André Greipel využil neprítomnosť Kittela a vyhral 5. etapu Gira

11.5.2016, 12:45 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
5. 11.5. zvlnena etapa ciel rovina Praia a Mare > Benevento 233 km Greipel
 
 
Program dnešného dňa znel jasno. Zdolať 233 kilometrov dlhú etapu. Značná porcia kilometrov odštartovala už o pol hodinu pred pravým poludním. Štart privítalo mestečko Praia a Mare. Má približne 7000 obyvateľov a hovoríme o prímorskom sídle s množstvom pláží. Cyklisti ale žiadnu z nich nenavštívili, na práci mali čosi iné. Etapa s poradovým číslom päť mala opäť patriť rýchlym mužom. V ružovom sa po včerajšku viezol Tom Dumoulin, ktorý chcel túto výsadu nosiť čo najdlhšie.
 
Situácia na trati sa vyvinula typicky pre takúto etapu. Vytvoril sa únik, ktorý dokázal hlavnému poľu utiecť na päť a pol minúty. Nachádzali sa v ňom štyria jazdci. Boli to Daniel Oss (BMC), Alexander Foliforov (Gazprom-Rusvelo), Pavel Brutt (Tinkoff) a Amets Txurruka (Orica-GrenEdge). Približne 90 kilometrov pred páskou sa ich náskok znížil na päť minút.
 
Pelotónu pochopiteľne velil tím Giant-Alpecin, na jeho čele sa však vetral aj zástupca Lotta-Soudal. Očakávali sme súboj Greipela s Kittelom. Nemohli sme však zabúdať ani na Talianov, ktorým bez pochýb nechýbala veľká motivácia. Na tohtoročnom Gire sa jazdci z Apeninského polostrova prezentujú veľmi aktívne. Včerajší víťazný zárez Diega Ulissiho bol toho jasným dôkazom. A v aktívnej jazde pokračovali aj dnes. Jediná vrchárska prémia padla do rúk Damiana Cunega, navyše mali Taliani muža aj v úniku.
 
Medzi tým prišla informácia o odstúpení Omara Fraileho (Dimension Data). Jazdec sa prezentoval únikom v druhom dejstve prvej Grand Tour sezóny. Afričania teda pokračovali už bez neho. Tiež prišla informácia, že tretia hodina etapy sa išla priemernou rýchlosťou 40,8 kilometrov za hodinu. Čiže presne tak akurát. A náskok utečencov pomaly ale isto klesal a klesal.
 
Marcel Kittel s André Greipelom sa 75 kilometrov pred cieľom dozvedeli, že minimálne pri dnešnom dojazde budú mať o súpera menej. Z pretekov odstúpil taliansky cyklista s poľským menom Jakub Mareczko (Wilier-Southeast). Naskytol sa nám tiež veľmi pekný pohľad na pelotón. Vláčiky všetkých tímov, ktoré majú záujem o celkovú klasifikáciu jazdili za sebou.
 
Hovorí sa, že cyklistické preteky sú pre krajinu nezaplatiteľnou a hlavne bezplatnou reklamou. Talianska réžia toto tvrdenie počas etapy využívala na dvesto percent. Nádherná príroda s ešte krajšími zámkami, ktoré lemovali trasu, boli v týchto chvíľach na obrazovkách častejšie ako samotní cyklisti. Situácia na trati sa stále nemenila. Náskok štyroch jazdcov vpredu osciloval okolo štyroch minút a na čele hlavného balíka pracovali cyklisti Giant-Alpecinu.
 
V pelotóne sa nachádzali všetci veľkí favoriti. Bol tam aj Mikel Landa. Včera sa mu podarilo v závere z balíka vypadnúť a pripísal si tak menšiu stratu. Na Valverdeho strácal 16 sekúnd a na Nibaliho o päť viac. Pelotón letel 56 kilometrov pred cieľom rýchlosťou 53 kilometrov za hodinu.
 
Situácia na trati sa predsa len zmenila. Holanďanov na čele balíka vystriedali Belgičania z Lotta-Soudal. Výdatne im pomáhala aj Astana, a tak náskok jazdcov vpredu klesol o viac ako minútu. Navyše na chvíľu boli piati. Na cestu totiž vybehol pes. Verili sme, že do príchodu balíka na ceste už nebude a všetko prebehne bez problémov.
 
Cieľovou destináciou dnešného dňa bolo hlavné mesto provincie Kampánia Benevento. V antike sa verilo, že približne 62-tisícové mesto založil trácky kráľ Diomédes. Dnes mesto zaplavilo množstvo divákov. Talianska réžia si ho na kameru vyberala čoraz častejšie a častejšie. Španielsko-taliansko-ruská štvorica vpredu ešte stále disponovala s náskokom asi minútu a pol.
 
Pomaly ale isto sa blížil koniec všetkým nádejam na úspešný únik. S veľkou pravdepodobnosťou sme mohli tvrdiť, že dôjde k hromadnému dojazdu. A ten mohol byť zaujímavý. Posledných 200 metrov bola cesta dostatočne široká na to, aby sa tam zmestilo viacero vláčikov. V týchto chvíľach sme zaznamenali technické problémy jazdca Movistaru Andreja Amadora. Všetko však vyriešil tímový mechanik.
 
Do cieľa ostávalo ešte stále 25 kilometrov. Vzhľadom na to, že jazdci mali v nohách už viac ako 200 kilometrov, muselo to už bolieť. Vidina víťazstva však štyroch odvážnych hnala vpred. Bol to ale boj proti veterným mlynom. Náskok klesol už pod 30 sekúnd. V týchto chvíľach jazdci pokorili hranicu posledných 20 kilometrov a presne vtedy musel meniť koleso Chad Haga, pomocník Toma Dumoulina. 
 
Asi 16 kilometrov pred cieľom sme videli nepríjemný pád troch cyklistov. Dvaja z nich skončili v priekope pri ceste.  Jedným z nich bol Jack Bobridge. V páde bol zapletený aj Gianfranco Zilioli. Jazdci sa ale postavili na vlastné nohy a o malú chvíľu vysadli na bicykle. Utečenci mali ešte stále náskok pohybujúci sa okolo 30 sekúnd, a to do cieľa ostávalo už len 13 kilometrov. 
 
Cyklisti boli v úniku už viac ako 220 kilometrov. O to nepríjemnejší musel byť pohľad na za nimi sa rútiaci pelotón. Únik dnešného dňa definitívne skončil sedem kilometrov pred páskou. Blížil sa hromadný dojazd. V pelotóne sme zatiaľ nevideli Marcela Kittela. Najsilnejšie vyzeralo Lotto-Soudal. Podľa informácií sa nemecký rýchlik skutočne v pelotóne nenachádzal! Do cieľa chýbalo posledných 3000 metrov a Belgičania stále na čele.
 
Posledný kilometer pred cieľom sme zaznamenali ďalší pád! Bol to jazdec Kaťuše. Na čele sme videli aj Arnauda Démara, no nemecká Gorila to zvládla a náročný špurt ukoristila len a len pre seba! André Greipel využil neprítomnosť krajana a vyhral piatu etapu Gira 2016! Druhý finišoval Francúz Arnaud Démare (FDJ) a tretí Sonny Colbrelli (Bardiani). Kittela zastúpil Bob Jungels a nešpurtoval vôbec zle, porazil Hoflanda, Bellettiho, Zabela či Ewana.
 
Celkovo sa nič nezmenilo, favoriti neboli medzi zaostávajúcimi pretekármi. Došlo iba ku kozmetickej zmene, keď špurtujúci pretekári mierne odskočili zvyšku pelotónu a za 13. jazdcom sa rozhodcovia rozhodli dať štvorsekundovú stratu. Tým posledným bez nej bol Valverde, tesne pred ním ešte Zakarin ako jediní vrchári takto vpredu. Cunego si poistil vedenie vo vrchárskej súťaži. Naopak, Kittel prišiel o časť náskoku v červenom drese, ale nie významne, pretože väčšina jeho najväčších konkurentov sa dnes do záveru nedostala. Greipel triumfoval štvrtý raz v sezóne, prvý raz na pretekoch World Tour.
 
 
Výsledky
1. GREIPEL André Lotto Soudal 5:40:35 100
2. DÉMARE Arnaud FDJ 00:00 40
3. COLBRELLI Sonny Bardiani - CSF 00:00 20
4. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:00 12
5. HOFLAND Moreno Team LottoNL - Jumbo 00:00 4
6. BELLETTI Manuel Wilier - Southeast 00:00  
7. ZABEL Rick BMC Racing Team 00:00  
8. PREIDLER Georg Team Giant - Alpecin 00:00  
9. EWAN Caleb Orica GreenEDGE 00:00  
10. TSATEVICH Alexey Team Katusha 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 19:40:48 20
2. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:16  
3. ULISSI Diego Lampre - Merida 00:20  
4. PREIDLER Georg Team Giant - Alpecin 00:20  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:24  
6. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:26  
7. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:27  
8. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:35  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:35  
10. ROCHE Nicolas Team Sky 00:37  
11. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 00:37  
12. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 00:40  
13. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 00:45  
14. TAARAMäE Rein Team Katusha 00:45  
15. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 00:46  
16. LANDA Mikel Team Sky 00:47  
17. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 00:47  
18. AMADOR Andrey Movistar Team 00:50  
19. SCARPONI Michele Astana Pro Team 00:52  
20. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 00:54  
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
Krátke preview etapy:
Ďalšia šanca pre šprintérov nemôže mať iného favorita ako Marcela Kittela. Nemecký cyklista sa netají tým, že chce konečne vyhrať etapu na talianskom území, v prípade hromadného dojazdu má veľký dôvod byť sebavedomý. Otázkou zostáva, ktoré celky budú ochotné pomáhať Etixxu pri kontrole utečencov. Lotto-Soudal zatiaľ nemôže byť spokojný s výkonmi André Greipela, ale silovejší dojazd by mu mohol vyhovovať. Aktívnu jazdu čakáme aj od FDJ, ktorý sa po odstúpení Genieza bude viac orientovať na Démara. Nizzolo, Modolo a Viviani budú chcieť nadviazať na predchádzajúce talianske víťazstvo Diega Ulissiho, do spoločnosti kandidátov na víťazstvo musíme zaradiť aj Ewana. O úspešnosti týchto pretekárov rozhodne zloženie úniku, v pelotóne sa nachádza niekoľko jazdcov, ako Wellens alebo de Marchi, ktorí budú vytrvalo striehnuť na svoju šancu.           
 
 
Krátke preview trasy:
V piatej etape sa pretekári dostanú do Kampánie, do mesta Benevento, kam ich zavedie dlhých 230 kilometrov. Hneď od začiatku sa začne pozvoľna stúpať na vrchársku prémiu tretej kategórie. Potom si jazdci na chvíľu odpočinú, aby nabehli na zvlnený terén. Vlnitý úsek skončí 50 km pred finišom, zostávajúci profil je úplne jednoduchý. Ak si šprintérske celky v tejto pasáži splnia svoju povinnosť, do cieľa príde hlavný balík pohromade. V opačnom prípade dostanú utečenci vietor do plachiet a môžu sa pobiť o etapový triumf. V samotnom Benevente sú pripravené dva rozdielne okruhy, ktoré ponúkajú dobrú príležitosť na hromadný špurt. Pred cieľom síce stojí krátka vlna, ale tá nemá potrebnú náročnosť, aby vystrašila šprintérov. Nebude to však klasický dojazd, posledných tisíc metrov je do mierneho kopca so sklonom 3,5 %.
 
 
Stúpania na trase:
Fortino (3,5 km; 5 %)
 
 
etapa 05
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop