TdF: Na Tourmalete vyhral Pinot, Alaphilippe skončil druhý, favoriti strácali, aj Thomas

20.7.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
14. 20.7. rovinata etapa ciel rovina Tarbes > Tourmalet 117 km Pinot
 
etapa 14
profil etapy, 3360 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Cieľový výstup na mýtický Tourmalet nie je každoročnou záležitosťou a nemohli sme si želať lepší začiatok ostrých vrchárskych súbojov prebiehajúcej edície. Očakávali sme ofenzívu od mnohých favoritov na titul a veľký deň mal pred sebou najmä Julian Alaphilippe. Všetci boli zvedaví, ako dlho vydrží jeho symbióza so žltým dresom.
 
Tím Ineos už mohol byť nervózny, že ešte nevlastní najcennejšie tričko, a veľkou vrchárskou kvalitou disponovali celky ako Movistar, Astana, FDJ a aj Mitchelton, preto sme sa tešili, ako sa predvedú v jednej z najsledovanejších etáp. Teploty sa mali vyšplhať maximálne na 27 stupňov, Pyreneje boli z tohto pohľadu k pretekárom vľúdne.
 
 
kratka sprava ikonkaTarbes (štart)
Mesto má silnú priemyselnú tradíciu, špecializuje sa na aeronautiku a špičkové technológie. Mesto bolo však vždy predovšetkým vojenské. Napoleon tu založil konskú stanicu na chov najlepších vojenských koní. Pochádza odtiaľto veliteľ armády Ferdinand Jean Marie Foch, ktorý sa vyznamenal v bitke pri Marne. Bol známy svojimi nevšednými, často až šialenými nápadmi, ktoré však premiér Clemenceau považoval za lepšiu voľbu než váhavý postoj generála Petaina.
 
 
Oficiálny štart bol posunutý o niekoľko minút, ale nič to nezmenilo na tom, že aj tentoraz sa mala odohrať zaujímavá bitka o vytvorenie vedúcej skupiny. Etapa začala hneď po nehodnoteným stúpaním a aktivitu vyvíjal najmä Vincenzo Nibali. Na čele pelotónu sa pohyboval aj Peter Sagan. Slovenský pretekár skutočne cítil šancu, že môže uchmatnúť aj dnešnú rýchlostnú prémiu. Obidvaja spomínaní cyklisti si vybudovali malý náskok na čele pretekov. Sagan s Nibalim pokračovali ďalej a osamote sa dostali na prvú horskú prémiu. Z nimi postupne vyrážali ďalší jazdci. Stúpanie Côte de Labatmale preťal ako prvý Nibali, Sagan bol tesne za ním, ale už sa k nim blížila početná druhá skupina, s ktorou mali vytvoriť únik.
 
Na čele pretekov sa tak definitívne usadili Peter Sagan a Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) a doplnilo ich pätnásť jazdcov - Ilnur Zakarin, Marco Haller (obaja Kaťuša-Alpecin), Alexis Vuillermoz (Ag2r), Matej Mohorič (Bahrain Merida), Matthieu Ladagnous (FDJ), Carlos Verona (Movistar), Luis Leon Sánchez (Astana), Sergio Henao (UAE Emirates), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Romain Sicard, Rein Taaramäe (všetci Total Direct Energie), Guillaume Martin (Wanty Gobert) a Elie Gesbert (Arkéa-Samsic). V pelotóne okamžite kontroloval situáciu nielen Deceuninck - Quick-Step, ale aj FDJ.
 
 
nibali 19 tour utok sagan bohfb
Vincenzo Nibali a Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Peter Sagan znovu vyrazil do úniku a jeho motivácia nemohla byť iná ako získanie šprintérskej prémie. Dostal sa do dobrej skupiny, a keď by táto partia zostala kompaktná aj na kopci Col du Soulor, výhru na rýchlostnej prémii by mal na dosah ruky, lebo cez podobné stúpanie dokáže prejsť v takejto vedúcej skupine. A tentoraz nemal pri sebe žiadneho šprintérskeho konkurenta, ako tomu bolo v dvanástej etape.
 
Výstup na legendárny Tourmalet prilákal aj Nibaliho, ktorý po včerajšej časovke povedal, že musí čakať na dobrý deň. Dnes sa musel cítiť lepšie ako v uplynulých previerkach. Na toto predstavenie čakal Zakarin a únik prilákal aj takých dobrých vrchárov ako Vuillermoz, Verona, Henao, LL Sánchez alebo Martin. Na čele nesmel chýbať ani Wellens, ktorý v bodkovanom drese mieril minimálne na Col du Soulor. Trojicu svojich najsilnejších jazdcov vyslal do brejku Total Direct Energie a táto skupinka sa spoliehala na to, že pelotón nebude bojovať o etapový triumf.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVedúca skupina s Petrom Saganom
 
 
Hlavná skupina však nepúšťala brejk ďaleko, aj keď najvyššie postaveným mužom v GC bol Guillaume Martin s mankom deväť minút na Alaphilippa. Quick-Step sa pohyboval na čele pelotónu, ale väčšinu práce odvádzal FDJ pre Pinota, ktorý chcel jednoznačne vyhrať etapu. Preto čakala na utečencov veľmi ťažká úloha. Francúzska zostava dostala na čelo pretekov Ladagnousa, ktorý bol pripravený ako poistka. Vpredu mali svojho zástupcu aj Movistar, Astana, UAE Emirates a Ag2r, takže od lídrov uvedených celkov sme mohli čakať aj útoky z väčšej diaľky. Na začiatku stúpania Col du Soulor bol rozdiel medzi skupinami iba necelé tri minúty.
 
Na čele pretekov sa pravidelne striedalo a cez kopec sa prechádzalo stabilným tempom, čo bolo vyhovujúce pre Petra Sagana. V polovici stúpania však začali strácať vpredu Henao, Haller, Mohorič, Ladagnous a Taaramäe. Najmä problémy kolumbijského cyklistu boli prekvapujúce. V balíku už ťahal aj Ineos a mohol to byť signál, že chcú čo najviac unaviť Alaphilippa. A svoje pridal aj Movistar a španielska zostava to rozpálila naplno.
 
Rýchlosť sa zvýšila aj na čele pretekov a doplatil na to Peter Sagan, štyri kilometre pred vrcholom, ktorý už nestačil tempu Nibaliho alebo Zakarina. Vpredu okrem nich zostávali ešte LL Sánchez, Kämna, Wellens, Verona, Sicard a Gesbert. Vysoké tempo ukázalo v zlej kondícii aj Romaina Bardeta a francúzsky pretekár definitívne potvrdil, že nemá dobrú formu. Z pelotónu vypadli aj Moscon alebo Kwiatkowski. Čoskoro zastihla slabosť aj Adama Yatesa, ale toho sa ešte ponáhľal zachrániť jeho brat, no obidvaja mali toho plné zuby. Napokon sa neudržali v balíku a vypadol odtiaľ aj Konrad z Bory.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTrápenie Romaina Bardeta na Col du Soulor
 
 
Na vrchole Col du Soulor sa objavili ako prví Nibali s Wellensom a maximum vrchárskych bodov ukoristil belgický jazdec. Z pôvodného úniku sa ešte držali vpredu Gesbert a Zakarin, Peter Sagan bol už takmer v hlavnej skupine. Stále mal však šancu na šprintérske body na prémii. Táto horská prémia výrazne prehovorila do vývoja etapy, pretože v balíku zostalo len okolo štyridsať jazdcov. Postaral sa o to Movistar, ktorý dostal pod veľký tlak všetky ostatné celky a pred Tourmaletom ukázal svoju silu a odhodlanie.
 
Ešte pred rýchlostnou prémiou sa vrátil do balíka Peter Sagan. Vedúca trojica sa vzdialila ostatným utečencom a doplatil na to najmä Zakarin, ktorý bol k nim blízko, ale v klesaní im nestačil. K ruskému pretekárovi sa pridali LL Sánchez, Kämna, Calmejane a Sicard. V údolí sa dokázali vrátiť do balíka Adam Yates alebo Konrad, plus ďalší pretekári.
 
Na šprintérskej prémii sa objavil ako prvý Wellens, ale skupina piatich prenasledovateľov bola už veľmi blízko a napokon sa vedúca partia rozrástla. Pelotón tadiaľ prebehol so stratou päťdesiat sekúnd a pre zvyšných sedem bodov si vyskočil Peter Sagan. Pred druhým v bodovacej súťaži Colbrellim zvýšil náskok na 93 bodov a tretí v poradí Viviani zaostával už sto bodov.
 
 
kratka sprava ikonkaTourmalet Barèges (cieľ)
Tourmalet Barèges sa prekladá ako„zlá skratka“, pretože prvé koče sem zašli v 1788 a pravdepodobne sa im to nepáčilo. Do 18. storočia sa pre urodzené dámy a pánov dal vrchol prekročiť len na nosidlách, keďže dovtedy žiaden dostupný dopravný prostriedok kopec prekonať nedokázal. Stéla Jacquesa Goddeta stojí na počesť riaditeľa Tour de France (úradoval v rokoch 1936 až 1986). Socha Obrieho cyklistu štverajúceho sa na Tourmalet bola inštalovaná v 1999 na počesť prvej etapy Tour de France v departmente Hautes-Pyrénées, ktorá sa konala v 1910. Vyhral ju Octave Lapize.
 
 
Pred cieľovým stúpaním Tourmalet bolo jasné, že o etapový triumf budú bojovať jazdci na celkové poradie, a na jeho sklony nabehli všetci pretekári s unavenými nohami. Zásluhou Movistaru. Peter Sagan ešte pomohol svojim kolegom s občerstvením v hlavnom balíku. Ešte pred samotným výstupom zaútočil vpredu Romain Sicard a ostatní utečenci si následne počkali na pelotón. Bojoval ešte Gesbert. Dokázal sa vrátiť na čelo pretekov a napokon pokračoval osamote. Hneď na začiatku kopca sa odpojil z hlavnej skupiny Peter Sagan a spolu s ním mali hotovo aj Nibali so Zakarinom. Aktívne jazdil stále Movistar.
 
Už po niekoľkých momentoch sa znovu objavil za balíkom Adam Yates a britský jazdec patril k tým favoritom, ktorý v dnešnom dni zaknihujú veľkú stratu. Patrick Konrad musel riešiť defekt, pri návrate strácal potrebnú energiu a zasekol sa v Yatesovej skupinke. Netrvalo dlho, keď na konci hlavnej skupiny bojoval Daniel Martin a aj on odtiaľ vypadol. Elie Gesbert bol chytený desať kilometrov pred vrcholom a práve v tom momente nestíhal a strácal Nairo Quintana. Španielska zostava išla výborne a tento výkon musel zakončiť jedine Mikel Landa. Movistar sa však potom zastavil, iniciatívu prebral Ineos a zaútočil Warren Barguil. Po chvíľke sa vytiahol FDJ a Thibaut Pinot si pripravoval pozíciu. Na rozhodujúce momenty a útoky čakali z favoritov Thomas, Bernal, Pinot, Kruijswijk, Mas, Fuglsang, Landa, Valverde, Porte, Buchmann, Urán a Alaphilippe. Pokus Barguila nevyšiel.
 
 
tour 19 etapa 14 favoriti 1 bohfb
Skupina favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Vyše päť kilometrov pred cieľom Gaudu (FDJ) výrazne zvýšil tempo a to bola konečná pre Porteho s Masom. Potom sa zase ukázal Jumbo - Visma, Alaphilippe sa stále držal pri Thomasovi. Pred vrcholom stratil aj Fuglsang a Urán takisto bojoval zo všetkých síl.  Na méte flamme rouge sa zastavil aj Thomas, kým Alaphilippe zostával na čele pretekov. Spolu s ním bojovali o etapu Buchmann, Pinot, Kruijswijk, Bernal a Landa.
 
Napínavý súboj sa skončil až na cieľovej čiare a v skupinke najsilnejších vytiahol ešte jeden šprint Thibaut Pinot, ktorý si trpezlivo počkal na svoju šancu. Druhé miesto získal Julian Alaphilippe a na bonusy si vyšiel aj Steven Kruijswijk. Potom preťali vrchol Egan Bernal a Emanuel Buchmann a za nimi nasledovali Landa a Urán. Obhajca prvenstva Geraint Thomas stratil v cieli 36 sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný šprint o výhru
 
 
Krátka horská etapa sa stala mimoriadne vyčerpávajúcou záležitosťou, aj keď obsahovala iba dve stúpania, a z početnej skupiny jazdcov na GC ju dokázali prežiť na samotnom čele iba niektorí borci. Kolektívnu silu ukázal Movistar, ktorý výrazne rozprúdil tempo už na Col du Soulor, ale paradoxne na toto vysoké tempo doplatili jeho lídri. Po dnešnom dni Nairo Quintana definitívne ukázal, že nie je dobre pripravený, a na najlepších nemal ani Alejandro Valverde. Mikel Landa zachránil česť zostavy, ale ani jemu to nevydalo na etapový triumf. Potom sa ukázali na cieľovom kopci FDJ a Jumbo - Visma a tieto celky to aj dokázali využiť. Postupne čoraz viac unavovali svojich konkurentov a napokon zobrali v cieli bonifikácie.
 
Na vrchole sa presadil nedočkavý Thibaut Pinot, ktorý bol veľmi silný počas celého záverečného kopca, ale počkal si len na finálne úseky, aby zasadil rozhodujúci úder. Francúzsky jazdec sa stal len tretím cyklistom v histórii, ktorý sa presadil na legendárnom Tourmalete a to mu dodá ešte väčšiu energiu do ďalších súbojov. Zvesti o jeho výbornej forme boli pravdivé a s takouto fazónou je veľký predpoklad, že v poradí sa bude posúvať ešte vyššie.
 
Ďalší perfektný výkon ponúkol Julian Alahilippe, keď neuveriteľným spôsobom obraňoval žltý dres. Stále sa pohyboval na čele pretekov a na konci dokonca bojoval o etapu, čo len málokto očakával po včerajšej náročnej časovke. Líder poradia si stále užíva mimoriadnu výkonnosť a teraz si musí trúfať, že v žltom sa objaví aj počas druhého voľného dňa. Na Tourmalete sa pohyboval pri Geraintovi Thomasovi, ktorý ho mal na cieľovom kopci vyskúšať, ale vo finále sa stal presný opak. Obhajca prvenstva stratil sily a Alaphilippe získal na neho dôležitý čas. V tíme Ineos bol najsilnejší Egan Bernal a ten zase len potvrdil, že vo vysokých horách na tom môže byť lepšie ako jeho tímový kolega. Znovu sa obliekol do bieleho dresu. Po dnešnej etape majú čo riešiť aj v celku Ineos.
 
 
alaphilippe 19 tour zlty pocas etapy asofpb
Julian Alaphilippe prešiel etapu akoby nič (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Situáciu ohľadom stupňov víťazov si vylepšil Steven Kruisjwijk, ktorý na záverečnom výstupe neukázal ani chvíľkové zaváhanie, a potrebnú vzpruhu museli pre neho znamenať aj výborní kolegovia, ktorí žmýkali súperov tesne pred vrcholom. Presne takéto kopce obľubuje a môže ho tešiť, že na podujatí sa ešte objavia. Sebavedomie si zdvihol aj Emanuel Buchmann, ktorý patril k najlepším na La Planche a problémy mu nerobilo ani dnešné dlhé finálne stúpanie. Aj on bude teda dôležitým hráčom v horských etapách. Na konci minimalizoval svoju stratu Urán, dobre sa držal Barguil a na konci predviedol menšiu slabosť Fuglsang. Dánsky jazdec sa však posunul do Top 10 a aspoň tento výsledok ho povzbudí.
 
Medzi dnešnými porazenými sa objavili veľké mená. Romain Bardet strácal už na predposlednom kopci a na Tour tak prežíva nepoznané chvíľky. Musí sa dať do poriadku, aby mohol zabojovať o etapový triumf. Adam Yates, Patrick Konrad a Daniel Martin vypadli z balíka veľmi skoro na Tourmalete a podobný osud nečakane postihol aj Quintanu. V kľúčových momentoch nestíhali ani Porte a Mas. Austrálsky borec to má stále ďaleko do najlepšej desiatky a z Masa sa stáva Alaphilippov pomocník.
 
Julian Alaphilippe má pred Thomasom už náskok dve minúty a na tretej priečke sa poistil Kruijswijk. Bernal sa začína tlačiť dopredu a v poradí si výraznejšie polepšili Fuglsang s Valverdem. Opačným smerom putovali najmä Porte, Quintana a Yates. Peter Sagan stratil takmer 26 minút, ale predviedol jeden zo statočných výkonov v horskej etape. Ani on nemohol tušiť, akú ofenzívu spustí na predposlednom kopci Movistar, čo výrazne skrížilo jeho plány na plný zisk na rýchlostnej prémii. Aj tak získal ďalšie dôležité body a aj dnešný výkon potvrdil, že sa stále cíti veľmi dobre.  
 
 
 
Výsledky etapy
1. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 3:10:20 120
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06 50
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06 25
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:08 15
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:08 5
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:30  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:36  
9. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 00:38  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:53  
146. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 25:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 56:11:29 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 02:02  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 02:14  
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 03:00  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:12  
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 03:12  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 04:24  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:22  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:27  
10. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 05:38  
64. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:05:51  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 284
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 42
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 56:14:29
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:38
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 08:00
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 31:56
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 37:10
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 40:04
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
4-20 99,5 km - Côte de Labatmale: dĺžka 1,4 km; sklon 6,7 % (1 bod)
1 20 57 km - Col du Soulor: dĺžka 11,9 km; sklon 7,8 % (10-8-6-4-2-1)
sprint-20 31,5 km - PIERREFITTE-NESTALAS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc 20 Cieľ - Tourmalet: dĺžka 19 km; sklon 7,4 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Museli sme prečkať  trinásť dní, aby sme sa spoznali skutočnú vrchársku formu kandidátov na titul na Tourmalete. Toto stúpanie patrí medzi legendy Tour a je dostatočne náročné, aby vyzvalo do maximálneho výkonu všetkých, ktorí chcú na podujatí uspieť. Po včerajšej časovke nebude jednoduché finišovať na približne 50-minútovom stúpaní, preto môžeme očakávať aj nejaké prekvapenia v skupine favoritov. Uvidíme, či tím Ineos odštartuje lov na žlté tričko a bude sa pokúšať hneď čo najviac unaviť Juliana Alaphilippa. Francúzsky pretekár sa nesie na obrovskej pozitívnej vlne a na Tourmalete môže len a len prekvapiť. S výnimkou Alaphilippa sa Ineos nachádza presne kam, kde potreboval po ITT. Thomas má slušný náskok pred konkurenciou, preto sa nemusí nevyhnutne hnať dopredu, ale je tu spomínaný líder pretekov, takže sa môžu rozhodnúť podkopať mu sebavedomie rovno na ťažkom cieľovom kopci. Navyše Thomasa môže lákať výhra na tomto legendárnom stúpaní a z toho dôvodu môžeme uvidieť tím Ineos vo veľmi silnom vrchárskom prevedení. Ak britská zostava nastaví svoje povestné tempo, pred vrcholom zostane v skupine len zopár jazdcov a Thomas môže v prudkom finále vytiahnuť takú silnú koncovku ako na La Planche alebo akú sme u neho videli v minulom ročníku. Na výbornej pozícii sa nachádzajú aj Kruijswijk s Masom a Buchmannom a ani oni nemusia myslieť na útok, ale v takejto vyrovnanej edícii musí každý jazdiť aktívne, keď má na to nohy. Zvedaví budeme na Pinota, ktorý bude mať ambíciu zatlačiť na skupinu favoritov. Potrebuje na to vysoké tempo na Tourmalete, to bude úloha jeho kolegov, a potom silný nástup, ktorý výrazne okreše skupinu favoritov. Sebavedomie a formu má, takže už nemôže na nič čakať. Porte s Uránom boli včera dosť silní v kopcovitej časti a presne toto sa od nich očakáva aj v horských etapách. Obaja majú aj dostatočné zrýchlenie v kopci, čo sa im zíde na konci zajtrajšej previerky. Na ofenzívu musia myslieť Quintana, Landa, Yates, Dan Martin, Fuglsang a najmä Bardet. Dvojica z Movistaru určite niečo vyskúša, otázkou bude, ako na to zareaguje konkurencia a či budú dostatočne razantní, aby rozdelili aj favoritov. Fuglsang už potrebuje zbierať čas na súperov a Astana už musí začať pomáhať svojmu lídrovi. Adam Yates je síce desiaty v poradí, ale zaiste si predstavoval menšiu stratu, preto aj Mitchelton - Scott môže byť hýbateľom dnešnej etapy. Britský jazdec však vôbec nepôsobil dobre v časovke a uvidíme, či to bola len krátkodobá záležitosť. Ďalší slabý deň predviedol Bardet a zdá sa, že jeho výkonnosť nemá požadované parametre. Ale to sa dozvieme len na konci etapy.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Len tretíkrát v histórii pretekov sa bude finišovať na vrchole Col du Tourmalet. Aj keď to bude krátka etapa, len ťažko sa rozhodnú favoriti útočiť z veľkej vzdialenosti pred páskou. Col du Soulor je síce ťažký kopec, ale celej etape chýba väčšia obtiažnosť, aby sa mohol pelotón výrazne rozbiť ešte pred cieľovým výstupom. Col du Soulor zapasuje do náročnosti druhého týždňa a dôkladne preverí cyklistov so svojím priemerom na úrovni osem percent, ale z jeho vrcholu zostáva na cieľový kopec ešte štyridsať kilometrov, takže bude len prípravou na finálne kilometre etapy. Legendárny Tourmalet je veľmi dlhý, vyčerpávajúci a prekročí nadmorskú výšku dvetisíc metrov. Jeho priemerný sklon je konštantne náročný, len výnimočne klesne na šesť percent, preto je jasné, že na konci bude triumfovať iba perfektne vybavený vrchár. Najťažšie sklony sa objavia na posledných troch kilometroch, čo bude aj pre mnohých favoritov nepríjemné, takže sa očakávajú v cieli zaujímavé rozdiely. Na jeho vrchole doteraz zvíťazili iba Jean-Pierre Danguillaume a Andy Schleck, táto etapa bude pre mnohých cyklistov lákadlom na historický zápis.
 
 
 
etapa 12 kopec
profil cieľového kopca (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 13:10)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ľuboš Hlavena
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop