TdF: Na Galibieri sa presadil útokom Quintana, Alaphilippe zostal v žltom, Bernal získal čas

25.7.2019, 09:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
18. 25.7. rovinata etapa ciel rovina Embrun > Valloire 208 km Quintana
 
etapa 01
profil etapy, 5100 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Pretekári sa posledné tri dni sústredili len na túto etapu, v ktorej sa očakávala eliminačná jazda. Mimoriadne dôležitá previerka mala ešte viac od seba oddeliť favoritov na vysokých priečkach v poradí a veľký tlak už musel cítiť aj Julian Alaphilippe.
 
Dva ambiciózne celky Ineos a Jumbo - Visma sa museli zaobísť bez Rowea a Martina a táto nepríjemnosť mohla narušiť ich dlhodobo sledovanú stratégiu. Najneskôr na Izoarde museli vytiahnuť svoju tímovú kvalitu tie zostavy, ktoré sa chceli dostať na parížske pódium, a Galibier mal dokonať skazu aj medzi najsilnejšími jazdcami v štartovom poli. Teploty sa mali maximálne vyšplhať na 27 stupňov a v priebehu popoludnia bola vysoká pravdepodobnosť búrok. Na dnešnú etapu nenastúpili Kragh Andersen (Sunweb) a Lukas Pöstlberger (Bora).
 
 
kratka sprava ikonkaEmbrun (ŠTART)
Nad mestom vyčnieva Mount Guillaume. Dominantou mesta je kostol Panny Márie Réalskej, ktorý má lombardskú vežu, románsky vchod a pôvabné fresky zobrazujúce Troch mudrcov a výjavy zo života Panny Márie. Tento kostol sa považuje za najdôležitejší monument francúzskych Álp. V 16. storočí ju zničili protestanti. V blízkosti je Écrinský národný park.
 
 
Keďže etapa nekončila na cieľovom stúpaní, mohla to byť ďalšia príležitosť pre silných vrchárov, aby sa presadili v brejku. Zároveň sa nenachádzala ďaleko ani rýchlostná prémia, preto hneď po štarte sme sledovali zaujímavú jazdu o únik. Medzi snaživými pretekármi sa objavil aj Peter Sagan.
 
Slovenskému pretekári sa podarilo jazdiť pred balíkom pred prvou horskou prémiou a spoločnosť mu robili aj Avermaet alebo Kämna. Na prvom kopci už jazdili vpredu také mená ako Yates, Bardet alebo Wellens. Na vrchole Côte des Demoiselles Coiffées zobral najviac bodov Périchon (Cofidis), spolu s ním jazdil na čele aj Lutsenko (Astana), ale bojovalo sa ďalej. Nevzdával sa ani Peter Sagan. V nasledujúcich kilometroch sa situácia mierne upokojila a vedúca dvojica udržiavala malý náskok.
 
Pred rýchlostnou prémiou sa nachádzali vpredu Lutsenko, Adam Yates, Kämna a Impey, ale balík nebol za nimi ďaleko. Túto skupinu chytala aj Bora. Pred samotnou prémiou sa odčlenilo vyše tridsať jazdcov, Peter Sagan medzi nimi nefiguroval, a pre maximum šprintérskych bodov si prišli Japser de Buyst, Nikias Arndt a Van Avermaet. Z hľadiska bodovacej súťaže to nič neznamenalo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVedúca skupina na rýchlostnej prémii
 
 
Vedúca skupina sa vzdialila na dvadsať sekúnd a nachádzali sa v nej aj Quintana, A. Yates, Bardet či Wellens. Ale pelotón šiel rýchlo a túto partiu nechcel pustiť. Potom však hlavný balík zastal a na čele pretekov si budovalo náskok 34 pretekárov. Brejk sa tvoril päťdesiat kilometrov.
 
Do brejku sa dostali Bardet, Cherel, Frank (všetci Ag2r), Quintana, Amador, Verona (všetci Movistar), Adam Yates, Impey, Juul-Jensen (všetci Mitchelton-Scott), Wellens, Benoot, De Buyst (všetci Lotto Soudal), Van Avermaet, Pauwels, Geschke (všetci CCC), Lutsenko, Izagirre (obaja Astana), Woods, Bettiol (obaja EF Education First), Kämna, Arndt (obaja Sunweb), Teunissen, Jansen (obaja Jumbo-Visma), Bernard (Trek-Segafredo), Van Baarle (Ineos), Henao (UAE Emirates), Politt (Kaťuša-Alpecin), Caruso (Bahrain Merida), Ladagnous (FDJ), Richeze (Deceuninck-QuickStep), Rosetto, Périchon (obaja Cofidis), Moinard (Arkéa-Samsic) a Ourselin (Direct Energie).
 
 
tour 19 etapa 18 unik 1 asofpb
Unikajúca skupina (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Frontálny útok na etapový triumf predvádzali najmä Bardet a A. Yates, ktorí mali pri sebe dostatok pomocníkov, aby na Galibieri mohli predviesť to najlepšie zo svojho umenia. Hlavnú skupinu musel najviac zaujímať Quintana, ktorý v poradí strácal deväť a pol minúty, a dnes sa mohol vrátiť na vysoké miesta v poradí. To však musel ukázať zlepšený vrchársky výkon oproti pyrenejským etapám. V úniku sa nachádzali aj ďalší dvaja borci z Movistaru, čo mohla byť podpora pre Landov nástup. Medzi dobrých vrchárov patrili aj Izagirre, Woods, Henao alebo Caruso. Na čele nechýbal Wellens a belgický jazdec išiel obhajovať bodkovaný dres.
 
Väčšina favoritov na titul dostala do úniku svojho zástupcu, no chýbali v ňom farby Bora - hansgrohe. Na Alaphilippa mohol počkať Richeze, ale argentínsky borec nespĺňal parametre na ideálnu vrchársku podporu. Prvýkrát na podujatí dostal do brejku svojho pretekára tím Ineos a bolo z toho vidno, akú veľkú dôležitosť prikladajú dnešnej etape. Hneď troch kolegov mal na čele pretekov Movistar a Landa, čo mohlo španielskeho jazdca vyzvať do útoku už na Izoarde.
 
 
 - reklama -
cyklovikend topolcianky
 - reklama -
   
 
Na začiatku stúpania Col de Vars utečenci zvýšili svoj odstup na šesť minút. V pelotóne pracoval len Deuceninck - Quick-Step, ale ten nedisponoval potrebnými zdrojmi, aby na takomto profile mohol zažehnať Quintanovu hrozbu pre návrat do poradia. Preto sa čakalo, ktoré celky sa k nemu pridajú, aby kolumbijský jazdec v brejku nedostal krídla. Na vrchole zaútočil na body Wellens, ktorému v tom pomohli jeho kolegovia, a líder vrchárskej súťaže si polepšil od desať bodov. Na vrchole ho tieňoval Bardet a jazdec tímu Ag2r dobre vedel, že na nasledujúcich dvoch kopcoch bude čakať dvakrát po štyridsať bodov. Balík strácal 7:30 a Quintanovi chýbali už len dve minúty, aby priamo atakoval žltý dres.
 
V klesaní sa odohral menší pád. Na zemi sa ocitol Roche (Sunweb) a preletel cez neho George Bennett, čo bola veľká komplikácia pre tím Jumbo - Visma. Novozélandský cyklista vyskočil na bicykel, ale bol to bolestivý pád a jeho prípadné problémy mohli zabrzdiť jeho očakávanú aktívnu jazdu pre Kruijswijka v kľúčových momentoch. Na čele pretekov sa chvíľu pohyboval osamote Arndt. Bennett musel zmazať takmer 2-minútové manko a podarilo sa mu to ešte pred Izoardom, ale minul pri tom zbytočnú energiu.
 
Hneď na začiatku Col d'Izoard zaútočili v úniku Van Avermaet a Bernard, ktorí si chceli vybudovať náskok pred lepšími vrchármi. Na tomto stúpaní sme už očakávali aktivitu zo strany tímov bojujúcich v GC. Vedúca dvojica získala k dobru aj dve minúty na skupinu prenasledovateľov. Všetci pretekári Quick-Stepu sa dnes obetovali pre Alaphilippa, a aj keď sa museli trápiť, predvádzali statočný výkon, ktorý musel zaväzovať lídra pretekov.
 
 
quintana 19 tour triumf movfb
Van Avermaet s Bernardom (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Približne v polovici Izoardu sa situácia dramaticky zmenila, keď začal pracovať tím Movistar. Menej odolní vrchári sa ihneď stiahli a medzi nimi aj Peter Sagan. Netrvalo dlho a po zásahu španielskej zostavy zostalo v balíku len okolo tridsať jazdcov a Alaphilippe mal pri sebe už len Masa. Vypadol aj Daniel Martin, takisto domestici tímu Ineos a Gaudu. Movistar tu rozbil hlavný balík a favoritom na titul zostali v malej skupine k dispozícii už len elitní pomocníci. Na čele pretekov bol najsilnejší Bernard a podľa predpokladov mali dobré nohy Quintana, Bardet alebo Yates.
 
Na vrchole stúpania bol chytený Julien Bernard a spolu s ním preťali čiaru už len Quintana, Bardet, Yates, Lutsenko, Woods, Caruso, Kämna a Pauwels. Pre maximum bodov si vyskočili Caruso s Bardetom. Skupina favoritov zaostávala päť minút a bojovalo v nej už len šestnásť jazdcov. Nikto z Top 10 nemal problémy. Skupina Petra Sagana zaostávala cez dvanásť minút.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTesný súboj o vrchárske body na Izoarde
 
 
Nasledoval dlhý zjazd a cesta po údolí a čelná skupina musela tieto pasáže maximálne využiť, aby na záverečný kopec dorazila s potrebným náskokom pred jazdcami na GC. Utečencom pomohlo, že potom favoriti mierne spomalili a občerstvili sa. Tieto jednoduchšie pasáže využili niektorí jazdci, aby sa vrátili do hlavného balíka. Aktivita Movistaru síce výrazne okresala pelotón, ale keďže v klesaní sa prestalo jazdiť naplno, k jednotlivým lídrom sa vracali pomocníci. Alaphilippe vyzeral byť stále v pohode, keď boli pri ňom Mas aj Richeze. Španielsky celok sa postaral o to, že na Galibier dorazili favoriti unavení a len tam sa mal naplno prejaviť náročný prechod cez Izoard.
 
Pred samotným výstupom na Col du Galibier sa dostali do vedúcej skupiny aj Wellens, Amador alebo Benoot a brejk si stále držal šancu na etapový triumf. Najlepšími vrchármi boli Bardet, Yates, Quintana. Skupina favoritov zaostávala päť minút. Peter Sagan prichádzal na finálne stúpanie s mankom cez šestnásť minút. Na čele pretekov rozdelili vedúcu skupinu Woods, Van Avermaet, Pauwels, Lutsenko, Kämna, Chérel a Benoot, v balíku ťahal Ineos.
 
 
kratka sprava ikonkaValloire (cieľ)
Obec Valloire na úpätí Galibieru zahŕňa asi sedemnásť osád. Názov lokality sa datuje z 11.storočia a znamená Zlatá dolina. Preslávilo sa medzinárodnými súťažami v snehovom a ľadovom sochárstve. Je tu lyžiarske stredisko a trate na praktizovanie takmer všetkých zimných športov. Kostol Nanebovzatia Panny Márie zo 17. storočia je pekným barokovým kostolom, na stavbu ktorého (podľa legendy) každý farník doniesol materiál. Telegrafická stanica Fort Berwick je položená súbežne s cestou na Galibier v nadmorskej výške 1620 metrov a pochádza z 19.storočia.
 
 
Úvodné stúpajúce pasáže prebehli v pokojnom tempe a únik sa opäť spojil. Na čele už nefiguroval Wellens, takže Bardet s Carusom mohli myslieť aj na bodkovaný dres. Ineos zvyšoval tempo a ešte viac unavoval konkurenciu. Utečenci dokázali udržiavať 5-minútový odstup a staral sa o to Chérel, ktorý sa odovzdával pre Bardeta. Na jedno zo zrýchlení nedokázal reagovať Adam Yates a jeho cesta za výhrou sa skončila. Naopak, Caruso, Bardet, Quintana, Woods a Lutsenko rozohrávali bitku o etapový triumf. Sedem kilometrov pred vrcholom zaútočil Nairo Quintana a nikto z jeho súperov nedokázal odpovedať na tento atak. Snažil sa Bardet, sekundoval mu Lutsenko, ale kolumbijský borec vyzeral byť nad ich možnosti.
 
 
video v clanku ikonka ciernaQuintanov rozhodujúci atak na Galibieri
 
 
V skupine favoritov sa vyčkávalo, tím Ineos akoby len kontroloval situáciu. Julian Alaphilippe pôsobil sebavedome a stabilné tempo mu nerobilo žiadne ťažkosti. Ani Jumbo a FDJ zatiaľ nič nechystali. Pri sebe tak jazdila kompletná najlepšia desiatka poradia, žiadne zmeny sa nediali, s výnimkou posunu Naira Quintanu. Ten jasne prevalcoval Bardeta s Lutsenkom. Kolumbijský jazdec prekonal Galibier s náskokom 1:40 na dvojicu prenasledovateľov. S touto nepriaznivou situáciou sa pasoval najmä Bardet, ktorý sa zbavil Lutsenka a aspoň si vyšiel pre vrchársky dres.
 
Napokon zaútočil pred vrcholom Bernal, nikto sa k nemu nepridal a okamžite zareagoval Mas, ktorý bránil Alaphilippa. Jazdec tímu Ineos sa cítil vo svojom živle a na kopci získal už štyridsať sekúnd na favoritov. Stíhal ho jedine Mas, ostatní favoriti vyčkávali. Tesne pred vrcholom napodobnil kolegu aj Thomas, ale na obhajcu prvenstva reagovali ostatní favoriti a jeho snaha bola eliminovaná. Toto však dostalo do úzkych Alaphilippa. Pinot, Landa, Urán, Kruijswijk, Buchmann a Thomas sa udržali pri sebe a žltý dres strácal na vrchole len málo, čo mohol dobehnúť v klesaní.
 
 
quintana 19 tour triumf movfb
Egan Bernal po svojom nástupe (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V záverečnom zjazde mohol Quintana s prehľadom kontrolovať Bardeta a mieril za etapovým triumfom. Potom Bernal bojoval o každú jednu sekundu pred Landom, Uránom, Kruijswijkom, Buchmannom, Thomasom a do tejto skupinky si to napokon doskočil aj Alaphilippe. Spolu s ním to dokázal aj Porte.
 
Z etapového víťazstva sa tešil Nairo Quintana, ktorý sa presadil v brejku a na Galibieri. Na druhom mieste finišoval Romain Bardet a domáci borec na neho stratil deväťdesiatpäť sekúnd. O minútu neskôr prišiel do cieľa Alexej Lutsenko. Kolumbijského pretekára však oveľa viac zaujímali odstupy favoritov na titul. Egan Bernal na neho stratil 4:46 a ostatní jazdci na GC zaostali 5:18. Obidvaja kolumbijskí borci si tak pekne polepšili v poradí a pri tom Julian Alaphilippe po výbornom výkone obhájil žltý dres.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Jedna z rozhodujúcich horských bitiek vytvorila vyčerpávajúcu jazdu a toho najlepšieho sme sa dočkali až v samotnom závere. Na Izoarde sa síce snažil rozbehnúť akciu Movistar, ale španielska zostava musela veľmi rýchlo zistiť, že Quintana sa cíti v brejku vynikajúco, preto prestala tlačiť na pílu v skupine ostatných favoritov. Kolumbijský pretekár to dokázal zužitkovať na etapový triumf, ale bez práce svojich kolegov mohol byť jeho dostup na jazdcov na GC ešte vyšší. Movistar sa teda opäť prezentoval nejednoznačným spôsobom. Zaujímavo vyznieva aj fakt, že Quintana sa dostal v poradí o minútu pred Landu, a opäť sa môže začať debata, kto je lídrom zostavy.
 
Nairo Quintana prežil niekoľko zlých dní na Tour, vypadol z poradia a ani v poslednej pyrenejskej etape neponúkol svoj najlepší výkon. Do tretieho týždňa však prišiel oveľa lepšie pripravený a mohol využiť to, že sa mu ľahšie skočilo do brejku. Celý čas v ňom pôsobil sebavedome, a to najmä na Galibieri, kde presne načasoval svoj útok, na ktorý nemal nikto nárok. Perfektne využil faktor vysokej nadmorskej výšky a po kritike vytiahol vynikajúce predstavenie. Podobne ako v minulom roku vyhral ťažkú horskú etapu a je to jeho tretí úspech na Tour. Tentoraz si však výraznejšie pomohol v klasifikácii.
 
 
quintana 19 tour triumf movfb
Nairo Quintana s tretím triumfom na Tour (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Aj Romain Bardet ukázal zlepšený výkon, ale mal jednoducho smolu, že proti nemu stál veľmi silný Quintana. Za svoju dnešnú a nedeľňajšiu snahu sa dostal do bodkovaného dresu a táto méta, spolu s etapovým triumfom, ho bude určite lákať v nasledujúcich dňoch. Na kopcoch pôsobil nezlomne Alexej Lutsenko, čo sa nedalo povedať o Adamovi Yatesovi, ktorý nedokázal prelomiť svoj nedostatočný dojem na podujatí, hoci na tomto teréne mal na to všetky predpoklady.
 
Dvojicu lídrov sa snažili využiť v Ineose a Egan Bernal zobral takúto príležitosť za pačesy. Na jeho atak ešte nechceli reagovať ostatní favoriti, kvôli Thomasovi, a kolumbijský jazdec to dokázal náležite využiť. Na vrchole Galibieru bol veľmi silný a svoj náskok bol schopný udržať aj v klesaní, takže je pripravený parádne. Guráž vytiahol aj Geraint Thomas, ale jeho pokus bol chytený, čo nebude pre neho dobrá správa. V tretej horskej etape za sebou získal na neho Bernal nejaký čas a v poradí sa nachádza už pred ním. A vo vysokohorskom teréne bude kolumbijský jazdec veľmi hladný po úspechu.
 
Ďalší favoriti sa držali pri sebe. Pinot, Kruisjwijk a Buchmann nepredviedli útočné pokusy, ale spoločnými silami sa postarali o to, aby im Thomas neušiel. Veľký kus práce pri tom urobil najmä Pinot, ktorý aj dnes pôsobil dobre, ale zdalo sa, že sa nechce úplne vystrieľať pred nasledujúcimi dvomi etapami, ktoré končia na vrchole stúpania. Stratili však nejaký čas na Bernala, ale naďalej zostávajú v hre o pódium, ktorá bude pokračovať aj zajtra. Náročnú prekážku zvládli aj Porte s Uránom, ale stále im to stačí len na koniec Top 10. Pevný výkon ukázal aj Valverde a naďalej okupuje pekné priečky v klasifikácii.
 
 
uran 19 tour stupanie bohfb
Rigoberto Urán na Galibieri (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Hrdinom dňa bol opäť Julian Alaphilippe. V dnešnej náročnej etape mu len vyhovovalo, že súperi sa nepúšťali do veľkých útokov a že sa nepokračovalo v drsnej jazde po Izoarde. Na Galibieri sa vedel prispôsobiť stabilnému tempu skupiny favoritov a nenechal sa uštvať, čo len umocňuje jeho stále vysokú výkonnosť, ktorá je odolná aj vo vysokej nadmorskej výške a na dlhých kopcoch. Pred vrcholom mal nejaké problémy, ale nebolo to nič vážne, aby si to nedokázal urovnať v klesaní. Vynikajúco zvládol jednu z najťažších etáp, ktorá ho mohla poriadne mátať, a sebavedomie mu umocní aj jeho stále slušný náskok v GC a stúpajúca forma Enrica Masa. Súperi sa museli definitívne uistiť, že sa nemôžu spoliehať len na to, že praskne, ale musia aj aktívne podkopávať jeho postavenie. Peter Sagan stratil v cieli 36:36, splnil časový limit a udržal si zelený dres bez akejkoľvek bodovej straty. Na začiatku sa chcel dostať do úniku, pohyboval sa na čele balíka, ale po tvrdej jazde pelotónu sa mu to nepodarilo.
 
 
 
Výsledky etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 5:34:15 120
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:35 50
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 02:28 25
4. KÄMNA Lennard Team Sunweb link ikonka 02:58 15
5. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:00 5
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 04:46  
7. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 04:46  
8. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 04:46  
9. PAUWELS Serge CCC Team link ikonka 04:46  
10. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 05:18  
154. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 36:36  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 75:18:49 25
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:30  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:54  
8. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
9. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:58  
85. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:13:11  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 60
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 58
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
6. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 45
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 75:20:19
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 17:07
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 48:11
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 56:56
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:02:20
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:09:18
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 


 
 
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 195 km - Côte des Demoiselles Coiffées: dĺžka 3,9 km; sklon 5,2 % (2-1)
sprint-20 163 km - LES THUILES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 125,8 km - Col de Vars: dĺžka 9,3 km; sklon 7,5 % (10-8-6-4-2-1)
hc 20 75km - Col d'Izoard: dĺžka 14,1 km; sklon 7,3 % (40-30-24-20-16-12-8-4)
hc 20 19 km - Col du Galibier: dĺžka 23 km; sklon 5,1 % (40-30-24-20-16-12-8-4)
bonus tdf 20 19 km - Col du Galibier (bonusové sekundy 8-5-2)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z najťažších etáp na pretekoch poskytne dobrý obraz o tom, kto bude skutočne bojovať o žltý dres. Tri úmorné stúpania, vysoká nadmorská výška a nepríjemné teploty, to sú všetko atribúty, s ktorými sa pretekári ešte nestretli v jeden deň, preto aj doteraz najsilnejšie pôsobiaci borci to budú mať na trati ťažké. Týkať sa to bude najmä Juliana Alaphilippa, ktorý bude mať pred sebou najväčšiu výzvu pri obhajobe žltého dresu. Tourmalet zvládol, ale teraz na neho čakajú až tri ťažké stúpania, a bez potrebnej vrchárskej podpory si môže byť istý, že súperi sa budú snažiť podkopať jeho sebadôveru. Môže sa stať, že bude izolovaný veľmi skoro a bude pre neho veľmi náročné, aby absolvovať finále etapy bez tímových kolegov. Až teraz sa ukáže, ako je pripravený na rozhodujúcu bitku na Tour. Tím Ineos sa nemôže pozerať len na Alaphilippa, preto ak chce ovládnuť podujatie, na takomto profile musí vyčerpať svojich konkurentov prostredníctvom svojho klasického vrchárskeho vláčika a potom Thomas s Bernalom musia udrieť na Galibieri. Uvidíme, či budú mať na to kapacity, ale toto je terén Egana Bernala a bola by veľká škoda, ak by to britský celok nechcel potvrdiť aj priamo na trati. Svoj najlepší výkon musí ukázať Gerant Thomas, ktorému síce svedčia alpské stúpania, ale aj sám vie, že oproti minulému týždňu sa musí zlepšiť. Inak ho môže prevalcovať mladší tímový kolega. Ineos síce vzbudzuje pochybnosti, či dokáže manažovať takúto horskú etapu, no sebavedomie nebude chýbať v Jumbo - Visma a FDJ. Holandský celok má kvalitu, aby vytvoril takú pozíciu pre Kruijswijka, aby na Galibieri mohol vytiahnuť svoju ohromnú vytrvalosť. Ak Kruijswijk v niečom vyniká, tak sú to takéto dlhé kopce, a ak sa chce dostať na stupne víťazov, musí pritlačiť na súperov.
 
Thibaut Pinot je už veľmi nedočkavý a v horách bude chcieť získavať ďalší čas. Z pohľadu náročnosti mu veľmi vyhovuje osemnásta etapa a na konci Galibieru dostane k dispozícii dobrý priestor na útok. Otázkou ale zostáva, ako sa vysporiada s vysokými teplotami a či bude pripravený na záverečné klesanie, aby tam dokázal udržať prípadné benefity po svojom nástupe. Aj Emanuel Buchmann má všetky predpoklady na to, aby znovu ponúkol podobné výkony ako v Pyrenejách. Ak sa mu to podarí, určite sa priblíži k celkovému pódiu. Na útok v takýchto horách sú stvorení v Movistare. Quintana je už ďaleko v poradí a môže vyraziť dopredu veľmi skoro, ale musí mať na to nohy. Landa bude chcieť získať ďalší čas a v tomto prípade bude musieť byť trpezlivý, lebo na takýchto dlhých kopcoch nemôže atakovať z diaľky, ak na neho nebude vpredu čakať silná tímová podpora. Valverde bude mať čo robiť, aby udržal svoju pozíciu v poradí, lebo ako sám hovorí, nadmorská výška mu už nerobí veľmi dobre. Urán, Porte, Barguil a Dan Martin potrebujú ukázať značnú odolnosť v kopcoch, no všetci títo si budú musieť dať veľký pozor na finálne klesanie, aby tam neurobili žiadnu zbytočnú chybu. Do útoku za etapou by mal vyraziť Bardet, aj Simon Yates bude hladný po ďalšom úspechu. Nechajme sa prekvapiť, ako Quick-Step využije Masa, ak sa teda španielsky jazdec dostal do pohody. Či pôjde do úniku, alebo bude sprevádzať Alaphilippa dovtedy, kým sa to bude dať.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Hneď prvý deň v Alpách sa predvedie robustným vrchárskym predstavením. Akciu rozprúdi po necelých desiatich kilometroch  Côte des Demoiselles Coiffées (3,9 km; 5,2 %) a aj pre jazdcov na GC bude vhodné, aby sa hneď tu vytvoril hlavný únik dňa. Potom sa bude pelotón dlhšiu dobu presúvať k vysokým horám a postupne naberať nadmorskú výšku, až kým etapa nechytí poriadny náboj na kopci Col de Vars. Stúpanie prvej kategórie začína pozvoľna, ale posledných päť kilometrov sa bude pohybovať na úrovni deväť percent a cyklisti už prekročia hranicu dvetisíc výškových metrov. Po 20-kilometrovom klesaní sa dostanú jazdci pod majestátny Col d’Izoard, ktorý je ešte vyšší a oveľa náročnejší ako predchádzajúca prémia. Posledných desať kilometrov len zriedka klesne na sedem percent, inak sa bude cesta dvíhať na osem až deväť percent, čo bude najmä pred vrcholom vo vysokej nadmorskej náročná skúška. Na unavených pretekárov bude čakať ostrý zjazd, po ktorom sa dostanú na rozhodujúci kopec cez údolie a približne pätnástich kilometroch na falošnej rovine. Col du Galibier bude mohutným vyvrcholením etapy, aj keď skutočne ostré sklony sa objavia len pred vrcholom. Cyklistov však umorí nekončiacim prevýšením na úrovni päť až šesť percent, čo však bude dostatočné, aby sa vytvorili rozdiely. Galibier bude najťažší na konci, po prekonaní hranice dvetisíc metrov, a najneskôr tam sa ukážu najlepší vrchári na pretekoch. Etapu rozlúskne dvadsaťkilometrový zjazd, ktorý efektným spôsobom zakončí kráľovské predstavenie s vysokou nadmorskou výškou, ťažkými kopcami a únavou.
 
 
 
etapa 12 kopec
profil prvého kopca (© letour.fr)
 
 
etapa 12 kopec
profil druhého kopca (© letour.fr)
 
 
etapa 18 kopec 3
profil tretieho kopca (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 10:50)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop