Okolo Algarve: Kristoff si zaspomínal na slávne časy, v tesnom šprinte vyhral úvodnú etapu

15.2.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Algarve: Kristoff si zaspomínal na slávne časy, v tesnom šprinte vyhral úvodnú etapu
Špurt v závere etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

1. 15.2. zvlnena etapa ciel rovina Portimao > Lagos 200 km Kristoff
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2290 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
Počas stredy sa nesúťažilo iba v Andalúzii, no odštartovali aj preteky v susednej krajine v Portugalsku, kde sa začal 49. ročník pretekov Okolo Algarve. Cyklisti na tomto podujatí mali oveľa jednoduchší deň pred sebou ako pretekári v Andalúzii. Úvodná etapa v Portugalsku merala síce 200 kilometrov, no počas dňa pretekári zdolali len niečo cez dvetisíc výškových metrov. Ani jedno stúpanie nebolo príliš náročné a skoro všetky sa nachádzali v prostrednej časti etapy. 

Aj tento fakt prispel k tomu, že medzi favoritov na víťazstvo v etape sa radili jazdci s rýchlymi nohami v hromadných dojazdoch. Najväčším favoritom bol Fabio Jakobsen, no uspieť mohli aj Alexander Kristoff, Jordi Meeus, Paul Penhoët, Madis Mihkels, Casper van Uden, Edward Theuns alebo Hugo Hofstetter. Bez šance neboli ani Magnus Cort, Matteo Trentin, Mike Teunissen a Michael Mørkøv

Úspech celodenného úniku sa dnes neočakával. Dostali sa do neho piati cyklisti, a to Alexander Kamp z Tudor Pro Cycling Team, Aleksandr Grigorev z Efapel Cycling, António Ferreira z Kelly / Simoldes / UDO, Rafael Lourenco z APHotels and Resorts - Tavira a Sergio García z Glassdrive Q8 Anicolor. Pelotón ich počas dňa ďaleko nepustil, 95 kilometrov od cieľa mali náskok len dve a pol minúty. 
 
Ďalších 50 kilometrov sa na ceste neudialo nič zaujímavé. Pretekári prechádzali viac-menej po rovinatom profile a nenastalo žiadne preskupenie síl v oboch skupinách. Situácia sa nezmenila ani v kopci Nave (4,5 km - 4,7 %), na ktorý vyšiel ako prvý Ferreira (Kelly). Vrchol bol na méte necelých 60 kilometrov pred páskou. V tom čase v čele balíka pracoval Declercq (Soudal).
K preskupeniu síl však prišlo krátko po stúpaní Nave. Z vedúcej päťčlennej skupiny vypadli Lourenco (APHotels), ktorý sa zaradil do balíka a neskôr po ňom stratili kontakt aj Ferreira (Kelly) a García (Glassdrive). Tí vytvorili skupinu prenasledovateľov so snahou vrátiť sa do čela, no neúspešne. Čoskoro ich dobehlo hlavné pole. Vpredu tak zostali len Kamp (Tudor) a Grigorev (Efapel). Ich náskok na méte 35 kilometrov pred cieľom bol 70 sekúnd. 
Pre Kampa (Tudor) a Grigoreva (Efapel) sa situácia zhoršovala každým metrom. Balík vedený jazdcami Soudal - Quick-Step z ich náskoku sťahoval sekundu za sekundu. Nespomalil ich v tom ani pád v pelotóne. Na zemi skončil jeden pretekár. Nepadalo sa však z čela, takže rýchlosť pelotónu to skoro vôbec neovplyvnilo. Na hranici 20 kilometrov od cieľa tak duo utečencov manévrovalo len s pol minútovým náskokom.
Bolo ešte skoro dobiehať únik, tak v pelotóne sa na chvíľku zvoľnilo. Balík síce naďalej odkrajoval sekundy z náskoku Kampa (Tudor) a Grigoreva (Efapel), no utečenci dostali nejakú šancu nadýchnuť sa. Síce veľké finále bolo už za dverami, Politt (Bora) mal na tvári úsmev a niečo veselo hlásil do vysielačky. Netrvalo dlho a púť utečencov sa skončila. Obaja si podali ruky a presne 12-tisíc metrov od cieľovej pásky sa obzreli a počkali na pelotón. 
Následne sa celá scéna zmenila. V čele pelotónu sa objavilo niekoľko vláčikov a zvýšila sa aj nervozita. Deväť kilometrov pred veľkým finále sa v zadnej časti balíka znovu padalo. Na zemi skončilo osem cyklistov a Suter (Tudor) dokonca preletel cez zábradlie, za ktorým bol kamenný chodník. Vyradená bola aj letka tímu APHotels and Resorts - Tavira, až traja ich cyklisti skončili v páde. Medzi nešťastníkmi bol aj  Grigorev (Efapel). 
Pre pretekárov v čele peletónu sa ani po páde nič nezmenilo. Domestili viacerých tímov pracovali na to, aby svojich lídrov udržali v bezpečí. Vidieť bolo Soudal - Quick-Step, Alpecin - Deceuninck, ale hladní boli aj v celku Uno-X Pro Cycling Team. Neskôr sa ku ním pripojili aj Bora - hansgrohe a Trek - Segafredo. Čelo pelotónu ani šesťtisíc metrov od cieľa ešte neovládol jeden celok. 
Stalo sa tak až v úplnom finále. Záverečný kilometer bol celkom chaotický. Cyklisti prešli z úzkej cesty na širokú, viaceré vláčiky sa totálne rozbili. V závere však získali prevahu jazdci Groupama - FDJ a boli to ich jazdci, ktorí priviedli balík do šprintu. Šprint nakoniec vyhral Alexander Kristoff, ktorý až na páske porazil Jordiho Meeusa. Tretí bol ďalší jazdec tímu Uno-X a to Soren Waerenskjold.
Kde sa vzal, tu sa vzal. Alexander Kristoff a jeho tím síce boli v záverečných kilometroch dobre viditeľní a trúfali si aj na silnejších súperov, no v úplnom finále prekvapili všetkých. Kristoff so svojou družinou išli opačnou stranou vozovky ako ich súperi v bitke o víťazstvo. Preleteli okolo nich ako parník a obsadili dva z prvých troch miest. Kristoff v závere využil aj svoje skúsenosti s hádzaním bicyklov. 
Veľké sklamanie muselo byť nielen v Bore - hansgrohe, keďže Jordiho Meeusa delili centimetre od výhry, ale hlavne v Soudal - Quick-Stepe. Fabio Jakobsen mal celý deň výbornú podporu, aj v závere boli jeho kolegovia pripravení, no v úplnom finále ich prevalcovali jazdci z Uno-X Pro Cycling. Pre Jakobsena sa nakoniec ušlo iba štvrté miesto, za ním preťal cieľovú pásku Thomas Pidcock
Rozhodcovia sa rozhodli odsunúť Pidcocka na koniec pelotónu pre nebezpečný šprint. Z opakovaných záberov vysvitlo, že v závere sa Brit dostal do kontaktu s Luisom Mendoncom (Glassdrive), ktorého odtlačil rukou a neskôr aj s Timom Kielichom (Alpecin), ktorý takmer stratil rovnováhu. Zároveň dostal pokutu dvesto CHF. Na piate miesto sa tak posunul Čech Pavel Bittner (DSM). 
Výsledky etapy
1. KRISTOFF Alexander Uno-X Pro Cycling Team 04:49:25 20
2. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 15
3. WAERENSKJOLD Søren Uno-X Pro Cycling Team 00:00 10
4. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:00 5
5. BITTNER Pavel Team DSM 00:00 3
6. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:00
7. TESFAZION Natnael Trek-Segafredo 00:00
8. KIELICH Timo Alpecin-Deceuninck 00:00
9. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00
10. VAN DIJKE Tim Jumbo-Visma 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander Uno-X Pro Cycling Team 04:49:15
2. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:04
3. WAERENSKJOLD Søren Uno-X Pro Cycling Team 00:06
4. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:10
5. BITTNER Pavel Team DSM 00:10
6. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:10
7. TESFAZION Natnael Trek-Segafredo 00:10
8. KIELICH Timo Alpecin-Deceuninck 00:10
9. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:10
10. VAN DIJKE Tim Jumbo-Visma 00:10
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 137,3 km - Cruz de Assumada: dĺžka 4,1 km; sklon 4,1 % 
3 20 61,3 km - Nave: dĺžka 4,5 km; sklon 4,8 % 
 
Náš eshop