Okolo Poľska prebehne v kratšej verzii, teší sa na Evenepoela, rozhodnú maličkosti

3.8.2020, 19:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
O priestor v kalendári neprišlo ani najprestížnejšie poľské etapové podujatie. Aj keď museli organizátori okresať počet etáp a vynechať niektoré tradičné destinácie, stále dokázali poskytnúť kvalitnú prípravu pred vrcholmi sezóny. Na trati budú rozhodovať sekundy alebo odvaha jazdiť aktívne.
 
 
pologne 19 podium polf
Vlaňajšie pódium (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)

 
Potrebná každá sekunda
 
Preteky si ponechali šprintérsky ráz a nechýbajú ani tradičné zvlnené previerky, hoci na nepríjemnom tatranskom profile sa bude rozhodovať iba v jednom prípade. Najskôr sa predstavia v akcii najrýchlejší jazdci v balíku. Na konci prvého dňa sa bude trikrát krúžiť okolo mesta Katowice a šprintérske formácie dostanú dostatok času, aby sa pripravili na samotný dojazd. Tesne pred páskou sa vynorí menšie stúpanie s priemerom do troch percent a potom sa pôjde z mierneho kopca až do konca, čo vytvorí hektickú koncovku. Aj druhá etapa bude finišovať na rýchlom okruhu, opäť ukážu svoju zohratosť jednotlivé šprintérske formácie a kandidáti na výhru budú musieť vytiahnuť naozaj maximálnu rýchlosť.
 
Aj na konci tretieho dňa sa bude prechádzať po okruhoch, no finále v meste Bielsko Biala ponúkne cieľovú čiaru na 2300-metrovom kopci s priemerom päť percent. Nemusí to byť ťažké stúpanie, ale v tomto ročníku sa bude bojovať v poradí o každú sekundu a teda na týchto sklonoch sa musia ukázať najsilnejší jazdci. Motivované tímy môžu na tomto teréne rozohrať akciu aj ďalej pred cieľom. Nasledovať bude kráľovská etapa v okolí Tatranskej Bukoviny, ktorá bude vrcholiť na kopci Rzepiska (2,5 km; 6,8 %). Vrchársky okruh bude postupne deliť pelotón a budeme zvedaví, ako sa k tomu postavia favoriti na titul. Keďže medzi jednotlivými kopcovitými úsekmi na okruhu je dlhá, jednoduchá pasáž, ako najlepší scenár sa javí útok na samom konci etapy. Ale bude to stačiť na zisk potrebného času? Zaujímavá previerka je nachystaná aj v poslednej etape. Jej prvá časť bude náročná, ale posledných sedemdesiat kilometrov neposkytuje žiadnu terénu prekážku, takže to vyzerá ako dobrá príležitosť pre šprintérov vo forme. Bez šance však nemusí byť ani silný únik a pre vývoj preteky by bolo ideálne, ak by to týmto spôsobom vyskúšali aj nespokojní favoriti na titul.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© mmmm)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Presadí sa útočný prístup?
 
Najväčšie rozdiely sa dajú vytvoriť počas tretieho a štvrtého dňa. Práve tam musí smerovať pozornosť záujemcov o titul, no profily týchto etáp nie sú náročné, očakávame v nich vyrovnané výkony favoritov a rozhodovať môže aj jazdecké majstrovstvo. V Burgose sme sa presvedčili, že Remco Evenepoel má vynikajúcu formu, a keď zacíti šancu na víťazstvo, pôjde tvrdo za ďalším triumfom na etapovom podujatí. V šprinte do kopca tretej etapy môže vyťažiť zo svojho dynamického prejavu a ak sa mu podarí získať nejakú tú sekundu na hlavných konkurentov, dostane sa do výbornej pozície. Po výkonoch na tvrdých kopcoch v Burgose musí byť pripravený aj na tie poľské prekážky. Keď bude naďalej predvádzať takticky vyspelé výkony, so svoju silnou koncovkou bude patriť medzi jazdcov, ktorí sa budú biť v cieli o dôležité bonusové sekundy.
 
V súboji s mladým belgickým cyklistom bude výhodné disponovať dvomi lídrami a vyskúšať aj útoky z väčšej diaľky. Obidve kľúčové etapy budú útočnú jazdu podporovať. Jakob Fuglsang prežil na konci Strade Bianche sklamanie, ale ak sa oprie do kopcov počas štvrtého dňa, len máloktorý zo súperov sa mu vyrovná. Astana môže využiť aj Iona Izagirreho, víťaza týchto pretekov z roku 2015, takže útočná spolupráca obidvoch jazdcov vytvára niekoľko alternatív, ako sa presadiť v dôležitých etapách.      
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Silná zostava bude reprezentovať aj Boru - hansgrohe. Rafal Majka sa chce vždy vytiahnuť na domácom podujatí a najmä štvrtá etapa mu poskytuje ideálny priestor. Vo výbornej kondícii sa už nachádza Max Schachmann, ktorého silnou stránkou je rýchla koncovka v náročnejších etapách, preto aj nemecký jazdec sa bude spoliehať na to, že po vyrovnanom priebehu môže byť rozhodujúcim faktorom práve jeho zrýchlenie na páske alebo kratších koncoch. V tíme sa objaví aj Patrick Konrad a od Bory môžeme očakávať aktívny prístup, najmä keď sa pelotón dostane do kopcovitých častí.
 
Spoluprácu z Burgosu si znovu vyskúšajú Esteban Cháves so Simonom Yatesom. Obidvaja budú potrebovať čo najťažší priebeh kráľovskej etapy, aby vynikli ich vrchárske schopnosti, no v austrálskom celku môže byť zaujímavou postavou aj Daryl Impey. Ak bude úspešný v šprinte do kopca v tretej etape, profil nasledujúcej previerky takisto nemusí byť nad jeho sily. Najmä keď bude mať pri sebe kvalitných spolujazdcov. Zvedaví budeme na dvojicu z Lotto - Soudal. Tim Wellens a Thomas de Gendt vedia využiť akúkoľvek zvlnenú trasu na nepríjemný atak, preto od nich očakávame, že v druhej časti podujatia môžu v niektorej etape vytvoriť na trati vítanú drámu.        
 
 
wellens 19 de gendt tour unik asofpb
Tim Wellens a Thomas de Gendt (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
 
Z jazdcov na celkové poradie uvidíme na štarte aj Carapaza, Poelsa, Masa alebo Zakarina, ktorí by zhodne privítali náročnejšiu trasu, preto budú musieť vynaložiť veľké úsilie v štvrtej etape, aby vytvorili na krátkych kopcoch potrebnú selekciu. Kelderman sa typologicky hodí aj na ardenské klasiky, preto by mu mala vyhovovať útočná jazda v dôležitých etapách, a na takomto teréne by sa mali dokázať predviesť Gasparotto, Costa či Ulissi ako pretekári s dobrým zrýchlením v kopci.
 
V hromadných dojazdoch sa schyľuje k atraktívnej konfrontácii medzi Ackermannom, Groenewegenom a Jakobsenom. Výhodu bude mať nemecký šprintér, ktorý sa už predstavil na Sibiu Tour a získal tam dve víťazstvá. Konkurenciu dopĺňajú Cavendish, ten však nemá formu, a motivovaní Degenkolb, Mežgec a Philipsen.
 
 
1. 5.8. rovinata etapa ciel rovina Chorzów > Katowice 196 km cieľ: 18:30
2. 6.8. rovinata etapa ciel rovina Opole > Zabrze 151 km cieľ: 18:30
3. 7.8. zvlnena etapa ciel rovina Wadowice > Bielsko-Biała 203 km cieľ: 16:30
4. 8.8. rovinata etapa ciel rovina Tatranská Bukovina 153 km cieľ: 18:50
5. 9.8. zvlnena etapa ciel rovina Zakopane > Krakov 188 km cieľ: 18:50
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop