BinckBank Tour: Peter Sagan vyhral úvodnú etapu, rozhodla cieľová fotografia

7.8.2017, 12:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 7.8. rovinata etapa ciel rovina Breda > Venray 180 km P. Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
profil etapy je rovinatý, organizátor ho nezostavil
 
 
Na holandskom podujatí sa oživujú profily, cez ktoré sa prechádza počas jarných klasík, preto na štarte vídame mnohé známe tváre, ktoré sa presadzujú na najslávnejších jednorazovkách.
 
Peter Sagan pokračuje v príprave na MS a trasa pretekov by mu mala veľmi vyhovovať, najmä záverečné klasikárske etapy. V úvodnej časti BinckBank Tour však dostali niekoľko príležitostí šprintéri a v tomto smere pútali pozornosť také mená ako Kittel, Greipel, Démare, Groenewegen, Viviani, Danny van Poppel alebo Cort. Svetový šampión mal pre hromadné koncovky k dispozícii Rüdigera Seliga a spoločnosť mu robil aj Michael Kolář, ktorý včera vybojoval desiatu priečku na ME.
 
Do úniku sa dostali štyria pretekári, Piet Allegart (Sport Vlaanderen-Baloise), Mark McNally (Wanty-Groupe), Laurens de Vreese (Astana) a Elmar Reinders (Roompot) sa museli uspokojiť len s veľmi malým náskokom pred balíkom, ktorý ich držal na dvoch minútach. Na čele pretekov sa prezentovali menšie celky, výnimku tvorila Astana, ktorá dostala dopredu dobrého klasikára De Vreesa, ktorý v tomto roku dosiahol najlepší výsledok na Paríž - Roubaix, kde obsadil pätnástu priečku. V brejku sa objavil aj 22-ročný belgický cyklista Piet Allegart, ktorý na Pekle severu finišoval na sedemnástej pozícii, a na BinckBank Tour prišiel zbierať ďalšie skúsenosti. 
 
Malý rozdiel medzi skupinami spôsobila silná partia šprintérskych tímov, ktoré sa striedali na čele balíka. Videli sme tam farby Quick-Stepu, FDJ, ale hlavnú prácu odvádzalo domáce zoskupenie Lotto - Jumbo, ktoré priviezlo na preteky Dylana Groenewegena. Holandský jazdec sa vracal do súťažného diania po svojom triumfe v záverečnej etape na Tour de France.
 
Utečencov kontroloval aj tím Bora - Hansgrohe, ktorý bol poskladaný výlučne okolo Petra Sagana. Svetový šampión sem prišiel dobre rozjazdený po Tour de Pologne, čo  mala byť jeho výhoda v bitke o celkový triumf. Náskok brejku pomaličky klesal. Pre pelotón nebolo problém zlikvidovať deväťdesiat sekúnd, ale do cieľa zostávalo ešte päťdesiat kilometrov, takže nikto nechcel otvoriť priestor pre nových útočníkov.
 
Na konci etapy čakali na jazdcov dva okruhy a pri prvom prejazde cez cieľovú pásku pelotón strácal už menej ako jednu minútu. Potom sa tempo spomalilo, aby nikoho v balíku nemotivovali bonusové sekundy na blížiacom sa zlatom kilometri.
 
Zlatý kilometer obsahoval tri šprinty, kde sa dali získať bonusové sekundy v pomere 3-2-1. Dnes ovládol všetky šprinty Laurens de Vreese. Zaujímavejšie súboje sa tu očakávali počas záverečných troch etáp, zlatý kilometer mohol zasiahnuť do celkového poradia. V poslednom kole viedol balík tím Quick-Step Floors, ktorý sa veľmi spoliehal na Marcela Kittela. Pelotón si nechával utečencov až na poslednú chvíľu, vedúca štvorica bola chytená tri kilometre pred páskou.
 
Vo finále sa nachádzali dva kruhové objazdy, ktoré natiahli pelotón, a to vyradilo z hry viacerých favoritov. Naopak, vpredu sa udržal Peter Sagan, ktorý vsadil na dlhý šprint, a na cieľovej páske zviedol tesný súboj s Philom Bauhausom zo Sunwebu. O víťazovi etapy musel rozhodnúť až foto-finiš, ktorý vyznel pre svetového šampióna.
 
 
binck 2017 etapa 1 spurt bohfst
Tesný špurt (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Holandské podujatie nezostalo nič dlžné svojej povesti, v koncovke rovinatej etapy museli šprintéri bojovať o svoju pozíciu pred rozhodujúcim špurtom, a to sa stalo osudným pre mnohých favoritov, ale Peter Sagan bol na tento dojazd výborne pripravený. Veď v minulom roku tu vyhral dve etapy. Aj keď sa veľmi rýchlo ocitol na čele pretekov, dokázal to pretaviť na etapový triumf.
 
Keďže pred páskou pri sebe neuvidel hlavných súperov, vsadil na dlhý šprint, čo bolo správne rozhodnutie, ale problémy mu narobil Phil Bauhaus. Svetový šampión tak odštartoval toto podujatie rovnakým spôsobom ako Okolo Poľska - víťaznou etapou a získaním vedúcej pozície v GC. Michael Kolář prišiel do cieľa v hlavnom balíku.
 
Výborný koncovku predviedol Phil Bauhaus, ktorý patrí medzi talentovaných šprintérov a ktorý v tomto roku vyhral etapu na Critérium du Dauphiné. Tretiu priečku obsadil Magnus Cort, ktorý dnes oznámil, že na budúci rok bude jazdiť za Astanu. Na štvrtej pozícii finišoval Dylan Groenewegen a ďalší favoriti na etapový triumf dopadli ešte horšie. André Greipel bral až deviatu priečku, do Top 10 sa nezmestil Marcel Kittel, ktorý sa na posledných stovkách metrov neukazoval na predných pozíciách.
 
Peter Sagan sa stal lídrom pretekov a zajtra vybehne na štat časovky ako posledný v poradí. Dnes získal desať bonusových sekúnd, čo je dôležité pre jeho ambície v celkovom poradí. Na druhej priečke sa nachádza Laurens de Vreese, ktorý uchmatol všetky bonifikácie na zlatom kilometri. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Mal som šťastie. Najskôr som si myslel, že som skončil druhý, ale napokon som vyhral ja. Ešte sa mi nestalo, aby som čakal na potvrdenie víťazstva päť minút. Vo finále sa predo mnou otvoril priestor, preto som poslal dopredu Seliga a bol tam aj Groenewegen, tak som začal šprintovať za nimi. Bol to dlhý šprint, ale mohol som využiť jazdcov pred sebou, tak som mal dobrú líniu. Ale Bauhaus predviedol veľmi dobrý šprint. Zajtra nás čaká prvý dôležitý deň. Je to dobrá trať pre Macieja Bodnara a ja sa budem snažiť, aby som v časovke minimalizoval svoje straty."
     
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jensa Zemkeho (DS Bora)
"Je to moje prvé víťazstvo s Petrom, preto som veľmi šťastný. Po smoliarskych okamihoch sa vrátilo šťastie na našu stranu. Náš tím pracoval perfektne počas celého dňa, máme tu silnú zostavu. Aj keď bola koncovka veľmi tesná, je to pre nás skvelý vstup do pretekov. Zajtra je naším cieľom v časovke príliš nestratiť , ale máme tu aj Macieja Bodnara, ktorý je kvalitným časovkárom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Phila Bauhausa (2. miesto)
"Cítil som sa veľmi dobre počas celého dňa, kolegovia mi pomáhali, aby som sa vždy nachádzal tam, kde som mal byť. Na konci som zachytil Saganove zadné koleso a obidvaja sme začali šprintovať vedľa seba. Ale rozhodlo hodenie bicykla na cieľovej čiare a milimetre. Dal som do toho všetko, takže musím byť spokojný s výborným druhým miestom na začiatku podujatia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (4. priečka)
"Začal som šprintovať príliš zozadu, ale aj tak mi chýbala na konci nejaká rýchlosť. Na páske fúkal protivietor a Sagan bol jasne najsilnejší. Ja som nemohol dosiahnuť viac ako štvrté miesto. Po Tour de France som bol zaneprázdnený, zúčastnil som sa niekoľkých kritérií a zaujímali sa o mňa médiá. Potrebujem získať rytmus, ale verím, že to nebude trvať dlho."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 3:50:09 50
2. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00 20
3. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:00 8
4. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
5. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
7. WIPPERT Wouter Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
8. RICKAERT Jonas Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
9. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
10. PLANCKAERT Edward Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
157. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 3:49:59 8
2. DE VREESE Laurens Astana Pro Team link ikonka 00:01  
3. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:04  
4. REINDERS Elmar Roompot - Nederlandse Loterij 00:05  
5. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:06  
6. MCNALLY Mark Wanty - Groupe Gobert 00:06  
7. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:10  
8. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
9. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:10  
10. WIPPERT Wouter Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:10  
157. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné momenty etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Preteky otvára jednoduchá etapa, ktorá sadne najrýchlejším jazdcom v pelotóne. Mestá Breda a Venray budú spojené takmer najkratšou možnou trasou, bez krátkych stúpaní, takže kontrolu nad vývojom úvodnej previerky preberú šprintérske zoskupenia. V cieľovej destinácii je pripravený 21-kilometrový okruh, cez ktorý sa prebehne dvakrát, a na pretekárov tu čaká aj zlatý kilometer, ktorý je postavený 23 kilometrov pred páskou. Finále neobsahuje žiadne zákruty, záverečné kilometre sú priamočiare, ale pelotón natiahne posledný kruhový objazd, ktorý stojí šesťsto metrov pred cieľom. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop