Bergen: Van Vleutenová sa po hrozivom páde v Riu dočkala majstrovského titulu

19.9.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
ms 2017 logo
 
 
po 18.9. rovinata etapa 10:35 Bergen > Bergen 16,1 km Pirrone
 
Invididuálny program na MS tradične odštartoval časovkou junioriek na 16 100 metrov, ktorú ovládla talianska dvojica Elena Pirroneová s Alessiou Vigliaovou. Druhá menovaná odštartovala ako prvá a čakala v horúcom kresle, kým ju prekoná posledná 47. pretekárka - jej krajanka a európska šampiónka z Herningu. Medzi nimi bolo osem sekúnd. Súboj o bronz vyhrala Austrálčanka Madeleine Fasnachtová pred Nemkou Hannah Ludwigovou. Nepodarilo sa nám zistiť, či to nie je náhodou dcéra dvojnásobného víťaza Pretekov mieru Olafa Ludwiga.
 
 
 
po 18.9. rovinata etapa 13:05 Bergen > Bergen 37,2 km Bjerg
 
Dánska časovkárska škola je známa a po európskom šampiónovi Kasperovi Asgreenovi máme v tejto kategórii aj dánskeho majstra sveta. Stal sa ním jeho kolega Mikkel Bjerg jazdiaci za Giant - Castelli. 37 200 metrov zvládol za 47:06 pri priemernej rýchlosti tesne cez 47 km/h. Striebornu medailu získal ďalší prvoročák Američan Brandon McNulty z Rally Cycling, no v cieli mal až 66-sekundové manko. V Dohe si to ešte ako juniori vymenili, zlatý bol vtedy Američan. Aj v tejto kategórii bol súboj o bronz veľmi tesný. Úspešnejší bol Francúz Corentin Ermenault, ktorý o necelé dve sekundy zdolal Luxemburčana Toma Wirtgena. S piatou pozíciou sa musel uspokojiť mladší brat austrálskeho šampióna Milesa Scotsona Callum. Asgren skončil až siedmy.
 
Po Quaadem, Hansenovi a Würtzovi je to už štvrtý pretekár s cenným kovom z tejto kategórie a disciplíny za posledné roky, teda Dáni v boji proti chronometru jasne patria medzi svetovú špičku.
 
 
 
ut 19.9. rovinata etapa 11:35 Bergen > Bergen 21,1 km Pidcock
 
Najrýchlejším juniorom v časovke bol dnes v Bergene Brit Thomas Pidcock, ktorý doteraz vynikal skôr v cyklokrose a tejto disciplíne zbieral úspechy. Zdá sa ale, že jeho tempársky talent je tiež obrovský a mohol by viac presedlať na cestu. 21 100 metrov zvládol za 28 minút a dve sekundy. O dvanásť zaostal druhý Talian Antonio Puppio a iba štyri desatiny viac dostal na páske Poliak Filip Maciejuk. Najväčší favorit a majster Európy Nór Andreas Leknessund to dnes poriadne pokazil. V polovici trate viedol, ale v závere mu začali dochádzať sily a skončil napokon až ôsmy.
 
Veľmi dobre, až šokujúco, sa darilo českým pretekárom. Vojtěch Sedláček skončil jedenásty so stratou 37 sekúnd, Richard Holec s mankom 47 sekúnd šestnásty zo 77 účastníkov. Vyspali sa naozaj veľmi dobre, lebo ešte pred mesiacom a pol na ME bol Podbrezovčan Lukáš Kubiš o 16 sekúnd rýchlejší ako Sedláček, hoci pred tým v Žiari na neho stratil viac ako minútu.
 
 
 
ut 19.9. rovinata etapa 15:55 Bergen > Bergen 21,1 km Van Vleuten
 
Zatiaľ čo v ostatných kategóriách sa očakávali nevyspytateľné súboje menej známych pretekárov, medzi ženami to v časovke dopadlo podľa predpokladov. Uvažovalo sa, že by mohlo byť pódium čisto holandské. Napokon sa tak nestalo, lebo Ellen Van Dijková skončila "až" piata, ale o majstrovský titul si to rozdali jej krajanky. Úspešnejšia bola najstaršia Annemiek Van Vleutenová, ktorá konečne získala cenný kov, ku ktorému mala najbližšie v Riu, ale škaredo spadla. Anna van der Breggenová zopakovala striebornú pozíciu z Richmondu. Zaostala o dvanásť sekúnd na 21-kilometrovej trati. Bronz si do Austrálie odvezie Katrin Garfootová, Van Vleutenovej kolegyňa z Oricy.
 
42-ročná vlaňajšia majsterka sveta Amber Nebenová sa pomaly lúči a neprežíva ideálnu sezónu. Obsadila až jedenástu pozíciu. Najlepšia cyklistka súčasnosti Marianne Vosová sa časovky tradične nezúčastnila.
 
 
 
 
itt kategorie
mapa časoviek (© bergen2017.no)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop