BBT: Aj druhý šprintérsky finiš si podmanil Sam Bennett, tentoraz pokoril Philipsena

13.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 13.8. rovinata etapa ciel rovina Blankenberge > Ardooie 169 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 257 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Pomerne komplikovaný dojazd v meste Ardooie bol všetkým dôverne známy a najrýchlejší jazdci v balíku museli byť vo finále maximálne koncentrovaní, aby pred cieľovou páskou nestratili pozíciu. Po včerajšej etape mohol byť spokojný jedine Sam Bennett, ostatní šprintéri na čele s Dylanom Groenewegenom mali čo naprávať.

Počasie nebolo také komplikované ako v predchádzajúcej etape, ale miestami sa mohli objaviť prehánky a na trati sa objavili aj veterné úseky. V úniku sa ukázali Josef Černý (CCC), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Jesper Asselman (Roompot), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen), Damien Gaudin (Total Direct Energie), Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) a opäť to bola zaujímavá skupina, ktorú nemohol pelotón podceniť.
 
Utečencom velil kvalitný tempár Josef Černý, 20-ročný austrálsky cyklista Stannard patrí do novej generácie vrchárov, skúsenosťami z najväčších jarných klasík disponoval Gaudin, Planckaert bol v úniku aj včera a Asselman so Sprengersom sa vedia v úniku vyburcovať k dobrým výkonom,  preto Jumbo - Visma držal rozdiel medzi skupinami na úrovni troch minút. Bolo vidno, že Dylan Groenewegen chce pridať ďalší triumf do svojej tohtoročnej zbierky.

V polovici etapy skutočne fúkal silný bočný vietor, ktorý rozdelil balík na dve časti, ale totálna jazda sa nekonala a po chvíli sa všetko spojilo. V pelotóne sa odohral pád, po ktorom bol odvedený do nemocnice Maarten Wynants (Jumbo-Visma) a na pretekoch skončil aj Christopher Lawless (Ineos). Po jedinom kockovom úseku sa prešlo bez problémov a následne už kontrolovali únik aj Bora - hansgrohe a Deceuninck - Quick-Step. Náskok vedúcej skupiny klesal.
 
Trojica šprintérskych celkov bola veľmi motivovaná a vedela, že nemôže chytať utečencov až v samotnom závere etapy, pretože na cieľovom okruhu by sa ťažko sťahovala veľká strata. Preto päťdesiat kilometrov pred cieľom zaostával pelotón len osemdesiat sekúnd. A jeho sila ešte vzrástla, keď začal pracovať aj UAE Emirates. Keď pretekári preťali prvýkrát cieľovú pásku, bolo cítiť nervozitu, a pelotón už dosiahol vysoké tempo. Vedúca šestica statočne vzdorovala a balík sa nedokázal dostať pod jednu minútu. Zlatý kilometer si podmanili utečenci. Dva šprinty získal Černý, v jednom prípade sa presadil Stannard.
 
Do posledného kola nabehol balík so stratou štyridsať sekúnd a podobne ako včera sa v ňom striedalo mnoho zostavy, ktoré chceli vo finále šprintovať. Pelotón sa snažil natiahnuť v poslednom kole Sunweb, ale jeho aktivita nebola úspešná, a potom deväť kilometrov pred páskou zaútočil Zdeněk Štybar. Český jazdec mal pred sebou ešte pôvodný únik. Štybar nezaskočil balík a aj utečenci boli chytení päť kilometrov pred páskou. Všetci šprintéri sa potom pripravovali na nepríjemný moment v okolí flamme rouge.
 
Najrýchlejší jazdci v balíku prešli cez tieto úseky sústredene a žiadne prekvapenie sa nekonalo. V druhom hromadnom dojazde sa presadil Sam Bennett, druhý skončil Jasper Philipsen. Dylan Groenewegen musel prijať len tretie miesto.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 
 
Aj druhý deň na podujatí si podmanili šprintéri, ale ani tentoraz to nebola pre ich kolegov ľahká záležitosť, aby zariadili hromadný dojazd. Pelotónu znovu pomohlo, že na chytaní utečencov pracovalo viacero tímov a tie dokázali chytiť brejk v dostatočnej vzdialenosti pred páskou, aby sa mohli sformovať jednotlivé tímové formácie pred kľúčovými ostrými zákrutami, ktoré striehli vo finále.
 
Na konci predviedol kvalitný lead-out Teunissen a Dylan Groenewegen sa dostal do výbornej pozície. V kľúčovom momente však zaváhal a skôr začal šprintovať Jasper Philipsen. Ten sa pokúsil zaskočiť svojich súperov z väčšej diaľky, ale na všetko bol pripravený Sam Bennett. Líder pretekov sa výborne umiestnil za Groenewegena, bez problémov pokryl Philipsenov nástup a potom bezkonkurenčne vyrazil za svojím druhým etapovým triumfom v rade. Írsky jazdec dnes potvrdil status, že je najrýchlejším jazdcom na podujatí, ktorý navyše v koncovkách nerobí žiadne chyby.
 
Pekný šprint predviedol Jasper Philipsen, ktorý stavil na dlhý finiš, a nič iné mu ani nezostávalo, keďže sa musel na konci predierať dopredu. Skončil na dobrej druhej priečke a muselo ho potešiť, že okrem Bennetta sa nikto na neho nechytal. Dylan Groenewegen síce skončil tretí, ale nepodal očakávaný výkon. Z ideálnej pozície nedokázal zamieriť za etapovým triumfom a pri jeho zrýchlení bolo vidno, že nemal potrebné nohy a nebol schopný nasadiť svoju typickú koncovku. Keď už pred páskou spomaľoval, zabrzdil Álvara Hodega, pred ktorého sa tak dostal Kristoffer Halvorsen. Obaja títo mladí šprintéri na konci stratili pozíciu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Nemôžem tomu uveriť. Približne v polovici etapy som sa cítil zle, boleli ma nohy. V závere mi však veľmi pomohli kolegovia a mohol som ušetriť zopár wattov, čo sa pred páskou prejavilo. Nemyslím si však, že som najrýchlejší na tomto podujatí. Som však chamtivý a budem chcieť vyhrať ešte jednu etapu. Aj keby sa mi to nepodarilo, toto podujatie bude pre mňa veľmi úspešné."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:45:20 50
2. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 20
3. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 8
4. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:00  
5. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
7. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. MAES Nikolas Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
10. DUPONT Timothy Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 7:27:57 8
2. WIŠNIOWSKI Łukasz CCC Team link ikonka 00:12  
3. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 00:14  
4. BAK Lars Ytting Team Dimension Data link ikonka 00:14  
5. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:14  
6. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:14  
7. STANNARD Robert Mitchelton - Scott link ikonka 00:14  
8. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:16  
9. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:16  
10. SPRENGERS Thomas Sport Vlaanderen - Baloise 00:17  
 

 
 
Krátke preview etapy:
Na podujatí nebude chýbať jeden z osvedčených dojazdov posledných ročníkov, ktorý ponúka mesto Ardooie. Ani v tomto prípade sa neobjavia na trati profilové komplikácie, preto by malo všetko smerovať k ďalšiemu hromadnému dojazdu pelotónu. V predchádzajúcich edíciách však táto koncovka priniesla nemalé vzrušenie, pretože v okolí méty posledného kilometra stoja tri ostré zákruty, a cez tieto prekážky neprejdú všetci šprintéri na potrebnej pozícii. V okolí cieľového mesta sa absolvujú dva okruhy, čo pomôže najrýchlejším pretekárom, aby sa pripravili na vyzývavú koncovku. V prvej časti etapy môže zafúkať silný vietor v blízkosti pobrežia a presne v polovici etapy sa pôjde cez kockový úsek Lookhuisstraat (1100 metrov). V rokoch 2016 a 2017 tu preukázal svoju šikovnosť Peter Sagan, v predchádzajúcej edícii po tejto pasáži zaskočil balík sólovým nástupom Stuyven.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop