Alps: Najkratší deň korisťou Masnadu, Talian nachytal favoritov kilometer pred cieľom

24.4.2019, 10:15 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
3. 24.4. rovinata etapa ciel rovina Salorno > Baselga di Piné 106 km Masnada
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 2
profil etapy, 2650 nastúpaných metrov (© Vitesse / La Flamme Rouge)
 
 
Streda patrila ďalšej kopcovitej previerke, koniec etapy sa nachádzal na vrchu ďalšieho zaujímavého stúpania. Keďže tretí deň bol vôbec najkratším v tohtoročnej edícii, veď cyklisti museli prejsť len 106 kilometrov, v závere sa preto dali očakávať ataky favoritov na celkové víťazstvo. Priemerný sklon stúpania Baselga di Piné síce neprekročil hranicu piatich percent, no v najstrmších pasážach sa pretekári museli popasovať so skoro osempercentným sklonom. Finále tak bolo šité na mieru Rafalovi Majkovi a Vincenzovi Nibalimu.
 
Dnešok bol veľmi rýchlym dňom. Hneď od začiatku sa išlo vysokým tempom, keďže do cieľa to nebolo ďaleko. V bitke o etapu mohol prehovoriť aj celodenný únik, záležalo však na tom, koľko cyklistov sa do neho dostane. Na úplnom začiatku to vyzeralo, že v čele bude krúžiť len malá skupinka zložená z dvoch mužov. Boli nimi Carlos Quintero z Manzana Postobón a Elie Gesbert z Arkéa - Samsic. Po chvíľke sa k ním pripojilo ďalších desať mien, takže nakoniec sa vpredu vyprofiloval veľmi silný únik. 
 
Okrem Gesberta a Quintera sa v stredu rozhodli ukázať v čele Antonio Nibali z Bahrainu Merida, Manuele Boaro z Astany, Jevgenij Šalunov z Gazprom - Rusvelo, Nicola Bagioli z Nippo - Vini Fantini, Francesco Gavazzi z Androni Giocattoli - Sidermec, Nicolau Beltran z Caja Rural, Fernando Barceló z Euskadi - Murias, Simone Velasco z Neri Sottoli Selle, Michele Corradini a Marco Tizza obaja z reprezentácie Talianska. Dvanástka v čele už po dvadsiatich kilometroch počítala k dobru takmer celé dve minúty.
 
Organizátori podujatia do tretej etapy vložili tri prémie. Prvá bola rýchlostná a nachádzala sa už na 24. kilometri. Ako prvý cez ňu preletel Corradini (Taliansko), body si pripísali ešte Gavazzi (Androni) a Bagioli (Nippo). Na druhom fronte, teda v čele hlavného balíka, sa najviac ukazovali jazdci Sky, ktorí dnes bránili najcennejší dres. Astana, Bora - hansgrohe a Bahrajn - Merida zatiaľ nechávali diktovať tempo Britov a šetrili sily do druhej, náročnejšej, polovice.  
 
Dôležitou správou dňa bola informácia o odstúpení Rüdigera Seliga, Bora tak stratila veľmi dôležitého muža. Okrem neho predčasne svoje vystúpenie na podujatí ukončili ešte Ciprian Jitaru, David González a po polovici etapy do auta nasadol aj Vlad-Nicolae Dobre. Ukazovalo sa tak, že síce dnes bol na programe najkratší deň, ale určite nebol najjednoduchší. Medzičasom utečenci prešli cez prvú vrchársku prémiu, plný počet bodov si na konto pripísal Quintero (Manzana).
 
Po nej nastala veľká zmena v pelotóne. Slova sa ujali jazdci Ag2r La Mondiale, ktorí poriadne šliapli na plynový pedál. Medzera medzi utečencami a hlavným balíkom sa začala rapídne zmenšovať. To viedlo k novému rozloženiu síl v úniku, kde sa začali objavovať prvé komplikácie a ataky. Ako prvý sa súperom vzdialil Gesbert (Arkéa), ku ktorému sa pridali Quintero (Manzana), Antonio Nibali (Bahrajn) Tizza (Taliansko), Gavazzi (Androni) a Boaro (Astana).
 
Šestica pokope dlho nezostala. Kilometer pred vrcholom poslednej prémie sa zo sedla zdvihol Antonio Nibali, ale na jeho atak výborne zareagoval Gesbert, ktorý dnes mal výborné nohy. Bol za to odmenení už na kopci Lago di Santa Colomba (10 km - 7,4 %), keďže vyhral bitku na poslednej prémii v itenerári dnešného dňa. V zjazde sa situácia na čele opäť zmenila. Do čela sa dokázali vrátiť ďalší celodenný utečenci, takže vpredu bolo zas desať mien. 
 
Najhladnejším a najbojovnejším cyklistom v stredu bol bezpochyby Gesbert. Akonáhle sa cesta trochu vyrovnala, znovu sa snažil odpútať od ostatných utečencov. Tentokrát na to zvolil správny okamih a ušiel im. Len Barceló našiel spôsob, ako sa mu udržať v háku. Pod finálový kopec prišlo vedúce duo o skoro celú pol minútu pred ostatnými účastníkmi celodenného úniku, ktorí momentálne tvorili skupinu prenasledovateľov. Pelotón strácal minútu a stále v ňom pracovali iba jazdci Ag2r.
 
Gesbert všetko stavil na jednu kartu, v cieľovom kopci sa zbavil Barcela a išiel si po etapu. Lenže veľké veci sa začali diať za ním. V hlavnom balíku sa začalo súťažiť. Pernsteiner (Bahrajn) a Zeits (Astana) vykročili dopredu, na čo muselo odpovedať Sky. Šesť kilometrov pred páskou ukázal svoju silu tiež Majka (Bora), ktorý tak rozohral bitku favoritov. Poliaka sa rozhodol stíhať Vincenzo Nibali a podarilo sa mu ho dobehnúť. Dlho však osamotene vpredu nezostali, keďže Froome (Sky) k nim dotiahol aj Sivakova
 
Vincenzo Nibali dlho v závetrí nezostal, opäť skúsil zaútočiť, a opäť z toho nič nebolo. Dobré nohy v závere mal aj Ján Hirt, ktorý neplytval silami, držal sa zadného kolesa vedúceho muža a čakal na svoju šancu v šprinte. K nemu všetko smerovalo, pretože štyri kilometre pred cieľom sa kopec zlomil a Sky malo v čele stále troch pretekárov. Všetky predpoklady ale hodil do koša Fausto Masnada, ktorý kilometer a pol pred páskou ušiel a zvíťazil. Veľký súboj o druhé miesto zviedli ostatní favoriti, druhý bol Tao Geoghegan Hart, tretí Rafal Majka.
 
 
masnada 19 triumf alpsf
Triumf Fausta Masnadu (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Životný výsledok si dnes pripísal na svoje konto Fauso Masnada, ktorý ukázal, že bojovať do úplného konca sa oplatí. Fausto totiž stratil kontakt v poslednom kopci, lenže hneď ako sa cesta vyrovnala, dokázal sa vrátiť k tým najlepším a následne ich prekvapil odvážnym atakom. Masnada sa tak len tretíkrát vo svojej profesionálnej kariére postavil na najvyšší stupienok a prvýkrát v tomto roku.
 
V najkratšom dni sa ponaháňali aj favoriti na celkové víťazstvo, aj keď žiadne zmeny v GC nenastali. Pavel Sivakov udržal najcennejší dres, aj keď dnes vyzeral o niečo unavenejšie ako včera. Druhý zostal Ján Hirt, tretiu pozíciu ubránil Mattia Cattaneo. V dobrom svetle sa v stredu ukázal Rafal Majka, Poliak dokonca skúsil zaútočiť a na chvíľu dostal súperov do problémov. Na konci dňa ho mohli potešiť aspoň štyri bonifikačné sekundy, ktoré získal za tretie miesto. Ďalší aktívny deň má za sebou aj Vincenzo Nibali.
 
 
Výsledky etapy
1. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 2:58:08 20
2. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:05 10
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:05 5
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:05  
5. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 00:05  
6. VLASOV Aleksandr Gazprom - RusVelo 00:05  
7. SIVAKOV Pavel Team Sky link ikonka 00:05  
8. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:05  
9. THALMANN Roland Team Vorarlberg Santic 00:05  
10. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:05  
100. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 14:32  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SIVAKOV Pavel Team Sky link ikonka 11:27:08 5
2. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:08  
3. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 00:23  
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:35  
5. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:37  
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39  
7. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:01  
8. THALMANN Roland Team Vorarlberg Santic 01:08  
9. VLASOV Aleksandr Gazprom - RusVelo 01:24  
10. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 01:35  
112. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 46:20  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape



 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 51,7 km - Brusago: dĺžka 4,7 km; sklon 7,7 %
2 20 zelene 26,5 km - Lago di Santa Colomba: dĺžka 5,6 km; sklon 7,4 %
ciel Cieľ - Baselga di Piné: dĺžka 10 km; sklon 4,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Aj do tretice uvidíme pred cieľovou páskou dostatočne náročné kopce. Už úvodná horská prémia Brusago (4,7 km; 7,7 %) ponúkne prevýšenie aj na úrovni desiatich percent a odtiaľ nebude trvať dlho, kým sa dostanú cyklisti na najťažší moment etapy. Lago di Santa Colomba privíta pelotón tvrdými pasážami cez desať percent a v náročnosti v ničom nepovolí až do samého konca. Aj keď vrcholí 25 kilometrov pred páskou, bude vhodným miestom na silnú ofenzívu. Po krátkom klesaní sa pôjde viac-menej po rovine a následne sa dostanú jazdci pred finálnu výzvu. Na stúpaní Montagnaga (5 km; 7,2 %) sa objavia úseky v rozpätí šesť až deväť percent a znovu budú vábiť k útokom. Záverečný kopec končí štyritisíc metrov pred cieľom a bude sa finišovať na falošnej rovine.
etapa 3 kopec
profil posledného kategorizovaného kopca (© Vitesse / La Flamme Rouge)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop