Dauphiné: Gronewegen nezvládol dvojkilometrový brdok, pelotón dobehol únik 100 metrov pred cieľom, vyhral Van Aert

9.6.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dauphiné: Gronewegen nezvládol dvojkilometrový brdok, pelotón dobehol únik 100 metrov pred cieľom, vyhral Van Aert
(© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

5. 9.6. zvlnena etapa ciel rovina Thizy-Bourgs > Chaintré 163 km Van Aert
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 1990 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
Za normálnych okolností by to bola vo štvrtok jasná etapa pre špurt, ale keďže sem neprišli prakticky žiadni šprintéri s výnimkou v prvých dňoch prefackaného Dylana Groenewegena, kratšia zvlnená etapa vyzerala nevyspytateľne. Aj preto sa od úvodu tlačilo do úniku množstvo pretekárov, aj väčšie klasikárske mená. No balík nechcel nikoho pustiť a menším prekvapením bolo, že sa klasický únik nevytvoril ani v prvom kopci.
V zjazde to skúšali ďalšie a ďalšie mená a napokon odišla päťčlenná skupina Benjamin Thomas (Cofidis), Jan Bakelants (Intermarché), Fabien Doubey (TotalEnergies) a dvojička B&B Hotels Pierre Rolland so Sebastianom Schönbergerom. Poslední dvaja sú častými atakermi najmä v práci pre Rollanda a jeho vrchársky dres. Blížila sa prémia 2. kategórie za päť bodov, čo bolo lákavé. Skúsený vrchár si tam aj zapísal tieto body a zvýšil náskok na čele súťaže pred Vuillermozom už na desať bodov.
Rolland dobre vedel, že do cieľa ostáva veľmi veľa a do únikov skáče každý deň, a tak si v ďalšom priebehu počkal pelotón. Vpredu ostali štyria pretekári. Tím BikeExchange však bol rozhodnutý to dnes zrežírovať pre Groenewegena, ktorému sa cyklistickí priaznivci v predchádzajúcich etapách smiali. Únik držal na dištanc. Nedovolil mu viac ako tri minúty výhody.
Pelotón vedený BikeExchange a Jumbom nepoľavil dokonca ani pri prechode bufetom a už 65 km pred cieľom stiahol čelnú štvoricu na 80 sekúnd. V tejto fáze etapy sa nešlo príliš rýchlo ani vpredu. Všetci si uvedomovali svoj osud. Po miernom prehupe cez neklasifikovaný kopec získal únik v dlhom miernom zjazde opäť pár desiatok sekúnd k dobru, odstup sa teda blížil k dvom minútam.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
S blížiacim sa záverom prichádzali na rad ešte dve nenápadné stúpania najnižšej kategórie - Col du Bois Clair (2,7 km; 3,7 %) a Côte de Mont-Brison (1,8 km; 4,8 %) s vrcholmi 24, resp. 12 km pred cieľom. Nemali veľkú moc odstaviť Groenewegena. To by sa musel nájsť tím, ktorý by šiel vyslovene proti nemu pri obrovskom snažení s neistým výsledkom, čo sa vo World Tour nevidí často.
Prvý kopec bol mierny, nevzbudil veľké vášne vpredu ani v pelotóne. Únik prišiel na ňom o pol minúty. Do ťahania balíka sa pridal už aj Ineos s cieľom skúsiť zabojovať o etapu s Ethanom Hayterom, ktorý bol spolu s Woutom Van Aertom najväčším papierovým súperom Groenewegena. Ineos predsa len nasadil silné tempo a množstvu pretekárov nebolo všetko jedno. Začalo sa odpadať.
Únik v kopci (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)
Groenewegen sa v záverečnom kopci prepadal balíkom a dúfal, že rýchlo skončí. V polovici kratučkého kopca napokon odtiaľ vypadol, ale šiel s dvoma tímovými kolegami a vyzeralo to na stratu možno 20 sekúnd na chvost dlhej skupiny. Dalo sa to ešte dohnať. Ale. a) únik prešiel vrcholom s náskokom 40 sekúnd, takže pelotón musel ďalej makať na ich dostihnutí, b) rozhodcovia nepustili kolónu mechaničákov. Holandský rýchlik to teda mal asi 40 na 60 so šancou na návrat a boj o etapu. Napokon sa to nepodarilo.
Kvarteto Benjamin Thomas (Cofidis), Jan Bakelants (Intermarché) a Sebastian Schönberger (B&B Hotels) zozjazdovalo z kopca a čakalo ich posledných osem kilometrov. Stále mali malú šancu na úspech. Za nimi to ťahal "Iba" Ineos. No napokon sa k nim pridalo ešte Jumbo, predsa len, Van Aert bol jasným favoritom v tejto situácii. Ukazovalo sa, že čelo pretekov celý deň uspávalo balík a šetrili množstvo síl na záver. Bol to obrovský a tesný boj. Štvorica si nemohla dovoliť ani na sekundu zataktizovať.
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
No 800 metrov pred páskou sa začali predsa po sebe pozerať a to ich stálo víťaztvo. Dobre vedeli, že to nemôžu urobiť, aj tak to spravili a na hranici 100 metrov pred páskou boli dobehnutí balíkom. Najväčšiu zásluhu mal na tom Christophe Laporte, ktorý tam priviedol topfavorita a zvládol to perfektne. Triumfoval Wout Van Aert (Jumbo), ktorému ale veľmi zdatne konkuroval Jordi Meeus (Bora), skoro ho až jazdou popri bariére prekonal. Ak by ho nebol Wout psychologicky mierne zatváral, možno by dokázal aj hodiť bicykel pred neho. Tretí bol Ethan Hayter.
Van Aert ukončil svoju smolu na druhé miesta, resp. druhoetapový tesný triumf úniku, hoci aj dnes mal na mále - tesne došli únik, tesne odpárali Groenewegena a tesne zdolal Meeusa. V celkovom poradí už zvýšil svoj náskok na 63 sekúnd pred Cattaneom, takže čoraz viac poškuľuje po udržaní si dresu až do cieľa, hoci o tom jasne nehovorí, keď má v tíme Rogliča s Vingegaardom. Isté má už víťazstvo v bodovacej súťaži.

Groenewegen opäť vyšiel na posmech, prečo vôbec cestoval na tieto preteky, hoci mohol súťažiť kdekoľvek inde (určite chcel využiť práve slabšiu konkurenciu). Keďže v bodovacej súťaži nemá žiaden bod, je jasné, do koľkých špurtov sa tu dostal. Ešte bude mať teoreticky šancu zajtra, ale tiež sú tam nejaké menšie kopce. Veľkú pochvalu si vyslúžil únik, ktorý to držal až takto dlho napriek tomu, že mal celý deň minimálny náskok. Šetril, uspal, prekvapil balík.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta v TV prenose (víťaz)
"Posledné kilometre boli veľmi nervózne. Pritom celý deň to vyzeralo jednoducho, teda, že máme únik pod kontrolou, ale aj keď sme zrýchlili, nebolo ich jednoduché dobehnúť. V záverečných kilometroch som sa zasa už stresoval, že to dopadne ako v pondelok, že to nebude stačiť a prijdeme o boj o víťazstvo. No nakoniec sme ich dostali pár metrov pred cieľom a zvládol som to vyhrať.  Musím poďakovať celému tímu, lebo všetci na mňa robili, a to bolo úžasné. Veď naši vrchári majú 60 kíl a robili na mňa na čele balíka. Veľká vďaka aj Christophovi Laportovi za ten rozbeh. Musel som to už úspešne dokončiť aj pre nich."
Výsledky etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 03:38:35 60
2. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 25
3. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:00 10
4. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:00
5. PAGE Hugo Intermarché-Wanty-Gobert 00:00
6. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:00
7. BAGIOLI Andrea Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
8. BAKELANTS Jan Intermarché-Wanty-Gobert 00:00
9. LOUVEL Matis Team Arkéa-Samsic 00:00
10. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 17:04:31
2. CATTANEO Mattia Quick-Step Alpha Vinyl 01:03
3. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 01:06
4. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 01:32
5. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:36
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:49
7. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:55
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:58
9. JORGENSON Matteo Movistar Team 02:00
10. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 02:10
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 134 km - Col des Ecorbans (4.2 km; 5,6 %)
2 20 110 km - Côte de Dun (4,9 km; 6,8 %)
4-20 24 km - Col du Bois Clair (2,7 km; 3,7 %)
4-20 12 km - Côte de Mont-Brison (1,8 km; 4,8 %)
 
Náš eshop