TdF: V brejku sa presadil Nibali, Bernal udržal žltý dres, Alaphilippe stratil pódium

27.7.2019, 12:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 19
20. 27.7. rovinata etapa ciel rovina Albertville > Val Thorens 59km Nibali
 
etapa 20 uprava
profil etapy, 2228 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Komplikovaná situácia na Tour pokračovala aj v poslednej horskej etape. Rovnaké dôvody ako včera výrazne skrátili finálnu vrchársku previerku a definitívny súboj o stupne víťazov mal prebehnúť na najdlhšom stúpaní tohtoročnej edície. Aj jeho zotrvanie v programe však bolo otázne.

Na Val Thorens dnes celý deň silno pršalo a preháňali sa búrky a dokonca hrozilo, že etapa vôbec nezačne, keďže mohla byť znovu ohrozená bezpečnosť cyklistov. Definitívne rozhodnutie napokon znelo, že sa bude štartovať, ale v prípade veľmi zlých podmienok na cieľovom stúpaní organizátori boli pripravení umiestniť finiš približne jedenásť kilometrov nižšie, kde mali nachystané aj časomerače. Pretekári mali dostať informáciu na začiatku Val Thorens, kde sa bude nachádzať cieľová čiara. Otázne však bolo, či budú televízne zábery z helikoptéry.
 
 
kratka sprava ikonkaAlbertville (štart)
Albertville sa preslávilo hosťovaním zimných olympijských hier v roku 1992. Špeciálne na túto príležitosť postavili Olympijský park a Kultúrne centrum. V centre mesta, na Námestí Európy, stojí radnica z1860. V blízkosti Albertville sa nachádza stredoveké mestečko Conflans.
 
 
Aj v takejto krátkej etape sa bojovalo o vytvorenie vedúcej skupiny, ale išlo sa po širokej ceste, na ktorej sa dali dobre strážiť pohyby nepríjemných jazdcov. A takto to malo vyzerať až na úpätie cieľového kopca. Náskok si vybudovali Teuns (Bahrain Merida), Cort (Astana), Costa (UAE Emirates), Bettiol (EF Education), Van Melsen (Wanty Gobert) a Calmejane (Total Direct Energie) a potom sa za nimi vydala početná skupina. Hlavnú skupinu ťahal Ineos a všetkých týchto pretekárov nechal odísť.
 
V druhej skupine odišli aj King, Cummings (obaja Dimension Data), Fraile, G. Izagirre (obaja Astana), Politt, Zakarin (obaja Kaťuša), Reichenbach (FDJ), Woods (EF Education), Stuvyen (Trek), Roche (Sunweb), Nibali (Bahrain Merida), Impey (Mitchelton), Rosskopf (CCC), Oliveira (Movistar), Keukeleire (Lotto-Soudal), Laengen (UAE Emirates), Gallopin (Ag2r), Viviani (Decenuninck - Quick-Step), Perichon (Cofidis), Bouet (Arkea), Backaert (Wanty Gobert) a Turgis, Bonifazio (obaja Direct Energie).
 
Obidve vedúce skupiny sa spojili, a keďže z utečencov nikto nebol blízko k žltému dresu, preto Ineos nemal starosti s únikom. Na čele sa nachádzali dobrí vrchári ako Nibali, Teuns, Zakarin, Roche, Costa, Reichenbach, Gallopin, Woods alebo Izagirre, ktorí mohli len dúfať, že pelotón nebude bojovať o etapový triumf. Dvojica z Bahrajn - Merida zaútočila takýmto spôsobom aj na vrchársky dres, na druhej strane Bardet zostával v hlavnej skupine a sústredil sa len na cieľový kopec. Na túto situáciu zareagoval aj Wellens, ktorý sa chcel dostať do vedúcej skupiny ešte pred cieľovým kopcom. Pomáhal mu De Gendt, ale potrebovali zmazať manko dve minúty. Na začiatku Val Thorens strácal balík dve a pol minúty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFavoritov chcel zaskočiť početný únik
 
 
Hneď na začiatku kopca sa usadili vpredu Nibali, Zakarin, na chvíľu aj Périchon, a v balíku ihneď nastavil mimoriadne tempo Jumbo - Visma. Trojica jeho zástupcov tlačila na stupne víťazov Stevena Kruijswijka. Na túto situáciu musel byť pripravený Julian Alaphilippe a ostávalo mu len čakať, ako budú reagovať jeho nohy. Nibali, Zakarin, Gallopin, Woods a Périchon boli najsilnejší na čele pretekov a hlavnú skupinu opustil aj Peter Sagan.
 
Tak vo vedúcej skupine, ako aj v pelotóne sa šprintovalo do kopca a čakalo sa, kedy sa začnú dostávať do problémov zaujímaví pretekári. Pätica utečencov dokázala udržiavať náskok dve a pol minúty. Jumbo - Visma nasadil totálne tempo a na takýchto sklonoch sa musel spoliehať na to, že Alaphilippe to jednoducho neobstojí. Francúzsky borec však vyzeral byť motivovaný a chcel využiť nečakanú šancu na stupne víťazov. Vedúce priečky pelotónu si strážili aj Ineos a Quick-Step. Medzitým sa ustálila poveternostná situácia na Val Thorens. Na vrchole už nepršalo a vyzeralo to tak, že sa absolvuje v plnej dĺžke.
 
Ani Jumbo - Visma nemal nevyčerpateľné zdroje a najmä Bennett sa musel veľmi snažiť, aby udržal vysoké tempo. Nikto z Top 10 sa zatiaľ nedostal do viditeľných problémov. Po Bennettovi prebral prácu Laurens de Plus a okrem holandského celku nikto ďalší neprejavoval snahu, aby sa išlo čo najrýchlejšie. Vedúca skupinka jazdila stále výborne, prišiel do nej Fraile, a jej náskok neklesal.
 
 
kratka sprava ikonkaVal Thorens (cieľ)
Počiatky tohto zimného strediska sa datujú do roku 1971. Val Thorens je považovaný za najvyššie položené lyžiarske stredisko v Európe - v nadmorskej výške 2280 metrov nad morom. Všetko ubytovanie je na svahoch alpských kopcov. Je dobré vedieť, že kvôli nadmorskej výške je bod varu vody 90°C.
 
 
Približne v polovici stúpania odpadol z hlavného balíka Richie Porte a otvárala sa šanca pre Warrena Barguila, aby zabojoval o najlepšiu desiatku. De Plus dokázal navýšiť tempo a razom sa znižoval náskok vedúcej skupiny, plus sa zvyšovala únava aj medzi favoritmi. A trinásť kilometrov pred vrcholom sa zlomil Julian Alaphilippe, ktorý už nedokázal ostať v skupine favoritov, a jeho šanca vybojovať pódium vyšumela. Zostával pri ňom Mas a spoločne sa pokúšali ešte zachrániť situáciu. Problémy mal aj Bardet a aj on si skomplikoval cestu za bodkovaným dresom. Medzitým úspešne atakoval na čele pretekov Nibali. Desať kilometrov pred vrcholom strácal Alaphilippe takmer minútu na hlavný balík a v poradí sa skutočne prepadal. Jumbo - Visma stále tlačil do pedálov.
 
Vincenzo Nibali útočil na etapový triumf, ale musel sa ešte obávať skupiny favoritov, ktorá išla stále veľmi rýchlo a jazdci na GC mali na finále ušetrenú energiu. Potom útočil Simon Yates, ktorý mal na dosah aj bodkovaný dres. A tento nástup rozbehol ďalšie pokusy. Za ním sa zdvihli zo sedla Soler, Barguil a Quintana. Kandidáti na titul sa stále strážili. Veľkú motiváciu vyhrať etapu ukazoval najmä Soler, ale Nibali šiel výborne a za ním zase kontroloval situáciu Mühlberger. Bora chytila aj Solera a ešte to musel skúsiť samotný Buchmann, aby sa pokúsil dostať na stupne víťazov.
 
Záverečné dva kilometre si už postrážil Ineos, čo bola dobrá východisková situácia pre Vincenza Nibaliho a taliansky jazdec dotiahol svoj útok do úspešného konca. Na finálnej strmej koncovke ešte vyrazili dopredu Alejandro Valverde a Mikel Landa, ale na etapu im to nevydalo. Bernal, Thomas, Kruisjwijk a Buchmann finišovali pri sebe, v rozpätí pár sekúnd. Alaphilippe stratil v cieli vyše tri minúty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Skrátená horská etapa sa napokon odohrala na celom cieľovom kopci a bolo miernym prekvapením, že na vrchole sa presadil pôvodný brejk, teda len jeden najsilnejší utečenec. Vincenzo Nibali sa predsa len dočkal etapového triumfu, na ktorý nemal energiu v predchádzajúcich etapách. Veľmi mu pomohlo, že balík nechal početnej skupine 2-minútový náskok na Val Thorens a potom bolo už len na ňom, aby sa to pokúsil využiť. V podstate tempárske stúpanie dokonale vyhovovalo jeho schopnostiam, a keďže to bola aj krátka previerka, na Val Thorens mohol doraziť pomerne svieži a na konci to bolo už len o jeho výkone. Získal svoju šiestu výhru na Tour a naposledy sa tu tešil pred štyrmi rokmi. Na toto víťazstvo čakal veľmi dlho a poslednýkrát dvíhal ruky nad hlavu v cieli na Miláno - San Remo v minulom ročníku.
 
V skupine favoritov predviedol motivovaný výkon Jumbo - Visma a podarilo sa mu dostať na stupne víťazov. Kolegovia Stevena Kruijswijka dokázali vyšťaviť Juliana Alaphilippa a holandský borec sa dostal na túto pozíciu prvýkrát v kariére. Pred francúzskeho cyklistu sa posunuli aj Thomas a Buchmann, no Julian Alaphilippe patril k tomu najlepšiemu, čo sa objavilo na Tour v tomto ročníku. Počas celých troch týždňov bavil divákov a hlavných favoritov na titul dokázal dostať pod veľký tlak.
 
V tíme Ineos nemuseli riešiť žiadne ťažkosti a Egan Bernal s prehľadom zostal v žltom drese. Vrchár jeho kalibru a s takou formou sa ani nemohol dostať do problémov na takomto profile. Kolumbijský jazdec vo veku 22 rokov vyhrá Tour de France, bude najmladším cyklistom, ktorý dôjde do Paríža, a právom sa mu predpovedá veľká budúcnoť na Starej dáme. Geraint Thomas využil prácu Jumbo - Visma a v poradí sa posunul na druhé miesto. Pre obhajcu prvenstva to musí byť výborný výsledok.
 
 
video v clanku ikonka ciernaEgan Bernal ako víťaz Tour de France
 
 
Stabilita počas celých troch týždňov vyniesla Emanuelovi Buchmannovi štvrtú priečku a tento výkon ešte umocní skutočnosť, že ho vybojoval vo veľmi silnej konkurencii. Až trojicu jazdcov dostal do Top 10 Movistar a španielska zostava si môže užívať výhru v tímovej klasifikácii. Môžeme však polemizovať, či s týmto potenciálom nemali dôraznejšie bojovať o stupne víťazov. Medzi najlepšími sa udržal aj Rigoberto Urán a poslednú šancu na prienik využil Warren Barguil, keď mu pomohlo dnešné zaváhanie Richieho Porteho. Rozhodla sa aj vrchárska súťaž a Romain Bardet udržal malý, 8-bodový náskok pred Bernalom. Peter Sagan prišiel do cieľa etapy s mankom necelých 16 minút a zvládol aj poslednú prekážku pred finálnou parížskou etapou.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Vincenza Nibaliho (víťaz)
"Veľmi som trpel, ale napokon som dokázal vyhrať. Na Tour to nebolo ľahké, lebo som bol veľmi unavený po Gire. V klasifikácii som sa nedokázal presadiť, bol som kritizovaný a myslel som na to, že na Tour skončím. Zostal som však bojovať, sú to predsa najväčšie preteky na svete. V posledných dňoch som sa cítil lepšie, preto som to skúsil aj dnes. Cieľový kopec bol nekonečný, aj keď etapa bola krátka, a vyzeralo to ako horská časovka jednotlivcov."
  
 
Výsledky etapy
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 1:51:53 120
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10 50
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14 25
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:17 15
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:17 5
6. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:23  
7. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:23  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
9. POELS Wout Team Ineos link ikonka 00:30  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:30  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


yellow ineos
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 79:52:52 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:11  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:31  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:56  
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:45  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:15  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:30  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:12  
10. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 07:32  
83. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:44:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78
3. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 59
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 79:52:52
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 23:29
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 57:35
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 1:02:44
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:04:40
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:20:20
 
 

 
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 118,5 km - VILLARD-SUR-DORON (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 94 km - Cormet de Roselend: dĺžka 19,9 km; sklon 6 % (10-8-6-4-2-1)
2 20 54,5 km - Côte de Longefoy: dĺžka 6,6 km; sklon 6,5 % (5-3-2-1)
hc 20 Cieľ - Val Thorens: dĺžka 33,4 km; sklon 5,5 % (40-30-24-20-16-12-8-4)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Romain Bardet a vyzlečenie z bodkovaného dresu:
Egan Bernal v cieli: víťazstvo / 2. miesto
Nairo Quintana v cieli: víťazstvo / 2. miesto
Simon Yates v cieli: víťazstvo / 2. miesto
- u Wellensa a Carusa neočakávame umiestnenie v Top 5.
 
 
Krátke preview etapy:
Do žltého dresu sa dostal Egan Bernal a ako vrchár s najlepšou formou bude obhajovať svoju pozíciu v teréne, v ktorom doteraz dominoval. Tím Ineos získal najcennejší dres len na samom konci pretekov a teraz musí vytiahnuť silný kolektívny výkon, aby ho doviedol do Paríža. Ako jedna z mála zostáv na podujatí má na to kapacitu a na kopci Cormet de Roselend by si mal postrážiť tvorbu úniku, aby sa do neho nedostali nebezpeční jazdci. Keď to dokáže, potom sa môže sústrediť len na nepríjemné klesanie z druhej horskej prémie a samotný cieľový výstup. Egan Bernal je v znamenitej forme a veríme tomu, že aj na Val Thorens dokáže podať svoj maximálny výkon. Keďže je to nesmierne dlhý kopec, situáciu mu výrazne uľahčia skúsenosti tímu Ineos, ktorý sa postará o to, aby kolumbijský jazdec mal pri sebe potrebnú podporu od začiatku do konca. Bernal je však v takej forme, že si môže veriť, že v prípade núdze bude chytať nástupy súperov. Geraint Thomas stráca na neho dostatok času a musí urobiť všetko preto, aby Bernal vyhral a on sa zároveň udržal na stupňoch víťazov. Kolumbijský pretekár si môže skomplikovať situáciu, len ak prežije ohromnú krízu.
 
Steven Kruijswijk a Emanuel Buchmann si to rozdajú o stupne víťazov a za pomoci kolegov budú mať záujem na ťažkom priebehu etapy, aby Julian Alaphilippe prežil ďalšiu krízu. Francúzsky borec už nestačil najsilnejším vrchárom, ale stále statočne bojoval, a to isté môžeme od neho očakávať aj v poslednej previerke. Naďalej môže finišovať na pódiu, ale veľké výškové prevýšenie a najmä cieľový kopec budú jeho veľkými nepriateľmi. Jumbo - Visma pôsobil silným dojmom na Iserane a to im dodá sebadôveru, že môžu ovplyvňovať aj poslednú horskú etapu. Kruijswijk sa bude vyžívať v predlhom cieľovom kopci, kde sa môže naplno prejaviť jeho mimoriadna odolnosť. Ak dostane do úniku svojho kolegu podobne ako včera, jeho údernosť sa ešte zvýši. V predchádzajúcej etape si dobre viedla aj Bora, keď všetci jej pretekári mali záujem pomáhať Buchmannovi. Veľkú zodpovednosť budú mať na pleciach aj Konrad s Mühlbergerom. Ich dobrý výkon povzbudí aj Buchmanna. Môžeme sa len tešiť, že nemecký jazdec a Kruijswijk musia na konci etapy atakovať, a uvidíme, komu na to zostanú nohy. Movistar má troch jazdcov v Top 10 a najmä Landa bude veľmi chcieť vybojovať etapový triumf. Na Iserane sa poriadne zapotil, preto sa nechajme prekvapiť, či mu po náročnom programe ešte zostala energia na takýto majestátny cieľový kopec. Pri tvrdej jazde sa však môže na prvom kopci dostať do kvalitného úniku, podobne ako Quintana s Valverdem. Do potrebnej formy sa dostali Barguil a Urán a určite nebudú chcieť opustiť svoje pozície. Možno sa pokúsia prepašovať do vedúcej skupiny, alebo sa budú spoliehať na svoju výkonnosť, že budú na cieľovom kopci sviežejší ako niektorí súperi. Na stúpaní Cormet de Roselend by sa mal vytvoriť kvalitný brejk a nemuseli by v ňom chýbať starí-známi Bardet, S. Yates, D. Martin alebo Nibali.
 
AKTUALIZÁCIA. Z dôvodu zosuvov pôdy na cestu bola etapa skrátená na 59 kilometrov a bude obsahovať len kopec Val Thorens, kde sa bude bojovať o posledné vrchárske body. Na trati sa neobjaví ani rýchlostná prémia. Na cieľový kopec bude viesť cesta len po diaľnici, všetko dôležité sa tak odohrá len na Val Thorens, kde budeme sledovať dlhý šprint do kopca. Na takomto profile skvelý Egan Bernal len ťažko ponúkne žltý dres a Jumbo - Visma s Borou musia nasadiť naozaj tvrdé tempo, aby sa dostali na stupne víťazov. Krátka etapa sadne Alaphilippovi, ktorý dostane dobrú šancu zostať na stupňoch víťazov. Zaujímavá situácia nastala aj vo vrchárskej súťaži, kde Bardet vedie pred Wellensom len o dvanásť bodov, ale ťažko predpokladať, že na vrchole stúpania sa neobjavia ako prví favoriti na titul. Nebude sa taktizovať, nikto nebude na nič čakať, od začiatku sa pôjde totálne naplno a presadia sa len tí najsilnejší.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
V predposlednej etape uderí na pelotón totálna vyčerpanosť. Krátka vzdialenosť a predlhé stúpania vyžmýkajú z cyklistov posledné zvyšky energie a bude napínavé sledovať, ako sa to podpíše pod dizajnom celkovej klasifikácie. Po nervóznych šestnástich kilometroch sa začne stúpať na Cormet de Roselend, čo je v podstate kombinácia dvoch kopcov. Až na jednu výnimku umorí cyklistov neúprosným sklonom v rozmedzí sedem až osem percent, preto už po krátkom čase uvidíme zdecimovaný pelotón. Pre mnohých pretekárov bude záchranou, že ďalší kopec príde až o tridsať kilometrov neskôr. Côte de Longefoy ešte viac vyčerpá cyklistov so sklonmi na úrovni siedmich percent a cyklisti tu pocítia účinky celých pretekov. Po tejto prémii sa ešte pôjde do mierneho kopca a objaví sa krátky úsek so šiestimi percentami, až následne sa začne klesať. Technický zjazd môže slúžiť na prekvapujúci útok pred cieľovým kopcom, ale favoriti si musia všetko dobre premyslieť, lebo Val Thorens je jednoducho monštrum. Aj keď ponúkne niekoľko menších pasáží na vydýchanie, tie budú nič oproti obrovskej vrchárskej porcii. Prvá časť bude najťažšia, nájdeme tu úseky s deviatimi až jedenástimi percentami. Zvyšok nekonečného stúpania sa odohrá na úrovni šesť až sedem percent, ktoré budú neustále unavovať a unavovať každého cyklistu. Pred takýmto kopcom budú mať rešpekt aj elitní vrchári. Ak nebudú dostatočne svieži, na konci pretekov ešte uvidíme zemetrasenie v GC.
 
 
 
etapa 20 finis
profil cieľového kopca (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 13:15)
na Dvojke od 14:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop