6. etapu na Dauphiné vyhral únik a Valentin Ferron z TotalEnergies, prekabátil Rollanda či Barguila

10.6.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. etapu na Dauphiné vyhral únik a Valentin Ferron z TotalEnergies, prekabátil Rollanda či Barguila
Triumf Valentina Ferrona (© A.S.O./Aurelien Vialatte)

6. 10.6. rovinata etapa ciel rovina Rives > Gap 197 km Ferron
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2950 nastúpaných metrov (© criterium-du-dauphine.fr)
Šiesty deň bol posledný, kde mohli uvažovať o víťazstve šprintéri (šprintér), alebo špecialisti na dlhé úniky v stredne náročnom teréne. Šlo sa z Rives do Gap v kopcoch, ktoré dvakrát dosiahli nadmorskú výšku 1200 metrov, teda nebolo to vôbec ideálne pre BikeExchange s Dylanom Groenewegenom. Malou náplasťou im bolo to, že najťažšie kopce sa nešli v najtvrdšom tempe, teda neboli blízko cieľa.
Ešte pred štartom prekvapila informácia, že z pretekov odstúpil jeden z favoritov na pódium Juan Ayuso. Mladá hviezda UAE sa tu mala možnosť ukázať a zabojovať o životný výsledok, no chytila ho nejaká choroba a pred 196-kilometrovou etapou sa necítil natoľko fit, aby to mohol absolvovať.
Od úvodu sa dopredu tlačilo množstvo pretekárov. Dobre vedeli, že ak by bola koštalácia dobrá a všetci by mali väčšie straty, mohol by ich balík nechať tak. Na úvodnej 40-kilometrovej rovine sa nikomu odísť nepodarilo a napokon sa odpútala skupina na viac ako pár stovák metrov až v druhom stúpaní dňa po vyše 50 kilometroch od štartu. Bolo tam sedem ľudí.
Vpredu sme registrovali tieto mená: Geoffrey Bouchard (Ag2r-Citroen), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Andrea Bagioli (Quick-Step), Victor Lafay (Cofidis), Valentin Ferron (TotalEnergies), Warren Barguil (Arkea-Samsic) a Pierre Rolland (B&B Hotels). Z týchto ľudí ale bol jeden celkom vysoko v GC, a to Talian Bagioli s odstupom 3:02. To nebolo pre skupinu ideálne, ale Jumbo im dovolilo najviac takmer päť minút náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Rolland si šiel pre vrchárske body, pretože v nasledujúcich etapách budú určite masívne bodovať vrchári z poradia na väčších kopcoch, ktoré on potreboval eliminovať kvantitou menších. Bral dva body na Côte des Grands Goulets a päť na Col de Rousset. Nasledovalo najťažšie a posledné klasifikované stúpanie Col de Cabre (9,1 km; 4,6 %) s vrcholom 57 km pred páskou. Tam už toho začínal mať únik plné zuby, Armirail z Groupamy sa vpredu neudržal. Balík pomaličky skracoval medzeru. Na vrchole to bola už len strata 3:20. Rolland bral ďalších päť bodov. Misiu splnil.
Po zjazde nastalo akési intermezzo, keď bola medzera dlhšie na hranici troch minút a pelotón sa musel najmä skonsolidovať po ťažšom kopci. Zdalo sa, že to v ňom zvládol aj Groenewegen a balík je viac-menej celý pohromade, no nenasledovala veľká snaha množstva tímov na dostihnutí čela. Stále robilo len Jumbo, pridal sa aj pretekár Bory, symbolicky potom aj BikeExchange, ale opäť vychádzali na posmech.
Vedúcej šestke situácia náramne vyhovovala. Ešte ich aj čakal mierny zjazd, teda kilometre ubúdali svižne. Čoraz jasnejšie bolo, že únik zvládne prísť až do cieľa. Boli v ňom silné mená, ktoré si to výborne strážili, v pelotóne sa navyše nešli pretrhnúť, takže pomerne skoro to bolo jasné. Desať kilometrov pred páskou bol ich náskok stále dvojminútový.
Zo šesťčlennej partie nešpurtérov bolo ťažké tipovať, kto by mohol uspieť v dojazde. Verili si určite viacerí. Najviac sa dalo uvažovať o Bagiolim, trochu menej o Ferronovi, Lafayovi, Bouchardovi, ale i Barguilovi, takmer o všetkých. Mohli si dovoliť aj mierne taktizovanie. A veruže aj prišlo a ich časová výhoda klesala veľmi rýchlo. Na vrchole posledného brdka päť kilometrov pred páskou to skúsil Bouchard, ale skupinka si ho postrážila.
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
Spolupráca viazla, už viacerí vpredu nechceli striedať, no trochu sa spamätali v samom závere, keď im to bolo zrejme vyčítané cez vysielačky. Žiadny športový riaditeľ o toto určite nechcel prísť.  Všetci vedeli, že Bagioli je najrýchlejší, a tak musel ísť z prvej pozície a keď už 900 metrov pred páskou nastúpil Valentin Ferron, musel si to sám Talian hákovať. Nikto mu nepomohol, preto všetci prehrali spolu s ním a tešil sa Ferron.
Druhý bol napokon Rolland, ktorému asi málokto veril do špurtu, no Bagioli bol v závere citeľne frustrovaný. V pelotóne sa celkom tvrdo špurtovalo, dokonca sa zapojil aj Wout Van Aert, ale keď videl, že nebude najlepší, posledné metre vypustil. Molano z UAE si otestoval nohy najlepšie.
Triumf Valentina Ferrona (© A.S.O./Aurelien Vialatte)
24-ročný Ferron jazdí celú profi kariéru v TotalEnergies a je aj v predbežnej nominácii na Tour de France, kde by mal tiež jazdiť v únikoch a takto zviditeľňovať tím. Dnes sa mu to podarilo na výbornú. Môžu byť na neho hrdý. V tomto úniku bol jedným z najmenej známych ľudí, no práve dnes ho cyklistický svet spoznal.
V celkovom poradí sa nič nemenilo, okrem vypadnutia Ayusa. Ani to, čo získal Bagioli, nie jje podstané. Dve etapy pred koncom platí, že Van Aert má veľký náskok 63 sekúnd pred prvým prenasledovateľom. Zelený dres má vo vačku určite. Rollnad ten modrý s bielymi bodkami ešte nie, ale s 29 bodmi má veľkú šancu ho získať, musel by mať aj kus smoly, či sa nájsť iný silný chlapík, ktorý bude zbierať oba dni veľa prémií. Klasifikácia mladíkov ešte bude zaujímavá.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Valentina Ferrona v TV prenose (víťaz)
"Je to pre mňa niečo obrovské. Celé preteky tu tvrdo pracujeme. Mali sme lídra pretekov, už z toho som sa veľmi tešil. A teraz takto, že som vyhral etapu na pretekoch World Tour? Neuveriteľné. Najväčšie víťazstvo pre mňa, to je jasné. Málokedy dostanete takúto šancu vyhrať z úniku, takže musíte ju využiť. Podarilo sa. Bola za tým ale obrovská práca.
V závere som vedel, že nie som z nich najrýchlejší v špurte, tak skúsim na to šliapnuť skôr a neskutočne to vyšlo. Nemôžem byť šťastnejší. Ďakujem tímu za skvelé preteky! Dve etapové víťazstvá, žltý dres pár dní, wow!"
Výsledky etapy
1. FERRON Valentin TotalEnergies 04:42:17 60
2. ROLLAND Pierre B&B Hotels-KTM 00:03 25
3. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:03 10
4. BAGIOLI Andrea Quick-Step Alpha Vinyl 00:03
5. BOUCHARD Geoffrey AG2R Citroën Team 00:03
6. LAFAY Victor Cofidis 00:03
7. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:32
8. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:32
9. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 00:32
10. LOUVEL Matis Team Arkéa-Samsic 00:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 21:47:20
2. CATTANEO Mattia Quick-Step Alpha Vinyl 01:03
3. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 01:06
4. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 01:32
5. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:36
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:49
7. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:55
8. JORGENSON Matteo Movistar Team 02:00
9. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 02:10
10. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 02:12
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
4-20 154 km - Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans (2 km; 4,4 %)
3 20 146 km - Côte des Grands Goulets (5,8 km; 4,7 %)
2 20 122 km - Col de Rousset (6,6 km; 5 %)
2 20 57 km - Col de Cabre (9,1 km; 4,6 %)
 
Náš eshop