož Roglič, alebo to prípadne vymyslia na Wouta Van Aerta, ak by zvládol záverečný kopec a prípadne v závere finišovala skupinka. Iný víťaz by bol prekvapením, hoci podobné dojazdy do stredne náročných kopcov v Katalánsku aj Romandii perfektne sedeli mladému Juanovi Ayusovi, ktorý bol dvakrát druhý, ale veľký triumf mu chýba. Navyše pre svoj vek s ním ešte nerátajú pre Tour de France, takže určite sa chcel proti Jumbu ukázať, vytiahnuť. Preto mal obrovskú motiváciu.
Očakávalo sa, že by sa dnes mohol vytvoriť väčší únik, ale že Jumbo mu veľa priestoru nedá. Od úvodu sa nastrelili dopredu štyria pretekári - Omer Goldstein (Israel), Thomas Champion (Cofidis), Jonas Gregaard (Uno-X) a Sebastian Schönberger (B&B Hotels). Chvíľu sa vpredu držali, ale viaceré tímy na čele s TotalEnergies s tým neboli spokojné a Goldstein aj zvesil nohy.
V stúpaní na prvé klasifikované stúpanie Côte de Saint-Vert sčista-jasna vyštartovali z balíka traja pretekári, čo by nebolo až také zvláštne, ak by neboli všetci traja z B&B Hotels - Pierre Rolland, Alexis Gougeard a Miguel Heidemann. Terén využili na to, že sa celkom rýchlo spojili s čelom a vytvorili šesťčlenný únik, kde boli štyria z B&B. Takúto situáciu s klasickým únikom 4+1+1 si z minulosti nevybavujeme.
Chvíľu mal únik náskok vyše štyroch minút, ale vpredu nebola spolupráca ideálna, Champion s Gregaardom nechceli plnohodnotne striedať obrovskej prevahe ešte aj s kvalitnými ľuďmi do kopcov. Rovnako v pelotóne toto vyhodnotili ako riziko a 70 km pred cieľom mala partia vpredu náskok iba 2:30, čo jej nedávalo veľké šance uspieť. Navyše nerobilo len Jumbo, ale aj TotalEnergies, ktorý bol hrdý na žltý dres a možno si Vuillermoz veril, že ho skúsi aj udržať. Bol to ale sympatický pokus druhodivízneho tímu, ktorý absolútne nemal čo stratiť.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Rolland si chcel poistiť vrchársky dres, ale mal to veľmi blbé, lebo zmeškal prvú prémiu 3. kategórie, teda ešte nebol úplne vpredu na jej vrchole. A následne sa šlo len zvlneným terénom s jedinou prémiou 4. kategórie. Až z cieľového kopca 2. kategórie boli zaujímavé body, ale nedalo sa čakať, že zabojuje o triumf v etape. Na druhej strane, ak by bodoval niekto z topfavoritov zatiaľ bez bodov, nevyzliekol by ho.
Tempo bolo vemľi tvrdé a Rolland už vyše 50 km pred páskou prišiel o dvoch kolegov - Heidemann aj Gougearda. Vpredu sa teda pokračovalo vo štvorici a spolupracovalo trochu lepšie. Odstup bol stále na hranici 2:30. Balík viedli TotalEnergies s Jumbom. Ako ďalší sa z čela odpojil Champion. Asi si pritom hovoril, že prečo sa situácia dnes takto zle vyvinula, že sa bojovalo oveľa viac ako očakával.
TotalEnergies ťahá balík (© A.S.O./Aurelien Vialatte)
Fascinujúci bol fakt, že dve hodiny bol odstup medzi únikom a hlavnou skupinou na hranici 2:30 +/- 10 sekúnd. Až po prekonaní kopca 4. kategórie 33 km pred páskou už čelu začali signifikantne dochádzať sily. Aj preto, že ten kopec nemal len kilometer ako na papieri, ale bol súčasťou dlhého neklasifikovaného stúpania, keď sa postupne vyšlo až 900 výškových metrov. Trojička Rolland, Gregaard a Schönberger využila aj krátke zjazdy a miernu pauzu v ťahaní za nimi, keď sa odpojilo už pár ľudí z Totalu aj Jumba a ešte trochu potrápili favoritov.
Stúpanie do lyžiarskeho strediska Chastreix-Sancy začínalo 6200 metrov pred cieľovou bránou. Kopec mal v priemere 5,6 %, ale záverečný kilometer bol už prakticky na rovine, takže reálne to bolo prudšie. Otázkou bolo, či ešte začne prvý stúpať únik, alebo už bude minulosťou. Napokon mal na úpätí 18 sekúnd.
- reklama -
- reklama -
Veľmi skoro sa už odpojil Christophe Laporte, ktorý pre Jumbo pracoval v skoršej fáze etapy. Vystúpil si keď tam boli jeho kolegovia ešte piati. V prvej polovici kopca zaútočil ako prvý Tsgabu Grmay z BikeExchange (nemýliť si s Girmayom), ale medzi topfavoritmi sa nič nedialo. 2,5 km pred páskou prevzal tempo Jonas Vingegaard. Schyľovalo sa k tomu, že sa bude špurtovať. Ostávalo tam stále veľa ľudí, aj vyše tridsať. No Alexis Vuillermoz už tempu nestačil, takže bolo isté, že sa bude prezliekať.
V skupine si hovel Van Aert, vôbec mu nevadilo, koľko súperov bude mať, potreboval len tvrdé tempo, aby nikto neušiel. A veruže nikto ani neodišiel. Dokonca nikto to ani neskúsil a zhruba 15 ľudí prišlo na métu záverečného kilometra. Zašpurtovali si proti sebe vo veľmi nesúrodom špurte, ku ktorému trochu priskoro nasadil Wout Van Aert a hoci sa celý čas zdalo, že vyhrá, v poslednej sekunde hodil bicykel na čiaru David Gaudu (Groupama). Van Aert to nečakal, sám už dvihol ruky nad hlavu a kuriózne prišiel o triumf. Radosť v sekunde vystriadalo sklamanie a trapas.
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
Tretí finišoval Victor Lafay z Cofidisu. Žiadny z favoritov nestratil čas. Rozhodcovia napokon rozhodli o medzere až za 27. pretekárom. Hoci sa o jeho "prešľape" bude hovoriť oveľa viac, aspoň sa Van Aert vrátil do čela pretekov, pretože bonifikácie už bral dvakrát a ostalo mu šesť sekúnd náskoku na Gaudua, ktorého víťazstvo domáci priaznivci poriadne oslavovali. Van Aert jasne vedie aj bodovačku, zelený dres teda ponesie Ethan Hayter. Na základe súčtu umiestnení sa dostal do bieleho dresu tak trochu prekvapujúco Američan Matteo Jorgenson z Movistaru.
Ako to už v cyklistike často býva, celodňová aktivita Totalu aj Jumba vyšla navnivoč. Radovala sa Groupama-FDJ, ktorej kôn teraz dostal dávku sebadôvery a uvidíme, čoho bude schopný v ďalšom priebehu. Zajtra sa jazdí 32-kilometrová rovinatá časovka, takže sa očakáva, že Van Aert výraznejšie navýši svoj náskok.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Davida Gaudua v TV prenose (víťaz)
"Etapa bola veľmi ťažká, rýchla, ale padla vhod na to, aby sme si otestovali nohy. Vyvíjala sa tak ako sme chceli a v tom závere je to tak, že nič nie je isté do posledného metra a ja som veril, že to dám. Som strašne šťastný, nemám slov. Všetci chalani z tímu makali a víťazstvo je naše. Úžasné! Chcel som im vrátiť tú robotu, ale aj ja získať pohodu. Vyšlo to parádne."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta pre Sporzu (2. miesto)
"Bola to nováčikovská chyba, úplne začiatočnícka. Je to veľká škoda, lebo sme celý deň tvrdo pracovali. Pustiť takéto víťazstvo je veľmi nešťastné, lebo tím bol skvelý. Už som si skrátka myslel, že to máme doma. Doplatil som na to, že záver bol do kopca a pri takomto finiši stratíte priveľa rýchlostí, keď idete oslavovať. Stalo sa to v zlomku sekundy. Takto to je. Niekedy sa na tom zasmejete, keď to urobí niekto iný, teraz som takto porazený ja sám. Nemám slov. Je to prvý raz, čo sa mi takéto niečo stalo. Dúfam, že aj posledný.
Na časovke som veľa pracoval, tak dúfam, že po náročnom dni dobre zregenerujem a sám som zvedavý, že ako dopadnem."
Výsledky etapy
1. GAUDU David Groupama-FDJ 04:09:38 60
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00 25
3. LAFAY Victor Cofidis 00:00 10
4. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:00
5. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 00:00
6. SCHULTZ Nick BikeExchange-Jayco 00:00
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:00
8. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:00
9. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:00
10. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 12:50:32
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:06
3. LAFAY Victor Cofidis 00:12
4. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:16
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:16
6. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:16
7. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:16
8. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:16
9. CRAS Steff Lotto Soudal 00:16
10. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:16
Zobraziť kompletné poradie

Kopce na trase etapy:
3 20 120 km - Côte de Saint-Vert (3,5 km; 6,5 %)
3 20 33 km - Côte de Besse-en-Chandesse (1,2 km; 6,0 %)
2 20 Cieľ - Chastreix-Sancy (6,2 km; 5,6 %)
 
Náš eshop