BBT: Posledná etapa bez rozdielov, vyhral Stuyven, Sagan 4., Dumoulin ovládol GC

13.8.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 13.8. zvlnena etapa ciel rovina Essen > Geraardsbergen 186 km Stuyven
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy (© Cronoescalada.com)
 
 
Klasifikácia mala dostať definitívnu podobu na dvoch okruhoch, kde hral hlavnú úlohu prejazd cez slávny Muur van Geraardsbergen. V minulých ročníkoch to bývala nervózna etapa s mnohými útokmi, ale vtedy boli pripravené tri kolá okolo tohto legendárneho bergu.
 
Napriek skráteniu rozhodujúceho javiska sme očakávali ďalšiu intenzívnu bitku a medzi hlavných aktérov mal patriť Peter Sagan, ktorý po včerajšom trpkom sklamaní mal veľkú motiváciu, aby sa rozlúčil s podujatím čo najlepšie. Líder pretekov Tom Dumoulin musel obraňovať malý náskok pred Timom Wellensom, preto sme bol zvedaví, čo tím Lotto - Soudal a možno aj BMC vymyslia na holandského pretekára.
 
Dnes sa malo jazdiť pod zatiahnutou oblohou a bola malá šanca, že sa objavia dažďové prehánky. Ponuke vedúcej skupiny neodolali Tony Martin (Kaťuša-Alpecin), Elia Viviani (Sky), Jay Thomson (Dimension Data), Grega Bole (Bahrain Merida), Elmar Reines (Roompot), Kenny Dehaes (Wanty Groupe), Tim Merlier (Verandas), Preben van Hecke (Sport Vlaanderen) a Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen).
 
Brejk sa vytvoril až po štyridsiatich kilometroch, dovtedy sa išlo veľmi rýchlo. Najskôr sa vpredu usadila sedemčlenná skupina, až potom podnikla statočný pokus dvojica z tímu Sport Vlaanderen, ktorá dokázala zmazať dvojminútové manko na vedúcich jazdcov. Do úniku sa nedostali zástupcovia silných celkov, ktoré majú svojich borcov vysoko v poradí, no druhýkrát za sebou sa objavil pred pelotónom Tony Martin
 
Na rovinatej časti etapy kontroloval situáciu tím Sunweb, ktorý síce nechával utečencom len malý priestor, ale Dumoulin by bol spokojný, ak by táto partia uchmatla v cieli bonusové sekundy. Ako sa blížili prvé stúpania, na čelo pelotónu sa vytiahol Bora - Hansgrohe, ktorý zrýchlil, a to bolo jasné znamenie, že Peter Sagan sa cíti aj dnes výborne a vo finále mal veľké plány. Pred prvým prejazdom cez Muur sa pridali k nemeckému tímu aj ostatné zoskupenia, každý favorit chcel cez tento prudký berg prebehnúť na čele balíka.  
 
Po tomto stúpaní zostali na čele pretekov len Martin a Viviani a rozdelila sa aj hlavná skupina, o čo sa postaral najmä Lars Boom. Peter Sagan si držal predné pozície a do balíka sa postupne vracali ďalší borci. Potom prebral kontrolu nad situáciou Bora - Hansgrohe. Pred pelotónom sa ešte pohybovali Danny Van Poppel a Wout Van Aert spolu s Gregom Bolem, ktorý bol členom pôvodného úniku. Pred druhým prejazdom cez Muur sa rozšírila vedúca skupina na piatich mužov, ale tí mali za sebou rozbehnutý pelotón a malý náskok.
 
Podľa predpokladov tu bola vedúca skupina chytená a na Muure zaútočil Peter Sagan, ktorý roztrhal pelotón a v jeho spoločnosti zostali iba Wellens a Stuyven a vpredu vydržal aj Tony Martin. Za nimi sa nachádzala malá skupinka, kde sme videli Dumoulina, Van Avermaeta alebo Vakoča, a lídrovi pretekov pomáhal jeden tímový kolega. A keďže rozdiely neboli veľké, tieto skupiny favoritov sa spojili. 
 
Po ďalšom stúpaní Bosberg sa nachádzal zlatý kilometer a cez všetky šprinty prešiel ako prvý Lukas Pöstlberger (Bora), ktorý zaútočil z balíka. Na záverečnom špurte sa vytiahli dopredu aj favoriti, dve bonusové sekundy získal Gilbert a jednu líder pretekov Dumoulin, ktorý zvýšil náskok pred Wellensom na päť sekúnd. Sedemnásť kilometrov pred cieľom sme mali na čele početný hlavný balík, vrátane všetkých favoritov. Peter Sagan mal opäť defekt a musel meniť bicykel, ale v tom čase nebolo tempo veľmi vysoké, takže sa dokázal vrátiť do balíka bez problémov.
 
Vo finále sme videli niekoľko pokusov zaútočiť, ale ten zaujímavý pohyb predviedli Van Avermaet a Sagan na poslednom bergu, po ktorom si vybudovali menší náskok pred Dumoulinom, Keukeleirem a Sütterlinom. Potom sa vedúca skupina ešte rozšírila, ale už nebola taká početná ako pred Denderoordbergom. Následne sa odohrala podobná situácia ako na konci piatej etapy. Atakoval Jasper Stuyven a medzi favoritmi sa váhalo, kto začne stíhať belgického jazdca. A ten si zatiaľ vybudoval sľubný odstup.
 
Jasper Stuyven túto ponuku využil dokonale a vybojoval prvý triumf v ročníku. Za ním preťali cieľovú pásku Philippe Gilbert a Tom Dumoulin, ktorý sa stal celkovým víťazom pretekov. Peter Sagan dorazil do cieľa hneď za nimi na štvrtom mieste.
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd poslednej etapy
 
 
Posledná etapa nevytvorila rozdiely medzi favoritmi. Akcia sa rozbehla len na druhom prejazde cez Muur, keď zaútočil Peter Sagan, ale potom sa na trati opäť sformovala početná skupina najlepších jazdcov. Delenie nepriniesol ani posledný krátky kopec, takže v samotnom finále sa odohrala taktická bitka favoritov, ktorú využil Jasper Satuyven, aby nastúpil v tom správnom momente. Cyklista tímu Trek - Segafredo tu predvádzal kvalitné výkony, ktoré zakončil pekným víťazstvom, a vďaka nemu sa posunul na tretie miesto v GC.  
 
Vývoj poslednej previerky zahral do kariet Tomovi Dumoulinovi, ktorého Tim Wellens dostal pod mierny tlak len po druhom prechode cez Muur, ale túto situáciu vyriešil bez problémov. Potom už zobral bonusovú sekundu na zlatom kilometri a lepšie zvládol aj samotný dojazd, takže svoje vedenie na čele poradia ešte zvýšil. Po triumfe na Gire získal ďalší pekný úspech do svojej zbierky. 
 
Tim Wellens nezískal tretí celkový triumf na týchto pretekoch. Veľkú šancu na rozhodujúci útok mal vo včerajšej etape, ale na konci sa mu nepodarilo zlomiť Toma Dumoulina. Greg van Avermaet prišiel o miesto na stupňoch víťazov, ale po Tour de France sa dostáva do dobrej formy. Svoje klasikárske kvality ukázali Lars Boom a Michael Valgren, tím Quick-Step Floors potešila dvojica Philippe Gilbert a Petr Vakoč. Český jazdec vyrovnal svoj najlepší výsledok na etapových pretekoch WT, na desiatom mieste finišoval aj na Okolo Poľska v roku 2014.
 
Peter Sagan sa dnes posunul na siedmu priečku v poradí, ale jeho ciele siahali na ten najvyšší stupienok. Ale všetko zmaril jeden defekt. V záverečnej previerke sa snažil deliť pelotón na Muure a na poslednom bergu, a aj keď sa mu podarilo vytvoriť isté rozdiely, tie nestačili na to, aby prišiel do cieľa v malej skupinke. Na cieľovej páske nešiel naplno, keď už bolo jasné, že etapový triumf ukoristí Stuyven. Na tomto podujatí sa ukázal v ešte lepšej kondícii ako na Tour de Pologne, preto musí byť spokojný, ako sa pripravuje na MS. A žiadaný výsledok môže dosiahnuť v niektorých z nasledujúcich pretekov. Michael Kolář dnešnú etapu nedokončil. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jaspera Styuvena (víťaz)
"Na preteky sme prišli s dvomi cieľmi. Ja som mal bojovať o celkové poradie a Edward Theuns sa zameriaval na šprinty. Pomáhal som Edwardovi a vyhral jednu etapu, potom ma celý tím chránil, aby som sa presadil v GC. A dopadlo to veľmi dobre. Bol to pre nás perfektný týždeň, celý tím fungoval výborne. Na konci dnešnej etapy som chcel zabojovať o etapový triumf a polepšiť si v poradí, som veľmi rád, že sa mi podarilo oboje."
      
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (4. miesto)
"Dnes sme mali lepšie počasie ako včera. Vo finále som to mal náročné, pretože každý sa pozeral na mňa. Ale som v poriadku, nespadol som, čo je najdôležitejšie. Včera sa stala chyba s neutrálnou pomocou. Nie je dobré, ak v takýchto technických úsekoch chýba neutrálna pomoc. V toto smere je čo zlepšovať, ale ja som spokojný s mojim výkonmi po Okolo Poľska. Boli to dva intenzívne týždne a už sa teším na Quebec a Montreal."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrico Poitschke (DS Bora)
"Snažili sme sa vyskúšať všetko. Náš tím pôsobil výborným dojmom, ako počas celého týždňa, a Peter bol naozaj silný. Ale ako to často vidíme, keď je s ním niekto v skupine, nechce spolupracovať. Nie sme veľmi spokojní s výsledkami, ktoré sme tu dosiahli. Samozrejme, máme dva etapové triumfy, ale mohli sme dosiahnuť viac. Peter má naozaj výbornú formu a boli sme blízko k celkovému triumfu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (víťaz GC)
"Od začiatku pretekov bolo mojím zámerom vyhrať celkovú klasifikáciu. Skončil som tu už druhý a tretí, ale počíta sa len víťazstvo. Náš tím bol silný počas celého týždňa. Každý deň to bola pre nás zábava a na trati sa nám darilo. V poslednej etape sme potrebovali len kontrolovať situáciu, čo sa nám podarilo."
 
 
Výsledky
1. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 4:06:48 50
2. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:01 20
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:01 8
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:01  
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:01  
6. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:01  
7. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:01  
8. LADAGNOUS Matthieu FDJ link ikonka 00:01  
9. SMITH Dion Wanty - Groupe Gobert 00:01  
10. VAN BAARLE Dylan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:01  
DNF KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 24:34:33 400
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:17 320
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:46 260
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:51 220
5. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 01:14 180
6. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 01:15 140
7. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 01:53 120
8. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:59 100
9. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:12 80
10. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 02:23 68
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
eneco 7 etapa posledne km
profil dojazdu etapy (© sport.be/binckbanktour)
 
 
Krátke preview etapy:
Preteky zakončí tradičná bitka na Muur van Geraardsbergen (1100 m; 8,7 %), ktorá rozhodne o víťazovi pretekov. Okolo tohto legendárneho miesta sa pôjdu dva okruhy s dĺžkou 26 kilometrov a samotný Muur bude v ponuke trikrát. Rozhodujúce kolo okrem  cieľového stúpania obsahuje aj Bosberg (1000 m, 6%),  Onkerzelestraat (1500 m, 3%) a Denderoordberg (700 m; 8 %), ktorý stojí šesť kilometrov pred cieľom. Na tomto náročnom okruhu sa odohrávajú zaujímavé útoky, záujem bude vzbudzovať posledný prejazd cez Bosberg, po ktorom je pripravený zlatý kilometer, ale o etapovom triumfe rozhodne len špurt do kopca na Muure (600 m; 8,7 %). V posledných dvoch rokoch sa tu presadil únik a Boasson Hagen s Quinziatom.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop